شناسهٔ خبر: 56726833 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ابتکار | لینک خبر

دولت مستعجل

صاحب‌خبر - گروه بین الملل - لیز تراس، نخست‌وزیر انگلیس و رهبر حزب محافظه‌کار بعد از تنها ۴۵ روز پیروزی در انتخابات داخلی حزب محافظه‌کار، از سمت خود استعفا داد.
به گزارش شبکه بی‌بی‌سی، به این ترتیب لیز تراس در میان نخست‌ وزیران تاریخ انگلیس کوتاهترین دوره حضور در قدرت را دارد. لیز تراس چهارمین نخست‌وزیر انگلیس است که ظرف شش سال اخیر قربانی اختلافات داخلی حزب محافظه‌کار می‌شود.
وی در سخنرانی کوتاهی بیرون از ساختمان نخست وزیری انگلیس در لندن گفت: این را می‌پذیرم که در این شرایط نمی‌توانم به ایفای وظیفه‌ای بپردازم که حزب محافظه‌کار برایش مرا انتخاب کرد.‌
به گفته تراس، با مقام‌های حزبی توافق شده که طی هفته آینده انتخابات درون حزبی دیگری برای انتخاب جانشین وی برگزار شود. براساس گزارش روزنامه گاردین، پس از استعفای لیز تراس از نخست‌وزیری انگلیس، کر استارمر، رهبر حزب کارگر خواستار برگزاری انتخابات سراسری زودهنگام شده است.
بر اساس این گزارش، در متن استعفای لیز تراس آمده است: من در زمان بی ثباتی بزرگ اقتصادی و بین‌المللی به قدرت رسیدم. خانواده‌ها و همچنین کسب و کارها نگران نحوه پرداخت قبوض خود بودند. جنگ غیرقانونی ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در اوکراین امنیت کل قاره ما را تهدید می‌کند. و کشور ما به مدت طولانی به دلیل رشد پایین اقتصاد عقب مانده بود. من با اختیار حزب محافظه‌کار انتخاب شدم که چنین وضعیتی را تغییر دهم. ما به لایحه‌های مربوط به انرژی و بیمه ملی عمل کردیم. و ما چشم‌اندازی را  برای مالیات پایین و اقتصاد با رشد بالا ارائه کردیم - که از آزادی‌های بریگزیت بهره می‌برد. می‌دانم که با توجه به شرایط موجود، نمی‌توانم ماموریتی را که بر اساس آن توسط حزب محافظه‌کار انتخاب شده‌ام، انجام دهم. بنابراین من با پادشاه صحبت کرده‌ام تا به او اطلاع دهم که از رهبری حزب محافظه کار استعفا می‌دهم. امروز صبح با گراهام بردی، رئیس کمیته 1922 ملاقات کردم. ما توافق کرده‌ایم که انتخابات رهبری در هفته آینده تکمیل شود. چنین مسئله‌ای تضمین می‌کند که ما در مسیر اجرای برنامه‌های مالی و حفظ ثبات اقتصادی و امنیت ملی کشورمان باقی می‌مانیم. من تا زمان انتخاب جانشین، نخست وزیر انگلیس باقی خواهم ماند.
احتمال بازگشت جانسون
این مسئله در حالی رقم خورد که بوریس جانسون که ششم سپتامبر ۲۰۲۲ از سمتش کناره گیری کرد، قصد دارد تا پس از استعفای لیز تراس از سمت نخست وزیری انگلیس بار دیگر برای این سمت وارد عرصه رقابت شود.
به گزارش ایسنا، به نقل از روزنامه تایمز، استیون سوئینفورد، خبرنگار تایمز در پستی توئیتری نوشت: به من گفته شد که بوریس جانسون، نخست وزیر سابق انگلیس قرار است برای رقابت پست نخست وزیری از حزب محافظه کار کاندیدا شود. البته این حرف‌های اوست اما گفته می‌شود که این به نفع مصالح ملی است.
به نوشته ایونینگ استاندارد، “کمی بادنوچ” وزیر تجارت بین‌الملل نیز قصد دارد تا برای سمت نخست وزیری انگیس کاندیدا شود. وی کاندیداتوری خود را در تابستان اعلام کرد اما نتوانست وارد رقابت نهایی شود. در راس این فهرست، ریشی سوناک است که رقیب لیز تراس در جریان کارزار انتخاباتی تابستان بود.
روزنامه ایونینگ استاندارد همچنین تخمین زده که وزیر سابق خزانه داری انگلیس شانس کسب ۶۲ درصد آرا را دارد و جایگاه دوم به پنی موردانت، رئیس مجلس عوام با ۳۳.۳ درصد تعلق دارد.
در این نظرسنجی همچنین مشخص شد که جانسون فقط می‌تواند ۵.۳ درصد رای به دست بیاورد و بادنوچ هم ۵.۹ درصد آرا را دارد.
دیلی تلگراف نوشت، “جرمی هانت”، یکی از قدرتمندترین کاندیداها هم در این رقابت شرکت نمی‌کند. بن والاس، وزیر دفاع انگلیس نیز گفته که برای پست نخست وزیری تلاشی نمی‌کند.
رهبر جدید محافظه کار از طریق یک رویه تسریع شده انتخاب می‌شود که امکان تصمیم‌گیری تا ۲۸ اکتبر را فراهم می‌کند.
درس‌هایی از استعفای لیز تراس
برخی کارشناسان معتقدند استفعای نخست وزیر انگلیس بسیار درس آموز است. خانم تراس و حزب محافظه کار به خوبی می دانستند که در پی این استعفا مضحکه خاص و عام خواهند شد اما برای هدفی بزرگتر که منافع بریتانیا است از استهزا شدن نترسیدند.
خانم تراس نیز می‌توانست استفعا ندهد و همچنان مدتی کار را ادامه دهد اما نهایتا اوضاع بدتر می شد و بهتر این بود کسی که توانایی، تخصص، قدرت و کارآیی لازم برای اداره امور کشور را ندارد با شجاعت استفعا داده و کنار برود.
به گزارش انتخاب، مجید تفرشی کارشناس مسائل انگلیس در توئیتی به این موضوع اشاره کرده و نوشته است: استعفای لیز تراس از نخست وزیری بریتانیا پس از ۴۵ روز، همانند پیروزی او در انتخابات در غیاب هوشمندانه قدرتمندان رهبران حزب حاکم در رقابت جانشینی بوریس جانسون با جاه طلبی خامدستانه تراس، بسیار عبرت آموز و ضمنا برای برخی تا حدی قابل پیش بینی بود. چهره ای غلط در زمان، مکان و سمتی غلط.

برچسب‌ها: