![چرا ليز تراس نخست وزير انگليس استعفا کرد؟](https://www.aryanews.com/Incsys/Photo.aspx?image=/Uploads/NewsPics/20221021142500938.jpg&width=300&height=225)
خبرگزاری آریا-لیز تراس، نخستوزیر 47 سالۀ بریتانیا عصر پنجشنبه و پس از 45 روز ریاست بر دولت، استعفای خود را از این مقام اعلام کرد.
به گزارش خبرگزاری آریا به نقل از یورونیوز،استعفای او پس از برداشتن مجموعهای از گامهای اشتباه رقم خورد؛ بویژه اجرای یک برنامه اقتصادی که منجر به سقوط ارزش پوند بریتانیا و آشفتگی دولتش شد و نهتنها انتقاد مخالفان دولت بلکه همحزبیهایش را در پی داشت و منجر به استعفای دو تن از اعضای ارشد کابینهاش نیز شد.
تراس که به طور رسمی در 6 سپتامبر از سوی الیزابت دوم، ملکه فقید بریتانیا به این مقام منصوب شده بود، در حالی این پست را ترک میکند که احتمالا از او به عنوان «یکی از مصیبتبارترین» نخستوزیران این کشور یاد خواهد شد.
استعفای تراس پس از سپری شدن شبی پرحادثه در پارلمان این کشور رقم خورد؛ جایی که بسیاری از نمایندگان، سیاستهای اقتصادی دولتش را بشدت محکوم کردند و با صدای بلند خواستار کناره گیری او شدند.
لیز تراس با وعدۀ ایجاد تغییرات اساسی و تقویت بنیۀ اقتصادی کشور بر سر کار آمد و اعلام کرد که با کاهش نرخ مالیاتها و افزایش نرخ رشد اقتصادی، یک دوران خوش پسابرکسیت را رقم خواهد زد.
اما سیاستهای او در عمل کاملا شکست خورد، چراکه اولین وزیر دارایی دولتش یعنی کواسی کوارتنگ (دوست و متحد سیاسیاش) از یک برنامۀ اقتصادی رونمایی کرد که هنوز بودجه آن تامین نشده بود.
کواسی کوارتنگ در چهارچوب همین برنامه، از کاهش مالیاتها بهمیزان 45 میلیارد پوند (48 میلیارد یورو) همچنین اعطای یارانه برای انرژی با هدف کمک به خانوارها خبر داد× اقدامی که باعث شد هزینههای استقراض دولت افزایش یابد، بانک مرکزی انگلیس (که سیاستهای تراس با استراتژی آن برای مبارزه با تورم کاملا در تضاد بود) بطور اضطراری مداخله کند و صندوق بینالمللی پول نیز این کشور را توبیخ نماید.
نتیجه اینکه، کواسی کوارتنگ از مقامش برکنار شد و تراس نیز سعی کرد با عقب نشینی از طرح «کاهش مالیات بر درآمد ثروتمندان» همچنین انتصاب رقیب سیاسی پیشین خود یعنی جرمی هانت به جای کوارتنگ، بازارها را آرام کند.
جرمی هانت نیز تقریبا همه سیاستهای جنجال برانگیز کوارتنگ را لغو یا معکوس کرد تا از تبعات منفی آنها بکاهد. اما این «برگشت به عقب» نیز نتوانست کمکی به اقتصاد آشفته کشور کند و به این ترتیب پادشاهی بریتانیا همچنان با پیامدهای منفی این طرح از جمله تورم بیسابقه و افزایش نرخ وام مسکن دست به گریبان است.
این سیاستها بریتانیا را دچار بزرگترین بحران اقتصادی خود از زمان اجرای برکسیت کرد و محبوبیت سیاسی لیز تراس را نیز بطور بیسابقهای کاهش داد؛ بهطوری که براساس نظرسنجیهای موسسه YouGov محبوبیت او به «منفی 70» رسید.
به این ترتیب تراس به نامحبوبترین رهبر حزب محافظهکار در تاریخ بریتانیا تبدیل شد و در مقابل، محبوبیت حزب اپوزیسیون یا همان چپ میانه «کارگر» افزایش یافت.
افزایش محبوبیت «حزب کارگر» تا به آنجا بود که رهبر آن پس از استعفای خانم تراس، خواستار برگزاری انتخابات سراسری شد.
تراس از منتقدان سرسخت ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه و جنگ او در اوکراین بود؛ به همین دلیل نیز یکی از اولین واکنشها به استعفای او را مسکو داشت.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه اعلام کرد که بریتانیا هرگز چنین رسوایی از یک رهبر ندیده است و افزود که تراس به دلیل «بیسوادی فاجعه بارش» در یادها خواهد ماند.
با استعفای نخست وزیر انگلیس چه اتفاقی خواهد افتاد؟
به گزارش بی بی سی ،خانم تراس در میان نخستوزیران تاریخ بریتانیا کوتاهترین دوره حضور در قدرت را دارد.او چهارمین نخستوزیر بریتانیا است که ظرف شش سال اخیر قربانی اختلافات داخلی حزب محافظهکار میشود.
لیز تراس در سخنرانی کوتاهی بیرون از ساختمان نخست وزیری بریتانیا در لندن با اشاره به «بیثباتی بالای اقتصادی و بینالمللی» گفت: «این را میپذیرم که در این شرایط نمیتوانم به ایفای وظیفهای بپردازم که حزب محافظهکار برایش مرا انتخاب کرد.»
به گفته خانم تراس با مقامهای حزبی توافق شده که طی هفته آینده انتخابات درون حزبی دیگری برای انتخاب جانشین او برگزار شود.
کییر استارمر، رهبر حزب کارگر، میگوید کشور به برگزاری انتخابات سراسری زودرس نیاز دارد. حزب لیبرال دموکرات و حزب ملی اسکاتلند هم درخواست مشابهی را مطرح کردهاند.
اقتدار لیز تراس در حزب محافظهکار با چند تغییر موضع ناگهانی و از دست دادن مقامهای کلیدی کابینه به شدت تحلیل رفت.
خانم تراس تنها یک روز پس از آن استعفای خود را اعلام کرد که در پارلمان بریتانیا با تاکید گفت فردی است که میجنگد و اهل ترک میدان نیست.
او ظرف شش هفته وزیر دارایی و وزیر کشور کابینه خود را از دست داد. این دو وزارتخانه، در کنار وزارت خارجه در کابینه بریتانیا بالاترین اهمیت را دارند.
اولین سیاست عمده اقتصادی خانم تراس، یعنی کاهش مالیاتها، چرخهای از تحولات منفی اقتصادی را به دنبال داشت.
آخرین ضربه به اعتبار سیاسی لیز تراس را آشفتگی دولت و مقامهای ارشد حزبی در طرح لایحه فرکینگ زد. بعضی نمایندگان گفتهاند صحنههایی که هنگام رایگیری درباره یک متمم این لایحه در پارلمان پیش آمد بی سابقه بود. کریس برایانت، یکی از نمایندگان حزب کارگر، گفته چندین نماینده محافظهکار را دیده که یک نماینده همحزبی را هل میدادند تا مطابق نظرشان رای بدهد.
جانشین لیز تراس چه کسی خواهد بود؟
آقای سوناک و خانم موردانت به عنوان جایگزینهای احتمالی لیز تراس دانسته میشوند
با توجه به اکثریت بزرگ حزب محافظهکار در پارلمان، احزاب دیگر نمیتوانند به تنهایی یک انتخابات زودرس را تحمیل کنند.
نظرسنجیهای اخیر حاکی از سقوط شدید آرای محافظهکاران است و به این ترتیب بعید است که نمایندگان این حزب به یک انتخابات زودرس تن بدهند.
به گفته لیز تراس حزب محافظهکار تلاش میکند طی هفته پیش رو و تا جمعه بعدی جانشین او را انتخاب کند.
ریشی سوناک، رقیب لیز تراس در انتخابات درون حزبی قبلی بخت اصلی پیروزی در انتخابات درون حزبی پیش رو دانسته میشود.
پس از او پنی موردانت، وزیر دفاع سابق، بیشترین محبوبیت را در میان محافظهکاران دارد.