شناسهٔ خبر: 56726074 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه صبح‌نو | لینک خبر

بحران سیاسی و اقتصادی لندن با استعفای نخست وزیر شدت یافت

لیزتراس، چهارمین نخست وزیر مستعفی انگلیس

صاحب‌خبر -
«لیز تراس» در پی افزایش فشارها برای کناره‌گیری از مقام نخست وزیری کنار می‌رود. تراس ظهر پنجشنبه با ایراد سخنانی مقابل دفتر نخست وزیری از تصمیم خود در این زمینه خبر داد و به این ترتیب در صدر فهرست کوتاه‌ترین عمر یک نخست وزیر انگلیس قرار گرفت. وی جانشین بوریس جانسون است که پس از رسوایی‌های متعدد مجبور به ترک پست خود به عنوان نخست‌وزیر شد. تراس با وعده‌های کاهش مالیات و رشد اقتصادی بسیار قوی‌تر در حزب محافظه‌کار پیروز شد. با این حال، طرح‌های مالیاتی دولت که از طریق بدهی تامین می‌شود، به تلاطم در بازار سرمایه منجر شده است و این مقام انگلیسی مجبور شد پس از 40 روز از قدرت کناره‌گیری کند.
لیز تراس چهارمین نخست‌وزیر انگلیس است که در شش سال گذشته به دلیل اختلافات درون حزبی مجبور به کناره‌گیری از سمت خود می‌شود. تراس اعتراف کرد زمانی سکان دولت را به دست گرفته که کشور با مشکلات اقتصادی بزرگی مواجه است. وی عنوان کرد که با دستور کار اصلاح امور اقتصادی مسئولیت دولت را پذیرفت اما اکنون به این نتیجه رسیده که قادر به انجام این ماموریت نیست.تراس گفت که بر همین اساس با چارلز پادشاه انگلیس صحبت کرده تا استعفای خود را ارائه دهد. به گفته وی انتخابات برای تعیین رهبر جدید حزب محافظه‌کار و نخست وزیر آتی انگلیس "تا هفته آینده تکمیل" و برگزار خواهد شد.تراس گفت تا زمان انتخاب جانشین، نخست وزیر باقی خواهد ماند.
وی 23 سپتامبر (اول مهر) برنامه اقتصادی دولت را که بزرگ‌ترین بسته کاهش مالیات در 50 سال اخیر نامیده می‌شود ارائه کرد. در این برنامه او 45درصد از مالیات میلیاردرها را حذف کرده و درصدد توسعه اقتصاد کشور بر پایه معیارهای بازار آزاد بود. اما در نتیجه این برنامه، ارزش پوند سقوط و میزان بدهی کشور شیب صعودی پیدا کرد. بانک مرکزی انگلیس نیز از ترس جهش شاخص تورم اعلام کرد نرخ بهره بین بانکی را که با اقساط وام مسکن میلیون‌ها خانوار انگلیسی ارتباط مستقیم دارد افزایش خواهد داد. بعد از برکناری کوارتنگ، "جرمی هانت"، وزیر خارجه اسبق انگلیس به عنوان جانشین کوارتنگ در وزارت دارایی این کشور معرفی شد. بسیاری از نمایندگان حزب محافظه کار حالا به این نتیجه رسیدند که تنها تغییر کامل دولت می تواند به این آشفتگی پایان دهد.با کناره گیری تراس از قدرت، روند انتخاب جانشین وی زیر نظر فراکسیون حزب محافظه کار موسوم به کمیته ۱۹۲۲ برگزار خواهد شد.
البته یکی از دلایل اصلی استعفای تراس، جنگ اوکراین است. در شرایطی که افزایش هزینه‌های زندگی و بهای قبوض انرژی صدای مردم انگلیس را درآورده است، نخست‌وزیر این کشور بر حمایت‌ها از اوکراین تاکید کرد. موضوعی که خشم مردم انگلیس را بیشتر کرد و در خیابان‌ها در اعتراض به سیاست‌های دولت قبوض برق خود را به آتش کشیدند.
بازگشت دوباره جانسون به قدرت؟
آنگونه که رسانه‌های غربی گزارش می‌دهند،  جانسون که به خاطر رسوایی حضور در یک جشن در زمان همه گیری کرونا در لندن استعفا داده بود، اکنون و با کناره گیری خانم تراس از نخست وزیری، در نظر دارد تا بار دیگر به قدرت باز گردد، از این رو نشریه تایمز نوشت؛ بوریس جانسون تصمیم دارد پس از استعفای لیز تراس، برای رسیدن پست به نخست وزیری بریتانیا تلاش کند.علاوه بر جانسون، «ریشی سوناک»، «پنی موردانت»، مشاور سابق وزیر تجارت انگلیس در امور بین‌المللی، بن والاس، وزیر دفاع دولت بوریس جانسون، و «جیمز کلورلی»، وزیر خارجه فعلی انگلیس گزینه‌هایی هستند که نامشان به عنوان گزینه‌های جایگزینی لیز تراس مطرح شده‌ است. البته برخی از رسانه های انگلیسی نیز خبر داده اند انتخاب وزیر دفاع بریتانیا به عنوان یک نامزد توافقی برای جانشینی تراس محتمل تر است.
تبعات مرگ ملکه برای نخست وزیر تازه کار
سید جلال ساداتیان سفیر سابق ایران در لندن، در گفت و گو با خبرنگار روزنامه صبح نو با اشاره به چرایی استعفای نخست وزیر انگلیس، عنوان کرد: خانم تراس که روز گذشته استعفای خودش از مقام نخست وزیری را اعلام کرد، در دولت بوریس جانسون، وزیر خارجه بود. وقتی جانسون به دلایل اقتصادی و جنگ اوکراین و پیامدهای برگزیت نتوانست کشورش را اداره کند، نگاه‌ها به سمت تراس و تشکیل کابینه از سوی او جلب شد. زمانی هم که اعتراضات درون حزبی برای چرایی انتخاب خانم تراس بلند شد که همه اعضای حزب باید رای دهند، زمینه استعفای تراس هم رقم خورد. از سویی دیگر هم نباید فوت ملکه الیزابت را فراموش کرد که بی تاثیر در این تحولات نیست چرا که خیلی از نهادهای پشت پرده بریتانیا هنوز با آقای چارلز ملکه جدید بیعت نکردند و چارلز به مانند پدرش از پشتوانه لازم برخوردار نیست.این موضوعات دست به دست هم داد تا خانم تراس به عنوان یک نخست وزیر خام و بی تجربه دیده و در کوتاه مدت از قدرت کنار گذاشته شود.
این کارشناس روابط بین الملل با اشاره به اینکه ارتباط جانسون و ترامپ در بحرانی شدن اوضاع اقتصادی انگلیس بی تأثیر نیست، افزود: جانسون در زمان قدرتش گول ترامپ را خورد و وعده‌های ترامپ برای خروج لندن از برگزیت عملی نشد چرا که ترامپ نتوانست دوباره رییس‌جمهور شود و بریتانیا که به وعده های ترامپ حساب باز کرده بود، متضرر شد. تعداد زیادی شغل از دست رفت و برای ورود یا خروج کالا مجبور به پرداخت تعرفه به اتحادیه اروپا شدند. البته اعتراضات سیاسی اسکاتلند در پیوستن به اتحادیه اروپا و دیگر موضوعات منجر به این شد تا جانسون پارلمان را منحل و انتخابات مجدد برگزار نماید. وقتی اکثریت پارلمان را به دست آوردند، برگزیت را اجرایی و از شدت اعتراضات کاسته شد.این موفقیت های ابتدایی جانسون راه به جایی نبرد و دوباره با اعتراضات سیاسی روبرو شد و از آنجا که همه تخم مرغ های خود را در سبد ترامپ گذاشته بود نتوانست بهبودی در وضعیت کشورش ایجاد کند و جوبایدن رییس‌جمهور جدید آمریکا، هم توجه زیادی به سیاست‌های جانسون نشان نداد تا آنجا که جانسون برکنار شد و وزیر خارجه او مأمور تشکیل کابینه شد.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه خانم تراس با تیزهوشی تن به استعفا داد، افزود:وقتی هم حزبی‌های تراس، صدایشان بلند شد که باید با رای‌گیری دبیرکل حزب مشخص شود و ایشان با برنامه‌ریزی‌های اقتصادی و مالی خود نتوانسته بود شرایط را بهبود بخشد، تیزهوشی به خرج داد و مسئولیت‌ها را نپذیرفت و کناره‌گیری خودش را متوجه حزبش کرد.
ساداتیان با اعلام اینکه جنگ اوکراین از دیگر دلایل بحران مالی و اقتصادی لندن و اروپا است، یادآور شد: آمریکا در زمان ورود به جنگ اوکراین تلاش کرد تا اتحادیه اروپا را  به بهانه ناتو وارد جنگ اوکراین نماید، وجود اعتراضات و نبود انسجام لازم در میان دولتمردان غربی، از دیگر دلایل استعفای تراس شد. هرچند گفته می‌شود بوریس جانسون مدعی بازگشت دوباره به قدرت است، معلوم نیست با این شرایط بتواند، بار دیگر نخست وزیر بریتانیا شود.