شناسهٔ خبر: 56534969 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: اکونیوز | لینک خبر

مرکز کنترل عملیات ماهواره‌های سنجشی ایران آغاز به کار کرد/ ب...

اقتصاد ایران: با آغاز به کار مرکز کنترل عملیات سنجشی ماهواره‌های ایران برای اولین بار در تاریخ فضایی جمهوری اسلامی ایران خودمان امکان دسترسی و بهره‌برداری از ماهواره‌های سنجشی بومی را به دست آوردیم.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار گروه علم و پیشرفت خبرگزاری فارس، مرکز کنترل عملیات ماهواره‌های سنجشی ایران امروز با حضور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در مرکز فضایی ماهدشت کرج افتتاح شد.

این مرکز در ساختمان خیام راه‌اندازی شده و پس از پرتاب ماهواره سنجشی خیام به بهره‌برداری رسیده است.

حسن سالاریه معاون زیر ارتباطات و سازمان فضایی ایران در مراسم راه‌اندازی این مرکز اظهار داشت: ساختمان خیام پیش از این به بهره‌برداری آزمایشی رسیده بود و امروز افتتاح رسمی می‌شود و با راه‌اندازی این مرکز می‌توانیم از همه ماهواره‌های سنجشی که دراختیار ما است استفاده کنیم.

وی با اشاره به ویژگی‌های این مرکز ادامه داد: ساختمان‌های مختلفی در حوزه سنجش در کشور فعالیت خواهند کرد و این اولین ساختمانی است که به بهره‌برداری می‌رسد و تا پایان سال تعداد چهار ساختمان برای کنترل عملیات ماهواره‌های سنجشی خواهیم داشت.

وی ادامه داد: سه سالن اصلی کنترل ماهواره طراحی، مأموریت ماهواره و سه سالن فنی دیگر شامل تله‌متری، تله‌‌کاند، کنترل آنتن‌های بیرون ساختمان، دریافت و پردازش تصویر در این مرکز راه‌اندازی شده است. همچنین بخش‌هایی برای استراحت افراد سالن غذاخوری و نمازخانه دیده شده و تأسیسات هم بیرون از محوط است که با توجه به الزامات پدافند غیرعامل در زیرزمین تعبیه شده‌اند.

وی گفت: افراد این مرکز به صورت بیست وچهارساعته فعالیت می‌کنند و 50 نفر می توانند در این مرکز فعالیت داشته باشند.

وی تأکید کرد: ساختمان‌هایی که برای بهره‌برداری از ماهواره‌ها ساخته می‌شوند استانداردهای سختگیرانه‌ای دارند و در ساخت این سازمان 20 استاندارد بین‌المللی و ملی لحاظ شده است. 

وی تأکید کرد: در طراحی و ساخت این مرکز کاملاً از پیمانکار داخلی استفاده شده است.

وی افزود: در این مرکز به طور هم‌زمان می‌توان در یک ساعت با 10 ماهواره ارتباط داشت.

معاون وزیر ارتباطات تصریح کر: برنامه بلندمدتی برای افزایش ماهواره‌های سنجشی داریم و راهبرد ایران داشتن ماهواره‌های سنجشی بیشتر است، از این رو تعداد ایستگاه‌های در ارتباط با ماهواره باید افزایش پیدا کند و ساختمان‌های بیشتری ساخته می‌شوند.

رئیس سازمان فضایی ایران گفت: 10 مرحله در کنترل عملیات ماهواره‌های سنجشی وجود دارد که شامل سفارش‌گذاری، مدیریت فرمان، تله‌متری، رهگیری، ارائه فرمان، تحلیل تله‌متری، اصلاح مسیر ماهواره، دریافت و پردازش تصاویر می‌شود.

سالاریه یادآور شد: امروز یک ایستگاه سیار کنترل عملیات ماهواره‌ای سنجشی هم راه‌اندازی می‌شود که این ایستگاه به صورت پشتیبان و به صورت اضطراری مورد استفاده خواهد بود و پشت تریلی قرار می‌گیرد و به محل مورد نظر حمل می‌شود.

* اولین تجربه دسترسی و بهره‌برداری از تصاویر ماهواره‌ بومی در تاریخ فضایی کشور

در این مراسم عیسی زارع‌پور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات هم با اشاره به اینکه امروز بهره‌برداری عملیاتی از ماهواره خیام را شاهد هستیم، گفت: ساختمان خیام اولین مجموعه حرفه‌ای بهره‌برداری از ماهواره‌های سنجشی است و اطلاعات به دست آمده از این ماهواره دراختیار دستگاه‌های استفاده کننده قرار می‌گیرد.

وی ادامه داد: این اولین‌بار در تاریخ فضایی جمهوری اسلامی ایران است که ایران برای اولین‌بار خودش امکان دسترسی و بهره‌برداری از اطلاعات ماهواره‌های سنجشی را دارد.

وی گفت: تا پایان دولت سیزدهم شاهد ماهواره‌های سنجشی بیشتر با همین دقت تصویر خواهیم بود و امیدواریم که بتوانیم با ماهواره‌برهای بومی خودمان پرتاب داشته باشیم.

به گفته وی، در تلاش هستیم که به دقت یک‌متر و زیر یک‌متر در افق 1403 یا 1404 برسیم.

زارع‌پور افزود: برای داشتن یک ماهواره عملیاتی موفق گام‌های متعددی برداشته شده است که یکی از آنها همین دوربینی است که از فاصله 500 کیلومتر تصویر رنگی تهیه می‌کند.

وی خاطرنشان کرد: ایران تاکنون تجربه تهیه تصویر با دقت 5 متر سیاه و سفید و دقت 10 متر رنگی را داشته است.

* تا پایان دولت سیزدهم ماهواره های 500 کیلوگرمی را با ماهواره‌بر بومی پرتاب می‌کنیم

زارع‌پور در ادامه به بحث ماهواره‌برها اشاره کرد و گفت: پیش از این ماهواره نور2 را در اسفند سال گذشته در مدار لئو 500 کیلومتری زمین با وزن 250 کیلوگرم با موفقیت پرتاب کردیم و امسال یک کلاس جدید از ماهواره‌برهای مایه لئو را مورد آزمون قرار خواهیم داد.

وی افزود: تا پایان دولت سیزدهم قادر خواهیم بود ماهواره‌های 500 تا 600 کیلوگرمی را در کلاس ماهواره خیام با ماهواره‌برهای بومی در مدار قرار دهیم.

وی ادامه داد: همچنین ساخت بزرگترین سایت پرتاب را آغاز کرده‌ایم که البته به دلیل مسائل پدافندی در این باره اطلاعات بیشتری نمی‌دهیم.

زارع‌پور گفت: تا پایان دولت سیزدهم در مدار 36 هزار کیلومتر ژئو یک مجموعه بزرگ فضایی را قرار خواهیم داد.

وی تأکید کرد: حضور در فضا یک الزام است و لازمه ارائه بسیاری از خدمات مورد نیاز مردم، دسترسی به خدمات فضایی است.

وی اضافه کرد: امروز با بهره‌برداری از تصاویر خیام، دسترسی به تصاویر باکیفیت ماهواره‌ای که متعلق به خودمان است ممکن شده است.

وی گفت: جلسه دوم شورای عالی فضایی در دولت سیزدهم به زودی برگزار خواهد شد و در این جلسه نقشه راه و برنامه فضایی کشور به تصویب می‌رسد. برای این جلسه به ریاست جمهوری درخواست دادیم و موافقت کردند.

وی یادآور شد: تشکیل جلسه به خودی خود یک ظرف نمادین و نشان دهنده اهمیت موضوع برای دولتمردان است و ان‌شاءالله شاهد برگزاری منظم جلسات این شورا خواهیم بود.

ادامه دارد...

برچسب‌ها:

نظر شما