شناسهٔ خبر: 56426701 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ستاره‌صبح | لینک خبر

رویارویی تازه غرب با پوتین بر سر الحاق 4منطقه اشغال شده اوکراین به خاک روسیه

ستاره صبح/پیام فیض:همه پرسی در منطقه دونتسک و لوگانسک در شرق ، خرسون و زاپروژیا در جنوب اوکراین که اوایل سال جاری میلادی به تصرف نیروهای روسی درآمده‌اند، روز چهارشنبه خاتمه یافت. طبق اسنادی که در وب‌سایت کرملین منتشر شده است، ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه فرمان‌هایی را امضا کرد که خرسون و زاپوروژیا را به عنوان مناطق مستقل به رسمیت می‌شناسد.کرملین روز جمعه میزبان مراسم امضای توافقات الحاق جمهوری‌های دونتسک و لوهانسک و مناطق خرسون و زاپوروژیا به روسیه بود.اسپوتنیک گزارش می دهد در این مراسم ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه و نمایندگان پارلمان این کشور شرکت داشتند.این همه پرسی غیر قانونی خشم بسیاری از کشورهای جهان از جمله متحدان پوتین مانند صربستان و قزاقستان را در پی داشت.در ادامه گزارشی در این باره می خوانید:

صاحب‌خبر -

همزمان که مسکو برای اعلام رسمی الحاق چهار منطقه اشغالی اوکراین آماده می‌شود مخالفت‌های جهانی با این تصمیم کرملین ادامه دارد و شماری از کشورهای به ولادیمیر پوتین هشدار دادند این اقدام چشم‌انداز صلح در اوکراین را به خطر می‌اندازد. 
دیروز جمعه ۳۰ سپتامبر(8مهر) ولادیمیر پوتین میزبان مراسم ضمیمه چهار منطقه‌ای از اوکراین خواهد بود که هفته گذشته در «همه‌پرسی الحاق» خواهان پیوستن به خاک روسیه شدند، همه‌پرسی که اوکراین و متحدان غربی‌اش آن‌ را ساختگی و غیرقانونی می‌خوانند. 
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل با انتقاد از این اقدام مسکو تاکید کرده که این الحاق برنامه‌ریزی شده به تشدید خطرناک شرایط جنگ می‌انجامد و چشم‌انداز صلح را نیز با چالش جدی رو به رو می‌سازد.
با این حال پوتین اعتنایی به این اظهارنظرها ندارد و با وجود ناکامی‌هایی که ارتش این کشور در هفته‌های جاری داشته‌ و همچنین افزایش نارضایتی‌های داخلی در خصوص فرخوان نیروهای ذخیره برای اعزام به جنگ، همچنان به اهداف جاه‌طلبانه خود ادامه می‌دهد. 

واکنش زلنسکی به همه پرسی روسیه
ولودیمیر زلنسکی، رئيس جمهوری اوکراین در سخنرانی روز پنجشنبه خود در این خصوص گفت: «اینکه یک نفر در روسیه بخواهد این جنگ را ادامه دهد باعث می‌شود هزینه‌ای سنگین به این کشور وارد شود. هزینه آن هم این است که جامعه روسیه بدون برخورداری از اقتصاد عادی، زندگی ارزشمند و همچنین بدون برخورداری از هیچ گونه احترامی نسبت به ارزش‌های بشردوستانه باید به زندگی خود ادامه دهد.»
زلنسکی که پیشتر از «واکنش بسیار تند» کی‌یف در قبال برگزاری «همه‌پرسی الحاق» سخن گفته بود همچنین تاکید کرد که هنوز می‌توان جلوی روسیه را گرفت اما برای این امر باید جلوی کسی را در کرملین گرفت که خواهان جنگ است. 
الحاق استان‌های شرقی و جنوبی به روسیه پس از آن صورت می‌گیرد که به گفته اوکراین و کشورهای غربی، همه‌پرسی ساختگی در مناطق تحت اشغال روسیه در دونتسک، لوهانسک، خرسون و زاپوریژیا برگزار شد. قلمرو تحت کنترل روسیه بیش از ۹۰ هزار کیلومتر مربع یا حدود ۱۵ درصد از کل مساحت اوکراین و یا چیزی معادل کل کشور مجارستان یا پرتغال است.
پوتین گام نخست را برای الحاق رسمی این چهار منطقه روز پنجشنبه برداشت و با امضای احکامی زمینه را برای پیوستن رسمی مناطق اشغالی خرسون و زاپوریژیا هموار کرد و کرملین رسما این احکام را منتشر کرد. 

تکرار کریمه در سال 2022 و چتر هسته ای مسکو
در مراسم دیروز، جمعه ۳۰ سپتامبر (8مهر)ولادیمیر پوتین در این رابطه سخنرانی کرد و همچنین با رهبران جمهوری‌های خودخوانده دونتسک و لوهانسک که تحت حمایت روسیه هستند دیدار کرد. رئيس جمهوری روسیه همچنین با نیروهای روسیه که مناطقی از خرسون و زاپوریژیا را به اشغال درآورده‌اند نیز ملاقات و گفتکو کرد. 
همچنین مراسم بزرگی در میدان سرخ مسکو برگزار شد. از دیروز صفحه‌های ویدیویی غول پیکر و بیلبوردهای بزرگی در این میدان نصب شده که الحاق چهار منطقه از اوکراین به روسیه از آنها اعلام می کند. 
مسکو پیش‌تر و پس از اشغال شبه جزیره کریمه در سال ۲۰۱۴ و برگزاری همه‌پرسی در آن منطقه نیز مراسمی مشابه در میدان سرخ مسکو برگزار کرده بود. این اقدام روسیه با مخالفت‌های بین‌المللی مواجه شده و رهبران جهان از مسکو خواسته‌اند به این سیاست اشغال و الحاق غیرقانونی مناطقی از خاک اوکراین پایان دهد. مقام‌های دولت روسیه گفته‌اند که این چهار منطقه جدید پس از پیوستن رسمی به روسیه زیر چتر اتمی مسکو قرار می‌گیرند و در نتیجه در صورتی که تعرضی به آنها صورت گیرد مطابق با دکترین امنیت ملی روسیه، مسکو با سلاح هسته‌ای از آنها دفاع خواهد کرد. 

واکنش متحدان پوتین به الحاق 4منطقه از اوکراین به روسیه
ایالات متحده و اتحادیه اروپا قرار است به دلیل این اقدام روسیه تحریم‌های بیشتری را علیه مسکو اعمال کنند.  حتی برخی از متحدان سنتی نزدیک روسیه مانند صربستان و قزاقستان هم گفته‌اند که تلاش مسکو برای الحاق چهار منطقه اوکراین را به رسمیت نمی‌شناسند.
آنچه که روسیه به عنوان جشن اعلام می‌کند، پس از آن رخ می‌دهد که با بدترین شکست‌های این کشور در جنگ هفت ماهه، همزمان شده و نیروهای ارتش روسیه در شمال شرق اوکراین و در خارکیف عقب رانده شده‌اند. همچنین درگیری های شدید در چهار منطقه مورد مناقشه به ویژه دونتسک و لوهانسک ادامه دارد.

پیشروی نیروهای ارتش اوکراین
برخی از کارشناسان نظامی می گویند کی‌یف در آستانه پیروزی بزرگ دیگری است و به تدریج شهر لیمان، سنگر اصلی باقی مانده روسیه در شمال استان دونتسک را محاصره می کند و تصرف آن راه را به منطقه لوهانسک باز می‌کند.ستاد کل ارتش اوکراین در این رابطه می‌گوید: «اگر لیمان سقوط کند، نیروهای ما می‌توانند کریدور اصلی تدارکات نیروهای روسی در سیویرودونتسک و لیسیچانسک (در لوهانسک) را قطع کنند. این دو شهر در ماه ژوئن و ژوئیه به تصرف نیروهای روسی درآمد.»ارتش اوکراین در ۲۴ ساعت گذشته اعلام کرد که ۴۳ نظامی روسی را کشته و دو فروند هواپیمای سوخو ۲۵ روسی، چهار تانک، چهار هویتزر کالیبر بزرگ، دو توپ خودکششی و یک پهپاد شناسایی این کشور را نیز منهدم کرده است.

بایدن: «هرگز، هرگز، هرگز» نتایج همه‌پرسی‌ها در اوکراین را به رسمیت نمی‌شناسیم
«جو بایدن»، رئیس‌جمهور آمریکا گفته واشنگتن «هرگز، هرگز، هرگز» نتایج همه‌پرسی در مناطق شرقی و جنوبی اوکراین را به رسمیت نخواهد نشناخت.بایدن مدعی شد همه‌پرسی‌هایی که گروه‌های حامی روسیه در بخش‌هایی از اوکراین برگزار کرده‌اند «کاملاً ساختگی» بوده‌اند و «نتایج آن در مسکو ساخته شده است.»همه‌پرسی‌هایی که بایدن به آنها اشاره کرده در چهار منطقه روسیه شامل دونتسک، لوهانسک، خرسون و زاپروژیا برگزار شده‌اند.در منطقه دونتسک ۹۹.۲۳درصد  از پیوستن به روسیه حمایت کردند. نرخ مشارکت در این همه‌پرسی ۹۷.۵۱درصد  گزارش شد. در لوهانسک هم ۹۸.۴۲درصد  به نفع پیوستن به روسیه رأی دادند. در خرسون، میزان حمایت ۸۷.۵درصد  و در زاپروژیا، ۹۰.۱درصد  بود.پیش از این، خبرگزاری تاس روسیه گزارش داد که روند الحاق منطقه دونباس، خرسون و زاپوروژیای اوکراین به روسیه روز ۳۰ سپتامبر ( هشتم مهرماه) تکمیل خواهد شد.

انگلستان: پوتین حق ندارد به زور مرزهای بین‌المللی را تغییر دهد
لیز تراس، نخست‌وزیر انگلستان، برگزاری همه پرسی در دونتسک، لوهانسک، خرسون و زاپروژیا مبنی بر پیوستن به روسیه، را «غیرقابل قبول» و «نقض مقررات بین‌المللی» دانست و گفت: اجازه داده نمی‌شود که ولادیمیر پوتین ، رئیس‌جمهور روسیه با توسل به زور مرزهای بین‌المللی را تغییر دهد.به گزارش دفتر نخست‌وزیری انگلستان، وی ادامه داد: زمینه باخت پوتین در این جنگ غیرقانونی را فراهم می‌کنیم.

نظر شما