شناسهٔ خبر: 56383605 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ایران | لینک خبر

«ایران» از دیپلماسی فعال انرژی ایران در اوج تحریم‌ها گزارش می‌‌دهد

توسعه مراودات نفتی، بدون توجه به توافق هسته‌ای

صاحب‌خبر -
گروه اقتصادی/ با وجود تحریم‌های شدید امریکایی علیه صنعت نفت کشور، مراودات و دیپلماسی نفتی در یک سال اخیر با بهره‌گیری از تمام ظرفیت‌ها تداوم داشته و در روزهای اخیر نیز اتفاقات مثبتی در این زمینه رقم خورده است. به طوری که این هفته وزیر نفت با مدیران‌ عامل شرکت‌های بزرگ نفت و گاز ژاپن از جمله توشیاکی کیتامورا مدیرعامل اینپکس، تاکشی سایتو رئیس شرکت انئوس ژاپن، یاماموتو مدیرعامل فوجی اویل، ترامورا عضو هیأت مدیره مؤسسه بیمه سرمایه‌گذاری و صادرات (نکسی)، ‌هابا مدیرعامل نفت و گاز میتسوبیشی و مدیرعامل شرکت ماروبنی درباره فرصت‌های سرمایه‌گذاری در بخش بالادستی و پایین‌دستی صنعت نفت ایران، همکاری‌های مشترک، تجارت حامل‌های انرژی و فناوری رایزنی و گفت‌وگو کرد. در همین حال، معاون امور بین‌الملل و بازرگانی وزیر نفت نیز با سفیر جمهوری بلاروس در جمهوری اسلامی ایران در زمینه گسترش سطح همکاری‌های مشترک گفت‌وگو کردند.
مذاکرات نفتی ایران، بدون انتظار برای بازگرداندن توافق
این دیدارها که در اوج تحریم‌های ظالمانه غرب انجام شد، بازخوردهای مثبتی نیز به همراه داشت و در کنار رایزنی‌های حاشیه اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای، نقشه راه جدیدی برای توسعه همکاری‌های نفتی ترسیم کرد. به طوری که جواد اوجی، وزیر نفت در جریان سفر به توکیو -به نمایندگی از دولت جمهوری اسلامی ایران- برای شرکت در آیین یادبود شینزو آبه، رئیس جمهور فقید ژاپن با شبکه دولتی کشور ژاپن (NHK) گفت‌وگو و بیان کرد: «ایران بدون انتظار برای بازگرداندن توافق، برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی تلاش می‌کند و صد درصد آمادگی پذیرش سرمایه‌گذاری شرکت‌های ژاپنی‌ را دارد.»
او همچنین در نشست وزارتی شراکت سبز آسیا (AGGPM) اظهار کرد: «تحریم‌های یکجانبه و ظالمانه وضع‌شده علیه جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان دارنده رتبه نخست مجموع ذخایر نفت و گاز و تولیدکننده مهم انرژی جهان، امنیت انرژی جهان و منطقه را به خطر انداخته است».
وزیر نفت به «NHK» گفت: «صنعت نفت ایران ظرفیت تولید روزانه 4 میلیون بشکه نفت خام را دارد. در این مدت هم صادرات خود را به چندین کشور افزایش داده است. از نظر جذب سرمایه خارجی نیز تهران در ماه ژوئیه با غول انرژی روسیه گازپروم یادداشت تفاهم امضا کرد و به دنبال روابط نزدیک‌تر در این حوزه با دیگر کشورهای دوست از جمله چین است.»
ناکامی امریکا در تحریم نفت ایران
برخی از رسانه‌ها از جمله «NHK» با اشاره به این اظهارات وزیر نفت نوشتند که ایران منتظر احیای توافق هسته‌ای نیست و تلاش می‌‌کند سرمایه‌های خارجی را بدون این توافق جذب کند.
ایالات متحده در سال 2018 از توافق هسته‌ای 2015 خارج شد و تحریم‌های یکجانبه علیه ایران را دوباره اعمال کرد. هدف از این تحریم‌ها به صفر رساندن صادرات نفت ایران بود، اما در انجام آن ناکام مانده است. به طوری که مقامات صنعت نفت ایران از روند افزایشی صادرات نفت و جذب سرمایه خارجی خبر می‌‌دهند.
مذاکرات نفتی ایران و بلاروس
در همین حال، معاون امور بین‌الملل و بازرگانی وزیر نفت نیز روز دوشنبه، چهارم مهرماه، با سفیر جمهوری بلاروس در جمهوری اسلامی ایران در زمینه گسترش سطح همکاری‌های مشترک گفت‌وگو کرد. به گزارش شانا، احمد اسدزاده، در دیدار با دمیتری کالتسوف درخصوص توسعه سطح همکاری‌های مشترک و چشم‌انداز آینده برای همکاری در بخش نفت و پتروشیمی رایزنی کردند و طبق توافق‌های به‌عمل آمده در این دیدار مقرر شد ولادیمیر سیزوف، معاون شرکت نفت دولتی «بل نفت خیم» بلاروس بزودی برای گفت‌وگو با همتای ایرانی خود به تهران سفر کند.
 افزایش صادرات نفت به هند
ایران اخیراً در حاشیه اجلاس سازمان همکاری شانگهای (SCO) در سمرقند، هند را به سمت احیای خرید نفت خام تشویق کرد. یک رسانه هندوستان (the hindu) در این باره نوشت، این اولین باری بود که رهبران دو کشور پس از انتخاب آقای رئیسی در سال گذشته با یکدیگر دیدار کردند و انتظار می‌‌رود در مرحله بعدی توسعه بندر چابهار، اتصال منطقه‌ای و افغانستان همگی در دستور کار مذاکرات دوجانبه قرار گیرند. این رسانه از احیای واردات نفت ایران طی یک سال اخیر خبر می‌‌دهد و می‌‌نویسد: «موضع ایران و مذاکرات در مورد بندر چابهار ممکن است به افزایش صادرات نفت ایران به هند بینجامد.» کارشناسان با استناد به این رویکرد توسعه بازار و جذب سرمایه خارجی از آسیا می‌‌گویند که دیپلماسی انرژی ایران در آسیا فعال‌تر شده است.