شناسهٔ خبر: 56269987 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: دانشجو | لینک خبر

روایت "اندیشکده کوئینسی" از ماهیتِ پوچ سندروم مخالفت با برجام و ایران در میان تندور‌های آمریکایی

عجیب است که مخالفان برجام، بایدن را متهم می‌کنند که موجب افزایش توانمندی‌های اتمی ایران شده است. انگار آن‌ها فراموش کرده اند که برای نخستین بار، خروج غیرقانونی دولت ترامپ از برجام بود که توان هسته‌ای ایران را چند برابر کرد.

صاحب‌خبر -

گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو_ "اندیشکده کوئینسی" در گزارشی، ضمن اشاره به آخرین تحولات مرتبط با معادله اتمی ایران و تحرکات عجیب و غریب مخالفان برجام در مدت اخیر و طرح ادعا‌های باور نکردنی از سوی آن‌ها در این رابطه، به طور خاص به این نکته اشاره کره که این طیف و گروه سیاسی، هر زمان که شانس دستیابی به یک توافق در قالب معادله اتمی ایران افزایش می‌یابد، رویه‌هایی را در پیش می‌گیرند که در بهترین حالت می‌توان آن‌ها را معجونی از دورغ، فریب، تحریف و تهمت ارزیابی کرد.

در واقع اینطور به نظر می‌رسد که این گروه ها، صرفا خواهان جنگ با ایران و تغییر نظام سیاسی این کشور هستند و برایشان مساله اتمی ایران یک بهانه خوب است که به هیچ عنوان مایل به از دست دادن آن نیستند.

اندیشکده کوئینسی در این رابطه می‌نویسد: «در هفته‌های اخیر، محافل گوناگونِ سیاست خارجی آمریکا با این گمانه زنی که احتمالا توافق برجام در آستانه احیا شدن است، روز‌های جنجالی و داغی را سپری کرده اند. همان توافقی که دولت ترامپ در سال 2018 به صورت یکجانبه و غیرقانونی، آمریکا را از آن خارج ساخت.

اگرچه احتمال دستیابی به یک توافق در شرایط کنونی تا حدی تضعیف شده با این حال باید توجه داشت که تحرکات چند هفته اخیر در عرصه سیاست داخلی آمریکا در رابطه با برجام، به مقدار قابل توجهی توسط مخالفان دوآتشه توافق مذکور، مهندسی و راهبری شده است. در این رابطه، شاهد نوعی جنون و دیوانگیِ عجیب در میان مخالفان برجام جهت کُشتن توافق مذکور و منتفی کردن احتمال دستیابی به هرگونه توافقی در قالب آن بوده ایم. از این منظر، این طیف از افراد و جریان ها، سیلی از دروغ، ادعا‌های غلط، موارد توام با تحریف و فریب، ادعا‌های جعلی و البته تهمت و مسائل غیرواقعی را مطرح کرده اند.

واقعیت این است که تندور‌های آمریکایی که جز مخالفان جدی ایران نیز هستند، از هر ابزاری استفاده می‌کنند تا تعامل سازنده با تهران را نابود کنند. آن‌ها فقط طالبِ یک نکته در رابطه با این کشور هستند: جنگ با ایران و ایجاد تغییرات بنیادین در این کشور و یا فروپاشی نظام سیاسیِ آن.

تندور‌های آمریکایی خواهان عملی شدن دستورکار تغییر نظام سیاسی در ایران با قید فوریت هستند. در این چهارچوب، مساله هسته‌ای ایران و طرح این ادعا که تهران به دنبال این تسلیحات است، بهانه‌ای مناسب را برای آن‌ها ایجاد می‌کند تا برای جنگ افروزی و تنش آفرینی علیه ایران و رسیدن به خواسته‌های خود برنامه ریزی کنند. از این رو، آن‌ها به این دلیل با توافق برجام و احیای آن مخالفت می‌کنند، زیرا به خوبی می‌دانند که هرگونه توافقی با محوریت مساله برجام عملا آن‌ها را از رسیدن به نیاتشان در قبال این کشور باز می‌دارد.

در این نقطه این نکته بیش از پیش آشکار می‌شود که چرا مخالفان و تندور‌های ضدایرانی در آمریکا هیچ جایگزینِ مناسبی را برای توافق برجام ندارند و عامدانه خواهان مسائل و امتیازاتی در قالب معادله برجام هستند که در بهترین حالت ممکن نیز نمی‌توان آن‌ها را به ایران تحمیل کرد و خواستار این شد که در این چهارچوب، این کشور (ایران) امتیازاتی را به غرب بدهد.

در ادامه به برخی از پوچ‌ترین ادعا‌ها و تحرکات مخالفان آمریکایی برجام و روند مذاکرات اتمی جاری با ایران با محوریت احیای برجام اشاره می‌شود:

مخالفان ایران ادعا کرده اند که دولت بایدن میلیارد‌ها دلار و حتی "یک تریلیون دلار" پول را با احیای برجام در اختیار ایران قرار می‌دهد! منابع مالی که بر اساس ادعای آن‌ها برای کُشتن آمریکایی‌ها استفاده خواهد شد. با این حال واقعیت ماجرا این است که بایدن قرار نیست پولی را از جیب مالیات دهندگان آمریکایی بردارد و آن را به ایران تحویل دهد. آنچه واقعا قرار است اتفاق بیفتد این است که ایران می‌تواند بدون مزاحمت‌هایی که تحریم‌ها برای آن ایجاد کرده و می‌کنند، نفت خود را بفروشد و ایرانی‌هایی که در خارج از کشورشان هستند نیز دیگر با تهدیدهایِ فزاینده تحریم‌ها علیه شهروندان ایرانی رو به رو نخواهند بود.

تندور‌های آمریکاییِ مخالف ایران هر زمان که می‌خواهند در مورد برجام و روند احیای توافق مذکور صحبت کنند، عملا مورادی را مورد اشاره قرار می‌دهند که اساسا ایران نیتی جهت محقق کردن آن‌ها ندارد. آن‌ها مدام و به صورتا عامدانه به ضرورتِ پرداختن به توان موشکی ایران، نفوذ منطقه‌ای این کشور، و حتی الزامِ تغییر نظام سیاسی در ایران اشاره دارند. مسائلی که به هیچ عنوان در چهارچوب مذاکرات اتمی با ایران سازنده نبوده و نیستند و در مسیر آن چالش‌های قابل توجهی را نیز ایجاد می‌کنند.

باید توجه داشته باشیم که برجام از همان ابتدای انعقاد خود در سال 2015، صرفا بر یک موضوع متمرکز بوده است و آن مساله هسته‌ای ایران و توانمندی‌های تهران در این زمینه بوده است. در بهترین حالت کارشناسان غربی عنوان کرده اند که اگر تعاملات هسته‌ای با ایران به نقطه موفقیت آمیزی برسد و سابقه خوبی را از خود برجا گذارد، می‌تواند زمینه‌ای را جهت انجام گفتگو در مورد دیگر مسائل فراهم سازد.

باید توجه داشت که برخی مفاد و چهارچوب‌های نسخه اولیه توافق برجام، به زودی به دوره انقضا خود نزدیک می‌شوند. با این حال، مخالفان برجام در آمریکا یک دروغ اساسی را در این رابطه می‌گویند و تاکید دارند که کلِ محدودیت‌های برجامی به زودی منقضی خواهند شد و آن زمان ایران دستِ برتر را جهت پیشبرد برنامه اتمی خود خواهد داشت. این در حالی است که مواردی نظیر حفظ دوره گریز هسته ایِ شش ماهه برای ایران و یا انجام بازرسی‌های گسترده از سوی آژانس بین المللی انرژی اتمی از تاسیسات هسته‌ای ایران، از جمله موارد و چشم‌انداز‌های لحاظ شده در توافق برجام هستند که منقضی نمی‌شوند و جز بنیان‌های این توافق هستند.

مقام‌های آمریکایی و حتی مخالفان برجام باید بدانند که در شرایط کنونی هیچ گزینه‌ای بختر از برجام را جهت مواجهه با معادله اتمی ایران ندارند. عجیب است که در مدت اخیر تندرو‌های آمریکاییِ مخالف برجام ادعا‌های مضحکِ دیگری را نیز نسبت به تعامل اتمی با ایران مطرح کرده اند که حتی برخی از آن‌ها ارزش مطرح کردن را هم ندارند. به عنوان مثال در یک نمونه، آن‌ها بایدن را متهم کرده اند که قصد دارد یک زرادخانه اتمی را به ایران بدهد و یا خودِ وی به دنبال ارائه تسلیحات اتمی به تهران است! و یا او عملا با اقدامات خود مجوز ترور مقام‌های سابق دولت آمریکا را به ایران می‌دهد.

در این میان ادعا‌های دیگری نیز نظیر این مساله که تحت تاثیر سیاست‌های بایدن در قبال ایران، هزاران انسان خواهند مُرد و یا اینکه مساله اتمی ایران حتی از بحران موشکی کوبا نیز خطرناک‌تر است هم مطرح می‌شود. شاید کسی باور نکند، اما این‌ها ادعا‌هایی هستند که مخالفان و منتقدان برجام به نحوی جدی علیه توافق مذکور بیان می‌کنند.

عجیب است که مخالفان برجام بایدن را متهم می‌کنند که منجر به افزایش توانمندی‌های اتمی ایران شده است. انگار آن‌ها فراموش کرده اند که برای نخستین بار خروج غیرقانونی دولت ترامپ از برجام بود که توانِ اتمی ایران را چند برابر کرد. مخالفان برجام ریاکاری عجیبی در مورد این توافق و مذاکرات اتمی با ایران دارند و مسوولیتِ فجایعی که خود خلق کرده اند را به گردن نمی‌گیرند. اینطور به نظر می‌رسد که آن‌ها فقط به دنبال یک بهانه جهت به راه انداختن "جنگ" هستند.

در این راستا، جدای از ادعا‌های دروغینی که پیشتر به آن‌ها اشاره شد، این طیف فکری و سیاسی، هزاران ادعای عجیب و غیرواقعی دیگر را نیز با محوریت توافق برجام و تعامل اتمی با ایران مطرح کرده و می‌کنند.

ادعا‌های دروغین مخالفان آمریکایی برجام عملا نسبت به این واقعیت بی اعتناست که توافق برجام، توافقی است که در نوع خود می‌تواند از یک جنگِ بزرگ و پُردردسر برای واشینگتن در خاورمیانه جلوگیری کند. متاسفانه می‌توان گفت جنگ طلبی و تنش زایی همان چیزی است که این گروه خواهان آن هستند و در این مسیر حاضر به فدای هر چیز، حتی مردم آمریکا و منافع ملی این کشور نیز هستند.»

*لینک:

https://responsiblestatecraft.org/2022/09/08/iran-derangement-syndrome-season-is-here-again/

نظر شما