جی پلاس، خداداد افشاریان رئیس کمیته داوران فدراسیون فوتبال، در آخرین مصاحبه خود راجع به موارد مختلفی از جمله آخرین وضعیت ورود VAR به فوتبال ایران، مخالفت هیات رئیسه فدراسیون با جدایی اسکوچیچ، انتخاب جانشین استیلی و ... صحبت کرد.
خداداد افشاریان در مورد برنامههای کمیته داوران و همچنین آخرین وضعیت ورود سیستم VAR به کشورمان اظهار داشت: اگر بخواهیم درباره اقداماتی که در داوری انجام شده، صحبت کنیم، باید رفتار کمیته داوران هم اضافه کنیم. افرادی که پیش از من در این کمیته بوده و فعالیتهای کمیته را شکل دادند، میتوانستند رفتار حرفهایتر و بهتری داشته باشند. میتوانستیم گامهای بیشتری برداریم تا مردم به چهار گزینه مدنظر در مورد فعالیتهای کمیته داوران راحتتر رای بدهند.
وی افزود: برای فعالیت کمیته داوران چهار گزینه انتخاب شده اما میتوانستیم گزینه دیگری هم انتخاب کنید. در مورد VAR باید بگویم در این 15-14 ماه با سه رئیس فدراسیون و دبیرکل کار کردم. وقتی فدراسیون بالانس واقعی نداشته باشد، شاید همه کمیته متزلزل باشند اما به شخصه با همه کار کردم و نگذاشتم خللی وارد شود. با مجموعه داوران، ناظران و... کار کرده و سعی کردم طبق آنچه که شایسته است بالانس و وزن داوری کشور را حفظ کنم. شاهد بودید با توجه به مجمع انتخاباتی و مسائلی که وجود داشت چه کلاسهای باشکوهی درباره داوری برگزار کردیم.
رئیس کمیته داوران فدراسیون فوتبال خاطرنشان کرد: برای پیشرفت و کلاسهای پیشفصل داوران همه کارها را انجام دادیم و خدا را شاکرم حداقل در این زمینه عقب نیستیم، اما موضوع مهم این است، وقتی سیستم مدیریتی ثبات نداشته باشد، شاید روی کار ما هم تأثیر بگذارد. میتوانستیم در مورد اولین سیستم وار که وارد کشورمان شد پختهتر عمل کنیم و با یک نامه مسئولان نظارتی کشورمان موضوع را جمع کنیم، اما آنچه که اکنون روی میز ما است، حدود 45 روز قبل پروسه وار جدید را آغاز کردیم.
افشاریان اضافه کرد: این سیستم پنج مرحله دارد؛ باید این مراحل طی شود. اکنون در مرحله دوم هستیم و پایان مرحله دوم قرارداد بستن با یک شرکت است. به همین خاطر نامهای به سازمان ورزش و نهادهای نظارتی زدهایم و اعلام کردیم میخواهیم با یکی از این شرکتها به مرحله قرارداد برسیم. به آنها گفتیم کدام یک از این شرکتها را مناسب میدانید که درنهایت تاییدیه حراست وزارت ورزش در مورد یکی از شرکتها حدود 20 روز پیش به دست ما رسید. این شرکت بلژیکی EVS تایید کردند.
افشاریان خاطرنشان کرد: این نامه را به اولین جلسه هیات رئیسه بردند تا در موردش تصمیمگیری شود. سیستم وار برای فدراسیون نیست، بلکه برای باشگاههاست، به همین دلیل در جلسه هیات رئیسه مصوب شد گزارشی از کمیسیون معاملات، روابط بینالملل، حراست فدراسیون و به صورت تکمیلی دریافت کرده و آن را بار دیگر روی میز هیات رئیسه ببریم تا کارهای قرارداد انجام شود.
وی اضافه کرد: با توجه به تحریمها علیه کشورمان بحث مشکلات مالی قرارداد پررنگ است و شاید نتوان پول را جابجا کرد. این موضوع را به باشگاهها میسپاریم تا خودشان بتوانند کار را انجام دهند. اولیه جلسه هیات رئیسه شنبه دو هفته آینده است. امیدواریم موضوع را پس از تایید به باشگاهها اعلام کنیم. اگر مشکل خاصی پیش نیاید و قرارداد با این شرکت تصویب شود به این دلیل که آنها در کشور نماینده دارند وارد مرحله آموزش داوران خواهیم شد.
رئیس کمیته داوران فدراسیون فوتبال در خصوص اینکه آیا قبل از آغاز نیم فصل درخواست ورود VAR در فیفا ثبت کردند گفت: صد درصد قبل از شروع فصل گروه VAR ما حدود 60-50 نامه برای همه آیتها به فیفا ارسال کردند. درخواست خود را هم ثبت کردیم. مهدی تاج و تیم فعلی هیات رئیسه با وجود همه فشارها خیلی روی ورود به سیستم VAR حساسیت دارند تا این سیستم هرچه سریعتر وارد کشورمان شود. برای کوچکترین کاری باید مجوز فیفا را بگیریم. کارگروهی در فدراسیون جهانی وجود دارد که همه مسائل را رصد میکند.
افشاریان در خصوص اینکه برای برگزاری دوره آموزشی باید از سیستم آفلاین استفاده کرد و VAR آفلاین چه زمانی وارد کشورمان خواهد شد گفت: تا وقتی قرارداد نبندید نمیتوانید هیچ کاری انجام بدهید.
وی در خصوص اینکه با این تفاسیر دورههای آموزشی که پیش از این میرشاد ماجدی اعلام کرده بود به زودی آغاز میشوند برگزار نخواهد شد، پاسخ داد: سه دستگاه از سیستم EVS را در ایران داریم. سوبخیدین قبلا با استفاده از دستگاههای همین شرکت کلاسهای آموزشی در ایران برگزار کرد و به صورت آفلاین در برخی بازیها به میزبانی ورزشگاه آزادی از دستگاههای این شرکت استفاده شد. آمادگی هر کاری را داریم و هر زمان مراحل حقوقی و اداری قرارداد تصویب شد سریع وارد کار میشویم.
عضو هیات رئیسه فدراسیون فوتبال در خصوص اینکه آیا دورههای آموزشی که قرار است برگزار شود مورد تایید فیفا است، عنوان کرد: صد درصد، زیرا مدرس فیفا قرار است به ایران بیاید. البته در کشور خودمان هم دانیال مرادی را داریم که مسئول آموزش VAR است و قرار است یک مدرس خارجی از فیفا به ایران بیاید.
افشاریان در خصوص اینکه کلاسهای آموزش داوران از نیم فصل برگزار میشود، گفت: نمیتوانم زمان بگویم. ابتدا باید قرارداد ببندیم و پس از این مرحله اولین کار آموزش داوران است. شرکت مدنظر ما دستگاههای خود را با همان کیفیت در ورزشگاههایی که جا دارند تعبیه میکند و از این طریق آموزش میهیم.
وی در خصوص اینکه آیا این شرکت از طریق ترک تشریفات انتخاب شده است، افزود: با توجه به پروسه قبلی که داشتیم نام تمام شرکتهای VAR را به دوستان نظارتی دادیم، آن چیزی که با ساختار صدا و سیما و مسائل نظارتی ما هماهنگ است را تایید دادند.
رئیس کمیته داوران فدراسیون فوتبال در مورد دلیل انتخاب نشدن شرکت اسلومو، توضیح داد: برخلاف آنچه که میگویند این شرکت روسی است، به صورت دقیق در سایت فیفا آمده که این شرکت آمریکایی است.
افشاریان در خصوص اینکه خود فدراسیون فوتبال و کمیته داوران فرایندی برای انتخاب VAR نداشته و این موضوع را به نهادهای نظارتی سپرده است، اظهار داشت: ما پنج شرکتی که بتوانند با ما همکاری کنند را معرفی کردیم. این شرکتها همه تجهیزات را هم دارند. به عنوان مجری با این شرکت قرارداد میبندیم. سپس خود باشگاهها با شرکت مدنظر قرارداد میبندند.
وی درمورد اینکه گفته میشود خودش داوران را میچیند و در همه امور نظارت میکند، گفت: نمیخواهم گذشته را شخم بزنم اما در یک سال فقط سه نظارت گرفتم. اصلا نظارت و کلاس داوری نمیروم در حالیکه میتوانم همه این کارها را انجام بدهم. شاید 40 کلاس داوری گذاشتهام اما یک ریال حق الزحمه نگرفتهام. روز گذشته از صبح تا شب با 400 داور در کلاس کرج بودیم اما یک ریال دستمزد دریافت نکردهام. واقعا آنچه برای من مهم است و به خاطر آن نفس عمیق میکشم، خود داوری است.
رئیس کمیته داوران درمورد اینکه آیا اعتقادی به دپارتمان داوری ندارد، گفت: به دپارتمان اعتقاد دارم و غلامرضا سلیمانی، مسئول دپارتمان است. اساسنامه میگوید ارنج داوران، ناظران و آموزشها با کمیته داوران است. اصلا به این مسئله اهمیتی نمیدهم که صفر تا صد داوران را بچینم. برای من مهم نیست داوران را بچینم اما آنچه در ذهن دارم، آینده داوری است. لیست با نظارت من بسته میشود اما همه بچههای دپارتمان و کمیته کمک میکنند.
افشاریان افزود: آدم ریسک پذیری هستم و میپذیرم همه باشگاهها به من حمله و توهین کنند اما شایسته است داوران عالی بالا بروند. هرچند نباید بیعدالتی شود اما اشتباهات بوده، هست و خواهد بود. VAR هم بیاید، وجود دارد اما آنچه مرا خوشحال و خرسند میکند و به خاطر آن نفس عمیق میکشم، دیدن پیشرفت داوران و ناظران است.
وی درمورد تحت فشار بودن کمیته داوران برای استفاده از داوران استانها، خاطرنشان کرد: فشاری که بخواهد تحمیل شود وجود ندارد و من هم آدمی نیستم که به حق یا ناحق فشاری را تحمل کنم زیرا شایسته است به عدالت رفتار کنیم اما این اتفاق هم وجود دارد که مثلا در کرمانشاه یا خوزستان داورانی هستند که میخواهند پیشرفت کنند. آنها می گویند داوران ما را بیشتر ببین.
رئیس کمیته داوران درخصوص اینکه اما نباید به خاطر انتخابات تعدد داوران در قضاوت وجود داشته باشد، گفت: اصلا از وقتی من به کمیته آمدهام، چنین چیزی را دیدهاید؟ در کلاس پیش فصل ما 54 داور مردود شدند و اکنون واقعا داور کم داریم. حدود 25 داور در شش هفته قضاوت کردهاند.
در ادامه این گفت و گوی تلویزیونی هوشنگ نصیرزاده، رئیس کمیته تدوین و تطبیق مقررات فدراسیون فوتبال درباره اینکه آیا مطابق اساسنامه رئیس کمیته داوران حتما باید عضو هیات رئیسه باشد، توضیح داد: اساسنامه فدراسیون بخش کلی را مطرح میکند اما برای کمیته داوران در سال 2013 اساسنامه خاصی را برای همه کشورها فرستادند که باید تمام 209 کشور آن را اجرا میکردند. در آن زمان این اساسنامه را نوشتهایم که یکی از اعضای هیات رئیسه باید رئیس کمیته داوران باشد. به همین دلیل مهدی تاج مدتی به دلیل عضویت در هیات رئیسه، رئیس کمیته داوران بود. اکنون هم این قاعده وجود دارد و اگر افشاریان قرار است رئیس کمیته نباشد، باید یک عضو هیات رئیسه رئیس کمیته داوران باشد.
وی اضافه کرد: اگر چه در دنیا خیلی از تصمیمهای داوری را دپارتمان میگیرد اما در اساسنامه آمده چیدمان باید در کمیته انجام شود. از طرفی با توجه به مواردی که در ماده 26 داریم حذف روسای کمیتهها باید در هیات رئیسه مطرح شود.
رئیس کمیته تدوین و تطبیق مقررات فدراسیون فوتبال تصریح کرد: کمیته داوران از آئیننامه که مربوط به خود کمیته داوران و مورد ابلاغ فیفا است تبعیت میکند. در آن آئین نامه آمده باید یک عضو هیات رئیسه، رئیس کمیته داوران باشد.
در ادامه افشاریان درمورد ارزیابیاش از وضعیت داوری در شش هفته ابتدایی لیگ، توضیح داد: من راضی نیستم.
عضو هیات رئیسه فدراسیون فوتبال درباره جانشین حمید استیلی در تیم ملی، گفت: از استیلی به خاطر زحماتش تشکر میکنم. به نظر میرسد بهرام رضاییان که پیش از این هم در اردوها بوده و حواسش کامل به تیم ملی بود، سرپرست تیم ملی است و این موضوع امروز و فردا اعلام خواهد شد. طبق صحبتی که با رضاییان داشتم او گفت مهدی تاج به من گفته سرپرست تیم ملی هستی و با این تیم به اتریش میروی.
افشاریان درمورد روند انتخاب لباس تیم ملی، توضیح داد: در روند انتخاب لباس چندین جلسه داشتیم. روز گذشته در فدراسیون بودم و قرار بود کارشناس الیاف بیاید تا تایید نهایی را بگیرند. چندین شرکت برای انتخاب لباس گزینه بودند و روند انتخاب تولید کننده البسه صد در صد درست بود. احسان اصولی که در بازاریابی نقش داشته خیلی با وسواس به این موضوع نگاه کرد تا ببیند کدام اتفاق برای ما بهتر است، از کدام شرکت سود بیشتری به فدراسیون میرسد و در نهایت با در نظر گرفتن همه آیتمها برند داخلی انتخاب شد.
وی در گفت و گو با برنامه ورزشگاه افزود: اعضای هیات رئیسه و تیم ملی روی کیفیت بالای لباس وسواس دارند و با وجود قرارداد داشتن با این شرکت اگر بدانیم لباسها برای جام جهانی کیفیت ندارد، شاید تصمیم دیگری بگیریم. اولویت ابتدایی ما تیم ملی و سپس انتخاب یک تولید کننده ایرانی است.
عضو هیات رئیسه فدراسیون فوتبال درمورد نظر میرشاد ماجدی و حمید استیلی دراعلام کمیته فنی برای برکناری اسکوچیچ، گفت: ای کاش گذشتهها را شخم نزنیم. کمیته فنی فدراسیون فوتبال حدود سه ماه قبل با اتفاق آرا به دلیل موارد مدیریتی و ... رای به تعویض اسکوچیچ دادند. استیلی هم این نظر را داشت اما ماجدی در جلسه کمیته نبود. با این وجود هیات رئیسه به این جمعبندی رسید که اسکوچیچ بماند به این دلیل که این کار بار مالی دارد، شاید نتوانیم با مربیای که کمیته فنی انتخاب کرده به توافق برسیم و گزینه ایرانی ما یعنی علی دایی هم اعلام کرد در این مقطع نمی توانم کمک کنم.
افشاریان درمورد اینکه آیا سطح قضاوت داوران خانم ایرانی با آقایان برابر است، گفت: خیر زیرا امکاناتی که در کشور وجود دارد، اجازه نمی دهد آنها کارشان را انجام بدهند.