به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»، به تازگی در بازار آیتی اتفاق جدیدی رخ داده که بر اساس آن واردکنندگان از این به بعد تا سقفی که تعیین شده، اجازه واردات اقلام آیتی را دارند، هرچند سالهای گذشته نیز در مواردی محدودیتهایی برای ثبت سفارش اقلام فناوری اعمال میشد.
این روزها با توجه به ادامه شرایط تحریمی و کرونا، تجار به دنبال تامین اقلام مورد نیاز شرکتها و ادارات هستند، در حالی که هنوز سقف تجار آیتی برای واردات افزایش نداشته و وزارت صمت نیز اعلام کرده از این پس واردکنندگان باید نصف سالهای گذشته اقلامی مانند لپتاپ، تبلت و پرینتر وارد کنند.
فعالان این حوزه می گویند: زمانی که شرکتها واردات کالا را به روش رسمی و قانونی انجام میدهند، حق گمرک و مالیات به دولت داده میشود، اما ورود کالا با روشهای ناشناخته و به صورت قاچاق، نه تنها باعث خروج ارز از کشور میشود بلکه منافع دولتی هم حیفومیل شده و به دست دولت نمیرسد. از طرفی با گسترش قاچاق واردات کالاهای دستدوم و تقلبی بیشتر میشود که مصرفکننده نهایی متضرر اصلی آن است.
محمدرضا فرجیتهرانی، رئیس اتحادیه فناوران رایانه تهران، پیش از این به ایسنا گفته بود چنین تصمیمی علاوه بر نوسان قیمتها سبب ضرر و زیان تجاری که با شرکتهای خارجی صاحبنام قرارداد بستهاند، شده است.
وزیر صمت در پاسخ به اینکه چرا برای ثبت سفارش اقلام فناوری محدودیت تعیین و سقف وارداتی اعمال شده به اعتمادآنلاین گفت: «موضوع سابقه واردات همواره با چالشهایی مواجه بود، اما با پیگیریهای انجام شده، مصوبهای از ستاد اقتصادی دولت گرفتیم تا با استفاده از ابزار رتبهبندی و اعتبارسنجی واردکنندگان، سقف و سابقه واردات را با رتبهبندی جایگزین کنیم و دیگر نیازی به سابقه برای واردات نباشد.»
سیدرضا فاطمیامین در ادامه توضیح داد: «پیشتر در فرآیند تجارت خارجی، یک پیرزن ۸۰ ساله یا بچه دو ساله وارداتچی بودند که این اتفاق با سوءاستفاده از کارتهای بازرگانی در فرآیند ثبت سفارش کالا رخ میداد. بر همین اساس، یک نظام رتبهبندی تعریف و ایجاد شد تا یک واردکننده متناسب با سطح عملکردی که دارد رتبه دریافت کرده و سپس ثبت سفارش آن مورد تاکید قرار گیرد.»