شناسهٔ خبر: 55817648 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: شفاف | لینک خبر

نتایج تحقیقات تازه؛ شب زنده‌داران خودخواه می‌شوند

ظاهرا بدخوابی شبانه باعث کاهش فعالیت در بخشی از مغز انسان می‌شود که تمایل به زندگی و رفتار اجتماعی را تشویق می‌کند.

صاحب‌خبر -

نتایج تحقیقات تازه نشان می‌دهد که نه تنها شب زنده‌داری بلکه بی‌خوابی‌های شبانه، افراد را خودخواه می‌کند و حس نوع‌دوستی آن‌ها را کاهش می‌دهد.

به گزارش شفاف، در پایان مطالعه‌ای که از سوی محققان آمریکایی در دانشگاه کالیفرنیا، برکلی، انجام شده، مشخص شد که حتی یک ساعت خواب شبانه کمتر می‌تواند تمایل افراد برای کمک به دیگران، حتی بستگان و دوستان نزدیک را از بین ببرد.

در جمع‌بندی نتایج این تحقیق که در نشریه زیست‌شناسی PLoS به چاپ رسیده، خاطر نشان شده که ظاهرا بدخوابی شبانه باعث کاهش فعالیت در بخشی از مغز انسان می‌شود که تمایل به زندگی و رفتار اجتماعی را تشویق می‌کند.

پروفسور متیو واکر، یکی از اعضای این تیم تحقیقاتی نیز در خصوص نتیجه اصلی منتج شده از این بررسی گفت: «ما متوجه شدیم که کم‌خوابی به عنوان محرک رفتار اجتماعی عمل می‌کند و میل ذاتی انسان‌ها برای کمک به یکدیگر را کاهش می‌دهد. به عبارت دیگر، هر چه کمتر بخوابید، غیراجتماعی‌تر و خودخواه‌تر می‌شوید.»

در جریان این بررسی، تمایل نمونه‌ای ۱۶۰ نفره برای کمک به دیگران از طریق توزیع «پرسشنامه گزارش نوع‌دوستی» پس از یک خواب شبانه، مورد بررسی قرار گرفت. محققان سپس پاسخ‌های ۲۴ شرکت کننده را به همان پرسشنامه پس از ۲۴ ساعت بی‌خوابی جمع‌آوری کردند و با برآیند پاسخ‌های نمونه ۱۶۰ نفره مقایسه کردند.

نتایج حاصل شده حاکی از کاهش ۷۸ درصدی اشتیاق برای کمک به دیگران در هنگام احساس کلافگی ناشی از بدخوابی بود.

تیم تحقیقاتی آمریکایی سپس مغز نمونه ۲۴ نفره را اسکن کردند و دریافتند یک خواب شبانه کوتاه در کاهش فعالیت در شبکه شناخت اجتماعی مغز، بخشی که در رفتار‌های اجتماعی انسان درگیر می‌شود، نقش دارد، چنان که مشارکت کنندگان در این تحقیق به اندازه غریبه‌ها تمایلی به کمک به دوستان و خانواده خود نداشتند.

همچنین در تحقیقی مشابه، میزان کمک حدود ۳ میلیون خیر آمریکایی پیش و پس از تجربه بدخوابی شبانه اندازه‌گیری شد که نتیجه آن حاکی از کاهش ۱۰ درصدی کمک‌های مالی جمع‌آوری شده بود.

منبع: فرارو

نظر شما