محسن موسوی زاده | شهرآرانیوز؛ بااینکه حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی برای حداقل بگیران ۵۷ درصد و سایر سطوح ۳۸ درصد (به تازگی با این رقم موافقت شده) افزایش یافته، روند رو به رشد تورم سبب شده است همچنان بسیاری از بازنشستگان مشهدی در تأمین معیشت خود با مشکلات فراوان مواجه باشند.
جدیدترین اطلاعیه مرکز آمار ایران نشان میدهد که در مرداد امسال، هزینه مواد غذایی ۵۷ درصد و درمان ۳۵ درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته و این موضوع سبب شده است فشار معیشتی روی بازنشستگان مشهدی افزایش پیدا کند. همچنین در حالی حداقل بگیران بازنشسته، ماهانه ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان حقوق میگیرند که دادههای مرکز آمار نشان میدهد هزینه کرد یک خانوار شهری در سال گذشته، دست کم ۷ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان بوده است.
همچنین به صورت تقریبی بیش از ۱۲۳ هزار نفر عضو صندوق بازنشستگی کشوری در خراسان رضوی هستند. در این میان آموزش وپرورش بیش از ۷۴هزار نفر، دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزون از ۱۱ هزار و ۵۵۱ نفر، اداره کل جهاد کشاورزی بیش از ۳ هزار نفر، شهرداری مشهد از ۲ هزار و ۵۸۹ نفر، استانداری خراسان رضوی ۲ هزار و ۱۷۸ نفر، دانشگاه فردوسی مشهد هزار و ۹۱۶ و دادگستری خراسان رضوی، هزار و ۴۵۴ نفر بازنشسته دارند. حداقل حقوق بازنشستگان کشوری ۵ میلیون تومان است.
۶۵ درصد بازنشستگان مشهدی حداقل بگیر هستند
«مشهد بیش از ۱۷۰ هزار بازنشسته تأمین اجتماعی دارد که ۶۵ درصد آنها حداقل بگیر هستند؛ به عبارتی ۶۵ درصد از بازنشستگان تأمین اجتماعی مشهد در بهترین حالت، ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان در ماه حقوق دریافت میکنند.» دبیر کانون بازنشستگان تأمین اجتماعی خراسان رضوی با بیان این مطلب به شهرآرا میگوید: بازنشستگان تأمین اجتماعی کمتر از ۶ میلیون حقوق میگیرند، حال آن که اکنون اجاره بها در مشهد دست کم با احتساب رهن ماهانه، ۴ تا ۵ میلیون تومان است. علاوه براین، بازنشستگان حتی با فرض تحت پوشش بودن بیمه تکمیلی، ماهانه ۲۰ تا ۲۵ درصد از حقوق خود را باید صرف هزینه درمان کنند.
رحمت ا... پورموسی میافزاید: اگر به این رقم ۵ میلیون تومان، هزینه تهیه اقلام اساسی و ضروریات زندگی را اضافه کنیم، متوجه میشویم که برای یک زندگی معمولی در مشهد، یک بازنشسته به ماهانه ۱۰ تا ۱۲ میلیون تومان حقوق نیازمند است.
او ادامه میدهد: فشارهای معیشتی سبب شده است بسیاری از بازنشستگان مجبور شوند دوباره مشغول کار شوند؛ زیرا حقوق آنها به هیچ وجه تأمین کننده هزینههای زندگی شان نیست.
دبیر کانون بازنشستگان تأمین اجتماعی خراسان رضوی تأکید میکند: نمیتوان درباره بازنشستگان تأمین اجتماعی سخن گفت، اما به مشکلات خدمات درمانی آنها اشاره نکرد. بازنشستگان مشهدی آن طورکه باید، خدمات درمانی مناسب دریافت نمیکنند؛ این درحالی است که آنها زمانی که شاغل بوده اند، پول شایان توجهی به تأمین اجتماعی پرداخت کرده اند. منکر مشکلات تأمین اجتماعی و طلب هایش نیستیم، اما هزینه این مشکلات نباید بر دوش بازنشستگان بیفتد. آنها حق بیمه پرداخت میکنند تا هنگام سالمندی، خیالشان آسوده باشد، اما متأسفانه این آسودگی دست نیافتنی شده است.
حاشیه نشینی بازنشستگان
عضو هیئت رئیسه کانون هماهنگی شوراهای اسلامی کار خراسان رضوی هم در گفتگو با شهرآرا با بیان اینکه گروهی از بازنشستگان مشهدی، مستأجر و در تأمین مسکن دچار مشکل هستند، میگوید: قیمت اجاره مسکن در مشهد نسبت به سال گذشته افزایش چشمگیری یافته و در برخی مناطق، صددرصد افزایش داشته، اما حقوق حداقل بگیران تأمین اجتماعی فقط ۵۷ درصد زیاد شده است.
احسان سهرابی میافزاید: بخشی از بازنشستگان مشهد برای سر وسامان دادن به وضعیت فرزندان خود که در سن ازدواج هستند، مجبور شده اند خانههای خود را بفروشند و در حاشیه شهر مشهد، خانه خریداری کنند یا در این مناطق مستأجر شوند.
وی بیان میکند: بسیاری از بازنشستگان اجاره نشین هستند؛ بنابراین از دولت انتظار میرود در طرح مسکن ملی، سهمیهای جداگانه برای بازنشستگان و مستمری بگیران تأمین اجتماعی درنظر بگیرد. وی با بیان اینکه بهترین راه برای حمایت از معیشت بازنشستگان، مهار تورم است، میگوید: وقتی تورم مدام افزایش یابد، هر قدر هم که حقوق بازنشستگان افزایش پیدا کند، رشد تورم سبب خنثی سازی افزایش حقوق آنها میشود. براین اساس اگر میخواهیم وضعیت معیشت بازنشستگان تأمین اجتماعی بهبود یابد، در مرحله اول باید غول تورم کنترل شود.
∎