«سیدرضا صدرالحسینی» کارشناس مسائل منطقه با اشاره به عادیسازی کامل روابط ترکیه و اسرائیل و میل آنکارا برای صلح با سوریه در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: قبل از هر چیز باید به اینکه نکته اشاره کنم که هیچ مسیر و نقشه راه مشخصی در طول ربع قرن سیاست خارجی ترکیه وجود نداشته و برخی از کارشناسان تُرک اعلام کردند که سیاست خارجی آنکارا یک راهبرد چندلایه و غیرایستا است. اغلب کارشناسان این حوزه در منطقه و همچنین در حوزه بینالملل هم معتقدند که عدم مشخص بودن سیاست خارجی ترکیه عملاً به هر نحوی یک مدل تهاجمی را خلق کرده است. به عنوان مثال در طول ۱۱ سال گذشته مجریان سیاست خارجی ترکیه مولفهها و اصول اصلی را کنار گذاشتند و منافع محدود کوتاه مدت را به منافع بلند مدت و ثابت منطقهای ترجیح داده است.
وی ادامه داد: بر همین اساس آشکارسازی کامل روابط ترکیه با اسرائیل موضوعی است که آنکارا در مورد آن باید بعدها به مردم خودش پاسخ بدهد. آنچه که در این میان باید متوجه بود این است که روابط دو طرف در حوزه امنیتی و اقتصادی از گذشته وجود داشته است و حالا ما شاهد علنی کردن روابط سیاسی دو طرفه هستیم. واقعیت امر این است که در همین بین ما شاهد حرف و سخنهایی هستیم که نشان میدهد ترکیه به دنبال آن است تا به سمت سوریه هم برود و روابطش با دمشق را بازسازی کند. همین مسأله یک ابهام را به وجود میآورد و میتواند از حیث داخلی برای دولتمردان هزینهساز باشد.
این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: توجه داشته باشید که برخی از احزاب سیاسی در ترکیه معتقدند که میان استفاده از مهاجران به عنوان اهرم انتخاباتی در آینده و همچنین مسایل مربوط به مبارزه با تروریسم یک سری تناقضها وجود دارد و به همین دلیل آنها سخنان اخیر دولتمردان کشورشان را قابل اعتماد و استناد نمیدانند. در شرایط کنونی، مقامات ترکیه باید بدانند که با آشکارسازی روابطشان با اسراییل نمیتوانند مشکلات بزرگ در داخل خاک خود و حتی منطقه را حل کنند؛ چراکه خاورمیانه شاهد یک سری تغییرات است و همین موضوع میتواند در تعیین برآوردها خلل ایجاد کند. بر همین اساس معتقدم حرکت سینوسی ترکیه در محور سیاست خارجی برای گذراندن عمر دولت کنونی شاید مثبت باشد اما در آینده و در میان مدت این راهبرد می تواند برای آنکارا هزینهزا شود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: توجه داشته باشید که هیچکدام از سخنان و مواضع ترکیه در سوریه و خیانتهایی که در طول ۱۱ سال پیش به مردم و خاک این کشور صورت گرفته از یاد نخواهد رفت و بر همین اساس معتقدم بحث عادیسازی روابط ترکیه با سوریه کاملاً متفاوت از آشکارسازی روابط ترکیه با اسراییل است. واقعیت این است که آنکارا همچنان یک سیاست تخریبی را در سوریه دنبال کرده و دمشق هم این مسایل را به خوبی رصد میکند. به همین دلیل فکر نمیکنم روابط ترکیه و سوریه مانند روابط آنکارا و تلآویو عادی شود و دو طرف بر بحث همکاریهای دوجانبه پیش بروند، بلکه در این مسیر موانع وجود دارد و خواستههایی از سوی طرفین مطرح است که تحقق یا چانهزنی بر سر آن زمانبر خواهد بود.
∎
نظر شما