شناسهٔ خبر: 55725307 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: راهبرد معاصر | لینک خبر

وزیر آموزش و پرورش:فردا یا پس فردا مبلغ علی الحساب رتبه بندی معلمان واریز می شود

وزیر آموزش و پرورش در شبکه خبر از واریز علی الحساب رتبه بندی معلمان طی فردا یا پس فردا خبر داد.واریز حقوق هم به محض شروع اطلاع رسانی خواهد شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش راهبرد معاصر  دیشب دربرنامه صف اول عملکرد آموزش و پرورش با حضور وزیر آموزش و پرورش جناب آقای یوسف نوری مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

مجری: از امشب و از این برنامه صف اول به مناسبت هفته دولت ویژه برنامه هایی را تقدیم محضر مبارک شما خواهیم کرد و دعوت می کنیم از مدیران ارشد قوه اجرایی.

آقای نوری: تشکر می کنم از این که فرصتی فراهم شد تا بخشی از خدمات دولت را محضر بینندگان عزیز؛ ملت شریف ایران عرض کنم.
مجری: ما در برنامه های گذشته هم که خدمت شما بودیم پیگیر موضوعات جاری وزارت آموزش و پرورش بودیم و در این برنامه هم به اهم موضوعات خواهیم پرداخت، اما قبل از این که وارد مباحث اجرایی و حوزه سیاست گذاری های آموزش و پرورش شویم، اگر اجازه دهید من یک پرسش در مورد شهیدان گرانقدر رجایی و باهنر داشته باشم، این دو عزیز بزرگوار هر دو کسوت معلمی داشتند و هر دو هم به درجه رفیع شهادت نائل آمدند، بفرمایید چه چیزی، چه خصوصیتی در سیره عملی و رفتاری این عزیزان وجود دارد که آنها را تبدیل به الگو کرده؟
آقای نوری: اتفاقی که در هشتم شهریور 1360 افتاد و رئیس جمهور و نخست وزیر جمهوری اسلامی ایران به شهادت رسیدند به دست اشق الآخرین باعث شد که ابعاد زندگی این عزیزان بیشتر شناخته شود؛ شهیدانی که از یاران مستقیم حضرت امام بودند، این دو شهید عزیز، شهید محمدعلی رجایی و محمدجواد باهنر به همراه شهید عزیز و مظلوم شهید بهشتی؛ سه رکن تعلیم و تربیت بودند برای آماده سازی جوانان، نوجوانان، کودکان؛ آینده نظام جمهوری اسلامی و اینها آن زمان حتی در سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی حضور داشتند، کارمند آموزش و پرورش بودند و البته شهید رجایی معلم بودند، بعد کتاب های درسی را تدوین می کردند حالا با چه مشقت و سختی و بخش دینی کتاب های درسی را تدوین می کردند و این باعث شد که آن روشنگری را با ظرافت کامل در کتب درسی قرار دهند. شهید بهشتی در محتوا، شهید رجایی در تربیت معلم و آماده سازی معلمین که بعدها هم همین اقدامات را در دولت انجام داد، چه زمانی که نخست وزیر بودند و چه زمانی که رئیس جمهور بودند و شهید باهنر با دانش آموزان که از همان زمان در مدرسه دین و دانش در قم و بعدها مدارس تهران را آماده کردند. دیدگاه های بسیار بلندی داشتند شهید باهنر معتقد بود ما تربیت را باید از جایی شروع کنیم که مترقی می خواهد و به جایی برسانیم که مربی می خواهد. شهید رجایی می فرمود هر چه ما برای تربیت معلم آماده، دلسوز، متعهد هزینه کنیم باز هم کم است و شهید بهشتی بحث آزادی، اختیار و اراده را در برنامه درسی ملاک قرار داده بودند برای این نظرات بسیار بلندی داشتند و شاگردان ایشان با استفاده از همین اراده و روشی که ایشان داشتند توانستند به قله هایی برسند. این شهیدان عزیز این گونه ویژگی را داشتند یعنی اهمیت نظام و تربیت را بیش از همه جا می دانستند و هیچ وقت هم از نظام تعلیم و تربیت جدا نشدند، هر زمانی هم که جای دیگری بودند باز بخش اعظمی از زندگی شان در نظام تعلیم و تربیت بود، چرا؟ چون نظام تعلیم و تربیت اگر بالنده باشند این نظام تعلیم و تربیت می تواند تمام بخش های دیگر را رشد دهد و در مسیر پیشرفت قرار دهد.
مجری: من یک نکته ای از آقای رئیس جمهور هم شنیدم در سی و ششمین اجلاسیه مدیران آموزش و پرورش سراسر کشور، این نکته را به نظر می آید باید قدر بدانیم وقتی نگاه عالی ترین مقام اجرایی کشور این گونه است که هر چه سرمایه گذاری کنیم در عرصه تعلیم و تبیت این به مثابه سرمایه گذاری است و هزینه نیست، این نوع نگاه به نظر می آید که سال ها زمان برده که بالأخره به این جا برسد و فکر می کنم از همان پایه هایی که شهیدان رجایی و باهنر و البته شهید مظلوم بهشتی گذاشتند به این جا رسیده، امیدوارم اهداف به خوبی محقق شود.
آقای نوری: می خواهم اینجا عرض کنم چون در آستانه هفته دولت قرار داریم یعنی از دوم شهریور ماه تا هشتم و نهم شهریور ماه، جا دارد تشکر کنم از آقای رئیس جمهور که این فرمایش را عملیاتی هم کرد و یکی از همین مواردی که این روزها بحثش است، بحث رتبه بندی معلمین است، واقعاً هم با ورود احسن ایشان به دولت انقلابی و مردمی، این خواسته بعد از یازده سال محقق شد و موارد دیگری که مثلاً در سفرهای دولت ما حدود بیش از 20 هزار میلیارد تومان علاوه بر اعتبارات آموزش و پرورش برای تکمیل و تجهیز فضاهای آموزشی و پرورشی و تربیت بدنی آموزش و پرورش اختصاص داده شده و این در دور اول سفرها بود، بیش از 20 همت. اینها نشان می دهد که خود آقای رئیس جمهور هزینه در آموزش و پرورش را سرمایه گذاری می داند؛ این وجه مادی اش است ولی وجه معنوی که حمایت های معنوی که مصادیق آن هم زیاد است امروز بخشی را عرض کردم حضور در شورای عالی آموزش و پرورش که معمولاً رؤسای جمهور شرکت نمی کنند و موارد دیگری که ما هم پیش رو هم داریم برای دانش آموزان سرآمد ما، دانش آموزان برتری که در مسابقات یا در رقابت های جهانی و کشوری سرآمد بودند زمان اختصاص دادند، برای معلمین زمان اختصاص دادند ؛ اینها نشان می دهد که این باور؛ باور واقعی است و همانند شهیدان رجایی، باهنر و شهید بهشتی این باور وجود دارد در این دولت، ان شاء الله آموزش و پرورش را به آن جایگاه خودشان برگرداند.
مجری: در مورد این نشست سراسری که از امروز آغاز شد ظرف سه روز هم برگزار خواهد شد، توضیح بفرمایید که سی و ششمین نشست مدیران آموزش و پرورش با چه اهدافی در حال برگزاری است؟
آقای نوری: اولاً این نشست باز یادگار این سه شهید عزیز است؛ شهید بهشتی، شهید رجایی و شهید باهنر. چند سال در کرونا تعطیل بود و چند سال هم در دوران دفاع مقدس و همواره این جلسات برگزار می شد. من خودم در بعضی جلسات و تعدادی از همین اجلاسیه ها شرکت کردم، هدف اولشان این بود که دور هم جمع شوند و این شبکه همدیگر را بشناسند و در یک جلسه چند روزه، باهم راهکارها، تجارب موفق، ناکامی ها و موانع را بررسی کنند و برای ابتدای سال تحصیلی آمادگی کامل داشته باشند. اینجا مانوری است برای بازگشایی مدارس در سال تحصیلی آتی و خیلی خوب بود، من امروز هم دیدم دوستان ما کارهای بسیار خوب و در همان کمیسیون هایی که بود بدیعی انجام دادند و نظرات بسیار بلندی داشتند، کسانی که در خط مقدم ما هستند یعنی چیزی حدود 726 آموزش و پرورش ما چه ناحیه، منطقه، در بخش ها، شهرستان ها و مراکز استان، مدیران کل، کانون های پرورشی فکری کودکان و نوجوانان، دانشگاه فرهنگیان همه از صف تا ستاد حضور داشتند و عزیزان من در ستاد، این نشست؛ نشست بسیار پرباری بود که الحمدلله روز اولش این گونه نشان می دهد ان شاء الله دو روز بعد هم ما شاهد نقش آفرینی خوب عزیزانمان باشیم.
مجری: محورهای اصلی هم در این نشست پنج محور اصلی را برگزیده که به نظر می آید هر یک از آنها می تواند تحولی باشد در حوزه آموزش و پرورش ما، مثلاً بحث الگوی حکمرانی، اجرای سند تحول بنیادین که سال هاست مورد انتظار است در موردش صحبت می کنیم. بحث عدالت تربیتی و تأمین نصیب برابر آموزشی با تأکید بر زیست بوم جدید؛ اینها مواردی است که به نظر می آید خیلی محورهای مهمی است که سالهاست مغفول واقع شده، نمی خواهم بگویم اصلاً به آنها توجهی نشده ولی محورهایی است که باید زودتر به آنها می پرداختیم تا برسیم به آن شاخص های اصلی و ترازی که در انقلاب اسلامی مطرح است. بحث ایجاد فرصت های نوین تربیتی و پرورشی، تحکیم رابطه خانواده و مدرسه، مدیریت ها و آسیب های اجتماعی و حفاظت از کودکان در برابر آسیب های فضای مجازی، چه مقدار فکر می کنید این پنج محور اصلی در این نشست و اجلاسیه امسال بتواند به راهبردها، آیین نامه های عملیاتی منتهی شود؟
آقای نوری: تا الآن جایگاه حکمرانی در نظام، بیرونی ها می گویند دیپلماسی ما می گوییم حکمرانی و حکمرانی شایسته و متعالی در نظام تربیتی ما روی آن کمتر کار شده شاید در تحقیقات داشتیم اما به صحنه عمل نیامده. حکمرانی شایسته متعالی در نظام تربیتی ما عناصر و عواملی دارد، از مهمترین عناصر آن، بحث همین تحول بنیادین است که در قالب قانون مداری شاید یا برنامه مندی گفته می شود و یکی هم بحث عدالت است که در دیدگاه حضرت آقا بحث عدالت تربیتی یا نصیب آموزشی برابر است. ما این مؤلفه ها را شاید کمتر مورد توجه قرار دادیم. وقتی ما عدالت را کمتر مورد توجه قرار دهیم، توزیع ما؛ توزیع رویه ای می شود یعنی معلم ثابت را به دورترین نقطه نخواهیم داد یا امکانات را برای دورترین نقطه نخواهیم فرستاد، توزیع رویه ای یعنی این. امروز بر آن هستیم تا با فعال کردن این مؤلفه؛ از مؤلفه های حکمرانی به سمت عدالت توزیعی برویم، نه توزیع رویه ای را ادامه دهیم. لذا اگر این اتفاق بیفتد ما از همین الآن هم برای مناطق مرزی و عشایری مان 16 منطقه کشور که در 16 استان هستند پایگاهی را ایجاد کردیم که معلم ثابت به اینها بدهیم، نه معلم ثابت فقط، معلم ثابت آماده، یعنی معلمی که از آن مراحل اصلی گذشته باشد و دانشگاه فرهنگیان یا به نحوی رشته اش مرتبط بوده در آزمون ها قبول شده باشد بیاید آنجا قرار بگیرد؛ این یکی از مؤلفه های اصلی ما است و همچنین توزیع امکانات هم همین طور است. البته در این بخش ما از کمک های گروه های جهادی، خیرین بسیار خوب استفاده کردیم مثلاً یکی از مواردی که باید بعد از معلم می آییم به فضا می رسیم و چیزی حدود هشت هزار فضای کانکسی و سنگ دست چین یا خشکچین داریم، امسال تصمیم گرفته شد بر اساس آن اعتباراتی که داریم یا بر اساس مرحله بندی که هست حدود هزار و 200 تا از این ها که بالای 10 نفر دانش آموز داشتند کلاس های ایمن را جایگزین کنیم. این یکی از آن کارها بود. از این موارد که زیاد داریم و تجهیزات و سایر موارد که ما می خواهیم بگوییم به این مؤلفه. یا در رابطه با سند تحول بنیادین هم همین طور است. سند تحول بنیادین ما تا لایه ستاد استان رفتیم اما از آن به بعد نرفتیم، الآن سند تحول ما دوستان عزیز هم یک قرارگاه برایش ایجاد کردند دنبال این هستند که سند مدرسه ای شود منظور نه این که سندی برای مدرسه بنویسیم، نه.
مجری: مدرسه ها متولی اجرا و پیگیر اجرا باشند.
آقای نوری: احسنت، احسنت، بله یک تعداد داریم الآن کار می کنند شُقوقی از قسم های سند تحول را انجام دادند و ما اینها را ممیزی می کنیم و مدارس الگوی سند تحول بنیادین از طریق رهیاران تحول ما که 1500 نفرند تعدادی از این ها آموزش دیده اند و تعدادی هم در این هفته ان شاء الله آموزش خواهند دید از طریق اینها شناسایی می شوند، راهبری می شوند و سند از مدرسه بر می خیزد یعنی چون مدرسه...
مجری: اگر موافقید برویم گزارشی ببینیم بعد موضوع رتبه بندی را من خدمت شما طرح موضوع کنم و بحثش را باز کنیم، ان شاء الله خبرهای خوبی شما داشته باشید در هفته دولت برای معلمان و البته مجموع فرهنگیان عزیز کشورمان.
مجری (پس از گزارش): بحث رتبه بندی همان طور که اشاره کردید بعد از یازده سال انتظار در دولت سیزدهم عملیاتی شد و البته ظرف همین مدتی هم که مصوبه داشتیم و بعد رفت و آمدهایی بود که هیأت تطبیق ایراداتی گرفت، خود دولت نسبت به اصلاح مواد و مفاد نظراتی داشت، بالأخره به جریان درآمد، از 26 مرداد ماه، بفرمایید توضیحات تکمیلی اولاً معلمان چگونه رتبه می گیرند و چقدر این نظام رتبه بندی که الآن اجرایی می شود می تواند تأثیرگذار باشد در ارتقای سطح حمایت از فرهنگیان؟ هدفی که در قانون دنبال می شود با این مصوبه دیگر محقق خواهد شد؟
آقای نوری: البته من مقدمه ای را آن بار هم عرض کردم بحث رتبه بندی در شرایطی که دولت تحویل گرفته شد، دولت سیزدهم جایگزین دولت دوازدهم شد به دلیل تنگناهای مالی واقعاً امکانش بود، البته من امروز هم اعلام کرد که اگر ما بودیم با این تنگناهای مالی شاید لایحه را بر می گرداندیم اما دولت چون شعار رئیس جمهور بود و همش هم بر این بود و اهمیت آموزش و پرورش را در اولویت قرار داده بود، الحمدلله این کار را انجام داد. این خیلی بحث مهمی است و ما باید این را بدانیم که خدا را شکر دولت از آموزش و پرورش حمایت جدی دارد؛ این موضوع اول. موضوع دوم این که ببینید رتبه بندی از اول هم که طرح نوشته شده و قانون هم شما ملاحظه می فرمایید، آیین نامه را هم ملاحظه می فرمایید، ماده یک همه اینها؛ اول ارتقای کیفیت تعلیم و تربیت، دوم ارتقای صلاحیت معلمین، رقابت در نظام تعلیم و تربیت و البته اصلاح نظام پرداخت هم به دنبالش هست به طور طبیعی. ما مطمئنیم که همکاران ما و همچنین جامعه فرهنگیان؛ مخصوصاً دانشگاه فرهنگیان ما دست به دست هم خواهند داد تا این سه هدف حتماً محقق می شود و این مهمترین کاری است که در رتبه بندی اتفاق می افتد. نگاه کنید شایسته عمومی فرد باید دائماً باشد چون سه سال یک بار ارزیابی می شود؛ یک. دوم این که شایستگی های تخصصی فرد یعنی آن رشته ای که برای آن درس خوانده باید مسلط باشد. بعد شایستگی های دیگر؛ شایستگی عمومی مثل مسئولیت پذیری و و و اینها است. شایستگی حرفه ای یعنی این که بتواند اینها را به کار گیرد و بتواند در زیست بوم جدید هم اینها را به کار بگیرد و تجاربی که کسب می کند. وقتی فرد این سه شایستگی را داشته باشد بر نظام تعلیم و تربیت تأثیر بسیار مثبتی خواهد گذاشت و معلمان ما این کار را انجام خواهند داد و ما مطمئنیم، الآن هم همین طور است، نظام تعلیم و تربیت، معلمانش بسیار کارآمد و الحمدلله تحصیل کرده هم هستند؛ ؟؟؟ سواد این عزیزان را می گیریم می بینیم از خیلی از دستگاه های دیگر نسبت سواد معلمین بالاتر است و همچنین حضورشان در بحث های اجتماعی به عنوان کنش گر فعال؛ بیشتر از دیگر افراد است و مقبولیتشان هم در تحقیقات 1400 هم آخر اسفند ماه 1400 انجام شده بود مقبولیت معلمین از همه بیشتر بود، پس این انجام خواهد شد، اما این که چگونه رتبه بندی می شوند همان طور که توضیح داده شد، فرایندش این گونه است؛ پس از این که مدارک را بارگذاری کردند، ارزیابان حرفه ای هم نمرات اینها را خواهند داد، می رود برای هیأت های ممیزی، این هیأت ها تعیین می کنند رتبه فرد؛ چه آموزشیار معلم باشد، مربی معلم باشد، استادیار معلم باشد یا استادمعلم باشد که این 45 درصد تا 90 درصد سه گانه؛ حق شغل، شاغل و فوق العاده شغل را خواهند گرفت. بستگی دارد کدام یک از این رتبه ها باشند و افراد اگر اعتراضی داشته باشند در سامانه، این سامانه ای که طراحی شده؛ rotbe.medu.ir همه این مراحل در درونش انجام خواهد شد. من اینجا جا دارد از همکارانم عذرخواهی کنم، ما آمدیم یک زمانی من رئیس مرکز آمار فناوری وزارت آموزش و پرورش بودم، دوستانه عرض می کنم سامانه هایی که ما جا گذاشته بودیم سامانه هایی خوبی بودند، دوستان ما آمدند خوب و بهترشان کنند آنها را برداشتند نتوانستند بهتر جایگزین کنند و لذا اطلاعات این ها به گونه ای نیست که به سایر سامانه ها...
مجری: متصل باشد؟
آقای نوری: و به دلیل این که خلأ زیادی دارد ما مجبور شدیم کل اطلاعات را مجدداً همکاران ما وارد کنند که برای همیشه داشته باشند، این باز یکی از آن مواردی است مثل آن ثبت نام، میان پایه ها می شود ولی پایه های اولی را باید مدارک را تحویل دهند تا این مدارک کامل شود؛ بعضی از این موارد را داریم که باعث شده زحمت مضاعف برای همکاران عزیزم باشد ولی همکاران مطمئن باشند که این یک بار است و این کار انجام می شود، ما هم آمدیم بررسی کردیم، حتی حکم 502 خود من و سایر همکاران دیدیم اشتباهات زیادی در درون اینها است و لذا انتقال اطلاعاتی اینها ما را دچار خطای در ارزیابی همکاران خواهد کرد و باید کاری را انجام می دادیم که خود همکاران بارگذاری کنند، صحت و سقم اش را ممیزی خواهند کرد عزیزان ما چه در مرکز برنامه ریزی نیروی انسانی باشد چه در جایگاه های دیگری که هستند، مسئول ممیزی این کار هستند با ارزیابان حرفه ای اینها را ممیزی خواهند کرد و این یک بار یک مقداری زحمت مضاعف شدن همکاران...
مجری: ان شاء الله که واقعاً همین یک بار باشد ما از این موارد زیاد داریم که داریم تلاش می کنیم با هوشمند شدن سامانه ها دیگر از این تکرارها جلوگیری شود. یک نوشته ای در فضای مجازی داشتید که دلیل معطل شدن به اجرای نظام رتبه بندی را فرموده بودید که شامل بسیاری از همکاران نمی شد و الآن این دایره شمول گسترده شده، به 810 هزار نفر اشاره فرموده بودید، می شود بفرمایید شامل کدام دسته از فرهنگیان عزیز ما می شود؟
آقای نوری: تقریباً می شود گفت همه فرهنگیان شاغل در مدرسه ما و به اضافه اداری هایی که به واسطه بخشنامه معروف 230358 آمدند ادارات رسته شان معلمی است ولی در پست های اداری کار می کنند.
مجری: تفاوتش با مصوبه قبلی؛ همین نکته است؟
آقای نوری: بحث مصوبه قبلی این بود که اولاً در لایحه ای که دولت قبل داده بود، اداری هایی که این گونه بودند نیامده بودند؛ چیزی حدود مثلاً 30 هزار نفر، خود اینها یک بخشی بودند، بخش دومی هم بود که آنهایی که کد استخدامی نداشتند اما مراحل استخدامی را گذرانده بودند یا بر اساس اصلاحیه قانون تعیین تکلیف معلمین اینها وارد آموزش و پرورش شده بودند.
مجری: مهرآفرین؟
آقای نوری: نه، مهرآفرین نه.
مجری: جداست؟
آقای نوری: آره، اینها، ولی اینها را هم شامل می شد تقریباً شد حدود 810 هزار نفر که الآن آماری که دوستان عزیزم به من دادند البته ماه های متفاوت است چون یک تعدادی بازنشسته می شوند، ممکن است یک تعدادی جدید بیایند، ولی میانگینی که گرفته بودند در حدود این 10 ماه برای بنده، حدود 810 هزار نفر بودند.
مجری: این که فرمودید به بازنشسته ها، شامل بازنشسته ها نمی شود فعلاً؟
آقای نوری: نه در قانون، بازنشسته ها را شامل نمی شود و از تاریخ اجرایش هم از 31/6/1400 است احتمال می دهم فردا، پس فردا در این حد که تا پایان برج را فردا و پس فردا را داریم بخشی از حق عزیزان معلممان در رتبه بندی به صورت علی الحساب به این عزیزان پرداخت شود.
مجری: این می تواند خبر خوشی باشد که بالأخره بعد از یک سال یک پرداخت...
آقای نوری: بله، نه البته امروز آقای رئیس جمهور فرمود که منتی نیست بر سر معلمان و ما هم همین را عرض می کنیم، ما عذرخواهی می کنیم تأخیر شده و چون آقای رئیس جمهور فرمودند و حق خودشان بوده، 11 سال هم تأخیر داشتیم، ما داریم این را عرض می کنیم، تعارفی هم نداریم، معلم ها عزیز ما هستند و در خط مقدم؛ کار نظام تعلیم و تربیت را انجام می دهند و این خیلی خوب است، ما با صراحت با عزیزانمان صحبت می کنیم. یک تعدادی هستند مهرآفرین هستند یک زمانی از نیروهای شرکتی یعنی قرارداد با شرکت آمدند وارد آموزش و پرورش شدند و خیلی هم زحمت کشیدند شاید حدود 10 تا 15 سال از خدماتشان می گذرد، مصوبه ای را داریم 833 شورای عالی انقلاب فرهنگی در یکی از تبصره هایش آمده که سال 1399، هر کسی وارد آموزش و پرورش می شود باید یک آزمون داده باشد یا این که مشمول قانون تعیین تکلیف باشد. این عزیزان هم که فرمودند دوستان هم با سازمان امور استخدامی صحبت شد یک آزمون داخلی از آنها گرفته شود که اینها هم بیاید وارد این... الآن راهکارش هم پیگیری می کنیم و خیلی نگران هم بودند و سعی می کنیم مجوزش را همین هفته بگیریم مگر مانعی پیش بیاید و ان شاء الله تا پایان شهریور ماه این هم تعیین تکلیف شود و آزمونشان برگزار شود و سعی می کنیم باشد، کارهای اداری معمولاً با موانعی برخورد می کنند و تلاش ما بر این بوده که معطل نکنیم همکارنمان را.
مجری: این نکته که گفتید و آقای رئیس جمهور هم اشاره کردند؛ این نکته مهم است که ما یک حقی را وقتی پس از سال ها استیفاء می کنیم می خواهیم به آن صاحبان حق برگردانیم منتی سرشان نگذاریم به ویژه معلمان عزیز، این نکته مهمی است که خیلی متشکرم اشاره داشتید. یکی از موارد دیگری که بود بحث سخت گیری در کسب رتبه چهار و پنج بود، نسبت به این موضوع بازنگری شده یا این که آن مراتب باید همچنان رعایت شود؟
آقای نوری: شرایطی که در قانون گذاشته شده؛ یکی سنوات است و یکی هم امتیازی که برای آن رتبه در شایستگی های عمومی، شایستگی های تخصصی، شایستگی های حرفه ای قرار دادند، این امتیازات دامنه اش یک مقدار بالاتر می رود، طبیعی هم است، در دانشگاه هم در رتبه های دانشگاه به طور طبیعی این اتفاق افتاده و خواهد افتاد. یک مقداری باید دوستان ما به نظام های دانشگاهی هم در ارتقای رتبه توجه داشته باشند و این هست، شما اگر بخواهید رتبه بالاتری را در ورزش یا هر جایی بگیری باید بالأخره برای آن رتبه نهایی خیلی بیشتر تلاش کنی.
مجری: عزیزانی که سابقه دو سال همکاری داشته باشند این همچنان در قانون وجود دارد و همچنان بر همین مبناست؟
آقای نوری: در قانون کسانی که مستثنی هستند عرض کنم؛ یکی معلمینی هستند که الآن در دانشگاه هستند، فارغ التحصیل نشدند، دوم کارکنان اداری که رسته شان اداری است که تعداد این هم خیلی کم است، مهرآفرینان را عرض کردم، بازنشستگان چون در قانون نیامده بود، آن که مستثنی نیست و عزیزان ما که مأمورند به سایر دستگاه ها، آنجا دیگر شغل معلمی را ندارند؛ اینها موارد مستثنی هستند و بقیه دیگر استثناء نیستند.
مجری: در مورد نحوه محاسبه مبلغ فوق العاده رتبه بندی؛ این شیوه نامه مشخص شده و اطلاع رسانی شده؟
آقای نوری: بله، شیوه نامه را دوستان من آن چه که امروز به من اطلاع دادند، اصلاً آیین نامه ابلاغ شده و مشخص می کند که فرد به چه میزان به او تعلق می گیرد و الآن چون رتبه ها تعیین نشدند ما علی الحساب را محبت فرمودند باز عرض می کنم دولت همش بر این است انجام شود و به محض این که رتبه تعیین شد در حکم کارگزینی افراد قرار می گیرد و پرداخت ها به روال عادی خواهد بود.
مجری: منابع در بودجه سنوات دیده شده؟
آقای نوری: بله، در بودجه منابع دیده شده، خوشبختانه دولت 25 هزار میلیارد تومان پایدار برای سال 1401 قرار داده، در مجلس 13 هزار میلیارد تومان یعنی 13 همت به این اضافه شد و الآن 38 همت برای رتبه بندی نه این که پیش بینی شده بلکه تصویب شده در قانون بودجه و تخصیص اش هم یک بخشی اش را دادند، این نشان می دهد که بقیه اش را هم خواهند داد ولی دقت بفرمایید در قانون آمده در آیین نامه هم هست که از این اعتبار نباید تجاوز کند، ممکن است بعضی همکاران ما رتبه هایی به آنها تعلق بگیرد اما به دلیل این که از این اعتبار بیشتر خواهد بود به آنها پرداخت نشود که البته در مراحل بعدی، سال آینده اعتبار واقعی رتبه بندی پیش بینی خواهد شد و به عزیزانمان پرداخت خواهد شد.
مجری: ان شاء الله به یک نحوی این قدر خوب این قانون اجرا شود و اشکالاتش در فرایند اجرا باز هم بررسی و رفع شود که رضایت کامل همه عزیزان ما در حوزه آموزش و پرورش را به همراه داشته باشد، چون همان طور که فرمودید پایه همه پیشرفت های کشور قطعاً و یقیناً همه موافقیم که در آموزش و پرورش و نظام تعلیم و تربیت است.
آقای نوری: من همیشه یک تکیه کلامی دارم که می گویم رتبه بندی شروع شد، همکاران من با حوصله و صبوری این موضوع را بررسی کنند، پیگیری کنند، شروع شده و اگر به آن اهدافش برسد، این درصدها تا صد هم امکان پذیرند. ارتقاء پیدا خواهند کرد مگر این که خدای ناکرده ما نخواهیم اجرا کنیم که این خوب نیست، قطعاً هم نظام آموزش و پرورش؛ نظام تعلیم و تربیت است، نظام جمهوری اسلامی ایران با این همه سوابق درخشان قطعاً در صدد اجرای کامل و دقیق این است و رسیدن به آن اهدافی که عرض کردم. ان شاء الله انجام خواهد شد و به نظرم شروع خوبی است، ما در سایر زمینه ها هم می گوییم تغذیه دانش آموزی از مهر ماه شروع می شود به صورت آزمایشی آن یک ماه و نیمی که مدارس باز شدند ما انجام دادیم در دو استان ازجمله سیستان و بلوچستان، بخش محرومی از استان البرز دیدیم امکان پذیر است، این شروع شده، ولی این که بگوییم همه دانش آموزان را شامل می شود، نه احتمالاً در حد سه میلیون دانش آموز را بتوانیم در مناطق دوردست و نیازمند تغذیه رایگان ان شاء الله شروع کنیم در روزهای محدود مثلاً دو روز در هفته این کار را انجام دهیم. این شروع است. تربیت بدنی این کارهایی که داریم انجام می دهیم این شروع شده و همه این اتفاقات، دانشگاه فرهنگیان شروع شده از یک دانشگاه عادی به یک دانشگاه جامع، همه اینها طرح هایی هستند که در نظام آموزش و پرورش شروع شدند، رتبه بندی یکی از مهمترین طرح هایی است که شروع شده.
مجری: ان شاء الله به خوبی هم پیگیری شود. در میان گفتگوهایی که انجام شد اشاره داشتید به بحث ثبت نام ها، برنامه پیشین که خدمتتان بودیم فرمودید آموزش و پرورش طراحی کرده که دیگر ثبت نام پایه های اول، هفتم و دهم به صورت هوشمند انجام شود، الآن برای این موضوع می توانیم بگوییم که دیگر کامل شد؟
آقای نوری: سامانه ای که ما داریم نیازمند این نیست که حتماً حضوری به مدرسه مراجعه کنند اما مصوبه کمیسیون معین شورای عالی اعلام می کند که حتماً باید مدارک را تحویل دهند، یک اختلافی این طور بود ولی من به دوستانم عرض کردم تا آنجایی که امکان دارد میان پایه ها را حتماً ثبت نام کنید احتمالاً برای پایه دهم که هدایت تحصیلی دارند و پایه های اول ابتدایی ما این اتفاق را داشته باشیم شاید ولی باز عرض می کنم این جزو آن قوانین و مقررات دست و پا گیر است که باید به روز شود ان شاء الله. الآن حدود 13 هزار و 900 دانش آموز ثبت نام کردند و احتمالاً چیزی تا انتها نداشته باشیم و بیشتر افرادی که ثبت نام نکردند پایه دهم هستند که احتمال می دهیم که از حدود یک میلیون نفر 150 هزار نفر فعلاً ثبت نام کردند، اینها هم بیایند تقریباً می شود گفت ثبت نام ما به جز یک لکه گیری هایی خواهیم داشت، ثبت نام ما کامل خواهد شد البته دیگر زمان هم برای این نداریم. ما اعلام کرده بودیم تا پایان این ماه فرصت ثبت نام نداریم، همین جا هم اعلام می کنم اولیاء و دانش آموزان و همکارانم حتماً این ثبت نام را به پایان برسانند تا ما کلاس بندی ها را هم، البته در سامانه انجام می شود، کلاس بندی ها را هم انجام دهند که اگر یک زمانی یک جایی نیرویی کم داشتیم و مشکلاتی داشتیم سریع ترمیم را برای ابتدای سال تحصیلی جدید انجام داده باشیم.
مجری: این اصلاح مقررات را هم دست به کار گذارید، چون واقعاً ظرف این مدت آموزش را در فضای مجازی دنبال کردیم و به صورت غیرحضوری این ثبت نام دیگر ... برویم یک گزارش دیگر ببینیم در مورد موضوعات دیگر.
مجری (پس از گزارش): ما در گزارش در مورد بخش مهم افت تحصیلی از زبان کارشناسان متخصص در عرصه تعلیم و تربیت هستند شنیدیم، این موضوع کرونا برای همه جهان بلایی بود که سبب شد آموزش به شکل دیگری دنبال شود، الحمدلله ما در این عرصه به هیچ عنوان دچار عقب ماندگی نبودیم، صدا و سیما با همه توان پای کار آمد، از فضاهایی که به لحاظ فضای مجازی از آن یاد می شود حداکثر استفاده شد ولی نمی توانیم کتمان کنیم که افت تحصیلی همراه بود در این دو سالی که سپری شد. ما الآن و با توجه به این که دارد حضوری می شود مدارس، خود این حضوری شدن هم خوب است توضیح دهید چه فرایندی طی شده که حضوری شدن امروز محقق می شود. برای ترمیم و بهبود این کاستی و جلوگیری از افت تحصیلی چه تدبیری اندیشیدید؟
آقای نوری: سؤال خیلی خوبی است که ما بدانیم، تقریباً می شود گفت بیش از دو سال مدرسه را تعطیل کردیم در حالی که دنیا این کار را نکرد و البته ما با ادله بعد از این که ارائه کردیم در ستاد کرونا در هیأت دولت مطرح شد موضوع در بخش های کارشناسی به خود صحن ستاد کرونا رفت و نهایتاً تصویب شد مدارس باز شود و این اقدام بسیار خوبی بود اگرچه ما قبلش به صورت آزمایشی آزمون دی ماه را برگزار کردیم و دیدیم که دانش آموزان هم رعایت می کنند لذا بعد از یعنی از ابتدای سال جاری از 14 فروردین ماه مدارس، حضوری شدند این یک و نیم ماه برای ما فرصت مغتنمی بود که ارزیابی کنیم دانش آموزانمان چه وضعیتی دارند. ما مطالعات الگوبرداری را که انجام داده بودیم حدود 30 درصد افت تحصیلی برای این چنین آموزش هایی در بهترین وجه آن خواهیم داشت. حالا ما به دلیل عدم دسترسی مردم به پوشش شبکه ای و یا این که نداشتن بالأخره خانواده های فقیر زیاد هستند، نداشتن وسایلی که دسترسی پیدا کنند به شبکه آموزشی دانش آموزان موسوم به شاد، ما حدود چهار میلیون نفر را آن طوری محروم از تحصیل داشتیم. این طرف خودش 30 درصد با فرض این که این شبکه آموزشی دانش آموزان ما در حد مطلوبی قرار می داشت، لذا بعد از این بررسی ها در ستاد کرونا مطرح شد 1500 میلیارد تومان برای جبران تثبیت یادگیری قرار گرفت و ما پایگاه های تابستانی را هنوز هم فعال داریم و در طول این مدت دانش آموزانی که مخصوصاً دانش آموزان ابتدایی که نقصان داشت بخش یادگیری شان یا دسترسی نداشتند، این اقدام برای این دانش آموزان انجام شد، این یکی از مهمترین اقدامات دولت بود که باز در اینجا آموزش و پرورش حمایت کرد، این خیلی عالی بود، از نظر من امتیاز بسیار خوبی بود که بخشی از دانش آموزان ما تقریباً می شود گفت حدود دو میلیون نفر از دانش آموزان ما تحت پوشش این قرار بگیرند. از آن طرف هم شبکه شاد را تقویت کردیم در طول تابستان و برنامه ها را به اقصی نقاط برسانند که دانش آموزان ما از عدالت تربیتی برخوردار شوند. در ابتدای سال هم این کار را انجام خواهیم داد، دانش آموزانی که به واسطه این زیست بوم جدید و عدم دسترسی جا مانده باشند حتماً برای اینها بحث های ترمیمی را خواهیم داشت، کار خیلی خوبی که قرارگاه عدالت تربیتی نصیب برابر آموزشی با همکاری معاونت آموزش ابتدایی و متوسطه ما انجام دادند 164 هزار نفر ازبازماندگان از تحصیل را در طول همین یک و نیم ماه برگردانند، این ها خیلی است، عدد بزرگی است و تلاش بسیار جدی می خواهد و این اتفاقات این طور افتاده و بنا داریم امسال این موضوع را البته با کمک گروه های جهادی و گروه های مردمی تقویت کنیم. این اقدامی بود که ما انجام دادیم.
مجری: این که عرض کردم دچار عقب ماندگی در این عرصه هستیم، جز با همت حداکثری معلمان ما، مدیران مدارس، مجموعه آن نظام آموزشی که در مدارس مستقر هستند، نظام تعلیم و تربیت، واقعاً اگر این عزیزان همت نمی کردند نمی دانیم چه حاصلی بعد از این دو سال بود که تشکر ویژه باید شود از همت بالای این عزیزان.
آقای نوری: واقعاً باید از معلمین تشکر کنیم، بچه های خود را کنار زدند، بچه های مردم را درس دادند، این خیلی مهم است که مورد عنایت حضرت آقا هم بودند در روز بیست و یکم اردیبهشت ماه امسال و حضرت آقا از معلمین به واسطه این اقدام بایسته و شایسته تشکر کردند.
مجری: می خواهم این سؤال یک قدری کلی که خوب است یک گزارشی هم از این جهت تقدیم مردم عزیزمان بفرمایید شما، اگر پرسش این باشد که ظرف مدتی که مسئولیت داشتید بین 9 ماه تا یک سالی که سپری شده، مهمترین دستاوردهای وزارت آموزش و پرورش در دولت سیزدهم چیست، به چه مواردی می توان اشاره کرد؟
آقای نوری: به نظرم مهمترین آن شاید بشود مردمی سازی را؛ یعنی این که ما زمینه را برای حضور مردم برای همه فرایندها آماده کنیم، شروع کردیم، باز من، نگویید تمام شده، تحول اصلاً تمام شدنی نیست، رتبه بندی اصلاً تمام شدنی نیست. همه این فعالیت هایی که می گوییم شروع شده و یکی هم عدالت است که داریم الآن به سمتش می رویم، من بعضی شواهد را عرض کردم خدمتتان، دولت هم همین کار را دارد انجام می دهد یعنی دولت اولین کار مردمی سازی بحث با یک سری مسئولین بود، خیلی مهم بود یعنی توجه به مردم، این که می گوییم مردمی سازی این نیست که حتماً مردم برای ما کار کنند، مردم مدرسه به ما پول دهند نه، مردم در ایام کرونا آمدند شدند معلم یار؛ این مردمی سازی است.
مجری: فرمودید رهبری انقلاب اشاره داشتند به نقش مؤثر مادران در حوزه آموزش به ویژه در حوزه های...
آقای نوری: بله ایشان فرمودند، این مهم است، این مردمی سازی آموزش و پرورش است، اگر انجمن اولیاء و مربیان ما از این ظرفیت استفاده کند چقدر خوب می شود، ما داریم به این سمت می رویم، ما می گوییم اگر اولیایی آمد سر زد او را اکرام کنیم، بیاوریم، اگر نیامد اصلاً شما بچه تان را در خانه برادرتان می گذارید چند بار زنگ می زنید به او، سه چهار بار زنگ می زنید، ولی مدرسه ما می گذارید زنگ می زنید اصلاً یادتان می رود. مدرسه باید به شما زنگ بزند آقا پسر شما هست الحمدلله خیلی هم سر حال دارد مثلاً کار پژوهشی انجام می دهد، کار آموزشی انجام می دهد. مردمی سازی یعنی این؛ خیلی ساده ساده، شما را دعوت کنند، حضرتعالی در جریان رسانه هستید، قدرت ارتباطات را می دانید، تشریف بیاورید آنجا برای ما بگویید چطور این مدرسه را ما بیاوریم به گونه ای ارائه کنیم به جامعه، ترویج کنیم در جامعه که جامعه این مدرسه را به عنوان پایگاه تربیتی محله یا کانون تربیتی محله بشناسند، این می شود تحول بنیادین؛ اینجاست. در همه مراحل؛ در مرحله سیاست گذاری تا مرحله اجرا و ارزیابی، اولیاء را در ارزیابی دخیل کنیم، اولیاء بیایند با دانش آموزان کار کنند و در ارزشیابی ها از اندوخته های دانش آموزان قرار دهیم به صورت کار گروهی و تیمی و مردم محله را، امام جماعت، پزشک و استاد دانشگاه محله را؛ این مردمی سازی، این است وقتی عرض می کنیم. دولت هم دارد دنبال این، چون یکی از مؤلفه های مهم حکمرانی، مردمی سازی است؛ حکمرانی متعالی یا شایسته و یکی دیگر عدالت است؛ این دو را باید ما خیلی جدی ببینیم، دولت در این رابطه جدی است و واقعاً دارد کار می کند و نظام آموزش و پرورش در درون دولت هم بر این مشی هست ان شاء الله بتوانیم کاری را انجام دهیم.
مجری: این موضوع چون حوزه فرهنگ سازی اتفاقاً در بخش مدیریتی طلب می کند، مدیران ما باید به این درک برسند که با مردمی سازی کارها بهتر پیش می رود، مقاومت در حوزه مردمی سازی از ناحیه مردم نیست، مردم آماده مشارکت اند، شما هر موقع که از مردم دعوت کنید واقعاً در این سال ها تجربه کردیم مردم ایران مردمی هستند که آماده حضورند، مدیران هستند که باید این فرهنگ را در خود ایجاد کنند که مطالبه حضور داشته باشند.
آقای نوری: به نکته بسیار خوبی اشاره کردید، چون ما شدیم مدیران دولتی؛ همه چیز را در دولتی می بینیم، نه این گونه نیست، اگر شما بخواهید شایست حکمرانی داشته باشید، اگر بخواهید سازمان تان؛ سازمان پیش رویی باشد حتماً به این نیاز دارید. امام (ره) حتی برای عنوان حکومت هم رأی گیری می کند. برای همه کارها از مردم کمک می گیرد. مقام معظم رهبری به همین صورت که بحث گروه های جهادی را چندین، ماه مبارک رمضان در نماز عید فطر مطرح فرمودند از این گروه ها استفاده کنیم، ما جنگ را با مردم اداره کردیم و الآن خیرین نیمی از کلاس های درس ما را می سازند، همیشه به ما نفع رساندند، مردم چه در مسائل فیزیکی و کالبدی و چه در مسائل معنوی و غیرملموس برای ما برکت اند.
مجری: پیشرو هستند.
آقای نوری: بله.
مجری: آرزوی توفیق دارم برای شما و همه عزیزان ما در حوزه آموزش و پرورش.
آقای نوری: جا دارد یاد و شهیدان دولت را؛ شهیدان رجایی و باهنر را گرامی بداریم ان شاء الله ما در راه این شهیدان قدم برداریم./خبرگزارش صدا وسیما

 

آقای نوری: تشکر می کنم از این که فرصتی فراهم شد تا بخشی از خدمات دولت را محضر بینندگان عزیز؛ ملت شریف ایران عرض کنم.
مجری: ما در برنامه های گذشته هم که خدمت شما بودیم پیگیر موضوعات جاری وزارت آموزش و پرورش بودیم و در این برنامه هم به اهم موضوعات خواهیم پرداخت، اما قبل از این که وارد مباحث اجرایی و حوزه سیاست گذاری های آموزش و پرورش شویم، اگر اجازه دهید من یک پرسش در مورد شهیدان گرانقدر رجایی و باهنر داشته باشم، این دو عزیز بزرگوار هر دو کسوت معلمی داشتند و هر دو هم به درجه رفیع شهادت نائل آمدند، بفرمایید چه چیزی، چه خصوصیتی در سیره عملی و رفتاری این عزیزان وجود دارد که آنها را تبدیل به الگو کرده؟
آقای نوری: اتفاقی که در هشتم شهریور 1360 افتاد و رئیس جمهور و نخست وزیر جمهوری اسلامی ایران به شهادت رسیدند به دست اشق الآخرین باعث شد که ابعاد زندگی این عزیزان بیشتر شناخته شود؛ شهیدانی که از یاران مستقیم حضرت امام بودند، این دو شهید عزیز، شهید محمدعلی رجایی و محمدجواد باهنر به همراه شهید عزیز و مظلوم شهید بهشتی؛ سه رکن تعلیم و تربیت بودند برای آماده سازی جوانان، نوجوانان، کودکان؛ آینده نظام جمهوری اسلامی و اینها آن زمان حتی در سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی حضور داشتند، کارمند آموزش و پرورش بودند و البته شهید رجایی معلم بودند، بعد کتاب های درسی را تدوین می کردند حالا با چه مشقت و سختی و بخش دینی کتاب های درسی را تدوین می کردند و این باعث شد که آن روشنگری را با ظرافت کامل در کتب درسی قرار دهند. شهید بهشتی در محتوا، شهید رجایی در تربیت معلم و آماده سازی معلمین که بعدها هم همین اقدامات را در دولت انجام داد، چه زمانی که نخست وزیر بودند و چه زمانی که رئیس جمهور بودند و شهید باهنر با دانش آموزان که از همان زمان در مدرسه دین و دانش در قم و بعدها مدارس تهران را آماده کردند. دیدگاه های بسیار بلندی داشتند شهید باهنر معتقد بود ما تربیت را باید از جایی شروع کنیم که مترقی می خواهد و به جایی برسانیم که مربی می خواهد. شهید رجایی می فرمود هر چه ما برای تربیت معلم آماده، دلسوز، متعهد هزینه کنیم باز هم کم است و شهید بهشتی بحث آزادی، اختیار و اراده را در برنامه درسی ملاک قرار داده بودند برای این نظرات بسیار بلندی داشتند و شاگردان ایشان با استفاده از همین اراده و روشی که ایشان داشتند توانستند به قله هایی برسند. این شهیدان عزیز این گونه ویژگی را داشتند یعنی اهمیت نظام و تربیت را بیش از همه جا می دانستند و هیچ وقت هم از نظام تعلیم و تربیت جدا نشدند، هر زمانی هم که جای دیگری بودند باز بخش اعظمی از زندگی شان در نظام تعلیم و تربیت بود، چرا؟ چون نظام تعلیم و تربیت اگر بالنده باشند این نظام تعلیم و تربیت می تواند تمام بخش های دیگر را رشد دهد و در مسیر پیشرفت قرار دهد.
مجری: من یک نکته ای از آقای رئیس جمهور هم شنیدم در سی و ششمین اجلاسیه مدیران آموزش و پرورش سراسر کشور، این نکته را به نظر می آید باید قدر بدانیم وقتی نگاه عالی ترین مقام اجرایی کشور این گونه است که هر چه سرمایه گذاری کنیم در عرصه تعلیم و تبیت این به مثابه سرمایه گذاری است و هزینه نیست، این نوع نگاه به نظر می آید که سال ها زمان برده که بالأخره به این جا برسد و فکر می کنم از همان پایه هایی که شهیدان رجایی و باهنر و البته شهید مظلوم بهشتی گذاشتند به این جا رسیده، امیدوارم اهداف به خوبی محقق شود.
آقای نوری: می خواهم اینجا عرض کنم چون در آستانه هفته دولت قرار داریم یعنی از دوم شهریور ماه تا هشتم و نهم شهریور ماه، جا دارد تشکر کنم از آقای رئیس جمهور که این فرمایش را عملیاتی هم کرد و یکی از همین مواردی که این روزها بحثش است، بحث رتبه بندی معلمین است، واقعاً هم با ورود احسن ایشان به دولت انقلابی و مردمی، این خواسته بعد از یازده سال محقق شد و موارد دیگری که مثلاً در سفرهای دولت ما حدود بیش از 20 هزار میلیارد تومان علاوه بر اعتبارات آموزش و پرورش برای تکمیل و تجهیز فضاهای آموزشی و پرورشی و تربیت بدنی آموزش و پرورش اختصاص داده شده و این در دور اول سفرها بود، بیش از 20 همت. اینها نشان می دهد که خود آقای رئیس جمهور هزینه در آموزش و پرورش را سرمایه گذاری می داند؛ این وجه مادی اش است ولی وجه معنوی که حمایت های معنوی که مصادیق آن هم زیاد است امروز بخشی را عرض کردم حضور در شورای عالی آموزش و پرورش که معمولاً رؤسای جمهور شرکت نمی کنند و موارد دیگری که ما هم پیش رو هم داریم برای دانش آموزان سرآمد ما، دانش آموزان برتری که در مسابقات یا در رقابت های جهانی و کشوری سرآمد بودند زمان اختصاص دادند، برای معلمین زمان اختصاص دادند ؛ اینها نشان می دهد که این باور؛ باور واقعی است و همانند شهیدان رجایی، باهنر و شهید بهشتی این باور وجود دارد در این دولت، ان شاء الله آموزش و پرورش را به آن جایگاه خودشان برگرداند.
مجری: در مورد این نشست سراسری که از امروز آغاز شد ظرف سه روز هم برگزار خواهد شد، توضیح بفرمایید که سی و ششمین نشست مدیران آموزش و پرورش با چه اهدافی در حال برگزاری است؟
آقای نوری: اولاً این نشست باز یادگار این سه شهید عزیز است؛ شهید بهشتی، شهید رجایی و شهید باهنر. چند سال در کرونا تعطیل بود و چند سال هم در دوران دفاع مقدس و همواره این جلسات برگزار می شد. من خودم در بعضی جلسات و تعدادی از همین اجلاسیه ها شرکت کردم، هدف اولشان این بود که دور هم جمع شوند و این شبکه همدیگر را بشناسند و در یک جلسه چند روزه، باهم راهکارها، تجارب موفق، ناکامی ها و موانع را بررسی کنند و برای ابتدای سال تحصیلی آمادگی کامل داشته باشند. اینجا مانوری است برای بازگشایی مدارس در سال تحصیلی آتی و خیلی خوب بود، من امروز هم دیدم دوستان ما کارهای بسیار خوب و در همان کمیسیون هایی که بود بدیعی انجام دادند و نظرات بسیار بلندی داشتند، کسانی که در خط مقدم ما هستند یعنی چیزی حدود 726 آموزش و پرورش ما چه ناحیه، منطقه، در بخش ها، شهرستان ها و مراکز استان، مدیران کل، کانون های پرورشی فکری کودکان و نوجوانان، دانشگاه فرهنگیان همه از صف تا ستاد حضور داشتند و عزیزان من در ستاد، این نشست؛ نشست بسیار پرباری بود که الحمدلله روز اولش این گونه نشان می دهد ان شاء الله دو روز بعد هم ما شاهد نقش آفرینی خوب عزیزانمان باشیم.
مجری: محورهای اصلی هم در این نشست پنج محور اصلی را برگزیده که به نظر می آید هر یک از آنها می تواند تحولی باشد در حوزه آموزش و پرورش ما، مثلاً بحث الگوی حکمرانی، اجرای سند تحول بنیادین که سال هاست مورد انتظار است در موردش صحبت می کنیم. بحث عدالت تربیتی و تأمین نصیب برابر آموزشی با تأکید بر زیست بوم جدید؛ اینها مواردی است که به نظر می آید خیلی محورهای مهمی است که سالهاست مغفول واقع شده، نمی خواهم بگویم اصلاً به آنها توجهی نشده ولی محورهایی است که باید زودتر به آنها می پرداختیم تا برسیم به آن شاخص های اصلی و ترازی که در انقلاب اسلامی مطرح است. بحث ایجاد فرصت های نوین تربیتی و پرورشی، تحکیم رابطه خانواده و مدرسه، مدیریت ها و آسیب های اجتماعی و حفاظت از کودکان در برابر آسیب های فضای مجازی، چه مقدار فکر می کنید این پنج محور اصلی در این نشست و اجلاسیه امسال بتواند به راهبردها، آیین نامه های عملیاتی منتهی شود؟
آقای نوری: تا الآن جایگاه حکمرانی در نظام، بیرونی ها می گویند دیپلماسی ما می گوییم حکمرانی و حکمرانی شایسته و متعالی در نظام تربیتی ما روی آن کمتر کار شده شاید در تحقیقات داشتیم اما به صحنه عمل نیامده. حکمرانی شایسته متعالی در نظام تربیتی ما عناصر و عواملی دارد، از مهمترین عناصر آن، بحث همین تحول بنیادین است که در قالب قانون مداری شاید یا برنامه مندی گفته می شود و یکی هم بحث عدالت است که در دیدگاه حضرت آقا بحث عدالت تربیتی یا نصیب آموزشی برابر است. ما این مؤلفه ها را شاید کمتر مورد توجه قرار دادیم. وقتی ما عدالت را کمتر مورد توجه قرار دهیم، توزیع ما؛ توزیع رویه ای می شود یعنی معلم ثابت را به دورترین نقطه نخواهیم داد یا امکانات را برای دورترین نقطه نخواهیم فرستاد، توزیع رویه ای یعنی این. امروز بر آن هستیم تا با فعال کردن این مؤلفه؛ از مؤلفه های حکمرانی به سمت عدالت توزیعی برویم، نه توزیع رویه ای را ادامه دهیم. لذا اگر این اتفاق بیفتد ما از همین الآن هم برای مناطق مرزی و عشایری مان 16 منطقه کشور که در 16 استان هستند پایگاهی را ایجاد کردیم که معلم ثابت به اینها بدهیم، نه معلم ثابت فقط، معلم ثابت آماده، یعنی معلمی که از آن مراحل اصلی گذشته باشد و دانشگاه فرهنگیان یا به نحوی رشته اش مرتبط بوده در آزمون ها قبول شده باشد بیاید آنجا قرار بگیرد؛ این یکی از مؤلفه های اصلی ما است و همچنین توزیع امکانات هم همین طور است. البته در این بخش ما از کمک های گروه های جهادی، خیرین بسیار خوب استفاده کردیم مثلاً یکی از مواردی که باید بعد از معلم می آییم به فضا می رسیم و چیزی حدود هشت هزار فضای کانکسی و سنگ دست چین یا خشکچین داریم، امسال تصمیم گرفته شد بر اساس آن اعتباراتی که داریم یا بر اساس مرحله بندی که هست حدود هزار و 200 تا از این ها که بالای 10 نفر دانش آموز داشتند کلاس های ایمن را جایگزین کنیم. این یکی از آن کارها بود. از این موارد که زیاد داریم و تجهیزات و سایر موارد که ما می خواهیم بگوییم به این مؤلفه. یا در رابطه با سند تحول بنیادین هم همین طور است. سند تحول بنیادین ما تا لایه ستاد استان رفتیم اما از آن به بعد نرفتیم، الآن سند تحول ما دوستان عزیز هم یک قرارگاه برایش ایجاد کردند دنبال این هستند که سند مدرسه ای شود منظور نه این که سندی برای مدرسه بنویسیم، نه.
مجری: مدرسه ها متولی اجرا و پیگیر اجرا باشند.
آقای نوری: احسنت، احسنت، بله یک تعداد داریم الآن کار می کنند شُقوقی از قسم های سند تحول را انجام دادند و ما اینها را ممیزی می کنیم و مدارس الگوی سند تحول بنیادین از طریق رهیاران تحول ما که 1500 نفرند تعدادی از این ها آموزش دیده اند و تعدادی هم در این هفته ان شاء الله آموزش خواهند دید از طریق اینها شناسایی می شوند، راهبری می شوند و سند از مدرسه بر می خیزد یعنی چون مدرسه...
مجری: اگر موافقید برویم گزارشی ببینیم بعد موضوع رتبه بندی را من خدمت شما طرح موضوع کنم و بحثش را باز کنیم، ان شاء الله خبرهای خوبی شما داشته باشید در هفته دولت برای معلمان و البته مجموع فرهنگیان عزیز کشورمان.
مجری (پس از گزارش): بحث رتبه بندی همان طور که اشاره کردید بعد از یازده سال انتظار در دولت سیزدهم عملیاتی شد و البته ظرف همین مدتی هم که مصوبه داشتیم و بعد رفت و آمدهایی بود که هیأت تطبیق ایراداتی گرفت، خود دولت نسبت به اصلاح مواد و مفاد نظراتی داشت، بالأخره به جریان درآمد، از 26 مرداد ماه، بفرمایید توضیحات تکمیلی اولاً معلمان چگونه رتبه می گیرند و چقدر این نظام رتبه بندی که الآن اجرایی می شود می تواند تأثیرگذار باشد در ارتقای سطح حمایت از فرهنگیان؟ هدفی که در قانون دنبال می شود با این مصوبه دیگر محقق خواهد شد؟
آقای نوری: البته من مقدمه ای را آن بار هم عرض کردم بحث رتبه بندی در شرایطی که دولت تحویل گرفته شد، دولت سیزدهم جایگزین دولت دوازدهم شد به دلیل تنگناهای مالی واقعاً امکانش بود، البته من امروز هم اعلام کرد که اگر ما بودیم با این تنگناهای مالی شاید لایحه را بر می گرداندیم اما دولت چون شعار رئیس جمهور بود و همش هم بر این بود و اهمیت آموزش و پرورش را در اولویت قرار داده بود، الحمدلله این کار را انجام داد. این خیلی بحث مهمی است و ما باید این را بدانیم که خدا را شکر دولت از آموزش و پرورش حمایت جدی دارد؛ این موضوع اول. موضوع دوم این که ببینید رتبه بندی از اول هم که طرح نوشته شده و قانون هم شما ملاحظه می فرمایید، آیین نامه را هم ملاحظه می فرمایید، ماده یک همه اینها؛ اول ارتقای کیفیت تعلیم و تربیت، دوم ارتقای صلاحیت معلمین، رقابت در نظام تعلیم و تربیت و البته اصلاح نظام پرداخت هم به دنبالش هست به طور طبیعی. ما مطمئنیم که همکاران ما و همچنین جامعه فرهنگیان؛ مخصوصاً دانشگاه فرهنگیان ما دست به دست هم خواهند داد تا این سه هدف حتماً محقق می شود و این مهمترین کاری است که در رتبه بندی اتفاق می افتد. نگاه کنید شایسته عمومی فرد باید دائماً باشد چون سه سال یک بار ارزیابی می شود؛ یک. دوم این که شایستگی های تخصصی فرد یعنی آن رشته ای که برای آن درس خوانده باید مسلط باشد. بعد شایستگی های دیگر؛ شایستگی عمومی مثل مسئولیت پذیری و و و اینها است. شایستگی حرفه ای یعنی این که بتواند اینها را به کار گیرد و بتواند در زیست بوم جدید هم اینها را به کار بگیرد و تجاربی که کسب می کند. وقتی فرد این سه شایستگی را داشته باشد بر نظام تعلیم و تربیت تأثیر بسیار مثبتی خواهد گذاشت و معلمان ما این کار را انجام خواهند داد و ما مطمئنیم، الآن هم همین طور است، نظام تعلیم و تربیت، معلمانش بسیار کارآمد و الحمدلله تحصیل کرده هم هستند؛ ؟؟؟ سواد این عزیزان را می گیریم می بینیم از خیلی از دستگاه های دیگر نسبت سواد معلمین بالاتر است و همچنین حضورشان در بحث های اجتماعی به عنوان کنش گر فعال؛ بیشتر از دیگر افراد است و مقبولیتشان هم در تحقیقات 1400 هم آخر اسفند ماه 1400 انجام شده بود مقبولیت معلمین از همه بیشتر بود، پس این انجام خواهد شد، اما این که چگونه رتبه بندی می شوند همان طور که توضیح داده شد، فرایندش این گونه است؛ پس از این که مدارک را بارگذاری کردند، ارزیابان حرفه ای هم نمرات اینها را خواهند داد، می رود برای هیأت های ممیزی، این هیأت ها تعیین می کنند رتبه فرد؛ چه آموزشیار معلم باشد، مربی معلم باشد، استادیار معلم باشد یا استادمعلم باشد که این 45 درصد تا 90 درصد سه گانه؛ حق شغل، شاغل و فوق العاده شغل را خواهند گرفت. بستگی دارد کدام یک از این رتبه ها باشند و افراد اگر اعتراضی داشته باشند در سامانه، این سامانه ای که طراحی شده؛ rotbe.medu.ir همه این مراحل در درونش انجام خواهد شد. من اینجا جا دارد از همکارانم عذرخواهی کنم، ما آمدیم یک زمانی من رئیس مرکز آمار فناوری وزارت آموزش و پرورش بودم، دوستانه عرض می کنم سامانه هایی که ما جا گذاشته بودیم سامانه هایی خوبی بودند، دوستان ما آمدند خوب و بهترشان کنند آنها را برداشتند نتوانستند بهتر جایگزین کنند و لذا اطلاعات این ها به گونه ای نیست که به سایر سامانه ها...
مجری: متصل باشد؟
آقای نوری: و به دلیل این که خلأ زیادی دارد ما مجبور شدیم کل اطلاعات را مجدداً همکاران ما وارد کنند که برای همیشه داشته باشند، این باز یکی از آن مواردی است مثل آن ثبت نام، میان پایه ها می شود ولی پایه های اولی را باید مدارک را تحویل دهند تا این مدارک کامل شود؛ بعضی از این موارد را داریم که باعث شده زحمت مضاعف برای همکاران عزیزم باشد ولی همکاران مطمئن باشند که این یک بار است و این کار انجام می شود، ما هم آمدیم بررسی کردیم، حتی حکم 502 خود من و سایر همکاران دیدیم اشتباهات زیادی در درون اینها است و لذا انتقال اطلاعاتی اینها ما را دچار خطای در ارزیابی همکاران خواهد کرد و باید کاری را انجام می دادیم که خود همکاران بارگذاری کنند، صحت و سقم اش را ممیزی خواهند کرد عزیزان ما چه در مرکز برنامه ریزی نیروی انسانی باشد چه در جایگاه های دیگری که هستند، مسئول ممیزی این کار هستند با ارزیابان حرفه ای اینها را ممیزی خواهند کرد و این یک بار یک مقداری زحمت مضاعف شدن همکاران...
مجری: ان شاء الله که واقعاً همین یک بار باشد ما از این موارد زیاد داریم که داریم تلاش می کنیم با هوشمند شدن سامانه ها دیگر از این تکرارها جلوگیری شود. یک نوشته ای در فضای مجازی داشتید که دلیل معطل شدن به اجرای نظام رتبه بندی را فرموده بودید که شامل بسیاری از همکاران نمی شد و الآن این دایره شمول گسترده شده، به 810 هزار نفر اشاره فرموده بودید، می شود بفرمایید شامل کدام دسته از فرهنگیان عزیز ما می شود؟
آقای نوری: تقریباً می شود گفت همه فرهنگیان شاغل در مدرسه ما و به اضافه اداری هایی که به واسطه بخشنامه معروف 230358 آمدند ادارات رسته شان معلمی است ولی در پست های اداری کار می کنند.
مجری: تفاوتش با مصوبه قبلی؛ همین نکته است؟
آقای نوری: بحث مصوبه قبلی این بود که اولاً در لایحه ای که دولت قبل داده بود، اداری هایی که این گونه بودند نیامده بودند؛ چیزی حدود مثلاً 30 هزار نفر، خود اینها یک بخشی بودند، بخش دومی هم بود که آنهایی که کد استخدامی نداشتند اما مراحل استخدامی را گذرانده بودند یا بر اساس اصلاحیه قانون تعیین تکلیف معلمین اینها وارد آموزش و پرورش شده بودند.
مجری: مهرآفرین؟
آقای نوری: نه، مهرآفرین نه.
مجری: جداست؟
آقای نوری: آره، اینها، ولی اینها را هم شامل می شد تقریباً شد حدود 810 هزار نفر که الآن آماری که دوستان عزیزم به من دادند البته ماه های متفاوت است چون یک تعدادی بازنشسته می شوند، ممکن است یک تعدادی جدید بیایند، ولی میانگینی که گرفته بودند در حدود این 10 ماه برای بنده، حدود 810 هزار نفر بودند.
مجری: این که فرمودید به بازنشسته ها، شامل بازنشسته ها نمی شود فعلاً؟
آقای نوری: نه در قانون، بازنشسته ها را شامل نمی شود و از تاریخ اجرایش هم از 31/6/1400 است احتمال می دهم فردا، پس فردا در این حد که تا پایان برج را فردا و پس فردا را داریم بخشی از حق عزیزان معلممان در رتبه بندی به صورت علی الحساب به این عزیزان پرداخت شود.
مجری: این می تواند خبر خوشی باشد که بالأخره بعد از یک سال یک پرداخت...
آقای نوری: بله، نه البته امروز آقای رئیس جمهور فرمود که منتی نیست بر سر معلمان و ما هم همین را عرض می کنیم، ما عذرخواهی می کنیم تأخیر شده و چون آقای رئیس جمهور فرمودند و حق خودشان بوده، 11 سال هم تأخیر داشتیم، ما داریم این را عرض می کنیم، تعارفی هم نداریم، معلم ها عزیز ما هستند و در خط مقدم؛ کار نظام تعلیم و تربیت را انجام می دهند و این خیلی خوب است، ما با صراحت با عزیزانمان صحبت می کنیم. یک تعدادی هستند مهرآفرین هستند یک زمانی از نیروهای شرکتی یعنی قرارداد با شرکت آمدند وارد آموزش و پرورش شدند و خیلی هم زحمت کشیدند شاید حدود 10 تا 15 سال از خدماتشان می گذرد، مصوبه ای را داریم 833 شورای عالی انقلاب فرهنگی در یکی از تبصره هایش آمده که سال 1399، هر کسی وارد آموزش و پرورش می شود باید یک آزمون داده باشد یا این که مشمول قانون تعیین تکلیف باشد. این عزیزان هم که فرمودند دوستان هم با سازمان امور استخدامی صحبت شد یک آزمون داخلی از آنها گرفته شود که اینها هم بیاید وارد این... الآن راهکارش هم پیگیری می کنیم و خیلی نگران هم بودند و سعی می کنیم مجوزش را همین هفته بگیریم مگر مانعی پیش بیاید و ان شاء الله تا پایان شهریور ماه این هم تعیین تکلیف شود و آزمونشان برگزار شود و سعی می کنیم باشد، کارهای اداری معمولاً با موانعی برخورد می کنند و تلاش ما بر این بوده که معطل نکنیم همکارنمان را.
مجری: این نکته که گفتید و آقای رئیس جمهور هم اشاره کردند؛ این نکته مهم است که ما یک حقی را وقتی پس از سال ها استیفاء می کنیم می خواهیم به آن صاحبان حق برگردانیم منتی سرشان نگذاریم به ویژه معلمان عزیز، این نکته مهمی است که خیلی متشکرم اشاره داشتید. یکی از موارد دیگری که بود بحث سخت گیری در کسب رتبه چهار و پنج بود، نسبت به این موضوع بازنگری شده یا این که آن مراتب باید همچنان رعایت شود؟
آقای نوری: شرایطی که در قانون گذاشته شده؛ یکی سنوات است و یکی هم امتیازی که برای آن رتبه در شایستگی های عمومی، شایستگی های تخصصی، شایستگی های حرفه ای قرار دادند، این امتیازات دامنه اش یک مقدار بالاتر می رود، طبیعی هم است، در دانشگاه هم در رتبه های دانشگاه به طور طبیعی این اتفاق افتاده و خواهد افتاد. یک مقداری باید دوستان ما به نظام های دانشگاهی هم در ارتقای رتبه توجه داشته باشند و این هست، شما اگر بخواهید رتبه بالاتری را در ورزش یا هر جایی بگیری باید بالأخره برای آن رتبه نهایی خیلی بیشتر تلاش کنی.
مجری: عزیزانی که سابقه دو سال همکاری داشته باشند این همچنان در قانون وجود دارد و همچنان بر همین مبناست؟
آقای نوری: در قانون کسانی که مستثنی هستند عرض کنم؛ یکی معلمینی هستند که الآن در دانشگاه هستند، فارغ التحصیل نشدند، دوم کارکنان اداری که رسته شان اداری است که تعداد این هم خیلی کم است، مهرآفرینان را عرض کردم، بازنشستگان چون در قانون نیامده بود، آن که مستثنی نیست و عزیزان ما که مأمورند به سایر دستگاه ها، آنجا دیگر شغل معلمی را ندارند؛ اینها موارد مستثنی هستند و بقیه دیگر استثناء نیستند.
مجری: در مورد نحوه محاسبه مبلغ فوق العاده رتبه بندی؛ این شیوه نامه مشخص شده و اطلاع رسانی شده؟
آقای نوری: بله، شیوه نامه را دوستان من آن چه که امروز به من اطلاع دادند، اصلاً آیین نامه ابلاغ شده و مشخص می کند که فرد به چه میزان به او تعلق می گیرد و الآن چون رتبه ها تعیین نشدند ما علی الحساب را محبت فرمودند باز عرض می کنم دولت همش بر این است انجام شود و به محض این که رتبه تعیین شد در حکم کارگزینی افراد قرار می گیرد و پرداخت ها به روال عادی خواهد بود.
مجری: منابع در بودجه سنوات دیده شده؟
آقای نوری: بله، در بودجه منابع دیده شده، خوشبختانه دولت 25 هزار میلیارد تومان پایدار برای سال 1401 قرار داده، در مجلس 13 هزار میلیارد تومان یعنی 13 همت به این اضافه شد و الآن 38 همت برای رتبه بندی نه این که پیش بینی شده بلکه تصویب شده در قانون بودجه و تخصیص اش هم یک بخشی اش را دادند، این نشان می دهد که بقیه اش را هم خواهند داد ولی دقت بفرمایید در قانون آمده در آیین نامه هم هست که از این اعتبار نباید تجاوز کند، ممکن است بعضی همکاران ما رتبه هایی به آنها تعلق بگیرد اما به دلیل این که از این اعتبار بیشتر خواهد بود به آنها پرداخت نشود که البته در مراحل بعدی، سال آینده اعتبار واقعی رتبه بندی پیش بینی خواهد شد و به عزیزانمان پرداخت خواهد شد.
مجری: ان شاء الله به یک نحوی این قدر خوب این قانون اجرا شود و اشکالاتش در فرایند اجرا باز هم بررسی و رفع شود که رضایت کامل همه عزیزان ما در حوزه آموزش و پرورش را به همراه داشته باشد، چون همان طور که فرمودید پایه همه پیشرفت های کشور قطعاً و یقیناً همه موافقیم که در آموزش و پرورش و نظام تعلیم و تربیت است.
آقای نوری: من همیشه یک تکیه کلامی دارم که می گویم رتبه بندی شروع شد، همکاران من با حوصله و صبوری این موضوع را بررسی کنند، پیگیری کنند، شروع شده و اگر به آن اهدافش برسد، این درصدها تا صد هم امکان پذیرند. ارتقاء پیدا خواهند کرد مگر این که خدای ناکرده ما نخواهیم اجرا کنیم که این خوب نیست، قطعاً هم نظام آموزش و پرورش؛ نظام تعلیم و تربیت است، نظام جمهوری اسلامی ایران با این همه سوابق درخشان قطعاً در صدد اجرای کامل و دقیق این است و رسیدن به آن اهدافی که عرض کردم. ان شاء الله انجام خواهد شد و به نظرم شروع خوبی است، ما در سایر زمینه ها هم می گوییم تغذیه دانش آموزی از مهر ماه شروع می شود به صورت آزمایشی آن یک ماه و نیمی که مدارس باز شدند ما انجام دادیم در دو استان ازجمله سیستان و بلوچستان، بخش محرومی از استان البرز دیدیم امکان پذیر است، این شروع شده، ولی این که بگوییم همه دانش آموزان را شامل می شود، نه احتمالاً در حد سه میلیون دانش آموز را بتوانیم در مناطق دوردست و نیازمند تغذیه رایگان ان شاء الله شروع کنیم در روزهای محدود مثلاً دو روز در هفته این کار را انجام دهیم. این شروع است. تربیت بدنی این کارهایی که داریم انجام می دهیم این شروع شده و همه این اتفاقات، دانشگاه فرهنگیان شروع شده از یک دانشگاه عادی به یک دانشگاه جامع، همه اینها طرح هایی هستند که در نظام آموزش و پرورش شروع شدند، رتبه بندی یکی از مهمترین طرح هایی است که شروع شده.
مجری: ان شاء الله به خوبی هم پیگیری شود. در میان گفتگوهایی که انجام شد اشاره داشتید به بحث ثبت نام ها، برنامه پیشین که خدمتتان بودیم فرمودید آموزش و پرورش طراحی کرده که دیگر ثبت نام پایه های اول، هفتم و دهم به صورت هوشمند انجام شود، الآن برای این موضوع می توانیم بگوییم که دیگر کامل شد؟
آقای نوری: سامانه ای که ما داریم نیازمند این نیست که حتماً حضوری به مدرسه مراجعه کنند اما مصوبه کمیسیون معین شورای عالی اعلام می کند که حتماً باید مدارک را تحویل دهند، یک اختلافی این طور بود ولی من به دوستانم عرض کردم تا آنجایی که امکان دارد میان پایه ها را حتماً ثبت نام کنید احتمالاً برای پایه دهم که هدایت تحصیلی دارند و پایه های اول ابتدایی ما این اتفاق را داشته باشیم شاید ولی باز عرض می کنم این جزو آن قوانین و مقررات دست و پا گیر است که باید به روز شود ان شاء الله. الآن حدود 13 هزار و 900 دانش آموز ثبت نام کردند و احتمالاً چیزی تا انتها نداشته باشیم و بیشتر افرادی که ثبت نام نکردند پایه دهم هستند که احتمال می دهیم که از حدود یک میلیون نفر 150 هزار نفر فعلاً ثبت نام کردند، اینها هم بیایند تقریباً می شود گفت ثبت نام ما به جز یک لکه گیری هایی خواهیم داشت، ثبت نام ما کامل خواهد شد البته دیگر زمان هم برای این نداریم. ما اعلام کرده بودیم تا پایان این ماه فرصت ثبت نام نداریم، همین جا هم اعلام می کنم اولیاء و دانش آموزان و همکارانم حتماً این ثبت نام را به پایان برسانند تا ما کلاس بندی ها را هم، البته در سامانه انجام می شود، کلاس بندی ها را هم انجام دهند که اگر یک زمانی یک جایی نیرویی کم داشتیم و مشکلاتی داشتیم سریع ترمیم را برای ابتدای سال تحصیلی جدید انجام داده باشیم.
مجری: این اصلاح مقررات را هم دست به کار گذارید، چون واقعاً ظرف این مدت آموزش را در فضای مجازی دنبال کردیم و به صورت غیرحضوری این ثبت نام دیگر ... برویم یک گزارش دیگر ببینیم در مورد موضوعات دیگر.
مجری (پس از گزارش): ما در گزارش در مورد بخش مهم افت تحصیلی از زبان کارشناسان متخصص در عرصه تعلیم و تربیت هستند شنیدیم، این موضوع کرونا برای همه جهان بلایی بود که سبب شد آموزش به شکل دیگری دنبال شود، الحمدلله ما در این عرصه به هیچ عنوان دچار عقب ماندگی نبودیم، صدا و سیما با همه توان پای کار آمد، از فضاهایی که به لحاظ فضای مجازی از آن یاد می شود حداکثر استفاده شد ولی نمی توانیم کتمان کنیم که افت تحصیلی همراه بود در این دو سالی که سپری شد. ما الآن و با توجه به این که دارد حضوری می شود مدارس، خود این حضوری شدن هم خوب است توضیح دهید چه فرایندی طی شده که حضوری شدن امروز محقق می شود. برای ترمیم و بهبود این کاستی و جلوگیری از افت تحصیلی چه تدبیری اندیشیدید؟
آقای نوری: سؤال خیلی خوبی است که ما بدانیم، تقریباً می شود گفت بیش از دو سال مدرسه را تعطیل کردیم در حالی که دنیا این کار را نکرد و البته ما با ادله بعد از این که ارائه کردیم در ستاد کرونا در هیأت دولت مطرح شد موضوع در بخش های کارشناسی به خود صحن ستاد کرونا رفت و نهایتاً تصویب شد مدارس باز شود و این اقدام بسیار خوبی بود اگرچه ما قبلش به صورت آزمایشی آزمون دی ماه را برگزار کردیم و دیدیم که دانش آموزان هم رعایت می کنند لذا بعد از یعنی از ابتدای سال جاری از 14 فروردین ماه مدارس، حضوری شدند این یک و نیم ماه برای ما فرصت مغتنمی بود که ارزیابی کنیم دانش آموزانمان چه وضعیتی دارند. ما مطالعات الگوبرداری را که انجام داده بودیم حدود 30 درصد افت تحصیلی برای این چنین آموزش هایی در بهترین وجه آن خواهیم داشت. حالا ما به دلیل عدم دسترسی مردم به پوشش شبکه ای و یا این که نداشتن بالأخره خانواده های فقیر زیاد هستند، نداشتن وسایلی که دسترسی پیدا کنند به شبکه آموزشی دانش آموزان موسوم به شاد، ما حدود چهار میلیون نفر را آن طوری محروم از تحصیل داشتیم. این طرف خودش 30 درصد با فرض این که این شبکه آموزشی دانش آموزان ما در حد مطلوبی قرار می داشت، لذا بعد از این بررسی ها در ستاد کرونا مطرح شد 1500 میلیارد تومان برای جبران تثبیت یادگیری قرار گرفت و ما پایگاه های تابستانی را هنوز هم فعال داریم و در طول این مدت دانش آموزانی که مخصوصاً دانش آموزان ابتدایی که نقصان داشت بخش یادگیری شان یا دسترسی نداشتند، این اقدام برای این دانش آموزان انجام شد، این یکی از مهمترین اقدامات دولت بود که باز در اینجا آموزش و پرورش حمایت کرد، این خیلی عالی بود، از نظر من امتیاز بسیار خوبی بود که بخشی از دانش آموزان ما تقریباً می شود گفت حدود دو میلیون نفر از دانش آموزان ما تحت پوشش این قرار بگیرند. از آن طرف هم شبکه شاد را تقویت کردیم در طول تابستان و برنامه ها را به اقصی نقاط برسانند که دانش آموزان ما از عدالت تربیتی برخوردار شوند. در ابتدای سال هم این کار را انجام خواهیم داد، دانش آموزانی که به واسطه این زیست بوم جدید و عدم دسترسی جا مانده باشند حتماً برای اینها بحث های ترمیمی را خواهیم داشت، کار خیلی خوبی که قرارگاه عدالت تربیتی نصیب برابر آموزشی با همکاری معاونت آموزش ابتدایی و متوسطه ما انجام دادند 164 هزار نفر ازبازماندگان از تحصیل را در طول همین یک و نیم ماه برگردانند، این ها خیلی است، عدد بزرگی است و تلاش بسیار جدی می خواهد و این اتفاقات این طور افتاده و بنا داریم امسال این موضوع را البته با کمک گروه های جهادی و گروه های مردمی تقویت کنیم. این اقدامی بود که ما انجام دادیم.
مجری: این که عرض کردم دچار عقب ماندگی در این عرصه هستیم، جز با همت حداکثری معلمان ما، مدیران مدارس، مجموعه آن نظام آموزشی که در مدارس مستقر هستند، نظام تعلیم و تربیت، واقعاً اگر این عزیزان همت نمی کردند نمی دانیم چه حاصلی بعد از این دو سال بود که تشکر ویژه باید شود از همت بالای این عزیزان.
آقای نوری: واقعاً باید از معلمین تشکر کنیم، بچه های خود را کنار زدند، بچه های مردم را درس دادند، این خیلی مهم است که مورد عنایت حضرت آقا هم بودند در روز بیست و یکم اردیبهشت ماه امسال و حضرت آقا از معلمین به واسطه این اقدام بایسته و شایسته تشکر کردند.
مجری: می خواهم این سؤال یک قدری کلی که خوب است یک گزارشی هم از این جهت تقدیم مردم عزیزمان بفرمایید شما، اگر پرسش این باشد که ظرف مدتی که مسئولیت داشتید بین 9 ماه تا یک سالی که سپری شده، مهمترین دستاوردهای وزارت آموزش و پرورش در دولت سیزدهم چیست، به چه مواردی می توان اشاره کرد؟
آقای نوری: به نظرم مهمترین آن شاید بشود مردمی سازی را؛ یعنی این که ما زمینه را برای حضور مردم برای همه فرایندها آماده کنیم، شروع کردیم، باز من، نگویید تمام شده، تحول اصلاً تمام شدنی نیست، رتبه بندی اصلاً تمام شدنی نیست. همه این فعالیت هایی که می گوییم شروع شده و یکی هم عدالت است که داریم الآن به سمتش می رویم، من بعضی شواهد را عرض کردم خدمتتان، دولت هم همین کار را دارد انجام می دهد یعنی دولت اولین کار مردمی سازی بحث با یک سری مسئولین بود، خیلی مهم بود یعنی توجه به مردم، این که می گوییم مردمی سازی این نیست که حتماً مردم برای ما کار کنند، مردم مدرسه به ما پول دهند نه، مردم در ایام کرونا آمدند شدند معلم یار؛ این مردمی سازی است.
مجری: فرمودید رهبری انقلاب اشاره داشتند به نقش مؤثر مادران در حوزه آموزش به ویژه در حوزه های...
آقای نوری: بله ایشان فرمودند، این مهم است، این مردمی سازی آموزش و پرورش است، اگر انجمن اولیاء و مربیان ما از این ظرفیت استفاده کند چقدر خوب می شود، ما داریم به این سمت می رویم، ما می گوییم اگر اولیایی آمد سر زد او را اکرام کنیم، بیاوریم، اگر نیامد اصلاً شما بچه تان را در خانه برادرتان می گذارید چند بار زنگ می زنید به او، سه چهار بار زنگ می زنید، ولی مدرسه ما می گذارید زنگ می زنید اصلاً یادتان می رود. مدرسه باید به شما زنگ بزند آقا پسر شما هست الحمدلله خیلی هم سر حال دارد مثلاً کار پژوهشی انجام می دهد، کار آموزشی انجام می دهد. مردمی سازی یعنی این؛ خیلی ساده ساده، شما را دعوت کنند، حضرتعالی در جریان رسانه هستید، قدرت ارتباطات را می دانید، تشریف بیاورید آنجا برای ما بگویید چطور این مدرسه را ما بیاوریم به گونه ای ارائه کنیم به جامعه، ترویج کنیم در جامعه که جامعه این مدرسه را به عنوان پایگاه تربیتی محله یا کانون تربیتی محله بشناسند، این می شود تحول بنیادین؛ اینجاست. در همه مراحل؛ در مرحله سیاست گذاری تا مرحله اجرا و ارزیابی، اولیاء را در ارزیابی دخیل کنیم، اولیاء بیایند با دانش آموزان کار کنند و در ارزشیابی ها از اندوخته های دانش آموزان قرار دهیم به صورت کار گروهی و تیمی و مردم محله را، امام جماعت، پزشک و استاد دانشگاه محله را؛ این مردمی سازی، این است وقتی عرض می کنیم. دولت هم دارد دنبال این، چون یکی از مؤلفه های مهم حکمرانی، مردمی سازی است؛ حکمرانی متعالی یا شایسته و یکی دیگر عدالت است؛ این دو را باید ما خیلی جدی ببینیم، دولت در این رابطه جدی است و واقعاً دارد کار می کند و نظام آموزش و پرورش در درون دولت هم بر این مشی هست ان شاء الله بتوانیم کاری را انجام دهیم.
مجری: این موضوع چون حوزه فرهنگ سازی اتفاقاً در بخش مدیریتی طلب می کند، مدیران ما باید به این درک برسند که با مردمی سازی کارها بهتر پیش می رود، مقاومت در حوزه مردمی سازی از ناحیه مردم نیست، مردم آماده مشارکت اند، شما هر موقع که از مردم دعوت کنید واقعاً در این سال ها تجربه کردیم مردم ایران مردمی هستند که آماده حضورند، مدیران هستند که باید این فرهنگ را در خود ایجاد کنند که مطالبه حضور داشته باشند.
آقای نوری: به نکته بسیار خوبی اشاره کردید، چون ما شدیم مدیران دولتی؛ همه چیز را در دولتی می بینیم، نه این گونه نیست، اگر شما بخواهید شایست حکمرانی داشته باشید، اگر بخواهید سازمان تان؛ سازمان پیش رویی باشد حتماً به این نیاز دارید. امام (ره) حتی برای عنوان حکومت هم رأی گیری می کند. برای همه کارها از مردم کمک می گیرد. مقام معظم رهبری به همین صورت که بحث گروه های جهادی را چندین، ماه مبارک رمضان در نماز عید فطر مطرح فرمودند از این گروه ها استفاده کنیم، ما جنگ را با مردم اداره کردیم و الآن خیرین نیمی از کلاس های درس ما را می سازند، همیشه به ما نفع رساندند، مردم چه در مسائل فیزیکی و کالبدی و چه در مسائل معنوی و غیرملموس برای ما برکت اند.
مجری: پیشرو هستند.
آقای نوری: بله.
مجری: آرزوی توفیق دارم برای شما و همه عزیزان ما در حوزه آموزش و پرورش.
آقای نوری: جا دارد یاد و شهیدان دولت را؛ شهیدان رجایی و باهنر را گرامی بداریم ان شاء الله ما در راه این شهیدان قدم برداریم./خبرگزارش صدا وسیما

 
 

 

نظر شما