دنیس مایکل ولیم روهان یکی از صهیونیست های ساکن فلسطین اشغالی در ساعت هفت صبح ۲۱ اوت سال ۱۹۶۹ میلادی (۳۰مرداد سال ۱۳۴۸ هجری شمسی) مسجد الاقصی را به عنوان یکی از قدیمی ترین مساجد مسلمانان جهان به آتش کشید که در نتیجه آن یک هزار و ۵۰۰ متر مربع از فضای مسجد از بین رفت و برخی آثار تاریخی آن نیز در آتش سوخت.
درجریان این آتش سوزی عمدی علاوه بر منبر تاریخی و قدیمی معروف مسجد که از زمان پایان جنگ های صلیبی برای آن ساخته شده بود، مسجد عمر، محراب زکریا، مقام اربعین، سه رواق مسجد همراه با پایهها و قوسهای آنها و قوس حامل بر قبة الاقصی و پایههای اصلی که گنبد مسجد بر آنها قرار داشت، آتش گرفتند و سقف مسجد فرو ریخت و تزیینات آن از بین رفت.
علاوه بر این بخشهایی از گنبد چوبی داخل مسجد، محراب، دیوار قبله، سنگهای مرمر بکار رفته در داخل مسجد الاقصی، پنجره از جنس گچ و شیشه رنگین، فرشها، سوره اسراء که از بالای محراب کاشیکاری و طلاکاری شده بود در شعله های آتش سوخت.
مساجد همواره در طول تاریخ اسلام به عنوان عنوان یکی از مقدس ترین مکان ها در روی کره زمین قلب تپنده حیات این دین حنیف و جایگاه پیوند آسمان و زمین بوده اند که انسان به عنوان اشرف مخلوقات در آن رشد و تکامل مییابد.
مسجد الأقصی(به معنی دورترین مسجد) با ۱۴۴ هزار متر مربع و ۱۵ در ورودی که در قرآن نیز به آن اشاره شده است از نظر درجه اهمیت سومین مکان مقدس پس از مسجد الحرام و مسجد النبی (ع) است و مسلمانان تا سال دوم هجری قمری(۱۷ ماه پس از هجرت) به طرف این مسجد نماز می خواندند و از جایگاه بسیار بالایی در بین مسلمانان برخوردار است که توسط صهیونیست ها در جنگ ۱۹۶۷با اعراب اشغال شد.
این اشغال از نظر کشورهای جهان و قطعنامههای سازمان ملل متحدد، غیرقانونی است و به موجب آن، نیروهای رژیم صهیونیستی باید از آن عقب نشینی کنند.
صهیونیست ها مدعی هستند که بقایای معبد «هیکل» که بنا به اعتقادات آنان توسط سلیمان نبی ساخته شده در زیر مسجدالاقصی قرار دارد و همواره به این بهانه و با هدف از بین بردن این مسجد برای زدودن آثار اسلامی و تخریب آن و احیای معبد مزبور با روش های مختلف چون حمله، اشغال، آتش سوزی و حفاری آن از زمان اشغال – با وجود خطرات زیادی برای تخریب مسجد- تلاش میکنند.
زمان اشغال فلسطین و مسجد الاقصی از سوی صهیونیست ها متفاوت است و با توجه به اقدامات انجام شده در ۱۵ ماه مه سال ۱۹۴۸برای اشغال فلسطین با همکاری و هماهنگی انگلیسی ها که بعد از جنگ جهانی اول فلسطین را تحت قیمومیت خود داشتند، اشغال مسجد مزبور در حمله ۱۹۶۷ اسرائیل به کرانه باختری انجام شد.
در همین حال یک جریان مسیحی - صهیونیست در برخی کشورها به خصوص آمریکا شکل گرفته که مدعی است ویرانی مسجد الاقصی و ساخت معبد سوم سلیمان شرط ظهور حضرت مسیح (ع) است و درست بر اساس چنین ادعایی است که مسجد مزبور توسط یکی از صهیونیست ها در ۵۳ سال قبل به آتش کشیده شد.
درسی امین اجلاس وزیران امور خارجه کشورهای اسلامی در تهران در سال ۱۳۸۲، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ایران به این اجلاس پیشنهاد کرد تا سالگرد آتش زدن مسجدالاقصی توسط این صهیونیست به عنوان روز جهانی مساجد تعیین شود تا هر سال مسلمانان ضمن تجلیل از این روز و توجه به مساجد باردیگر اقدامات جنایتکارانه صهیونیست ها بازخوانی و بازگویی شود تا آنان نتوانند آن را تحریف کنند.
رژیم صهیونیستی همواره از زمان اشغال فلسطین در ۷۵سال گذشته یکی از اهداف و راهبردهای خود را تخریب مسجد الاقصی ازسوی برخی صهیونیست های مورد حمایت نظامیان خود قرار داده و در طول این مدت به بهانه های مختلف تلاش دارد تا این موضوع را عملی کرده و به اهداف خود برسد ولی ترس از بروز حساسیت در بین مردم فلسطین و آغاز انتفاضه جدید و واکنش مسلمانان جهان به این تعرض ها به خصوص در ماه مبارک رمضان موجب شده است تا آنان نتوانند برنامه های خود را عملی کنند.
دولت اردن متولی رسمی مجموعه مسجد الاقصی است و بر اساس پیمان نامهٔ صلحی که در سال ۱۹۹۴ میلادی بین رژیم صهیونیستی و پادشاهی اردن بسته شد، مقرر شد تا عبادت یهودیها در محوطه مجموعه مسجدالاقصی ممنوع شده و دولت اردن، متولی رسمی مجموعه مسجدالاقصی باشد.
آخرین مورد از این تعرض ها به مسجد الاقصی در ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۱ به مناسبت به اصطلاح روز استقلال از سوی صهیونیست ها بوده است که با دفاع جوانان فلسطینی و فراخوان مردم برای دفاع از آن به درگیر و زخمی شدن شماری از آنان منجر شد.
گروههای مقاومت در فلسطین اشغالی نیز در جریان این اقدام صهیونیست ها از ملت فلسطین و مردم قدس و کرانه باختری اشغالی خواستند تا برای محافظت از مسجد الاقصی بسیج شوند و از این مکان مقدس در برابر هتک حرمت آن حمایت کنند. سازمان همکاری اسلامی نیز با صدور بیانیه در همین ارتباط نسبت به ادامههتک حرمت مسجدالاقصی از سوی صهیونیستها هشدار داد و این اقدام را نقض فاحش حقوق بینالملل و کنوانسیون ژنو و نقض حرمت مسجدالاقصی عنوان کرد.
این سازمان ضمن درخواست از شورای امنیت سازمان ملل و دیگر ارگان های بین المللی برای ایفای مسئولیت خود در این ارتباط، نیروهای اشغالگر رژیم صهیونیستی را مسئول کامل عواقب ادامه این تجاوزگریها دانست که تعدی آشکار به احساسات مسلمانان است و به خشونت و تنش دامن میزند و به شعلهورشدن جنگ مذهبی منجر میشود و امنیت و ثبات بینالمللی را تهدید میکند.
یک هفته پیش از آن نیز نظامیان رژیم صهیونیستی به نمازگزاران فلسطینی که در این مسجد مشغول مناجات و عبادت به مناسبت ماه مبارک رمضان در آستانه روز جهانی قدس بودند با استفاده از گازاشک آور و پهپاد حمله ور شدند که در جریان آن شماری از حاضران زخمی شدند.
در خصوص آمار تعرض و حملات صهیونیست ها و نظامیان رژیم صهیونیستی به مسجد الاقصی اطلاعات دقیقی وجود ندارد ولی آنان به بهانه های مختلفی چون عید پسح تلاش دارند تا مانع از حضور فلسطینی ها در این مکان مقدس شده و این برخوردها به خصوص در ماه مبارک رمضان و با توجه به حضور پرشکوه و گسترده آنان برای برپایی نماز جمعه و جماعت محسوس است.
در همین راستا شیخ عزام الخطیب مدیرکل اوقاف قدس و امور مسجد الاقصی چند سال پیش اعلام کرد که این مکان مقدس به جولانگاه روزانه نظامیان و شهرک نشینان صهیونیست تبدیل شده است.
وی افزود: تعرض شهرک نشینان به مسجد الاقصی رو به افزایش است به طوری که در سال ۲۰۱۷ میلادی، پنج هزار شهرک نشین صهیونیست به این مکان مقدس یورش بردند.
بر اساس اطلاعات منابع آگاه، بیش از ۲۹ هزار و ۹۰۰ شهرک نشین صهیونیست در سال ۲۰۱۸ میلادی به محوطه مسجد الاقصی یورش بردند که موجب هتک حرمت این مکان مقدس مسلمانان شده اند.
در همین حال برخی از انتفاضه ها و قیام های مردم فلسطین از زمان اشغال این سرزمین نیز به دنبال تعرض به این مسجد شکل گرفته و قیام آنان همراه با صدها شهید و زخمی برای آزادی سرزمین مادری خود از دست اشغالگران بوده است.
انتفاضه الاقصی در سال ۲۰۰۰ میلادی به خاطر ورود آریل شارون نخست وزیر وقت و جنایتکار رژیم صهیونیستی به این مسجد آغاز شد و از مهمترین شعارهای آن ایجاد یک دولت فلسطینی و خروج اشغالگران از کرانه باختری بود.
بعد از آن هم اوری آریل وزیر کشاورزی رژیم صهیونیستی در دی ماه ۱۳۹۷ به همراه جمعی از صهیونیست ها با هدف تحریک احساسات فلسطینی ها وارد این مسجد شد و اعتراضاتی را در پی داشت.
گفته می شود که اجازه "بنیامین نتانیاهو" مبنی بر یورش به مسجد الاقصی در سال ۱۳۹۶ موجب شد تا زمینه تعرض به این مسجد از سوی اعضای مجلس رژیم صهیونیستی (کنست) و مقام های این رژیم از جمله آریل هر ماه فراهم شود.
باید در نظر داشت که از نظر برخی کارشناسان غرب آسیا (خاورمیانه) یکی از روش های صهیونیست ها برای پاک کردن اذهان مسلمانان از توجه به جایگاه و اهمیت مسجد الاقصی استفاده از عکس قبه الصخره محلی با گنبد طلایی و شکل و شمایلی زیبا به جای مسجد الاقصی با گنبد سبز رنگ است.
در همین حال از نگاه برخی از کارشناسان این موضوع به خاطر نزدیکی بین دو محل مقدس است ولی برخی اعتقاد دارند که صهیونیست ها بر اساس برنامه های خود با سوء استفاده از بی اطلاعی برخی مسلمانان با انتشار عکس هایی از قبه الصخره تلاش دارند تا در صورت تخریب مسجد الاقصی به خاطر حفاری های خود که اکنون نهمین مرحله آن انجام می شود، از اعتراض ها و اقدامات احتمالی مسلمانان جهان جلوگیری کنند.
فرجام سخن این که صهیونیست ها باید در نظر داشته باشند که ادامه اشغال فلسطین و مسجد الاقصی نمی تواند برای آنان مشروعیت به دنبال داشته باشد و این مکان و مسجد مقدس به هیچ وجه قابل فراموشی و چشم پوشی نیست و مسلمانان روزی از سراسر جهان در این مکان گردهم آمده و نماز به جای خواهند آورد و بی دلیل نیست که حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی سال ۱۳۹۶ در دیدار بامسوولان اوقاف سوری تاکید فرمودند که انشاءاللّه آن روزی را که شماها در قدس نماز جماعت میخوانید، ببینید و ببینیم.