شناسهٔ خبر: 55638572 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ستاره‌صبح | لینک خبر

برجام در ایستگاه آخر

ستاره صبح/مصطفی فروغی:پرونده هسته ای ایران 20 سال است که در کش و قوس مصالحه و تنش و فراز و فرود بوده و هست.هرچند این مناقشه در سال 94 پایان گرفت و تا پایان سال 96 ادامه داشت اما با خروج ترامپ از برجام روز 18 اردیبهشت 97 تنش بین ایران و ایالات متحده با اعمال تحریم های یکجانبه اوج گرفت و اقتصاد و زندگی مردم ایران را تحت تاثیر قرار داد.دولت دوازدهم 6دور مذاکره انجام داد و روحانی اعلام کرد که اگر اختیار داشته باشد می تواندبرجام را احیا کند.دولت سیزدهم نیز از 8آذر 1400 وارد مذاکره با طرف های غربی شده و تاکنون چندین دور مذاکره انجام داده ولی نتیجه ملموسی نداشته است.شواهد و قرائن نشان می دهد که دیگر قرار نیست بر سر پیش نویس توافق گفتگو صورت گیرد و متنی که جوزف بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به طرف آمریکایی و ایرانی ارائه داده متن نهایی است.نکته قابل تامل این است که در هفته های گذشته آمریکا و ایران یکدیگر را متهم می کنند که حاضر به احیای برجام نیستند.تازه ترین اخبار اینکه روز گذشته وزیر خارجه اعلام کرد که تا ساعات پایانی روز دوشنبه ایران نظر نهایی خود را درباره متن پیشنهادی اتحادیه اروپا را به جوزف بورل اعلام خواهد کرد.بنابراین با اظهارات وزیر خارجه امکان توافق از عدم توافق بیشتر شده است.اگر توافق شود ستاره صبح به اصولگرایانی که پیش از این مخالف برجام بوده اند و آن را در صحن علنی مجلس آتش زدند تبریک می گوید البته جا دارد که تندروها دلایل مخالفت دیروز و موافقت امروز را با مردم در میان بگذارند و بگویند که تعلل در احیای برجام چقدر به کشور و مردم صدمه زده است.در ادامه گزیده ای از اظهارات وزیر خارجه می خوانید:

صاحب‌خبر -

حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دیروز (دوشنبه) ۲۴ مرداد ماه در مراسمی به مناسبت روز خبرنگاران ضمن تبریک این روز به خبرنگاران از تلاش‌های آن‌ها قدردانی کرد.
امیر عبداللهیان درباره گفتگو‌های وین گفت: تصمیم نظام بر این قرار گرفت موضوع مذاکرات وین را به زندگی روزمره مردم گره نزند. از تیتر اخبار صدا و سیما و رسانه‌ها خارج کنیم، ولی به جای اینکه یک روزشمار هیجانی به کشور ارائه دهیم در دل مذاکرات کار واقعی را انجام دهیم. آنچه امروز مردم از ما می‌خواهند این است که به اندازه کافی مذاکره کردید و حرف زدید. مردم از ما نتیجه می‌خواهند. برداشتم از یک سال گذشته که موضوع را دنبال می‌کنیم در مسائل ملی چپ و راست و مستقل همه نگاهشان ملی است. رویکرد اصولی و اساسی در بین اصحاب رسانه نگاه به منافع ملی است و به حزب و جریان و گروه وفرد نیست و این برای ما در میز مذاکره قدرت ایجاد کرده است و این نشانگر فرهیختگی جامعه رسانه کشور است.
امیرعبداللهیان ادامه داد: نگاه توام با فرهیختگی رسانه‌ها به ما کمک کرده و برای ما فرصت و تولید قدرت در میز مذاکره کرده است. آیا ما به دنبال توافق هستیم یا خیر؟ برخی به ما ایراد می‌گیرند که شما چیدمانی را گذاشته‌ای که توافق نشود اصلا چنین نیست. مممکن است فردی یا افرادی در تیم ملاحظاتی به برجام داشته باشند. برجام نتیجه ماه‌ها تلاش همکاران ما در وزارت خارجخه بوده و به سندی رسیدیم و مثل هر سند دیگر می‌تواند ایردات زیادی داشته باشد. ایراد اساسی که در سند برام می‌بینیم در حوزه راستی آزمایی آنچه مربوط به تعهد ما می‌شود به خوبی راستی آززمایی می‌شود که چند دستگاه سانتریفیوژ کار کند و چه دردصد غنی سازی و صفر تا صد آن بررسی می‌شود. ما که الان مذاکره می‌کنیم ممکن است با مشکلاتی مواجه باشیم. ما متنی داریم با مطالبات خود و منافع صد درصد ملی، ولی طرف‌های مقابل هم شش کشور هستند و ملاحظات خود ا دارند. توافقی که حاصل می‌شود نتیجه تضارب آرای ۱+۶ است.
وی گفت: متنی که ما داریم ممکن است بخشی از ایرادات برجام در آن باشد. تیم با نگاه به این‌که می‌خواهیم توافق انجام شود اعزام شده است و صرفنظر از نگاه فردی من یا دیگران، تصمیم کشور این است که چنانچه خطوط قررمز ما رعایت و منافع ما تامین شود توافق را را می‌خواهییم. یکی از دلایلی که تا الان طولانی شده به این خاطر است که نمی‌خواهیم از خطوط قرمز عبور کنیم.
وزیر خارجه افزود: هفته پیش مجلس بودم و گفتند پیش نویس را دیدیم و این ایرادات را دارد، ولی از همین الان می‌گویم اگر فردا به توافق رسیدیم، اگر کسی موشکافی کند، حتما متنی که ما نوشتیم ایراداتی دارد، اما ایرادات به این برمی‌گردد که بالاخره طرف مذاکرات ما هم مطالباتی دارد و نمی‌توانیم بگوییم آنچه شما می‌گویید درست نیست و حرف شما قابل قبول ما نیست. متنی که داریم ممکن است ایرادات برجام در آن باشد. این به دلیل ماهیت مذاکره است و آن‌هایی که کار کردند فن مذاکره را می‌دانند.
وزیر خارجه گفت: الان در نقطه‌ای هستیم که شاید در شروع پایان توافق هستیم، ولی اینکه شروع پایان توافق چقدر می‌تواند زمان ببرد بستگی به طرف آمریکایی دراد. آنچه بین ما و سه کشور اروپایی و چین و روسیه باید انجام شود انجام شده است. در مذاکرات اخیر وین پیشرفت‌هایی را داشتیم و به طرف آمریکایی از قبل گفتیم. واسطه رسمی ما در سطح مذاکره کنندگان ارشد مورا هست و رئیس مورا بورل هست و بورل شاید تا سه ماه پیش کمتر خودش مستقیم وارد موضوع می‌شد، ولی از زمانی که به تهران آمد به صورت مستقیم وارد طراحی‌ها و ارائه متن شده است. ما موافق نبودیم که هماهنگ کننده متن بدهد. گفتند ما پستچی نیستیم که پاکت شما را به آمریکا بدهیم و برگردانیم. بورل تا کنون دو متن داده است و تلفیقی از ایده‌های طرف‌های مقابل است.
امیرعبداللهیان بیان کرد: وزیر خارجه قطر، عمان، قطر، فرانسه و ... پیام‌هایی میبرندو می‌آورند. آمریکایی‌ها می‌خواهند در مذاکرات مشکلات خود را بزرگ کنند. همیشه یک ادبیات نخ نما دارند ما نمی‌خواهیم از خطوط قرمز خود عبور کنیم نمی‌خواهیم توافقی را به نتیجه برسانیم کمه بعد از دو سه ماه بگوییم توافق انجام شد، ولی روی زمین هیچ اتفاقی رخ نداد. در چانه‌زنی‌ها اگر قرار باشد روی کاغذ توافقی انجام شود و مردم حس نکنند در زندگی‌شان تاثیر بگذارد چه رخ داده است. خود را معطل توافق نکردیم و دولت برنامه اقتصادی را با جدیت دنبال می‌کند. ما در وزارت خارجه خود را متعهد می‌دانیم ماموریتی که به ما واگذار شده به توافق برسانیم.
در باره سه موضوع با آمریکا در حال تبادل پیام هستیم و طی روز‌های آینده آخرین نظرات خود را اعلام می‌کنیم به آمریکا گفتیم اگر نظرات ما روی این سه موضوع که نظرات منطقی است رعایت شود آمادگی داریم وارد مرحله اعلام توافق بشویم و نشست جمع بندی را برگزار کنیم.وی خاطرنشان کرد: به صراحت به آمریکا گفتیم که گفته در آستانه انتخابات هستیم و مشکل بنزین داریم حتما طرف آمریکایی باید انعطاف نشان دهد. ما در همه مراحل مذاکرات در موضوعاتی که می‌توانستیم انعطاف نشان دهیم نشان دادیم. آمریکا به خوبی می‌داند چقدر انعطاف نشان دادیم الان نوبت انعطاف طرف آمریکایی است. طرف آمریکایی در مذاکرات اخیر وین در حد نسبی در دو موضوع انعطاف شفاهی خود را بیان کرده و باید کتبی باشد و در موضوع سوم و تضمین‌ها باید انعطاف آمریکا را داشته باشیم اگر آمریکا انعطاف را نشان دهد در روز‌های آینده به نقطه توافق می‌رسیم. آن‌ها از پلان بی صحبت می‌کنند، ولی ما هم پلان بی خود را داریم. این موضوع باید از طریق مذاکرات به نتیجه برسد.وزیر خارجه اعلام کرد: تا ۱۲ امشب آخرین جمع بندی خود را به صورت مکتوب به هماهنگ کننده اتحادیه اروپا ارائه می‌دهیم اگر واکنش آمریکا با واقع بینی و انعطاف باشد توافق رخ می‌دهد و اگر آمریکا انعطاف نشان ندهد باید بیشتر گفتگو کنیم.

 

نظر شما