به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، سید فرهنگ حسینی، در مورد دلایل ریزش شاخص بورس در روزهای اخیر، اظهار داشت: بازار بورس در هفتههای اخیر تحت تاثیر عوامل درونی و بیرونی شاهد نزول بوده است. پس از رسیدن شاخص کل بورس به حدود 1.6 میلیون واحد، عرضهها تشدید و رشد بازار متوقف و نزولی شد، از جمله عوامل موثر میتوان به کاهش قیمتهای جهانی اشاره کرد.
به گفته این کارشناس بازار سرمایه، به دلیل سیاستهای انقباضی و افزایش نرخهای بهره در ایالات متحده و کاهش شدید رشد اقتصادی چین به نزدیک صفر درصد، انتظار کاهش تقاضا برای کامودیتی (کالاهای اساسی) و به تبع آن کاهش قیمت آنها به وجود میآید. از آنجایی که بیش از دو سوم بورس تهران شرکتهای مبتنی بر شرکتهای تولیدکننده کامودیتی مانند پتروشیمی، پالایشی، فلزی و معدنی است، لذا به صورت مستقیم سبب چشم انداز کاهش فروش و کاهش سودآوری شرکتها میشود.
حسینی اضافه کرد: در بخش دلایل داخلی ریزش بورس، دو عامل اقتصاد کلان و تصمیمات مربوط به صنایع بر بازار موثر است. در اقتصاد کلان، روند هفتههای اخیر افزایش نرخ بهره در بازار بدهی و همچنین بازار بین بانکی بوده است و نرخها به بالای 21 درصد رسیده است. افزایش نرخ بهره سبب کاهش جذابیت بازار سرمایه در مقایسه با بازار پول میشود و در عین حال هزینه مالی شرکتهای تولیدی را افزایش میدهد. در نتیجه به طور همزمان، سرمایهها از بازار سرمایه به بازار پول و سپردهها رفته و به دلیل افزایش هزینه مالی، سود شرکها کاهش مییابد.
این کارشناس اقتصادی در مورد بحث دوم دلایل داخلی گفت: سیاست قیمتگذاری دستوری دولت سبب شده تا چند صنعت با وجود رشد شدید قیمت مواد اولیه و عوامل تولید، نتوانند افزایش نرخ متناسب محصول خود را دریافت کنند. به طور خاص، صنعت لاستیک و صنعت شوینده کشور در فصل بهار زیان ده شدهاند. زیان ده شدن این صنایع که تکنولوژی روز دنیا را در اختیار داشته و رقابت پذیری بالایی با محصولات و تولیدات خارجی مشابه دارند، سبب نگرانی در میان سرمایهگذاران در این صنعت و حتی سایر صنایع شده است.
حسینی تصریح کرد: بدین ترتیب با وجود عملکرد سه ماهه خوب شرکتهای بورسی و تقسیم بالاتر سود نقدی نسبت به سال قبل در مجامع عمومی سالانه شرکتها، اما شاهد اقبال سرد سرمایهگذاران به بازار بورس هستیم.
واکاوی دلایل افت شاخص بورس در روزهای اخیر
یک کارشناس بورس گفت: بازار بورس در هفتههای اخیر تحت تاثیر عوامل درونی و بیرونی شاهد نزول شاخص بود، پس از رسیدن شاخص به حدود ۱.۶ میلیون واحد، عرضهها تشدید و رشد بازار متوقف و نزولی شد.
صاحبخبر -
∎
نظر شما