شناسهٔ خبر: 55251309 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

راهبرد موفق ایران برای کسب برتری هوایی در منطقه

با توجه به راهبرد ایران در تولید و بکارگیری انواع پهپادها و تجهیز جبهه مقاومت به این سلاح کارآمد، آمریکایی‌ها که در جنگ‌های خود بر راهبرد حملات هوایی گسترده تکیه می‌کردند، اکنون برتری مطلق هوایی خود را از دست داده و در وضعیت انفعال قرار گرفته‌اند.

صاحب‌خبر -

فناوری‌های نوین در جنگ‌ها نقشی تعیین‌کننده دارند و بهره‌گیری مؤثر از آن‌ها می‌تواند ضریب دستیابی به پیروزی را برای دارنده‌ی آن فناوری افزایش دهد. پهپاد (پرنده هدایت‌پذیر از دور) از جمله همین فناوری‌ها محسوب می‌شود که خوشبختانه نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی ایران نیز در طیف وسیعی از آن برخوردارند.

مزیت استفاده از پهپاد تا حدود زیادی در آخرین جنگ قره‌باغ عیان شد؛ جایی که ارتش جمهوری آذربایجان توانست با بهره‌گیری از پهپاد‌های رزمی و انتحاری ضربات مهلکی را به ارتش ارمنستان وارد و سرانجام، اشغالگران ارمنستانی را وادار به عقب‌نشینی و پذیرش شکست کند.

نیرو‌های مسلح کشورمان نیز که در دوران دفاع مقدس، مزیت‌های استفاده از پهپاد را تجربه کرده بودند، در سال‌های پس از جنگ به‌منظور ارتقای توان دفاعی و ایجاد بازدارندگی در مقابل تهدیدات نظامی دشمنان طراحی و تولید انواع پهپاد‌های شناسایی و رزمی را در دستور کار خود قرار دادند تا اینکه ایران در مسیر تبدیل شدن به یک قدرت پهپادی قرار بگیرد.

بهره‌گیری از پهپاد در دکترین دفاعی کشورمان در کنار استفاده از توان موشکی، جزء تأکیدات رهبر معظم انقلاب اسلامی بوده است تا جایی که حدود پنج سال قبل، ایشان در جلسه‌ای با فرماندهان نظامی پس از استماع گزارش‌های فرماندهان درخصوص توان پهپادی کشور، تأکید کردند که اقدامات صورت گرفته بسیار خوب است، اما تعداد پهپاد‌ها کم است و باید آن را زیاد کنید.

در پی این توصیه فرمانده معظم کل قوا، توسعه کمّی توان پهپادی نیز در دستور کار نیرو‌های مسلح قرار گرفت تا جایی که امروز نه‌تن‌ها به گفته‌ی فرماندهان عالی‌رتبه کشورمان بلکه حتی به اذعان دشمنان، جمهوری اسلامی ایران در ردیف قدرت‌های برتر پهپادی جهان قرار گرفته است که در این زمینه می‌توان به سخنان فرماندهان ارشد ارتش آمریکا اشاره کرد.

بر این اساس، هفته گذشته «الکسوس گرینکویچ» که به تازگی مسئولیت فرماندهی نیروی هوایی مجموعه تروریستی سنتکام را به عهده گرفته است، طی سخنانی در کشور امارات به خبرنگاران گفت که جنگنده‌های آمریکا همچنان در آسمان خاورمیانه برتری دارند، اما ایران با اتکا به پهپاد‌های خود تاکتیک‌هایش را تطبیق داده و پیشرفت‌های قابل توجهی به دست آورده است. اگر یک دشمن بتواند آنچه را که می‌خواهد انجام دهد و ما نتوانیم جلوی آن را بگیریم، آن‌ها به برتری هوایی محلی دست یافته‌اند.

ژنرال «مک‌کنزی» فرمانده تروریست‌های سنتکام نیز سال گذشته در کنگره آمریکا با اشاره به برخورداری ایران از انواع پهپاد‌های شناسایی و هجومی، گفته بود که این توانمندی ایران باعث شده است تا برای اولین بار در ۷۰ سال اخیر، آمریکا بدون برتری کامل هوایی، عملیات انجام دهد.

ایران در طراحی و تولید انواع پهپاد‌های تا حدی پیش رفته است که توانسته در یک کشور دیگر (تاجیکستان) کارخانه تولید پهپاد راه‌اندازی کند. بهره‌گیری نیروی دریایی ارتش ایران از ناودسته پهپادبر نیز که اخیراً رونمایی شد، توانمندی نیرو‌های مسلح کشورمان برای اجرای عملیات علیه مواضع دشمن در دوردست‌ها را افزایش داده است.

همچنین در کنار این موضوعات، به تازگی ادعا‌هایی نیز از سوی غربی‌ها مطرح شده است، مبنی بر اینکه ایران قصد دارد تعدادی پهپاد شناسایی و رزمی را در اختیار روسیه قرار دهد تا از آن‌ها در جنگ علیه اوکراین استفاده شود. فارغ از صحت و یا کذب بودن این ادعا که با ابراز نگرانی طرف‌های غربی از افزایش توان نظامی روسیه و احتمال غلبه این کشور بر اوکراین همراه بوده است، انتشار چنین خبری به خودی خود به معنای صحه گذاشتن و تأیید توانمندی بالای ایران در عرصه پهپادی است؛ چرا که نشان می‌دهد توانمندی پهپادی ایران به مرحله‌ای رسیده که یک قدرت نظامی همچون روسیه نیازمند کمک گرفتن از ایران در این عرصه است.

آمریکایی‌ها که تاکنون در جنگ‌های خود بر راهبرد حملات هوایی گسترده و بمباران‌های متعدد تکیه می‌کردند، با توجه به استفاده ایران و به‌ویژه جبهه مقاومت از طیف متعددی از پهپادها، امروز در فاز تدافعی قرار گرفته‌اند و به همراه متحدان منطقه‌ای خویش، طعم حملات پهپادی جبهه مقاومت را به دفعات چشیده‌اند.

اکنون با از دست رفتن برتری کامل هوایی آمریکایی‌ها و همچنین کسب برتری هوایی در منطقه از سوی ایران، آمریکا ناچار است که برای تداوم حضور خود در منطقه هزینه‌های گزافی را صرف کند؛ هزینه‌هایی که البته تاکنون نتوانسته در جلوگیری از حملات پهپادی نیرو‌های مقاومت علیه آمریکا و متحدانش تأثیر قابل توجهی داشته باشد و سرانجامِ تقابل ملت‌های منطقه با اشغالگری و شرارت‌های آمریکا، به اخراج شیطان بزرگ از منطقه خواهد انجامید.