در حالی که قیمت دارو در ماههای گذشته بارها افزایش داشته است حالا اخبار حاکی از این است که دولت با افزایش مجدد و رسمی قیمت دارو موافقت کرده است.
به گزارش آفتابنیوز؛ گرانی دارو در حالی است که ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور بارها تاکید کرده بود که قیمت دارو افزایش نخواهد یافت، اما حالا اخبار برخلاف این وعده رئیسی است.
سخنگوی وزارت بهداشت در واکنش به این اخبار با انتشار پیامی در حساب کاربری خود در توییتر با اشاره به سیاست وزارت بهداشت مبنی بر تکمیل پوشش بیمهای دارو و بهبود دسترسی مردم به آن اعلام کرد: «قیمت دارو برای مصرف کننده ثابت میماند».
پدرام پاک آئین افزود: «سیاست وزارت بهداشت، تکمیل پوشش بیمهای دارو و بهبود دسترسی مردم به آن است. با این سیاست قیمت دارو برای مصرف کننده همچنان ثابت میماند».
همچنین خبرگزاری فارس، رسانه حامی دولت در گزارشی با عنوان "اصلاح سیاست ارزی دارو به نفع بیماران/ قاچاق معکوس دارو به پایان میرسد؟" و با هدف توجیه این گرانی نوشته است: رئیس هیات مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی گفت: اینکه در سال ۱۴۰۱ باز هم به دارو و تجهیزات پزشکی ارز ترجیحی داده شود یا ارز نیمایی یا آزاد به اقدامات سازمان برنامه و سازمانهای بیمه بستگی دارد. وزارت بهداشت حلقه آخر است. سازمان برنامه باید مابه التفاوت نرخ ارز را به صورت ریالی در اختیار سازمانهای بیمهگر قرار دهد. رقمی که برای این کار در نظر گرفته شده بین ۷۶ تا ۸۰ هزار میلیارد تومان است. سازمانهای بیمهگر نیز باید با دریافت این اعتبار، هم سقف پوشش داروها را بالا ببرند تا قیمت تمام شده برای بیمار تغییر نکند و هم اقلام جدیدی که قبلا زیر پوشش بیمه نبودند را پوشش دهند، تا پرداختی مردم تغییر نکند.به عنوان مثال اگر سازمان بیمهگر، ۷۰ درصد قیمت یک دارو را با قیمت سال ۱۴۰۰ پوشش میداد. امسال با قیمتگذاری جدید دارو باید سطح پوشش را به بالای ۹۰ یا ۹۵ درصد بالا ببرد تا قیمت پرداختی آن دارو برای بیمار نسبت به شهریور سال گذشته تغییر نکند. این مصوبه مجلس است که بیمار نسبت به قیمت شهریور ۱۴۰۰ نباید اضافه پرداختی داشته باشد و بیمهها باید مابهالتفاوت این قیمت را پرداخت کنند. در این صورت ممکن است سهم پرداخت بیمار با قیمت جدید به جای ۳۰ درصد به ۱۵ درصد برسد تا خالص پرداختی او ثابت بماند. البته سهم پرداختی بیماران برای داروهای مختلف فرق دارد و فرمول آن مثلا برای بیماران خاص و صعب العلاج متفاوت است.
عبده زاده افزود: پوشش بیمهای داروهای بدون نسخه ضرورت ندارد، زیرا میتواند به افزایش مصرف آنها دامن بزند، اما جایی که افراد بیماری مزمن دارند، باید پوشش بیشتری باشد مثلا در مورد بیماران دیابت، افراد دچار چربی خود، سرطان و سایر بیماریهای صعب العلاج، بیمهها باید در کنار مردم باشند تا فشار مضاعفی به بیماران وارد نشود. به هر حال منابع بیمهها محدود است و باید جایی هزینه شود که به بیمار فشار بیشتری وارد میشود.
حذف ارز دارو به هیچ عنوان مطرح نیست؟
این خبرگزاری در ادامه افزوده است: بر اساس اعلام مسوولان بیمه سلامت، بحث ساماندهی ارز دارو مطرح است و حذف ارز دارو به هیچ عنوان مطرح نیست. همچنین پوشش بیمهای به هیچ عنوان حذف نشده و تغییر نخواهد کرد. پرداختی از جیب مردم در زمینه دارو افزایش نمییابد.بر اساس این گزارش داروهایی که در حال حاضر پوشش ۷۰ درصدی بیمه دارند به همین شکل باقی میماند و علاوه بر آن، مابهالتفاوت ارز به همه داروها تخصیص پیدا میکند. بحث پلکانی بیمه شدن مربوط به داروهایی است که تاکنون تحت پوشش بیمه نبودند؛ بنابراین علاوه بر پوشش ۷۰ درصدی داروهایی که تحت پوشش هستند، داروهایی که تاکنون تحت پوشش نبوده هم به صورت پلکانی تحت پوشش قرار خواهند گرفت.
بیمه سلامت ایران همچنین اعلام کرده است، حتی برای بخشی از داروهای بدون نسخه نیز که تحت پوشش بیمه نیستند، برنامههایی برای پوشش بیمهای وجود دارد. با این حساب، پرداختی از جیب مردم در زمینه دارو کاهش پیدا میکند. هزینههای افزایش یافته در زمینه تولید دارو محاسبه خواهد شد و این مابهالتفاوت با بودجهای که سازمان برنامه و بودجه میدهد، توسط بیمهها پرداخت میشود و قرار نیست پرداختی از جیب مردم افزایش پیدا کند. بنابر اعلام سازمان بیمه سلامت ایران، همچنین لازم به ذکر است که قیمت گذاری دارو توسط سازمان غذا و دارو انجام میشود.
با این حال، با توجه به تجربه گران شدن ۴ قلم کالا، به نظر میرسد آنچه مردم با آن مواجه خواهند شد، گرانی و افزایش شدید قیمت دارو خواهد بود.