به گزارش تابناک به نقل از فارس، کارشناسان معتقدند که کشورهای عربی نباید به «جو بایدن» رئیسجمور آمریکا در شرایطی که دولت او در آستانه شکست قرار گرفته است، امتیاز بدهند.
روزنامه مصری «الاهرام»، امروز (چهارشنبه)، در یادداشتی به قلم «عبدالله عبدالسلام» به این مسئله پرداخت و نوشت: «رئیسجمهور آمریکا بسیار اغراق میکند، زمانی که میگوید سفرش به منطقه که قرار است امروز آغاز شود، هدفش: «آغاز فصل جدید و امیدوارکنندهای است.. و من برای خاورمیانهای امنتر، یکپارچهتر و همچنین وحدت کشورهای منطقه از راه دیپلماسی و همکاری به جای تجزیه تلاش میکنم.» حقیقت موجود میگوید این سفر واکنشی به مشکلاتی است که آمریکا به علت جنگ روسیه و اوکراین با آن دست و پنجه نرم میکند بهویژه از نظر بهای انرژی و نه اجرای یک نگرش آمریکایی جامع.»
نویسنده ادامه داد: «زمانی که بایدن از اهداف ایدهآل صحبت میکند، خود را به فراموشی میزند که خاورمیانه پیش از بحران، جزء اولویتهای او نبود و دولتش راهبردی برای خروج تدریجی از این منطقه تنظیم کرده بود تا برای مقابله با صعود چین، به شرق آسیا رهسپار شود. این مسئله باعث شد که کشورهای منطقه به دنبال شرکای جدیدی علیالخصوص چین و روسیه باشند.»
الاهرام میافزاید: «بر این اساس، بایدن نه با یک نگرش جدید، بلکه در چارچوب دیپلماسی دولت بحرانها [به منطقه] میآید. حال از او چه انتظاری باید داشت؟ مسائل اصلی شاهد تغییر چندانی نخواهد بود؛ البته به استثنای جملات تشویقکننده و تعهدها و پایبندیها.به عنوان مثال در مسئله فلسطین، بایدن درباره راهکار دودولتی و خودداری از گامهای یکجانبهی زیانرسان به حلوفصل نهایی صحبت خواهد کرد. این در حالی است که خود او سال گذشته گفته بود راهکار دودولتی دور از دسترس است. از طرف دیگر، دولت خود او از بازگشایی کنسولگری در راستای خدمت به منافع فلسطین در قدس خودداری کرد. در ارتباط با پرونده ایران نیز سخنان بسیاری وجود خواهد داشت؛ اما عمل در وین یعنی جایی که مذاکرات ازسرگیری توافق هستهای برگزار میشود، صورت خواهد گرفت.»
در ادامه این یادداشت آمده است: «بایدن تلاش خواهد کرد برای افزایش تولید نفت فشار بیاورد؛ اما مسئله به این آسانیها و در دسترس نیست! از طرفی، او سعی خواهد کرد امتیازاتی به دست آورد تا به موفق بودن سفر خود ببالد. اما همانطور که آرون دیوید میلر دیپلمات کهنهکار آمریکایی میگوید، همه میدانند وضعیت داخلی [آمریکا] خوب نیست و بایدن و حزبش در آستانه یک شکست بزرگ در انتخابات میاندورهای ماه نوامبر کنگره قرار دارند. از سوی دیگر، سایه بازگشت ترامپ به ریاست جمهوری نیز سر بر آورده است. پس چرا منطقه سخاوتمندانه به او ببخشد، در حالی که آینده او اطمینانبخش نیست؟!»
نویسنده در بخش پایانی عنوان میکند: «شواهد بسیاری وجود دارد که نشان میدهد بایدن تصور خود از منطقه را تغییر نداده است تا این به بخشی از راهبرد سیاست خارجی مبدل شود. توجه کنونی نیز بازتابی از بحران داخلی اوست که پس از بین رفتن این بحران، پژمرده خواهد شد. اگر عملگرایی و منفعت اساس تفکر آمریکاست، پس عربها نیز باید مقابله به مثل کنند؟»
رئیسجمهور آمریکا در یادداشتی که روزنامه «واشنگتن پست» اخیرا آن را منتشر کرد، خبر داد که امروز (چهارشنبه) به اراضی اشغالی سفر خواهد کرد و سپس به عربستان سعودی خواهد رفت.
طبق گزارشها، او در سرزمینهای اشغالی با یائیر لاپید نخستوزیر رژیم صهیونیستی و «بنیامین نتانیاهو» رهبر اپوزیسیونها در اراضی اشغالی دیدار خواهد کرد. بایدن پس از دیدار با مقامات صهیونیست به بیت لحم خواهد رفت و با رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین دیدار خواهد داشت. رئیسجمهور آمریکا پس از سفر به کرانه باختری، همراه اعضای شورای همکاری خلیج فارس (بحرین، کویت، عمان، قطر، عربستان سعودی و امارات متحده عربی) به همراه مصر، عراق و اردن در اجلاس سران شورای همکاری در جده شرکت خواهد کرد.
جو بایدن همچنین قرار است در سختترین بخش سفر خود که کاخ سفید تلاش کرده آن را پاسخی به دعوت «ملک سلمان بن عبدالعزیز آل سعود» پادشاه ۸۶ ساله عربستان سعودی جلوه دهد، به ریاض برود. در این سفر همه نگاهها به دیدار وی با «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی و حاکم عملی این کشور است که بایدن وعده منزودی کردن حکومت تحت امر او را در پی قتل جمال خاشقچی روزنامهنگار مخالف سعودی داده بود.
نظر شما