به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ مسعود ستایشی، سخنگوی قوه قضائیه امروز چهارشنبه 15 تیر در چهارمین نشست خبری خود با خبرنگاران و نمایندگان رسانهها ضمن عرض تسلیت جانباختن چند هموطن در حادثه زلزله استان هرمزگان را تسلیت گفت و اظهار کرد: رئیس دستگاه قضا بعد از این حادثه بر همکاری دستگاههای ذیمدخل تأکیدات مؤکدی داشت و خواست امکانات بسیج شود و امنیت به نحو مطلوب تأمین شود و همچنین گرفتاریها و آلام و سختیهایی که بعد از وقوع زلزله حادث میشود حتیالامکان کاهش پیدا کند و مشکلات حادثهدیدگان با فوریت حل شود.
وی افزود: حجتالاسلام محسنیاژهای بر پیگیری مطالبات حقوقی زلزلهزدگان تأکید کرد و دستور تا خدمات به نحو مطلوب توزیع شود.
ستایشی گفت: برای جلوگیری از آثار زیانبار زلزله باید مواردی از جمله اصلاح بافتهای فرسوده را مورد توجه جدی قرار داد.
سخنگوی قوه قضائیه با اشاره به ساقط شدن هواپیمای مسافربری ایرباس بر فراز آبهای خلیج فارس به دلیل حمله یگانهای آمریکایی مستقر در منطقه بود، گفت: هواپیما که بر اساس پروتکلهای بینالمللی مصون از هرگونه تعرضی است مورد حمله نیروهای متجاوز قرار گرفت و 298 مسافر و خدمه شهید شدند. فقط 66 تن از آنها کودک خردسال بودند. وقتی میگوییم این رژیم منحوس کودککش است دیگر جای بحثی باقی نمیماند. 12 تیرماه سالروز این حمله و روز افشای حقوق بشر آمریکایی است. تجاوز و ترور و تحریمهای آمریکا را نمیتوان فراموش کرد؛ بایستی با صراحت و دقت و توجه این مسائل را مورد توجه قرار دهیم.
وی تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران به حکم قانون اساسی در دفاع از انسانها هیچ تبعیضی را نمیپذیرد و دفاع از ملتهای مظلوم را پیگیری میکند.
سخنگوی قوه قضائیه در ادامه روز قلم را به خبرنگاران و اهالی قلم تبریک گفت و نقش آنها در تنویر افکار عمومی و جهاد تبیین را مؤثر دانست و افزود: قلم عرصه تبلور چیزی است که از اندیشه برمیآید. از منظر قرآن قلم آنقدر مقدس است که خداوند به آن قسم یاد میکند. قلم بقا دارد و صاحب قلم صاحب مسئولیت است.
ستایشی سپس با تسلیت سالروز شهادت امام باقر(ع) اظهار کرد: هفته قوه قضائیه را به خوبی و موفقیت به پایان رساندیم. هفته پرتراکمی بود و سعی کردیم زحمات و تلاشهای خدمتگزاران در عرصه قضا و حقوق را به نحو احسن تبیین کنیم؛ اما یکی از توفیقات در تبیین سند مترقی سند تحول بود. در آخرین روز هفته قوه قضائیه توفیق داشتیم بعد از مدتی که فاصله حادث شده بود به دلیل شیوع کرونا، خدمت محضر مقام معظم رهبری شرفیاب شویم و پس از ارائه گزارش از سوی رئیس قوه قضائیه، از رهنمودها و فرامین و مطالبات حضرت ایشان استفاده کردیم و مثل همیشه ما را در جهت استمرار حرکت ارزشی رهنمون دادند.
وی ادامه داد: یکی از موفقیتهای قوه قضائیه در دوره جدید دریافت و پذیرش نقد بود؛ معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم، مکلف به برگزاری "جشنواره نقد برتر" شدند؛ تاریخ ارسال مقالات و نقدها 31 خرداد بود البته بعد از تمدید که مورد استقبال واقع شد و دوستان درصدد هستند با تشکیل هیئتهای داوری بدوی، نقدهای دریافتی را بررسی و پالایش کنند و برای دبیرخانه ارسال کنند و بعد از آن در مرداد ماه کمیته منتخبی تشکیل میشود و توسط هیئت داوری عالی این نقدها مورد بررسی و داوری قرار میگیرد و مقالات برتر معرفی میشود. 550 عنوان مقاله ارائه شده که 32 درصد درباره رسیدگی به تظلمات بوده، 23 در رابطه بر موضوع نظارت بر حسن اجرای قوانین، 19 درصد در خصوص احیای حقوق عامه، 15 درصد درباره پیشگیری از وقوع جرم، 8 درصد درباره موضوعات مرتبط با قوه قضائیه و 3 درصد درباره موضوعات دیگر است.
سخنگوی قوه قضائیه سپس با اشاره مجدد به حقوق بشر آمریکایی گفت: اعتقاد داریم که دولت آمریکا بزرگترین نقضکننده سیستماتیک حقوق بشر در دنیاست که مرتبط با وضعیت امروز این دولت است؛ آمریکاییها فکر میکنند که صاحباختیار دنیا هستند اما باید بدانند که مقاومت مقابل این تعدیات ایستادگی خواهد کرد و به این اقدامات پاسخ قاطعانه خواهد داد؛ امید داریم که در این حوزه و در دستگاه قضائی نسبت به تعدیات و تخلفات و جرائمی که صورت گرفته از حیث رسیدگیهای قضائی در حوزه داخلی و خارجی وظایف خود را بتوانیم به نحو احسن انجام دهیم.
ستایشی درباره پرونده سرقت از صندوق امانات بانک ملی و استرداد دو متهم این پرونده به کشور گفت: سؤالی مطرح شده که اگر متهمینی که الان مرتکب این عمل شدند طبق گزارشهایی که منتشر شده قبلاً هم مرتکب همین عمل شدهاند؛ چرا اینها آزاد شدند و جرم را تکرار کردند؟ باید فرایندهای قضائی را تبیین کرد. دو نفر از این متهمین در سال گذشته به بانکی در شهرستان قائمشهر دستبرد زدند. اینها به وسیله نیروهای خدوم و فعال فراجا شناسایی و دستگیر میشوند. به موجب مقررات برای این افراد قرار تأمین قانونی از سوی دادسرا صادر میشود. پس از آن و بازداشت افراد، بر اساس شرایطی که پیش میآید و مطالبی که بانک عامل بیان میکند و بر اساس قانون جاری در بحث کاهش مجازات حبس، منجر میشود که قرار این دو نفر تبدیل میشود و با تودیع وثیقه آزاد میشوند. بعد کیفرخواست پرونده صادر شده و به دادگاه کیفری دو رفته و احکام صادر شده و به حبس محکوم شدند که متهمین نیامدند و وثیقه ضبط و در ادامه نیابتهای قضائی صادر شد تا افراد دستگیر شوند.
وی افزود: این فرایند اینطور صورت گرفت اما رئیس قوه قضائیه برای اینکه شائبه و ابهامی در فرایند نباشد دستور داد این موضوع از طریق مراجع انتظامی مورد بررسی قرار بگیرد و دادستان انتظامی قضات بررسی کند و اگر موردی رسید که دائر بر تخلف انتظامی مانند کوتاهی و بیتوجهی و قصوری بود، رسیدگی شود.
سخنگوی قوه قضائیه درباره پرونده دو جاسوس فرانسوی توضیح داد: این پرونده مربوط به تلاشها و خدمات سربازان گمنام امام زمان(عج) است و ضابط خاص به موجب قانون در این قضیه ورود کرده و اقدامات قانونی برای کشف جرم و اقدامات مجرمانه را صورت داده است. تعقیب بر اساس مقام قضائی صورت گرفته است و الان در حال رسیدگی در مرحله دادسرا است و به محض اتمام رسیدگی بر اساس موازین قانونی نه مانند آنچه بر حمید بیات و حمید نوری گذشته است، حکم عادلانه و قاطعانه برای اتهام اقدام بر علیه امنیت کشور صادر خواهد شد.
وی افزود: برخی متأسفانه در کشور میآیند و به این افراد رجوع میکنند و گرفتار یکسری ماجراها میشوند که مطمئن باشید که درست و عاقلانه نیست و عواملی که بخواهند در خصوص امنیت داخلی کشوری اقدامی کنند، برخورد خواهد شد. در این پرونده این دو تبعه فرانسوی دستگیر و بازداشت موقت هستند و تعدادی هم در خصوص ارتباط با آنها تحت تعقیب هستند.
ستایشی درباره اجرای سند تحول قضائی گفت: در هفته قوه قضائیه توضیحات بسیاری داده شد. دبیرخانه سند در حوزه معاونت راهبردی قوه قضائیه است که آقای صاحبکار مستمر مطالبی را مطرح کردند اما باید بپذیریم که بر اساس فرامین حضرت آقا این سند، مترقی است و جایگاه ویژهای دارد و در آن تکلیف به اجرا داریم و باید تمام ابعاد و زوایای آن را اجرا کنیم و خود را متکلف به این امر میدانیم اما از مجموع 209 راهکاری که در سند ارائه شده، 129 راهکار یا اقدام به صورت کامل اجرا شده است. در اقدامات کوتاهمدت 90 درصد، در میانمدت در 70 درصد و بلندمدت که تا دو سال زمان دارد به اجرا برسیم اما میزان پیشرفت راهکارها و اقدامات بسته به نوع فعالیت و حساسیت دستگاههایی که در ارجای سند تحول باید با ما مشارکت داشته باشند زیرا برخی از نکات سند تحول مستلزم قانون است که باید در قالب لایحه و طرح در مجلس تصویب شود. حوزههایی هم است که مرتبط با دستگاههای اجرایی است خصوصاً اموری که مربوط به موضوعات پیشگیرانه است.
سخنگوی قوه قضائیه در ادامه این نشست آخرین وضعیت پرونده نهرخواری در بهبهان گفت: این جرم در بهبهان رخ داده و مربوط به 26 هزار متر مربع است که بستر نهر طبیعی با نخاله ساختمانی خشک شده و تغییر کاربری شده و افرادی این زمینها را به فروش رساندند. 4 نفر برای این موضوع برای ارتکاب جرم، شناسایی و برای آنها قرار تأمین قانونی صادر شده و پنجمین نفر هم شناسایی شد و برای او هم قرار صادر شد و در نهایت مسائل تا پایان سال گذشته فرایند تفهیم اتهام و صدور قرار تأمین صورت گرفت و با اقدامات دادسرایی به دادگاه خواهد رفت. یک نفر کارمند ثبت بوده، یکی بازنشسته ثبت بوده و یک نفر هم از کارمندان یک تعاونی مسکن بوده است.
وی درباره مجازاتهای جایگزین حبس با هدف زندانزدایی گفت: برنامه دستگاه قضائی کاهش جمعیت کیفری است و به دنبال این نیست که شخص از خانوادهاش جدا شود اما با کسانی که مستحق زندان رفتن هستند برخورد میکنند که مصادیق آنها اراذل و اوباش و هنجارشکنان هستند. اما در حوزه مجازات جایگزین حبس اقدامات خوبی صورت گرفته است.
ستایشی ادامه داد: در خصوص بهبود وضعیت زندانیان اقدامات خوبی در بحث اقدامات تأمینی و مراقبتی، بهداشت و درمان چه در زندان و چه خانواده زندانیان، فعالیتهای فرهنگی و برنامه حرفهآموزی و اشتغال، کارهای خوبی صورت گرفته است؛ مانند برنامه حمایتی و مشاوره مددجویان، آموزش مهارتهای 10گانه زندگی، برنامه آزادی مؤثر و تعجیل آن که در توسعه شورای حل اختلاف به آن توجه شده است، اشتغال خانواده زندانیان از طریق تسهیلات از کمیته امداد، مشاوره زندانی آزاد شده، بیماریابی و مراقبت و درمان در حوزه زندان، توسعه و ترویج کتاب و کتابخوانی، ترویج فرهنگ و جهاد و ایثار و شهادت، اشتغال زندانی و خانواده زندانی.
وی تأکید کرد: امید داریم تا پایان شهریور اشتغال زندانیان به 30 درصد و تا پایان اسفندماه به 50 درصد برسیم تا اهداف محقق شود.
ستایشی افزود: یکی از مجازاتهای جایگزین استفاده از پابند الکترونیک است که فناوری نوینی است که در سند تحول هم به آن اشاره شده است و به استناد نظر قضائی این محقق میشود. ارقامی که در حوزه پابند داریم قابل توجه هستند و رقم صعودی است و جایگزین حبس شده است.
وی همچنین درباره تأکید مقام معظم رهبری برای از بین بودن ساختارهای فسادزا و اقدامات دستگاه قضا در این خصوص گفت: ما رهنمودها و فرامین و مطالبات حضرت آقا در 7 تیر ماه را دریافت کردیم و در جلسه مسئولان عالی مطالب را رئیس قوه قضائیه مطرح خواهد کرد اما امر مقام معظم رهبری برای یکایک خدمتگزاران در قوه قضائیه فصلالخطاب است و حضرت ایشان مطمئن باشند با توجه به ظرفیت موجود برای تحقق این مطالبات ساعی خواهیم بود و برای مقابله با فساد و گلوگاههای فساد اقدام کردیم و فساد و گلوگاههای فساد باید محو شود. اقدامات خوبی در سازمان بازرسی در این خصوص انجام شده است.
سخنگوی قوه قضائیه در پاسخ به سؤالی درباره اختلاس 730 میلیون دلاری در یکی از مجموعههای جهاد کشاورزی و اقدامات قضائی در این خصوص گفت: گزارش رئیس سازمان بازرسی محضر رئیس قوه قضائیه منتشر شد؛ اعتقاد ما این است که این موضوعات باید پیگیری شود و مطالب از سوی سازمان بازرسی تا پایان کار باید پیگیری شود و ناظر بر اقداماتی است که سازمان تعاون روستایی در فروردین 1401 قراردادی با یک شرکت خصوصی انجام داده و تعهداتی تعیین شده و با پیگیریهای سازمان مربوطه کار به سرانجام برسد و پرونده به مرجع صالحه ارجاع شود.
ستایشی درباره تعامل دستگاه قضائی با ضابطین اظهار کرد: حضرت آقا توصیههایی درباره ضابطین داشتند و اطمینان داشته باشد که در این خصوص دستگاه قضائی به صورت مستقل عمل خواهد کرد و از نظر کارشناسی ضابطین هم استفاده خواهد کرد.
وی درباره آخرین وضعیت حمید نوری که در سوئد بازداشت است، گفت: برای من سند افتخار است که در نخستین نشست خبری به ظلمهایی که در حوزه حقوق بشر از ناحیه استکبار جهانی صورت میگیرد. سند افتخار است که در این قضیه ابراز کردم و حتی در بیان مطالب ناراحت شدم. اینها غصه و غم و نگرانی جدی به حوزه حقوق بشر و تعرضاتی است که صورت میپذیرد. آقای نوری 2 سال و 8 ماه انفرادی مداوم و مستمر بوده است. این حقوق بشر اروپایی است. وضعیت بینایی او بسیار وخیم است و باید رجوع به چشمپزشک کند که متأسفانه از این اقدام منع شده است. قاضی پرونده در آخرین جلسه اعلام میکند که محدودیتهایی که ایجاد شده همه لغو شود که نه تنها لغو نشد بلکه شقوقی هم به آن اضافه شده است.
وی افزود: افتخار دستگاه قضائی جمهوری اسلامی ایران این است که قاضی مستقل است و اهتمام بر صدور آرای متقن و محکم و واجد استدلال دارد. اما آنجا قاضی میگوید منع محدودیت اما این محدودیتها برداشته نمیشود. تماسها با خانواده محدودتر شده و به پزشک دسترسی ندارد و همچنان در سلول انفرادی است. تماس او با خانوادهاش به مدت 40 روز کامل قطع بوده است. خانوادهاش به سوئد رفتند اما اجازه ملاقات نمیدهند. ارتباطات وکلایی که سیستم دولتی تعیین کرده با حمید نوری به حداقل رسیده است.
ستایشی گفت: وزارت امور خارجه با جدیت پای کار است اما مطالبه این است که سازمان زندانهای زندان سوئد که زیرنظر دولت سوئد فعالیت میکند پاسخگو و مسئول این محدودیتهای علیه نوری است و توجه ما این است که سازمان زندانهای سوئد به تکلیف قانونی خودش عمل کند. از وزیر امور خارجه و مسئولان میخواهیم که بحث آزادی نوری را با فوریت طلب کنند و طوری شود که این مسائل دیگر نباشد.
وی درباره پرونده میرکاظمی و متهمان دیگر این پرونده گفت: پرونده بررسی شد و حکم محکومیت صادر شده و نسبت به دادنامه بدوی برخی از متهمان اعتراض کردند که پرونده برخی از معاونان جرم نقص داشت که به دادسرا عودت داده شد تا با همکاری ضابط نقص پرونده بررسی و طرف شود اما حکم میرکاظمی قطعی است که صادر شده و به اطلاع هم رسیده است.
سخنگوی قوه قضائیه درباره دستگیری متخلفان کنکور امسال گفت: در استان تهران 2 نفر در این زمینه دستگیر شدند. تبلیغاتی در فضای صورت گرفته بود در خصوص ابزار تقلب که تعدادی از داوطلبین از این تجهیزات استفاده کردند و دوستانی که در مقام رسیدگی، تعقیب و تحقیق بودند با فاکتورهای فروش، خریداران را شناسایی کردند و از طریق آنها 450 نفر از داوطلبانی که از این تجهیزات استفاده میکردند برای حضور در آزمون ممانعت شد؛ برای دو نفر دستگیر شده، پرونده تشکیل شده است؛ در دو شهر آذربایجان شرقی هم دو مورد، بررسی شد و مقامات قضائی وارد شدند و موضوعات را جمعآوری کردند و مشکل خاصی در این مرحله نداشتیم.
ستایشی درباره حادثه قطار مشهد ـ یزد و رسیدگی به تقصیر مسئولان مربوطه گفت: در این حادثه در 18 خرداد تعدادی فوت کردند و 87 نفر مصدوم شدند؛ رئیس کل استان و رئیس دادگستری شهرستان و دادستان شهرستان در محل حضور یافتند و مدیریت و نظارت کردند و جمعآوری ادله صورت گرفت و کسانی که مورد بررسی قرار گرفتند و برای مراحل قانونی بازپرسی معرفی شدند، لوکوموتیوران و کمک او و راننده بیل مکانیکی، رئیس قطار، متصدی ترافیک خط، سرپرست کارگاه بودند که تفهیم اتهام صورت گرفت و قرار قانونی برای تأمین قانون صورت گرفت و به کمیسیون مربوطه تحویل و بعد به زندان عودت داده شدند. آنهایی که با تودیع وثیقه میتوانستند آزاد شوند اقدام قانونی صورت گرفت و تمامی اینها الان آزاد هستند و مصدومین و فوت شدگان به حوزه پزشکی قانونی یزد تحویل شدند. پرونده هم به دادگستری کل یزد اعاده شده است.
وی افزود: در 7 مورد مطالب از جمله درصد تقصیر و قصور احصا و گفته شده است و بر اساس آن اقدامات بعدی هم نسبت به قاصرین و مقصرین صورت خواهد پذیرفت.
سخنگوی قوه قضائیه درباره آخرین وضعیت پرونده قرضالحسنه فرشتگان و پرونده کاسپین گفت: یکی از مسائل در حوزه سند تحول، پروندههای کثیرالشاکی است که بتوان این پروندهها را در کمترین زمان ممکن به سرانجام رساند اما کار سادهای نیست؛ پرونده فرشتگان و کاسپین در شعبه دوم دادگاه جرائم اقتصادی مورد رسیدگی قرار گرفت و حکم صادر شد و در آن کسانی که مسئول بودند بنا به اتهامات مقید و منعکس در پرونده که در حوزه اخلال در نظام اقتصادی محکومتی حاصل کردند. 7 نفر در این پرونده نقش داشتند؛ محمدعلی تفکر و سایرین در مبادرت و مباشرت و معاونت به حبس و جزای نقدی و شلاق تعزیری (حسب مورد) محکوم شدند.
وی افزود: قضات پرونده در قسمت اخیر دادنامه صادره به جز تصمیماتی که در اجرای مقررات موضوع اخلالگری در نظام اقتصادی داشتند و رسیدگی کردند، در اجرای مقررات مواد قانون آیین دادرسی کیفری تدابیری اتخاذ کردند که مالباختگان از اموال و دارایی محکومان به حقشان برسند و مبالغی که در قالب فوقالعاده از سوی دولت پرداخت شده از این محل تأدیه شود.
سخنگوی قوه قضائیه در ادامه گفت: رئیس و معاون شعبه بانک ملی که صندوق امانات آن به سرقت رفت در بازداشت هستند. تحقیقات به خوبی انجام میشود و برای برگرداندن دو متهمی که خارج از کشور هستند درخواست شده است. قسمت عمدهای از اموالی که به سرقت رفته بودند هم بازگردانده شده و پس از احصای صاحب اموال به صاحبان آنها عودت داده خواهد شد.
وی همچنین در پاسخ به سؤال خبرگزاری تسنیم در خصوص اختلاس در بانک زیرمجموعه بنیاد شهید گفت: پروندهای نسبت به بانک زیرمجموعه بنیاد شهید باز است که پرونده به شعبه 15 دادگاه کیفری یک تهران که در مجتمع اقتصادی استقرار دارد رفته و قضات محترم شعبه نسبت به موضوع نقایصی در پرونده دیدند که برای رفع نقص و تکمیل پرونده و اعاده شده به دادسرای ناحیه 28 ویژه دادسرای دولت تا رفع نقص شود.
ستاشی درباره آخرین وضعیت متروپل آبادان هم اظهار کرد: گزارش دادستانی کل کشور که هیئتی را اعزام کرد و با صرف وقت مناسب تحقیقات انجام دادند، تقدیم رئیس قوه قضائیه شده که دستورات را ابلاغ کنند. الان به موجب قرارهای ابلاغ شده 16 نفر بازداشت هستند؛ شهردار فعلی و سابق و اسبق، کارمندان ذیمدخل، دفتر نظام مهندسی آبادان، مهندسان ناظر و شرکتهای مشاور بازداشت هستند. این حادثه 43 فوتی و 38 نفر مصدوم داشت. اجساد انگشتنگاری و تشخیص هویت شدند و آزمایشهای دی ای ان صورت گرفته است. حسین عبدالباقی محرز شده که از کشتهشدگان آن حادثه بوده است.
وی افزود: 6 کارشناس رسمی در زمینه معماری و حوادث و تأسیسات راه و ساختمان انتخاب شدند و نظرات کارشناسی آنها به صورت مستدل در شرف تهیه و تکمیل است و به شبعه رسیدگیکننده تحویل خواهد شد و ضابط خاص ما در این حوزه در حال تکمیل گزارشهاست. ادارهکل بازرسی استان خوزستان هم گزارش مبسوطی را تهیه کرده و تحویل شعبه داده است و اقدامات لازم برای تخریب بقیه سازه که واجد استحکام نیست تصمیماتی گرفته شده است. آن دسته از افرادی که اقداماتشان وصف کیفری نداشته و تخلف تعریف میشود به مرجع قانونی برای رسیدگی معرفی شدند و صدور قرار تأمین برای توقیف اموال مالک ساختمان برای تعیین خسارات آتی صورت گرفته و مطابق موازین، مقصران مجازات خواهد شد.
سخنگوی قوه قضائیه در خصوص آخرین وضعیت پرونده بانک سرمایه گفت: تصمیم قانونی در این رابطه اتخاد شده و برای احکام اجرا به مرجع مربوطه ارسال میشود. این پرونده 17 متهم داشت.
ستایشی در پایان این نشست خبری درباره آخرین وضعیت برخورد با متخلفان در حوزه رمز ارز و معاملات فردایی گفت: در ارتباط با حوزه بازداشتیهای بازار ارز، 46 نفر که عمدتاً اخلال در نظام اقتصادی در معاملات فردایی در حوزه طلاهای آب شده داشتند، شناسایی و بازداشت شدند؛ برخی از اینها با تودیع وثیقه، آزاد و برخی همچنان بازداشت هستند. 77 حساب متعلق به 49 شخص حقیقی مسدود شدند و 117 فقره حساب مربوط به اتباع با گردش مالی بالا در این رابطه مسدود شده است. 34 فقره حساب هم مربوط به مرتبطین هم مشمول انسداد شد؛ تمام تلاش ما این است که در حوزه معاملات فردایی، با قاطعیت با اخلالگران برخورد قانونی کنیم.
انتهای پیام/
∎