روزنامه ایران: تعیین نرخ خرید حمایتی گوشت مرغ و تخممرغ مازاد توسط کمیتههای استانی با توجه به شرایط هر استان انجام میشود و شرکت پشتیبانی امور دام کشور این برنامه را بهمنظور ذخیرهسازی مطمئن گوشت مرغ و تخممرغ در کشور انجام داده است تا در صورت نیاز و با دستور و ابلاغ وزیر جهاد کشاورزی برای متعادلسازی به بازار تزریق شود. طبق آمار وزارت جهاد کشاورزی اکنون سالانه بین ۲.۵ تا ۲.۷میلیون تن گوشت مرغ و بیش از یک میلیون تن تخممرغ تولید و به بازار عرضه میشود. در این راستا پیش از این وزیر جهاد کشاورزی تأکید کرده بود برای حمایت از تولید، تسهیلات سرمایه در گردش به دامداران و مرغداران ارائه و مرغ مازاد تولیدکنندگان توسط شرکت پشتیبانی امور دام کشور هم خریداری شود تا تولیدکنندگان نگرانی بابت تولید خود نداشته باشند.
وزارت جهاد کشاورزی برای حمایت از تولیدکنندگان مرغ و تخممرغ اقداماتی را در دستور کار خود قرار داد که تصویب ۲۰هزار میلیارد تومان تسهیلات ارزانقیمت برای تولیدکنندگان، خرید قراردادی مرغ پس از 45روز و پاسخ به نگرانی تولیدکنندگان مرغ و طیور، پیشخرید جوجهریزی توسط مرغداران، رفع محدودیتهای صادراتی شامل عوارض صادراتی مرغ، تخممرغ و صادرات مازاد تولید به بازار دیگر کشورها، از جمله اقدامات وزارت جهاد کشاورزی برای حمایت از تولیدکنندگان محسوب میشود.
حمایت دولت برای تداوم فعالیت مرغداران
رضا مبصری، دبیر انجمن تولیدکنندگان مرغ در گفتوگو با «ایران» در تشریح اقدام دولت در خرید حمایتی از تولیدکنندگان مرغ و طیور گفت: بعد از مردمیسازی یارانهها و اصلاح تخصیص ارز 4200تومانی، هزینههای تولید افزایش پیدا کرد و نسبت مداخله نهادهها و خوراک دام با تولید به 70درصد رسید. تا پیش از اصلاح ارز 4200تومانی، قیمت خوراک مرغ برای تولیدکنندگان به 5200تومان در هر کیلو میرسید ولی حالا به 18500تومان رسیده است. در این شرایط با مداخله 70درصدی برای هزینههای تمامشده، افزایش قیمت مرغ مسأله دور از ذهنی نیست.
وی ادامه داد: بعد از حذف ارز ترجیحی، میزان مصرف مرغ در بازار کاهش پیدا کرد و تولیدکنندگان هم مجبور شدند طی 50روز اخیر مرغ را زیر قیمت مصوب به فروش برسانند. وزارت جهاد کشاورزی باید مکانیسمی را برای تداوم فعالیت تولیدکنندگان به کار میگرفت تا آنها در چرخه تولید باقی بمانند. به همین منظور دولت اقدام به خرید تضمینی از تولیدکنندگان کرد و به آنها این اطمینان را داد که در صورت عدم خرید محصول توسط خریداران، مرغ را با قیمت کف بازار از آنها خریداری میکند.
مبصری با اشاره به اینکه در میزان ذخیره استراتژیک برای تأمین گوشت مرغ تعیین شده است، افزود: تعریف میزان ذخیره استراتژیک با هدف جلوگیری از بروز اختلال و مشکل در بازارها و مانعی در جهت افزایش قیمتها است. دولت با خرید حمایتی به دو هدف خود که پشتیبانی از تولیدکنندگان و تأمین ذخایر استراتژیک در کشور بود، دست پیدا کرد.
دبیر انجمن تولیدکنندگان مرغ با اشاره به تفاوت قیمت خرید مرغ در هر استان گفت: کمیتهای در هر استان مرکب از رئیس سازمان جهاد کشاورزی، نماینده اداره تعزیرات حکومتی استان، نماینده تولیدکنندگان و رئیس پشتیبانی استان تشکیل شده که قیمتگذاری مرغ در استان را دراختیار دارند. بعضی از استانها مانند گلستان بیشتر از نیاز خود مرغ تولید میکنند و مازاد آن را به استان تهران میفرستند. بنابراین با توجه به اقتضای عرضه و تقاضا در هر استان، کف قیمت تأیید میشود.
مبصری ادامه داد: با توجه به افزایش قیمت نسبی گوشت مرغ و نزدیک شدن به قیمتهای مصوب ستاد تنظیم بازار، اکنون وزارت جهاد کشاورزی خرید حمایتی را منوط به سویه آرین کرده است.
وی با اشاره به وضعیت صادرات مرغ در هفتههای اخیر گفت: نرخ صادرات مرغ با توجه به قیمتهای داخلی تعیین میشود و حالا با توجه به بالا رفتن نسبی قیمتها در داخل، صادرات مرغ توجیه اقتصادی کمتری دارد. اکنون آمار دقیق صادرات مرغ از کشور در گمرکات وجود ندارد ولی در شرایط فعلی به نظر میرسد صادرات کشش کمتری پیدا کرده است.
انتهای پیام/