شناسهٔ خبر: 5490405 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ایران | لینک خبر

علی لاریجانی:

نامزدها نباید تهدید به رد صلاحیت شوند

صاحب‌خبر -


رئیس مجلس شورای اسلامی روز گذشته با حضور در جمع فرمانداران سراسر کشور، از الزامات برگزاری انتخابات پرشور مجلس و خبرگان رهبری در سال جاری گفت. علی لاریجانی، بر ضرورت واقعی بودن رقابت‌های انتخاباتی و رعایت حقوق کاندیداها در جریان انتخابات تأکید کرد و در عین حال، با اشاره به مذاکرات هسته‌ای، تأکید کرد که مذاکرات، در مسیر سنجیده و دقیقی دنبال می‌شود. وی بیش از هرچیز، بر پیوند برگزاری انتخابات پرشور با تأثیرگذاری ایران در حوادث منطقه تأکید کرد.
لاریجانی انتخابات مجلس و خبرگان رهبری را در شرایط حساس و پرتأثیری از بعد منطقه‌ای،‌ بین‌المللی و اقتصادی مهم توصیف و تأکید کرد: انتخابات می‌تواند بر سرگذشت مسائلی که در منطقه و سطح بین‌المللی وجود دارد تأثیرگذار باشد.
به گزارش ایسنا، رئیس مجلس، انتخابات را مجرایی برای حاکمیت مردم بر سرنوشت خود دانست و افزود: در نظام مردم‌سالاری که ما داریم انتخابات مهمترین سازوکاری است که این امر را مهیا می‌کند. در متنی که الان قرار داریم شرایط انتخاباتی ما باید پررنگ‌تر باشد تا تأثیرگذاری داشته باشد.
وی با اشاره به شرایط موجود منطقه عنوان کرد: شرایط منطقه‌ای هیچ وقت اینقدر پرتحرک و پیچیده نبوده است، شاید مواردی پیش می‌آمد که در منطقه جنگ داشتیم، اما اینقدر تحرک نداشتیم، الان تکثیر بحران در منطقه خیلی زیاد است، مخصوصاً عناصری که با لعاب دینی برخی بحران‌ها را به وجود می‌آورند، البته رفتار کشورهای بزرگ هم دچار ابهام است، همه اینها وضعیت منطقه را تا حد زیادی غیرقابل پیش‌بینی کرده، به خاطر سیالیت وضع موجود، از نظر کوتاه مدت وضع نامشخصی داریم، گرچه ممکن است در درازمدت شرایط قابل پیش‌بینی‌تر باشد.
وی با اشاره به تأثیرگذاری ایران در منطقه، درعین حال تأکید کرد که ما به منطقه نیرو نمی‌فرستیم، اما فکر انقلاب اسلامی فکر پویایی است. جدای از این امنیت ملی هم طوری است که باید وضعیت منطقه را رصد کنیم.
فضا باید امیدوارکننده باشد
نماینده مردم قم در مجلس، در ادامه بار دیگر به مسأله انتخابات پرداخت و تأکید کرد: نخستین مسأله این است که باید فضای امیدوارکننده‌ای ایجاد شود. در یک فضای یأس آلود و سیاه‌نمایی شده رغبت برای حضور در انتخابات کم می‌شود. فضا باید پرتحرک باشد، فضای یأس آلود نه برای سرمایه‌گذاری مثبت است و نه برای امر سرنوشت سازی مثل انتخابات؛ لذا ایجاد فضای امیدوارکننده رکن است. وی با تأکید بر اینکه عمل انقلابی این نیست که شرایط سیاهی را تصور کنیم،‌ سیاه نمایی را غیرواقعی و غیرمنصفانه دانست و افزود: اگر هم می‌خواهیم نقد کنیم نقد باید منصفانه باشد و شرایط را برای پیشرفت فراهم کند. ما باید در انتخابات شرایط را برای حضور حداکثری فراهم کنیم که پشتوانه بزرگی برای ملت، انقلاب، امنیت ملی و حفظ منافع ملی کشور است. اگر این را اصل بدانیم باید اقداماتی را سامان دهیم؛ اولاً رقابت سالم و واقعی در کشور به وجود بیاوریم. رقابت باید واقعی باشد و نه فقط در سخنرانی‌ها و مردم باید احساس کنند آرای مختلف در کشور وجود دارد. هم وزارت کشور و هم احزاب و گروه‌های سیاسی باید تلاش کنند آرای متنوعی وجود داشته باشد.
در انتخابات توهین نباشد
رئیس مجلس شورای اسلامی بر امنیت اجتماعی و روانی نیز تأکید کرد و گفت: رجال معنون(عنوان دار) در شرایطی به انتخابات می‌آیند که آراستگی و امنیت روانی وجود داشته باشد. توهین و تخریب و تفرقه حضور آنها را کمرنگ‌تر می‌کند. به عینه دیده‌ام که برخی افراد می‌گویند ما در فضای توهین و تخریب به صحنه نمی‌آییم، در این شرایط کشور ضرر می‌کند.
او انتخابات را یک جشن توصیف و خاطرنشان کرد: در جشن که توهین و تخریب نمی‌کنند، جشن سرنوشت مردم ملزوماتی دارد. اینجا میدانی نیست که ملت به هم توهین کنند، همه باید مراقبت کنند؛ بخصوص دستگاه‌های نظارتی که آداب جشن سرنوشت مردم رعایت شود. این مسأله شخصی نیست که یک نفر تخریب شود؛ بلکه شرایطی به وجود می‌آورد که رجال معنون حاضر نمی‌شوند در انتخابات شرکت کنند.
لاریجانی بر لزوم حفظ امنیت ملی در انتخابات نیز تأکید کرد و گفت: انتخابات جایی نیست که حدود امنیت ملی را از بین ببریم. پشتوانه ما امنیت ملی است نه اینکه آن را مخدوش کنیم و تفرقه بین اقوام به وجود آید. گاهی برخی طوری حرف می‌زنند که امنیت ملی مخدوش شده و دستمایه کشورهای بیگانه برای تخریب ایران قرار می‌گیرد. مثلاً یک بار یک نفر صحبتی کرده و بعد حجم زیادی مقالات و اظهارنظرها نوشته شد که ایران می‌خواهد در منطقه امپراتوری درست کند، اینطور اظهارنظرها نه درست و نه مقتضی است. کاندیداها و احزاب باید توجه کنند که نتیجه انتخابات باید به امنیت ملی کمک کند.
اگر انتخابات باطل شود
مردم ضرر می‌کنند
رئیس مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از سخنرانی خود برگزاری انتخابات سالم را نیز مورد توجه قرار داد و افزود: ما باید به لوازم آن پایبند باشیم. باید استراتژی این باشد که اگر کسی تخلف کرد آن فرد را کنار بگذاریم نه مردم را محروم کنیم. اگر انتخابات باطل شود مردم ضرر می‌کنند. استراتژی ما باید این باشد که کسانی که مخل هستند برداشته شوند اما رأی مردم محفوظ باشد. در اینجا هیأت‌های اجرایی اهمیت پیدا می‌کنند.
لاریجانی بر لزوم بی‌طرفی مسئولان برگزاری انتخابات نیز تأکید کرد و افزود: استانداران، فرمانداران و همه مسئولان انتخاباتی سمت‌گیری انتخاباتی نداشته باشند. این مسأله فضا را مشوه می‌کند و به نفع کاندیداها هم نیست، هرچه این مسئولان مستقل‌تر باشند اعتماد مردم را برمی‌انگیزند، مخصوصاً‌ مردم نباید احساس کنند که جایی سازمان یافته در انتخابات دخالت می‌کنند. در مورد این مسأله اول باید نصیحت کرد و بعد هم جلوگیری کرد.
رئیس مجلس شورای اسلامی به حقوق کاندیداها هم اشاره کرد و ادامه داد: بهترین انتخاب را مردم می‌کنند. درست است که کاندیداها وظایفی دارند اما حقوقی هم دارند. آنها نباید به وسیله دستگاه‌های مختلف تهدید شوند که مثلاً اگر چنین حرفی بزنید ما شما را رد می‌کنیم. این افراد کاندیداهای مجلس‌اند یعنی باید از حقوق ملت دفاع کنند؛ درست است که ممکن است که کاندیدای یک شهر کوچک باشند اما طبق قانون اساسی نماینده مجلس نماینده ملت است اگر تهدید شود شخصیتش له می‌شود و دیگر نمی‌تواند از حقوق ملت دفاع کند.
کار هسته‌ای
در مسیر دقیقی جلو می‌رود
مذاکرات هسته ای، موضوع دیگری بود که رئیس مجلس به آن اشاره کرد. وی با بیان اینکه مسیر نسبتاً روشنی در این‌باره طراحی شده و در رأس همه مسئولان، رهبر معظم انقلاب راهنمایی‌هایی دارند، کار در مسیر دقیقی جلو می‌رود و امیدوارم به نتایج خوبی برسد، خاطرنشان کرد: البته برخی مطالب گفته می‌شود و نگرانی‌ها و اضطراب‌هایی در جامعه به وجود آورده اما باید توجه کنیم که در مسأله هسته‌ای باید به کلیت موضوع توجه کنیم، مسأله هسته‌ای چیزی نیست که بگوییم کشورهای غربی مسیر مذاکرات را به ما تحمیل کرده‌ باشند بلکه نظام با بررسی واقع‌بینانه شرایط آن را انتخاب کرده، مربوط به این دولت هم نیست، ‌از قبل به آن توجه شده منتها این دولت به صورت جدی‌تری آن را پیگیری کرده است و کار سنجیده‌ای دارد دنبال می‌شود.

برچسب‌ها:

نظر شما