ابراهیم بهادرانی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا درباره موضوع حذف ارز ترجیحی عنوان کرد: در سال گذشته حدود ۱۵ میلیارد دلار ارز ترجیحی و حدود ۴.۵ میلیارد دلار ارز نیمایی به کالاهای اساسی دارو و تجهیزات تخصیص داده شد. با توجه به افزایش قیمت گندم، روغن، خوراک دام و لوازم پزشکی در سال جاری ۲۵ میلیارد دلار ارز ترجیحی نیاز است که با توجه به شرایط تحریم و وضعیت بودجه کشور امکان تخصیص ارز وجود نداشت؛ پس ناچاریم این طرح را اجرا کنیم.
بیشتر بخوانید:
حذف ارز ترجیحی به معنای مقابله با رانت است/ برتری نسبی یارانه به کالابرگ
وی درباره اینکه چه نواقصی در این طرح وجود دارد، بیان کرد: دولت باید جامعه را با تبلیغات به موقع و انتشار اطلاعات صحیح و کافی آگاه میکرد، به عبارت دیگر جامعه را برای اجرای طرح بسیج میکرد در حالی که این امر کمتر انجام شده است.
کارشناس حوزه اقتصاد افزود: باید نکات ضعف و قوت طرح را مشخص و به تقویت نقاط قوت و کاهش نقاط ضعف اقدام میشد که این موضوع نیز انجام نشده است. نکته بعدی اینکه با توجه به افزایش کالاهای اساسی بایستی برای جلوگیری از رشد این کالاها و تأثیر این امر بر سایر کالاها، چارهجویی لازم به عمل میآمد که این نکته نیز به دولت قابل انتقاد است.
بهادرانی درباره مشکلاتی که دولت ممکن است با اجرای این طرح مواجه شود، اظهار کرد: افزایش قیمت کالاهای اساسی، افزایش تورم احتمال کاهش تصنعی کالا به دلیل انحصار واردکنندگان و تولیدکنندگان و نیز امکان به وجود آمدن عیوبی که در زمان توزیع کالا توسط کالابرگ در زمان جنگ تحمیلی وجود داشت که موجب انبار کردن و احتکار کالا در منازل میشد که باید با فراوانی و ایجاد رقابت این مشکل را حل کرد.
وی درباره موضوع یارانه و کالابرگ و مقایسه آنها اینگونه عنوان کرد: پرداخت یارانه نقدی بهتر خواهد بود زیرا ایجاد اختیار برای مصرفکننده خواهد کرد و مصرفکننده مصرف خود را کاهش میدهد تا به صورت بیرویه بالا نرود.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: نکته مثبت دیگری که یارانه دارد این است که از ارائه فاکتور خرید از خارج که با قیمت تصنعی توسط برخی از واردکنندگان سودجو ارائه میشود، جلوگیری میکند.
بهادرانی با اشاره به اینکه یارانه نقدی از نفوذ کالا با قیمتهای آزاد که بر اثر فساد توزیع به وجود میآید، جلوگیری میکند، تأکید کرد: قطعاً پرداخت نقدی از قاچاق معکوس کالا به کشورهای همسایه نیز جلوگیری خواهد کرد، البته شرط لازم این است که مابهالتفاوت کالاها به صورت واقعی و با توجه به تورم واقعی هرساله افزایش داده شود.
این کارشناس حوزه اقتصاد متذکر شد: با توجه به اینکه یارانه نقدی موجب ممانعت از قاچاق معکوس کالا، جلوگیری از اسراف و جلوگیری از خرید با قیمت تصنعی میشود؛ بنابراین امکان تأمین ارز برای کالاهای اساسی کمتر خواهد شد و مابقی ارز صرفهجویی برای تهیه مواد اولیه و کالاهای وارداتی مصرف خواهد شد و این امر موجب فراوانی سایر کالاها شده و قیمت آنها را کاهش میدهد.
نظر شما