به گزارش خبرنگار پارلمانی ایرنا، در نشست علنی امروز- سه شنبه - مجلس شورای اسلامی گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از نحوه عملکرد وزارت نیرو در خصوص انتقال آب بین حوزهای مورد بررسی قرار گرفت و به تصویب رسید.
احمد راستینه به عنوان نماینده متقاضی گفت: نخست لازم می دانم از وزیر نیرو به دلیل حضور در کمیسیون کشاورزی و ارائه برنامه های خود در اصلاح رویه های نادرست گذشته تشکر کنم. علی اکبر محرابیان صادقانه اعلام کردند که هرگونه انتقال آب بین حوضه ای به غیر از نیازمندی های آب شرب ممنوع است.
نماینده شهرکرد بیان داشت: این تحقیق و تفحص به ترک فعل ها و اقدامات خلاف مصالح و منافع ملی در دولت های گذشته می پردازد. این ترک فعل ها سبب شکل گیری آسیب های فراوانی برای امروز و آینده کشور شده است.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس اظهار داشت: مقام معظم رهبری بارها تاکید فرمودند که مساله محیط زیست یک مساله تزئینی و تشریفاتی نیست، از کارهای جدی حفاظت از محیط زیست مساله آب و خاک است و خیلی ها از آن غافل هستند. آب و خاک دو زمینه حیاتی همه ملت هاست.
وی افزود: همکاران آنچه به عنوان محورهای اصلی این تحقیق و تفحص اعلام شده است عدم رعایت ملاحظات شش گانه طرح های انتقال آب بین حوضه ای است که متاسفانه در برخی از این انتقال ها این ملاحظات رعایت نشده است و آسیب های جبران ناپذیر زیست محیطی و تهدیدات اجتماعی و امنیتی را منجر شده است این تحقیق و تفحص با رأی قاطع نمایندگان سبب می شود که با حذف نقش کانون های قدرت در لابی های سیاسی فشار را از وزارت نیرو و سازمان حفاظت محیط زیست برداشته تا وزارت نیرو و سازمان محیط زیست بتوانند براساس مطالعات علمی و بررسی های دقیق کارشناسی و پرهیز از نگاه های منطقه ای برای نیازهای نسل امروز و آینده برنامه ریزی کنند.
نماینده مردم شهرکرد، بن و سامان در مجلس تاکید کرد: شبکه پرقدرت مافیایی سودجو، توسعه متوازن مناطق مختلف کشور را برهم زده است و با تاثیر مستقیم و یا غیرمستقیم نقش جدی در تصویب برخی از این انتقال های آب داشته است. وزارت نیرو در پاسخ به عدم رعایت این ملاحظات به دو مصداق از انتقال های آب پرداخته است و با استنادهای ضد و نقیض و خلاف واقع نشان داده است که فشارهای سیاسی حاکم بر ملاحظات علمی است.
راستینه افزود: سازمان حفاظت محیط زیست در موضوع طراحی تونل انتقال آب معروف به بهشت آباد اعلام کرده است انجام هرگونه عملیات اجرایی پیش از صدور مجوزهای زیست محیطی در طرح بهشت آباد ممنوع است اما پاسخی برابر چرایی تجهیز کارگاه و حفر ۱۰۰ متر تونل صورت پذیرفته، بدون مجوز زیست محیطی ارائه نمی دهد گرچه ادامه حفاری تونل با آشکار شدن زوایای فشارهای سیاسی با پیگیری های مستمر متوقف شد، اما کسی پاسخ حیف و میل بیت المال در شروع و توقف چنین طرح های بدون مجوز زیست محیطی را ارائه نمی دهد.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس بیان داشت: تجربه مافیای پرقدرت سودجو در طرح های گذشته بر این قرار داشت که طرح ها را ابتدا اجرا کرده و سپس به واسطه فشارهای سیاسی و کانون های پرقدرت مجوزهای زیست محیطی را در آینده اخذ کنند. این مسیر را در بررسی مکاتبات سازمان محیط زیست به خوبی می توان دید.
راستینه با اشاره به نامه محرمانه درباره انتقال آب بهشت آباد، خاطرنشان کرد: در انتقال آب بهشت آباد ریاست وقت سازمان محیط زیست در نامه ای رسمی با طبقه بندی محرمانه به رئیس جمهور وقت مورخ ۲۴ فروردین ۱۴۰۰ با صراحت با انتقال آب از سرشاخه های کارون تحت عنوان بهشت آباد با ارائه ۵ دلیل اصلی مخالفت کردند و آن را دارای تبعات خطرناک محیط زیستی قابل توجه اعلام می کنند و با اشاره به تجربیات کشور از جمله طرح انتقال تونل کوهرنگ ۳ تاکید می کنند حفر تونل انتقال آب نشان داده علاوه بر تخریب محیط زیست سبب خشک شدن و کاهش شدید جدی چشمه های پیرامونی باعث نارضایتی گسترده برای روستاها و مردم ساکن در محدوده تونل و مهاجرت آن ها شده است. گزارش ارزیابی زیست محیطی مشاور کارفرما فاقد جنبه علمی بوده و توجیحی و فاقد راهکارهای فنی مناسب برای رفع چالش های مورد تاکید کمیته ارزیابی است.
وی افزود: همکاران با وجود مخالفت های صریح و روشن در عالی ترین سطوح کارشناسی نظام، فشارها و لابی ها درباره اخذ مجوز بهشت آباد تا آنجا به پیش می رود که کمتر از ۳ ماه از نامه صریح رئیس سازمان محیط زیست به رئیس جمهور وقت، نامه دیگری با ابهامات فراوان و سراسیمه و آشفته طراحی می شود.
راستینه تاکید کرد: حراست از آب وظیفه ملی است و طراحان این تحقیق و تفحص نگاهشان منطقه ای و طرح های مذکور نیست بلکه هدف از این تحقیق و تفحص رسیدن به یک اجماع ملی در صیانت از آب است.
تحقیق تفحصی که فقط به نفع چهارمحال باشد مورد قبول ما نیست
محمدتقی نقدعلی نماینده مردم خمینی شهر در روند بررسی گزارش کمیسیون کشاورزی درباره تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از نحوه عملکرد وزارت نیرو در خصوص انتقال آب بین حوزه ای اظهار داشت: کسی با تحقیق و تفحص مخالفت نیست، ما در کمسیون کشاورزی حاضر شدیم این تحقیق و تفحص به نام تحقیق و تفحص کلی است و به نام یک استان اگر انتقال آب بد است، به یزد و بروجن هم بد است.
نماینده مردم خمینی شهر خطاب به رییس کمیسیون کشاورزی گفت: به چه مجوزی تک روی کردید و چرا تحقیق تفحص را یک جانبه تایید کردید این چه مدیریتی است؟ تحقیق تفحصی که فقط به نفع چهارمحال باشد مورد قبول ما نیست.