عضو هیئتمدیره جامعه تور گردانان ایران در نقد اجرای طرح نرخ دلاری بلیت هواپیما برای اتباع غیر ایرانی، گفت: این رویه شرکتهای هواپیمایی فقط پول ملی را تضعیف میکند و ایران نیز از فهرست مقاصد سفر خط زده میشود.
مصطفی سروی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به دونرخی شدن خدمات در کشور، به تجربهای که در دیگر کشورها داشته است اشاره کرد و با بیان اینکه در هیچ کشوری بر اساس ملیت، قیمت تعیین نمیشود و این رفتار، تبعیضآمیز و در مغایرت با قوانین، شرع و عرف شناخته میشود، اظهار کرد: من حدود ۵۷ کشور را شهر به شهر گشتهام، از قویترین شهرهای توریستی تا ضعیفترین آنها را دیدهام و هرگز ندیدم بر اساس ملیت از مسافر خارجی پول بیشتری بگیرند و یا قیمت متفاوت بدهند. دلار گرفتهاند، اما قیمت را تغییر یا افزایش ندادهاند.
وی رفتار شرکتهای هواپیمایی را خلاف منشور سازمان ملل و سازمان جهانی جهانگردی دانست و گفت: این طرح ازنظر شرعی و قانونی مشکل دارد. ضمن اینکه ارزی و دونرخی کردن بلیت پروازهای داخلی فقط به نفع چارترکنندهها است. نگاه بدبینانهای به این جریان دارم و چارترکنندهها را پشت ماجرا میبینم. از طرفی، در کجای دنیا شیوه قیمتگذاری یک پرواز تا این حد رُند است، ۱۰۰ دلار برای پرواز کمتر از یک ساعت، ۱۵۰ دلار برای پرواز بالای یک ساعت؟! معمولاً روی بلیت جزئیات دیگری از نرخ مشخص میشود، از عوارض فرودگاه و پرواز گرفته تا مالیاتهای دیگر. شرکتهای هواپیمایی که معمولاً هزینههای ارزی خود را بهانه اجرای چنین طرحهایی میکنند، دقیق و شفاف اعلام کنند، کدامیک از هزینههایشان ارزی است، سوخت، نگهداری هواپیما، کترینگ، کدامیک؟ آیا سوخت را ارزی میخرند؟ آیا به کارکنان خود حقوق ارزی میدهند؟
عضو هیئتمدیره جامعه تور گردانان ایران تأکید کرد: این رویه شرکتهای هواپیمایی فقط نظام صنعت گردشگری ایران را مختل میکند و پول ملی را تضعیف خواهد کرد.
او با اشاره به بخشهای دیگری که بیسروصدا خدمات خود را به اتباع خارجی ارزی میفروشند، گفت: برج میلاد ازجمله مراکزی است که بلیت ورودی را با نرخ دلاری میفروشد، ما بازدید از این برج را برای توریستهای خارجی حذف کردیم. قیمت ورود به این برج از برج مخابراتی شانگهای، سیدنی و حتی تورنتو گرانتر شده است، رقمی در حدود ۳۰ تا ۴۵ دلار برای هر نفر است.
سروی اضافه کرد: فدراسیون کوهنوردی سالهاست برای صعود به قله دماوند از اتباع غیر ایرانی بهعنوان ورودیه به دماوند ۵۰ دلار میگیرد. ورودی کاخها و موزهها هم چند سال است دونرخی شده است. فکر میکنید اگر یک عراقی بتواند فارسی صحبت کند نمیتواند بلیت ورودی موزه را به قیمت اتباع ایرانی بخرد؟ برای او کاری دارد؟ مگر کارت شناسایی هنگام فروش بلیت میخواهند؟ دونرخی کردن قیمتها تا این حد نقص دارد و بیحسابوکتاب تعیین شده است و پشتوانه منطقی و قانونی ندارد.
این تور گردان گفت: ارزانی مزیت کشور ایران است. چند سال پیش ایران از بین ۱۴۱ کشور، رتبه نخست به دلیل شاخص رقابت در قیمت را به دست آورده بود، اما حالا باید در فهرست مقاصد لاکچری قرار گیرد، البته که فقط به لحاظ قیمت! در حال حاضر یک وعدهغذا برای یک نفر ۴۰۰ هزار تومان تمام میشود، خیلی از رستورانها تا توریست خارجی میبینند، قیمتها را دو برابر حساب میکنند.
وی با اشاره به افزایش سفر اتباع کشورهای همسایه به ایران در سالهای اخیر، اظهار کرد: اینهمه نسبت به سفر اتباع عراقی به ایران خوشحالی میشود، اگر گران بشود همینها هم نمیآیند، چرا باید برای یک بلیت ۲۰۰ دلار بدهند، قیمت آن بهاندازه پرواز تهران ـ نجف تمام میشود. با این مدل قیمتگذاری، هزینه یک سفر از تهران تا مشهد برای اتباع غیر ایرانی هم قیمت با پرواز تهران ـ استانبول میشود. درواقع پروازهای داخلی هم قیمت با پروازهای خارجی شده است.
پیامدهای دلاری شدن بلیت هواپیما برای مسافران خارجی
صاحبخبر -
∎
نظر شما