شناسهٔ خبر: 54777108 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: برنا | لینک خبر

بازنشستگان تامین اجتماعی | حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی | متناسب سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی

تکلیف متناسب سازی کامل حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی چه شد؟!

رئیس کانون بازنشستگان سیستان بلوچستان از وضعیت متناسب سازی حقوق بازنشستگان شکایت کرد.

صاحب‌خبر -

از ابتدای امسال قرار به تغییر حقوق بازنشتگان تامین اجتماعی بود. چندی پیش اعلام شد: مصوبه هایی مبنی بر افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی اعلام شده است؛ اما بعد افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی تکذیب شد. بازنشستگان تامین اجتماعی نگرانی هایی در این خصوص داشتند که بالاخره مجلس برای رسیدگی به حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی به تصمیم نهایی رسید. اما تکلیف متناسب سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی چه شد؟!

حقوق بازنشستگان

چرا متناسب سازی حقوق بازنشستگان را به طور کامل انجام نداده‌اید؟!

به گزارش برنا به نقل از ایسنا، رئیس کانون بازنشستگان تامین اجتماعی استان سیستان و بلوچستان گفت: آنچه که در شرایط فعلی مشخص است اجرای کامل متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان می‌باشد و این قشر عزیز پیگیر این مطالبه قانونی خود هستند.

آزادی در گفت وگو با ایسنا بیان کرد: طی سنوات متعدد و بعلت عدم رعایت عدالت، خود باعث ایجاد شکاف و اختلاف فاحش بین حقوق شاغلین کارگری و بازنشستگان تامین اجتماعی شده که  مسئولین و نمایندگان مجلس با ارائه طرح متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان با شاغلین در سال ۱۳۹۹و۱۴۰۰ با قراردادن ردیف مشخص در بودجه کشور سازمان را مکلف به اجرای طرح متناسب‌سازی نمودند.

رئیس کانون بازنشستگان استان ادامه داد:کارشناسان سازمان با ارائه فرمول‌های خودساخته و بدون پایه علمی در سال ۱۴۰۰ متناسب سازی را بصورت 75 درصد اجرا کردند که مقرر گردید 25 درصد باقیمانده را در سال ۱۴۰۱ با پرداخت مابه‌التفاوت سال۱۴۰۰ اجرا نمایند که مطابق با بند (ب) ماده ۱۲ قانون برنامه ششم توسعه (۱۳۹۶ لغایت ۱۴۰۰) باید اجرا شود.

آزادی افزود: ما بازنشستگان و مستمری بگیران تامین اجتماعی همچنان منتظر اقدام عاجل سازمان نسبت به اجرای ۲۵ درصد باقیمانده متناسب سازی حقوق را از اول سال ۱۴۰۱ و از محل بودجه در بند (و) تبصره (۲) قانون بودجه سال ۱۴۰۰ هستیم تا میزان عقب ماندگی حقوق مستمری آنان جبران شود و انتظار داریم همزمان با صدور احکام اصلاحی مصوبه شورای عالی کار و هئیت امنای صندوق تامین اجتماعی افزایش متناسب سازی حقوق بازنشستگان نیز منظور گردد.

مستمری بازنشستگان تامین اجتماعی چه خواهد شد؟ 

 هیئت بررسی و تطبیق مصوبات دولت با قوانین در جلسه امروز خود با توجه به چندین جلسه کارشناسی و دعوت از نمایندگان دولت، سازمان تأمین اجتماعی و بازنشستگان تأمین اجتماعی و استماع نظرا آنها، در جلسه فوق العاده امروز خود مصوبه دولت را مورد ایراد قانونی قرار داده است.

قربانعلی مهری دبیر این هیئت با بیان این مطلب افزود: هیئت بررسی و تطبیق مصوبات دولت با قوانین به استناد اصول ۸۵ و ۱۳۸ قانون اساسی و قانون نحوه اجرای این اصول به طور مستمر در جلسات خود تمامی مصوبات تصویب نامه‌های هیئت وزیران را بررسی و نظر خود را در این خصوص با تأیید ریاست مجلس به دولت اعلام می‌کند.

دبیر هیئت با تشریح فرایند بررسی و رسیدگی به مصوبات در این هیئت اظهار داشت: به استناد قانون نحوه اجرای اصول ۸۵ و ۱۳۸ قانون اساسی، نتیجه بررسی‌های ابتدایی هیئت، به دولت اعلام می‌شود تا از فرصت قانونی حداکثر ۱۰ روزه نسبت به اصلاح مصوبه مورد ایراد و یا ارسال پاسخ مستند و مستدل اقدام کند.

وی ادامه داد: امروز نیز پس از چندین جلسه بررسی و استماع آرای کارشناسی کلی اطراف ذینفع، مصوبه موضوع تعیین مستمری بازنشستگی، از کارافتادگی و بازماندگان در سال ۱۴۰۱ را مغایر با قوانین تشخیص داد و موارد مغایرت را با عنوان رأی مقدماتی به دولت اعلام می‌کند.

مهری در ادامه افزود: دولت بعد از وصول ایراد هیئت، یک هفته مهلت دارد تا نسبت به اصلاح مصوبه خود اقدام کند و در غیر این صورت و یا عدم وصول پاسخ مستند و مستدل از سوی دولت، نظر هیئت تطبیق قطعی شده و به دولت اعلام خواهد شد و پس از آن مصوبه دولت ملغی الاثر خواهد شد.

دبیر هیئت تطبیق مصوبات در پایان با تشریح ابعاد حقوقی این مصوبه اعلام کرد: با تعامل خوبی که میان دولت و هیئت تطبیق برقرار است اطمینان داریم بهترین تصمیم گرفته خواهد شد و با اصلاح مصوبه، مشکلی وجود نخواهد داشت.

خدمات بازنشستگان تامین اجتماعی

برای بازنشستگی و استفاده از خدمات آن ، شرایطی در قانون ذکر شده است که فرد با داشتن آن ها بازنشسته می شود و مستمری بازنشستگی دریافت می کند . این شرایط به شرح زیر است : ماده 76 قانون تامین اجتماعی بیان می کند که در صورتی که مشمولان این قانون سابقه پرداخت حداقل 20 سال حق بیمه را داشته باشند و مردان به 60 سال سن و زنان به 55 سال رسیده باشند می توانند مستمری یا حقوق بازنشستگی دریافت کنند . 

 حالا اگر افراد به حداقل سنی که در قانون اشاره شده است ، نرسیده باشند ، نمی توانند بازنشسته شوند ؟ تبصره یک همین ماده بیان می کند که اگر به جای 20 سال ، سابقه ی 30 سال بازنشستگی داشته باشند ، می توانند شرط سن مذکور در متن ماده را رعایت نکنند اما ، مردان باید حداقل 50 سال و زنان 45 سال تمام داشته باشند .

 مسئله مهمی که در این زمینه وجود دارد ، بازنشستگی برای کارگران مشاغل سخت و زیان آور است که در صورتی که 20 سال متوالی یا 25 سال متناوب سابقه پرداخت حق بیمه داشته باشند ، می توانند بدون رعایت شرط سن بازنشسته شوند .

 وضعیت خاص دیگری که در قانون تامین اجتماعی در رابطه با بازنشستگی وجود دارد ، بازنشستگی زنان ، با داشتن حداقل 20 سال سابقه پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی و حداقل 42 سال سن است که یک شرط دارد و آن این است که در زمان تقاضای بازنشستگی و یا ترک کار ، مشمول قانون کار باشد .