شناسهٔ خبر: 5466923 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه مردم‌سالاری | لینک خبر

بانک مرکزي گزارش داد

آخرين وضعيت اقتصادي کشور براساس 10 شاخص

صاحب‌خبر -

 گروه اقتصادي: بررسي آخرين وضعيت شاخص‌هاي اقتصادي در سال‌جاري حاکي از کاهش قيمت سکه و دلار است و با وجود عدم انتشار آمار چک‌هاي برگشتي شواهد حاکي از افزايش شش برابري سالانه برگشت اين سند است. بانک مرکزي در حالي شماي کلي چند شاخص اقتصادي را در فروردين ماه امسال منتشر کرد که به روال چند ماه گذشته خبري از آمار چک‌هاي برگشتي در آن نيست. هر چند که پيش‌تر راه‌اندازي سامانه چکاوک و خروج آمار از اتاق پاياپاي اسناد بانکي عامل اين موضوع اعلام و عنوان شده بود که در ادامه آمار از طريق چکاوک منتشر مي‌شود ولي به هر حال ماه‌هاست که از مبلغ و تعداد چک‌هاي برگشتي که طبق آخرين آمارهاي اتاق پاياپاي در حال افزايش بود خبري نيست.

آماري که انتظار مي‌رود با راه اندازي چکاوک به عنوان سامانه مبادله الکترونيکي چک با افزايش شفاف‌سازي وامنيت در اين رابطه، کاهش يافته باشد.اما به هر حال دبير کل بانک مرکزي در آخرين اظهارات خود اعلام کرده بود که در 5 سال گذشته چک‌هاي برگشتي شبکه‌هاي بانکي 27 ميليون برگ بوده است.به گفته احمدي در سال 1384،‌ يک ميليون چک برگشتي داشتيم و اين رقم در سال 1392 به 5 ميليون و در سال 1393 به شش ميليون برگ چک رسيد.با استناد به آمارهاي دبير کل بانک مرکزي، ميزان فزاينده چک‌هاي برگشتي در فاصله 9 سال گذشته بيش‌از 5 ميليون برگ در طول يک سال افزايش يافته است به گونه اي که تعداد اين چک‌ها در سال 1384 حدود يک ميليون و درسال 1393 به شش ميليون برگ رسيده و نشان از رشد شش برابري سالانه آن دارد. همچنين بررسي گزارش بانک مرکزي از شاخص‌هاي اقتصادي در سال جاري نشان مي‌دهد که در فروردين ماه امسال ميزان سفته‌هاي به اجرا گذاشته شده نيز نسبت به ماه مشابه سال قبل تا بيش‌از 291 درصد افزايش يافته است که اين آمار نسبت به اسفندماه 1393 حدود 32 درصد کاهش دارد. سکه و دلار به عنوان متغير‌هاي مهم اقتصادي سال را با کاهش قيمت شروع کردند. به گونه اي که متوسط قيمت فروش يک سکه تمام بهار آزادي طرح قديم در بازار آزاد شهر تهران در فروردين نسبت به اسفند سال قبل 8/0 درصد و در مقايسه با ماه مشابه سال قبل7/0 درصد کاهش يافته و قطعه اي 955 هزار تومان بوده است.

اين در حالي است که هر قطعه تمام سکه طرح جديد هم در فروردين 957 هزار تومان فروش رفته که نسبت به ماه قبل 9/0 و در مقايسه با ماه مشابه سال قبل 8/0 درصد کاهش قيمت دارد.قيمت دلار هم اگر چه در ماه ابتدايي امسال با کاهش 7/1 درصدي نسبت به ماه قبل 3337 تومان فروخته شد ولي نسبت به فروردين ماه سال گذشته 7/7 درصد گرانتر شده است. يورو نيز چهار درصد کاهش قيمت داشته و در بازار آزاد به طور متوسط 3627 تومان معامله شد. که البته يورو نسبت به ماه مشابه سال قبل 2/15 درصد کاهش قيمت دارد.اما شاخص ارزش سهام معامله شده در سازمان بورس اوراق بهادار تهران که در آمارهاي سال گذشته به تبعيت از وضعيت نامساعد بازار بورس منفي بود براي فروردين ماه با رشد 5/4 درصدي همراه شد که دليل مشخص اين رشد مي‌تواند تاثير چند روزه بازار از توافقات هسته‌اي لوزان سوئيس در فروردين باشد. اين شاخص نسبت به فروردين سال 1393 هم بالغ بر 6 درصد صعود کرده است.

دو شاخص ديگر مورد بررسي تورمي‌هستند؛ بنابر اعلام بانک مرکزي تورم ماهانه در فروردين 3/1 درصد و تورم نقطه به نقطه 5/16 درصد بوده است که با به روز شدن آمار تورم در ارديبهشت شاخص ماهانه به يک درصد و نقطه به نقطه به 2/16 درصد کاهش يافت. تورم در شهر تهران نيز به گونه اي تغيير کرده که شاخص در فروردين ماه امسال 4/1 و نسبت به ماه مشابه سال قبل 4/17 درصد افزايش نشان مي‌دهد.در ماه ابتدايي سال 1394، شاخص بهاي توليد‌کننده 2/0 درصد افزايش يافت که اين رشد براي شاخص سالانه نيز حکمفرما بوده و تورم نقطه به نقطه در اين بخش به 9/8 درصد رسيد.شاخص بهاي کالاهاي صادراتي نيز رشد 3/1 درصدي در فروردين و افزايش 5/16 درصد نسبت به ماه مشابه سال قبل را تجربه کرد.همچنين تورم دستمزد کارگران ساختماني در مناطق شهري ايران در فروردين ماه با رشد 4/1 درصدي و 16 درصد در ماه مشابه سال قبل همراه بود.