شناسهٔ خبر: 54567944 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: دانشجو | لینک خبر

واکنش سکه به افت قیمت دلار

روز گذشته سکه طلا طرح جدید نیز در بازار تهران روندی مانند روند قیمت دلار را در پیش گرفت.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، روز گذشته دلار از قله قیمتی خود بازگشت و یک روند کاهشی محتاطانه را آغاز کرد. همسو با کاهش قیمت دلار، قیمت سکه نیز افت کرد. برخی از فعالان بازار ارز معتقدند احتمال دارد که عرضه دلار در روز‌های آتی، افزایش یابد. اخیرا بانک مرکزی مجوز خرید ارز از صادرکنندگان با نرخ توافقی را به صرافی‌ها اعطا کرده است. روز گذشته رئیس کل بانک مرکزی با صادرکنندگان پتروشیمی، درخصوص راهکار‌های بازگشت ارز، جلسه برگزار کرد. برخی از فعالان اظهار کردند که صادرکنندگان برای فروش ارز در صف قرار گرفته‌اند.

روز گذشته بانک مرکزی میزبان شرکت‌های پتروشیمی بود. بر اساس گفته‌های رئیس کل بانک مرکزی، علی صالح‌آبادی اصلی‌ترین محور‌های جلسه مذکور آن است صادرکنندگان اجازه این را داشته باشند که ارز خود را بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا در بازار عرضه کنند. اجرای این تصمیم می‌تواند مشکلات اسکناس ارز در بازار را کاهش دهد و عرضه ارز را افزایش دهد. تجربیات گذشته نشان داده است که معمولا پس از برگزاری این‌گونه جلسات، عرضه ارز در بازار بیشتر شده است؛ بنابراین احتمالا عرضه ارز در روز‌های آینده تقویت خواهد شد.


جلسه بانک مرکزی با فعالان اقتصادی


در روز‌های گذشته بخشنامه‌ای مبنی بر امکان فروش ارز صادرکنندگان به صرافی‌ها منتشر شد. بر اساس این بخشنامه، بانک مرکزی به صرافی‌ها اجازه می‌داد که اسکناس ارز صادرکنندگان را با نرخ توافقی، خریداری کنند و سپس به متقاضیان ارز بدون محدودیت بفروشند. این بخشنامه پس از جلسه رئیس کل بانک مرکزی با صرافان و وعده افزایش عرضه ارز در بازار منتشر شد. این به آن معنا است که پس از این صادرکنندگان امکان آن را خواهند داشت که بدون نیاز به مجوز، اسکناس ارز خود به صرافی‌ها بفروشند و صرافی‌ها نیز با این اسکناس‌ها به تقاضای موجود در بازار پاسخ دهند. پس از جلسه با صرافان و انتشار بخشنامه مذکور، در روز گذشته نیز بانک مرکزی میزبان صادرکنندگان محصولات پتروشیمی بود. مساله اصلی برای برگزاری چنین جلساتی آن است که بانک مرکزی در حال ایجاد مشوق‌هایی برای صادرکنندگان است. این مشوق‌ها برای آن است که صادرکنندگان در زمان کوتاهی ارز خود را وارد بازار کنند.

دلیل این اقدامات آن است که به احتمال زیاد یکی از دلایل نوسانات نرخ ارز در روز‌های گذشته کمبود اسکناس ارز در بازر بوده است؛ زیرا در روز‌های گذشته بازار ارز نیما و متشکل نوسانات کمتری داشته و دارای روند با ثباتی بوده‌اند. تجربه نشان داده است که معمولا پس از برگزاری این‌گونه جلسات عرضه ارز در بازار بیشتر شده است؛ بنابراین یکی از پرسش‌هایی که وجود دارد آن است که مشوق‌های ایجاد شده برای صادرکنندگان تا چه حدی می‌تواند مشکلات اسکناس ارز در بازار را حل کند و آبی بر آتش نوسانات نرخ ارز در روز‌های اخیر باشد؟ احمد لواسانی، رئیس سابق کانون صرافان در این‌باره معتقد است که ارز حاصل از صادرات می‌تواند موجب کاهش قیمت ارز در بازار شود. او روز گذشته در این‌باره گفت: بررسی روند بازار نشان می‌دهد عرضه ارز بر تقاضای آن پیشی گرفته است و در ساعت‌های آینده نتایج بهتری در این زمینه خواهیم داشت.


پتانسیل ایجاد تعادل در بازار ارز


رئیس کل بانک مرکزی پس از جلسه با صرافان در روز‌های گذشته به افزایش قیمت نفت اشاره کرد. او در این‌باره گفت: خوشبختانه به‌دلیل بالا رفتن قیمت نفت، فرآورده‌ها، پتروشیمی‌ها و فولادی‌ها در بازار‌های جهانی قیمت نیز بالا رفته و صادرات غیرنفتی ما بیشتر شده است؛ بنابراین حجم صادرات بیشتر شده و این نکته حجم عرضه ارز را در بازار حواله نسبت به گذشته بیشتر و مطلوب‌تر کرده است. یک روز پس از این سخنان، بانک مرکزی جلسه ویژه‌ای ارزی با صادرکنندگان پتروشیمی ترتیب داد. در این جلسه صالح آبادی به همکاری‌های خوبی که بین بانک مرکزی و صرافی‌ها و مجموعه‌های ارزی صورت گرفته است اشاره کرد و گفت: دیروز تصمیمات خوبی هم گرفته شد که یکی از آن‌ها این بود که اجازه دهیم تا صادرکنندگان ارز را براساس مکانیزم عرضه و تقاضا عرضه کنند که از امروز اجرایی شد. تمام فعالان ارزی که در جلسه دیروز هم حضور داشتند بر این تصمیم اتفاق نظر داشتند. او همچنین درباره پتانسیل پتروشیمی‌ها در ایجاد تعادل در بازر ارز گفت: صنعت پتروشیمی به‌عنوان دارندگان ارز در بازار، عرضه‌های خوبی داشتند و همواره توانستند تعادل خوبی در بازار ایجاد کنند. این صنعت به عنوان گروه پیشرو در بازار ارز و سامانه نیما نقش موثری در تعادل بازار داشته که از آن‌ها تشکر می‌کنیم. او در این زمینه افزود: قطعا حضور پتروشیمی‌ها در بازار می‌تواند به تعادل بیشتر بازار ارز کمک کند.


امید بر ارز پتروشیمی‌ها


رئیس کل بانک مرکزی در جلسه روز گذشته با شرکت‌های پتروشیمی با بیان اینکه پتروشیمی‌ها جزو بهترین و مهم‌ترین صادرکنندگان غیرنفتی کشور به شمار می‌روند، گفت: حجم فروش و ارزش صادرات صنعت پتروشیمی کشور نسبت به گذشته افزایش قابل توجهی داشته و پتروشیمی‌ها به‌عنوان دارندگان ارز غیرنفتی عرضه‌های خوبی در سامانه نیما داشته‌اند و نقش آن‌ها به‌عنوان پیشرو در ایجاد تعادل در بازار ارز غیرقابل انکار و موثر است. علاوه بر آن درباره توان شرکت‌های پتروشیمی برای ایجاد تعادل در بازار ارز گفت: قطعا حضور شرکت‌های پتروشیمی در بازار ارز به ایجاد تعادل کمک می‌کند و بانک مرکزی نیز حمایت‌ها و اقدامات لازم را در این خصوص انجام خواهد داد. او همچنین تاکید کرد: بانک مرکزی حمایت از صنعت و تولید به‌ویژه پتروشیمی را در دستور کار دارد و اگر مشکل تولید را حل کنیم، قطعا به نفع اقتصاد کشور است.


استقبال پتروشیمی‌ها از فروش ارز


بر اساس گزارش بانک مرکزی شرکت‌های پتروشیمی از پیشنهاد بانک مرکزی استقبال کرده‌اند. احمد مهدوی، دبیرکل انجمن صنفی صنعت پتروشیمی با اشاره به اینکه پتروشیمی صنعت پیشرو و مزیت اصلی کشور است، گفت: شرکت‌های پتروشیمی از ابتدای سال ۳میلیارد و ۲۷۰میلیون دلار در سامانه نیما عرضه داشته‌اند و پیش‌بینی می‌شود امسال در مجموع حداقل ۱۵میلیارد دلار ارز توسط پتروشیمی‌ها به کشور وارد شود. مهدوی نیز در این جلسه به افزایش صادرات محصولات پتروشیمی اشاره کرد و گفت: خوشبختانه چشم‌انداز صنعت پتروشیمی در کشور روشن است و رشد قابل توجه ارزآوری این صنعت صرفا به‌دلیل افزایش نرخ‌های جهانی نبوده، بلکه هم میزان تولید و هم میزان صادرات محصولات پتروشمی افزایش قابل توجهی داشته و این روند افزایشی امسال با ورود واحد‌های جدید به مدار تولید تداوم خواهد داشت.


کشف قیمت ارز بر اساس عرضه و تقاضا


به صورت کلی می‌توان گفت جلسه بانک مرکزی با شرکت‌های پتروشیمی دارای فضای مثبتی بوده است. دبیرکل انجمن صنفی صنعت پتروشیمی با اشاره به هماهنگی خوب میان بانک مرکزی و شرکت‌های پتروشیمی بیان کرد: در حال حاضر هیچ واردکننده‌ای معطل ارز نیست و در بسیاری مواقع شرکت‌های پتروشیمی خریداری برای ارز خود ندارند و در صف منتظر می‌مانند تا ارزشان را بفروشند. او همچنین با اشاره به تلاش برای کاهش موانع ادامه داد: تصمیمات روز گذشته بانک مرکزی درخصوص عرضه ارز توسط صرافی‌ها و صادرکنندگان یک گام رو به جلو بود و باید کاری کنیم تا موانع کمتر شوند و صادرکنندگان راحت‌تر ارز‌های خود را به بازار عرضه کنند. او در نهایت با ابراز امیدواری برای کشف قیمت ارز بر اساس عرضه و تقاضا گفت: امیدواریم با نگاه جدید بانک مرکزی به حوزه واردات و صادرات در راستای کشف قیمت ارز بر اساس عرضه و تقاضا به زودی شاهد آثار مثبت باشیم و بازار به تعادل مناسبی برسد. مهدوی معتقد است حرکت بانک مرکزی در راستای اجازه فروش ارز توسط صادرکنندگان به صرافی‌ها یک قدم و به جلو بوده است و باید تدبیری اتخاذ شود که ارز به راحتی وارد کشور شود.

بازگشت دلار از قله قیمتی


نرخ شاخص بازار ارز از سقف قیمتی ۳۳ هزار و ۱۵۰ تومانی بازگشت و به رقم ۳۲ هزار و ۹۵۰ تومان رسید. پس از نوسانات قابل توجه نرخ دلار آزاد طی ۲ هفته گذشته، دیروز نرخ این ارز شاهد اصلاح بود و به پله‌های پایانی کانال ۳۲ هزار تومانی بازگشت. برخی از کارشناسان ارزی بازار بر این باورند که این بازگشت قیمتی دلار می‌تواند ناشی از واکنش بازار به سخنان روز گذشته رئیس کل بانک مرکزی باشد. علی صالح‌آبادی دیروز در نشستی با گروهی از صرافان نسبت به ذخایر ارزی کشور اظهار امیدواری و اذعان کرد که با توجه به افزایش قیمت نفت و سطح فروش فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی کشور، منابع ارزی کشور در بهترین وضع تاریخ خود قرار دارد. از سوی دیگر در این جلسه سیاست‌های جدید ارزی مطرح شد که طی آن صادرکنندگان می‌توانند دارایی‌های ارزی خود را با قیمت توافقی به صرافی‌ها عرضه کنند.

دیروز دوشنبه ۲۳ خرداد ماه، نرخ دلار آزاد در بازار تهران شاهد کاهش بود. پس از افزایش چشمگیر نرخ این ارز در معاملات روز‌های ابتدایی هفته جاری و رسیدن به قله تاریخی ۳۳ هزار و ۱۵۰ تومان، روز گذشته نرخ این ارز به کانال ۳۲ هزار تومانی بازگشت. در معاملات ابتدایی روز دوشنبه هر برگ اسکناس دلار آزاد با ۱۰ تومان کاهش نسبت به نرخ روز یکشنبه در رقم ۳۳ هزار و ۱۴۰تومان فعالیت خود را آغاز کرد. پس از گذشت چند ساعت از معاملات بازار در روز گذشته این نرخ شاهد کاهش و رسیدن به مرز ۲کانال ۳۲ و ۳۳ هزار تومانی بود. در ساعات پس از ظهر دوشنبه بود که نرخ اسکناس آمریکایی پس از حضوری یک روزه در کانال بالاتر به پله نهایی کانال ۳۲ هزار تومانی بازگشت و تا انتهای روز در این پله به نوسان پرداخت. به عقیده بسیاری از فعالان ارزی این توقف در روند افزایشی نرخ شاخص ارزی می‌تواند ناشی از سیاست‌های جدید ارزی نهاد‌های بازارساز باشد. علی صالح‌آبادی، رئیس کل بانک مرکزی روز گذشته در جلسه خود با تعدادی از صرافان بازار تهران ضمن اشاره بر افزایش سطح درآمد‌های نفتی و پتروشیمی کشور گفت: توجه به وضعیت خوبی که در حوزه درآمد‌های ارزی کشور چه به لحاظ حواله و چه اسکناس داریم، می‌توانیم تعادل خوبی را در بازار ایجاد کنیم. صالح‌آبادی در این زمینه ادامه داد: هیچ موقع در تاریخ بانک مرکزی این میزان از اسکناس را که الان در بانک داریم، نداشتیم. به هر نحوی که بازار تقاضای واقعی داشته باشد، آمادگی پوشش آن را داریم.

از سوی دیگر طبق سیاست‌های جدید این نهاد بازارساز، صادرکنندگان و دارندگان اسکناس‌های خارجی می‌توانند با قیمت توافقی دارایی‌های ارزی خود را در صرافی‌ها به فروش برسانند تا با افزایش حجم اسکناس در صرافی‌ها بخشی از حجم تقاضای موجود در بازار تامین شود. به عقیده کارشناسان بازار تهران در صورت ورود اسکناس‌های مذکور به چرخه بازار، نرخ ارز در معاملات آزاد می‌تواند شاهد کاهش نسبی باشد.


واکنش سکه به تعدیل قیمت دلار


روز گذشته سکه طلا طرح جدید نیز در بازار تهران روندی مانند روند قیمت دلار را در پیش گرفت. هر قطعه از این فلز گران‌بها که در راستای نوسانات قیمت ارز به کانال قیمتی ۱۶ میلیون تومانی وارد شده بود، روز گذشته به سطوح قیمتی کانال پایین‌تر بازگشت. در نهایت قیمت هر قطعه سکه طلا ضرب امامی در معاملات عصر روز گذشته با حدود ۴۲۰هزار تومان کاهش در رقم ۱۵میلیون و ۹۷۰هزار تومان معامله شد. از جمله نکات قابل توجه بازار سکه و طلا در روز گذشته می‌توان به افزایش چشمگیر نرخ حباب ربع سکه اشاره کرد. به اختلاف میان ارزش ذاتی سکه با نرخ‌های معامله شده در بازار، حباب قیمتی این کالا می‌گویند. طبق محاسبات نرخ حباب هر قطعه ربع سکه بهار آزادی به محدوده قیمتی ۲ میلیون و ۴۷۰ تا ۲ میلیون و ۵۲۰ هزار تومان رسید.

منبع: دنیای اقتصاد

نظر شما