سالهاست که نانوایان از بالا بودن هزینههای پخت نان و اداره نانواییها گله میکنند. یکی از دلایل بالا بودن هزینهها، پرداخت میلیونها تومان برای اجاره جواز نانوایی است؛ موضوعی که این روزها بر سر زبانها افتادهاست.
به گزارش واحد مرکزی خبر، برخی از نانوایان برای اخذ پروانه کسب باید کفش آهنی به پا کنند، ولی برای برخی دیگر چندتا چندتا مجوز صادر میشود، این ماجرای مجوزهایی است که با اجارههای میلیونی دست به دست میشود. به گفته مشاور وزیر اقتصاد، طرح هوشمندسازی عرضه آرد و نان رانتهای موجود در صدور مجوز برای نان را از بین میبرد. افرادی در این صنف فعالیت میکنند که مجوز سه نانوایی را از اتحادیه نانوایان کسب کردهاند، اما دو نانوایی غیرفعال و فقط یکی فعال است. البته فرد مذکور سهمیه آرد دو نانوایی غیرفعال را گرفته و روانه بازار آزاد میکند. خبرهای رسیده حاکی از آن است که اخذ مجوز برای برخی بسیار دشوار شده است، دارندگان مجوز نانوایی، جوازشان را با قیمتهای ۱۰ تا ۱۵ میلیون تومان اجاره میدهند. این در حالی است که حق عضویت اتحادیه نانوایان برای جوازداران این صنف سالانه حدود یک تا یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان است. از اینرو با ساماندهی اعطای مجوزها، قطعاً بسیاری از هزینههای اضافی نانوایان کاهش مییابد و پخت نان اقتصادی خواهد بود.
مدیر کل دفتر بازرسی و نظارت بر کالای اساسی وزارت جهاد کشاورزی معتقد است که فروش هوشمند نان در دو استان زنجان و فارس، حدود ۲۰ درصد از نشتی آرد را به بازار آزاد کاهش دادهاست و به زودی جواز نانوایان از اوراق بهادار به یک برگه معمولی تبدیل خواهد شد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت جهاد کشاورزی، مسعود امراللهی در رابطه با طرح عرضه کیلویی نان میگوید: «این طرح در جلسه اخیر شورای آرد و نان مطرحشده و بخش خصوصی، دولتی، اصناف و دستگاههای ذیربط عضو در شورا در حال بررسی طرح هستند. انتظار دولت بر این است که مردم نان را باکیفیت و عرضه مناسب دریافت کنند و فروش کیلویی نان جلوی کمفروشی و گرانفروشی را خواهد گرفت.»
امراللهی میافزاید: «احتمال دارد در حوزه نان بربری و سنگک، نان توسط نانوایان خامتر پخته شود که مردم به سمت واحدهای صنفی با کیفیتتر متمایل میشوند. این طرح با همکاری شرکت خدمات بازرگانی تأمین آرد استانها تا چهار ماه آینده اجرا میشود و هیچ افزایش قیمتی هم در دستور کار دولت نخواهد بود.»
نانواییهای غیرفعال چطور سهمیه آرد دریافت میکنند؟
امراللهی مدیر کل بازرسی و نظارت بر کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی میگوید: «موضوع مجوزها در حوزه اصناف و اتحادیهها موضوعی صنفی است، اما موضوع نظارت بر آرد و نان کشور در اختیار وزارت جهاد کشاورزی است و ما نظارت خود را برای کنترل قاچاق نان داریم. نانواییهایی بودند که فعالیتشان متوقف شدهبود، اما سهمیه آردشان را تحویل میگرفتند، پس تصمیم به موضوع هوشمندسازی عرضه آرد و نان گرفتیم که با اجرای این طرح، خروج آرد از شبکه کم شده است.»
به گزارش واحد مرکزی خبر، برخی از نانوایان برای اخذ پروانه کسب باید کفش آهنی به پا کنند، ولی برای برخی دیگر چندتا چندتا مجوز صادر میشود، این ماجرای مجوزهایی است که با اجارههای میلیونی دست به دست میشود. به گفته مشاور وزیر اقتصاد، طرح هوشمندسازی عرضه آرد و نان رانتهای موجود در صدور مجوز برای نان را از بین میبرد. افرادی در این صنف فعالیت میکنند که مجوز سه نانوایی را از اتحادیه نانوایان کسب کردهاند، اما دو نانوایی غیرفعال و فقط یکی فعال است. البته فرد مذکور سهمیه آرد دو نانوایی غیرفعال را گرفته و روانه بازار آزاد میکند. خبرهای رسیده حاکی از آن است که اخذ مجوز برای برخی بسیار دشوار شده است، دارندگان مجوز نانوایی، جوازشان را با قیمتهای ۱۰ تا ۱۵ میلیون تومان اجاره میدهند. این در حالی است که حق عضویت اتحادیه نانوایان برای جوازداران این صنف سالانه حدود یک تا یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان است. از اینرو با ساماندهی اعطای مجوزها، قطعاً بسیاری از هزینههای اضافی نانوایان کاهش مییابد و پخت نان اقتصادی خواهد بود.
مدیر کل دفتر بازرسی و نظارت بر کالای اساسی وزارت جهاد کشاورزی معتقد است که فروش هوشمند نان در دو استان زنجان و فارس، حدود ۲۰ درصد از نشتی آرد را به بازار آزاد کاهش دادهاست و به زودی جواز نانوایان از اوراق بهادار به یک برگه معمولی تبدیل خواهد شد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت جهاد کشاورزی، مسعود امراللهی در رابطه با طرح عرضه کیلویی نان میگوید: «این طرح در جلسه اخیر شورای آرد و نان مطرحشده و بخش خصوصی، دولتی، اصناف و دستگاههای ذیربط عضو در شورا در حال بررسی طرح هستند. انتظار دولت بر این است که مردم نان را باکیفیت و عرضه مناسب دریافت کنند و فروش کیلویی نان جلوی کمفروشی و گرانفروشی را خواهد گرفت.»
امراللهی میافزاید: «احتمال دارد در حوزه نان بربری و سنگک، نان توسط نانوایان خامتر پخته شود که مردم به سمت واحدهای صنفی با کیفیتتر متمایل میشوند. این طرح با همکاری شرکت خدمات بازرگانی تأمین آرد استانها تا چهار ماه آینده اجرا میشود و هیچ افزایش قیمتی هم در دستور کار دولت نخواهد بود.»
نانواییهای غیرفعال چطور سهمیه آرد دریافت میکنند؟
امراللهی مدیر کل بازرسی و نظارت بر کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی میگوید: «موضوع مجوزها در حوزه اصناف و اتحادیهها موضوعی صنفی است، اما موضوع نظارت بر آرد و نان کشور در اختیار وزارت جهاد کشاورزی است و ما نظارت خود را برای کنترل قاچاق نان داریم. نانواییهایی بودند که فعالیتشان متوقف شدهبود، اما سهمیه آردشان را تحویل میگرفتند، پس تصمیم به موضوع هوشمندسازی عرضه آرد و نان گرفتیم که با اجرای این طرح، خروج آرد از شبکه کم شده است.»
ریشه این مجوزفروشیها و شیوه کنترل آن در دولت چیست؟
محمد جلال، مشاور وزیر اقتصاد در خصوص فروش یا اجاره مجوزها میگوید: «یکی از مشکلات گذشته محدودیتهای ارائه آرد یارانهای برای نانواییها بود و به همین علت، در یکی از استانها، مجوز آرد یارانهای با یک واحد ۱۰۰ متری در آن منطقه برابری میکرد. هزینه این خرید و فروش مجوزها، هزینه تولید نان را افزایش میداد. کمتر از یک ماه است که استقرار کارتخوانهای هوشمند شروع شده و امیدواریم با اجرای این طرح جدید، محدودیتهای توزیع آرد برطرف شود. پیش از این، آرد یارانهای با قیمت بسیار پایین توزیع میشد، اما در الگوی پیشنهادی، نرخ آرد بدون ترجیح قیمتی خواهد بود و با ثبت تراکنش در زیرساخت کارتخوانهای هوشمند، نشان میدهد که آرد تبدیل به نان شدهاست. در این شرایط به صورت هوشمند یارانه آرد مبتنی بر عملکرد و به نانوا پرداخت خواهد شد.»
وی میافزاید: «تعاملات مثبتی داشتیم تا صدور مجوز نانوایی به شدت تسهیل و ارزان شود. کسانی که تا امروز امکان دریافت مجوز را نداشتند، مجوز خواهند گرفت و کسانی که فقط به دنبال دریافت سهمیه آرد بودند، به مرور کنار خواهند رفت، زیرا مجوزها طی فرایندی شفاف و الکترونیکی صادر خواهد شد.»
جلال تأکید میکند: «برای خرید انبوه و خرید خانوارها از نانوایی، محدودیتی نداریم و در عملکرد نانوایان اختلالی ایجاد نمیشود. مورد مشکوک خرید با تعداد بالا، در شرایطی است که در دفعات زیاد صورت گیرد و اثبات شود که برای دستگاه خاصی نیست. خریداران عمده باید از سوی نانوا ثبت شوند تا مشکلی برای آنها به وجود نیاید.»
مشاور وزیر اقتصاد میگوید: اگر برای کارتخوانها مشکلی ایجاد و از سرویس خارج شود، در صورتی که عامدانه نباشد، کار میتواند با روشهای جایگزین ادامه پیدا کند و محاسبه عملکرد دورههای گذشته نانوا را مبنا قرار خواهیم داد. مراکز پخت نانی که گندم ۶۶۵ تومانی و ۹۰۰ تومانی استفاده میکردند، نانوایی محسوب و به آنها آرد اختصاص داده میشود؛ مابقی با نرخ صنف و صنعت آرد دریافت خواهند کرد.