شناسهٔ خبر: 54493872 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

اميرعبداللهيان: ايران بسته سياسي جديدي به طرف غربي ارائه کرد/ بيانيه ايران به دنبال تصويب قطعنامه شوراي حکام

صاحب‌خبر -
اميرعبداللهيان: ايران بسته سياسي جديدي به طرف غربي ارائه کرد/ بيانيه ايران به دنبال تصويب قطعنامه شوراي حکام
خبرگزاری آریا-وزیر خارجه ایران اظهار داشت:یک بسته سیاسی مبتکرانه جدید ارائه دادیم و به طرف مقابل با صراحت گفتیم که بین این دو مسیر یکی را انتخاب کنید.
به گزارش خبرگزاری آریا به نقل ازاسپوتنیک  حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران بیان داشت: امروز یکی از جدیدترین مباحثی که در سیاست خارجی مطرح است، موضوع مذاکرات ایران با کشورهای 4 +1 به طور مستقیم و با آمریکا به طور غیرمستقیم با هدف رفع تحریم‌های ظالمانه آمریکا علیه ایران است. ما در این موضوع در دولت جدید مصمم هستیم که به یک توافق خوب، قوی و پایدار دست پیدا کنیم، توافقی که خطوط قرمز و عزت مردم ما در آن رعایت شده باشد.
امیرعبداللهیان خاطرنشان کرد: تقریباً در 50 روز گذشته، وقفه‌ای در مذاکرات ایجاد شد و علت آن این بود که آمریکایی ها زیاده خواهی در مذاکرات داشتند.لذا ما توافق کردیم در گفتگوها مدتی وقفه باشد و گفتگوها را با وساطت و با هماهنگی نماینده عالی سیاست خارجی اتحادیه اروپا و مذاکره کننده ارشد اتحادیه اروپا به طور غیرمستقیم از طریق تبادل پیام و non- paper با طرف آمریکایی ادامه دهیم؛ چرا طرف آمریکایی؟ به این دلیل که عمده تحریم‌ها، تحریم‌های یکجانبه و غیرقانونی و مغایر حقوق بین الملل از سوی آمریکا اعمال شده است، پس توافق شد موضوع لغو تحریم ها به طور غیر مستقیم بین ما و آمریکا انجام شود.
وی افزود: البته در تمام این مدت طرف آمریکایی به جای اینکه به نتیجه توافق نگاه کند به یک موضوع دیگر توجه داشت و آن اصرار و پیگیری مکرر طرف آمریکایی برای مذاکره مستقیم با جمهوری اسلامی ایران بود.
وزیر خارجه ایران ادامه داد: ما درباره مذاکره مستقیم با آمریکا در تمام جمع بندی های هفت، هشت ماه گذشته در نهایت به این ‌نتیجه رسیدیم که اگر این مذاکره فایده‌ای برای ملت داشته باشد و در راستای تحقق منافع ملی و خطوط قرمز و عزت نظام باشد، انجام شود. اما وقتی با اصرار فراوان طرف آمریکایی مواجه شدیم به آنها گفتیم اگر حسن نیتی دارید قبل از هرگونه مذاکره یک ابعادی از این حسن نیت را نشان دهید. باید بدانیم آیا واقعاً بین بایدن و سیاست ترامپ تفاوتی وجود دارد یا خیر!
وی تاکید کرد: آنچه که تا الان دیدیم و در هشت ماه گذشته، فشار حداکثری تحریم ترامپ بوده است که عوامل اصلی آن ادامه پیدا کرد. اعمال تحریم‌ها هر دو سه هفته یکبار بر روی اشخاص و شرکت های ایرانی و غیرایرانی مرتبط با ایران تداوم پیدا کرد. آخرین بار در مونیخ به من گفتند مقامات ارشد آمریکا تمایل دارند با شما گفتگو کنند و من پاسخ دادم برای اثبات حسن نیت خود اول پول‌های بلوکه شده ایران را آزاد کنید، طرف آمریکایی گفت حاضریم‌ این کار را انجام دهیم اما بعد از مذاکره مستقیم با ایران، و این به دلیل نیازی است که در افکار عمومی آمریکا وجود دارد.اما برای ما مهم برداشتن تحریم های ظالمانه است. اما اگر آمریکا نشان می داد که آمریکای امروز متفاوت از آمریکای دیروز است شاید تصمیم دیگری در این چارچوب گرفته می شد اما تغییر عملی ندیدیم.
وزیر امور خارجه ایران گفت: آمریکا و سه کشور اروپایی در یک اقدام کاملاً غیر منطقی درحالیکه تبادل پیام‌های آمریکا و ایران جریان دارد پیش نویس قطعنامه ای را علیه ایران مطرح کردند. البته غرب به دلیل بحران اوکراین نیازمند انرژی هستند و تقاضایی برای افزایش صادرات نفت و گاز در جهان دارند و این را ما می دانیم. اما در حالی که پیام ها میان ایران و آمریکا از طریق اتحادیه اروپا و بعضی از وزارت خارجه تبادل می‌شد، مواجه شدیم با قطعنامه آمریکا و سه کشور اروپایی در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و این قطعنامه را به عنوان یک عامل فشار جدید بر روی ما مطرح کردند.
وی‌ افزود: اما برای ما آنچه که مهم است منافع مردم ایران است ، ما نه از میز مذاکره فرار میکنیم و نه خطوط قرمزی را که به ضرر کشور و ملت باشد را پشت سر می گذاریم، بلکه خطوط قرمز را در راستای تامین حداکثری منافع مردم کاملا رعایت خواهیم کرد .
امیرعبداللهیان اظهار کرد ما از دو روز پیش به طرف مقابل پیام دادیم که شما دارید وارد مسیری می‌شوید که از نظر شما صدور قطعنامه با هدف اعمال فشار سیاسی به ایران است. به آقای بورل این موضوع را به صراحت بیان کردیم و به وزرای خارجه سه کشور اروپایی و روسیه و چین (که در این موضوع دو کشور چین و روسیه مخالف قطعنامه هستند و با ایران همراهی می‌کنند) جزئیات را بیان کردیم که اگر طرف مقابل به دنبال مسیر تهدید و قطعنامه باشد ما هم دست بسته نخواهیم ماند.
این مقام گفت: سازمان انرژی اتمی پکیجی که در چارچوب قانون مصوب مجلس برای رفع تحریم ها تا الان عملیاتی نکرده را ظرف چند ساعت عملی خواهد کرد اما اگر تمایلی از طرف مقابل برای دنبال کردن مسیر دیپلماسی و مسیر سیاسی باشد، باید اعلام کنیم که تاکنون ابتکارات فراوانی در میان گذاشته‌ایم، حتی مساله تبادل پیام با طرف آمریکایی را روی میز گذاشتیم که بتوانیم مسیر را باز کنیم در یک رفتارمنطقی و حکیمانه.
وی تاکید کرد: ما برای رسیدن به توافق خوب قوی و پایدار مصمم هستیم و در این مسیر می توانیم گام هایی را برای تداوم مذاکرات در یک جدول زمانبندی شده مشخص برداریم و کار را به نتیجه برسانیم. اما این به طرف های مقابل نیز بستگی دارد. اگر طرف امریکایی در رفتار شتاب زده و غیرمنطقی اش در ساعات آینده تجدیدنظر نکند و تصمیمی غیرواقع بینانه بگیرد و مسیر قطعنامه را پیش ببرد، اولا دنیا به آخر نخواهد رسید ثانیا ما دست بسته نخواهیم ماند.
روز گذشته شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قطعنامه ضد ایرانی که مدعی عدم همکاری ایران با آژانس است را تصویب کرد.
این قطعنامه با مخالفت چین و روسیه رو‌به‌رو شد، کشورهای هند، پاکستان و لیبی به آن رای ممتنع داده و 30 کشور نیز از آن حمایت کردند.
این قطعنامه ضدایرانی پیش از این توسط سه کشور اروپایی عضو برجام و آمریکا به شورای حکام ارائه شده بود.

بیانیه ایران به دنبال تصویب قطعنامه شورای حکام
وزارت خارجه کشورمان متعاقب تصویب قطعنامه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بیانیه‌ای را صادر کرد.
متن بیانیه جمهوری اسلامی ایران به شرح زیر است: 
بسمه تعالی
جمهوری اسلامی ایران تصویب قطعنامه ارائه شده از سوی آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان در نشست امروز شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی را به عنوان اقدامی سیاسی، نادرست و غیرسازنده تقبیح می نماید. 
جمهوری اسلامی ایران بر اساس بیانیه مشترک مورخ 5 مارس 2022 ، حسن نیت خود را در تعامل با آژانس با ارائه اطلاعات فنی دقیق نشان داد و انتظار این بود که آژانس نیز با رویکردی مستقل، بی طرفانه و حرفه ای، اقدامی سازنده و واقع بینانه در جهت عادی سازی موضوعات پادمانی که به اذعان خود آژانس به هیجوجه نگرانی عدم اشاعه ای نداشته، صورت دهد. ظاهرا برخی یادشان رفته که تمام موضوعات گذشته یکبار و برای همیشه در 15 دسامبر 2015 توسط شورای حکام بسته شد.  
جمهوری اسلامی ایران طی سالهای گذشته همواره با آژانس همکاری سازنده ای داشته و انجام بخش قابل توجهی از بازرسی های آژانس در سطح جهانی در ایران موید این نکته است به گونه ای که کشورمان در حال حاضر از شفاف ترین برنامه صلح آمیز هسته ای در میان کشورهای عضو آژانس برخوردار است. 
 تصویب قطعنامه یادشده که بر اساس گزارش شتابزده و غیر متوازن مدیرکل آژانس و مبتنی بر اطلاعات دروغین و ساختگی رژیم صهیونیستی صورت گرفته است، نتیجه ای جز تضعیف روند همکاری و تعاملات جمهوری اسلامی ایران با آژانس در بر نخواهد داشت. 
همانگونه که قبلا نیز اعلام شده است جمهوری اسلامی ایران بدلیل رویکرد غیرسازنده آژانس و تصویب قطعنامه یادشده گام های عملی متقابلی را اتخاذ نموده که نصب سانتریفیوژهای پیشرفته و غیرفعال سازی دوربین های فرا پادمانی از جمله آنهاست.

غرب:تصویب قطعنامه شورای حکام، پیامی صریح به ایران است
وزارت‌خانه‌های خارجه آمریکا و تروئیکای اروپا با استقبال از اقدام سیاسی شورای حکام در تصویب قطعنامه ضدایرانی، آن را پیامی صریح به تهران خواندند.
در این بیانیه با تکرار برخی ادعاهای بی‌اساس، از ایران خواسته شده به تعهدات قانونی خود عمل کرده و با آژانس همکاری کند.
در ادامه آمده است که تصویب قطعنامه شورای حکام پیامی صریح به ایران ارسال می‌کند که باید به تعهدات پادمانی خود عمل کرده و شفاف‌سازی‌های فنی معتبری درباره مسائل باقی‌مانده ارائه کند.
تروئیکای اروپا با تکرار برخی ادعاها درباره ماهیت برنامه هسته‌ای ایران، طی  بیانیه‌ای به شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرده‌اند که پیشرفت ابعاد این فعالیت‌ها، احیای برجام را با مانع رو‌به‌رو می‌کند.
این سه کشور اعلام کرده‌اند که ایران در حال حاضر با دو هزار سانتریفیوژ پیشرفته قدرتمند در حال غنی‌سازی است و با استفاده از این سانتریفیوژها توان غنی‌سازی چندین برابر سریع‌تر از الگوی مجاز در قالب برجام، فراهم شده است.
در این بیانیه همچنین ادعا شده است که غنی‌سازی 20 و 60 درصدی اورانیوم و تولید اورانیوم فلزی توسط ایران توجیه معتبر غیرنظامی ندارد و این امر، عاملی برای «نگرانی شدید» است چرا که این اقدام‌ها، زمان دستیابی این کشور به سلاح هسته‌ای را کوتاه‌تر کرده و بی‌اعتمادی به تهران را افزایش می‌دهد.
تروئیکای اروپا طی درخواستی مداخله‌جویانه مدعی شده‌اند که ایران باید اقدام‌های خود درباره اورانیوم فلزی به ویژه در رابطه با تبدیل یو اف- 6 به یو اف- 4 برای تولید اورانیوم فلزی را متوقف کند.
در ادامه ادعا شده است که در نتیجه فعالیت‌های ایران، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و جامعه بین‌المللی در حال حاضر نمی‌دانند که این کشور چه تعداد سانتریفیوژ در فهرست موجودی خود دارد و این مسأله دقیقا هم‌زمان با فعالیت‌های ایران برای ساخت قطعات و مونتاژ سانتریفیوژ است.
فرانسه، آلمان و برتانیا مدعی شده‌اند که فعالیت‌های راستی‌آزمایی و نظارتی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در رابطه با توافق هسته‌ای برجام، در نتیجه تصمیم ایران برای توقف اجرای تعهداتش به‌طور جدی تحت تأثیر قرار گرفته است.




 

نظر شما