شناسهٔ خبر: 54469359 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

نشست شورای حکام در وین؛

پیش‌نویس قطعنامه علیه ایران به شورای حکام ارائه شد / روسیه:با قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام همسو نخواهیم شد

صاحب‌خبر -
پیش‌نویس قطعنامه علیه ایران به شورای حکام ارائه شد / روسیه:با قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام همسو نخواهیم شد

خبرگزاری آریا-دو دیپلمات روز سه‌شنبه گفتند که ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه و آلمان، پیشنهادی را برای محکوم کردن ایران به دلیل عدم همکاری با آژانس به شورای حکام ارائه کرده‌اند.
به گزارش خبرگزاری آریا،پیش‌نویس قطعنامه ضدایرانی به شورای حکام ارائه شد و آرای کافی برای تصویب قطعنامه وجود دارد.همچنین  شورای حکام از ایران خواسته پیشنهاد گروسی برای شفاف‌سازی و حل و فصل همه مسائل پادمان‌های باقی مانده را بلافاصله بپذیرد
دو دیپلمات روز سه‌شنبه گفتند که ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه و آلمان، پیشنهادی را برای محکوم کردن ایران به دلیل عدم همکاری با آژانس به شورای حکام ارائه کرده‌اند.
یک دیپلمات اروپایی به خبرگزاری فرانسه گفت: «متن در طول یک شب، یعنی بین دوشنبه تا سه شنبه ارسال شد». دیپلمات دیگری هم این خبر را تایید کرد.
این نشانه بی صبری فزاینده غرب پس از مذاکرات برای احیای توافق هسته‌ای تاریخی 2015 با ایران است که در ماه مارس متوقف شد.
یکی از دیپلمات‌ها گفت، احتمالاً این رأی‌گیری روز پنجشنبه در جریان نشست یک هفته‌ای شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی انجام می‌شود

بیانیه‌ی سه کشور اروپایی در شورای حکام: برخی اقدامات اتمی ایران احیای برجام را به بن بست می کشاند
سه کشور اروپایی عضو برجام در بیانیه‌ای در شورای حکام تصریح کردند: انباشت نگران کننده مواد غنی شده، به ویژه اورانیوم با غنای بالا تا 60 درصد و اورانیوم غنی شده تا 20 درصد، موجب نگرانی زیادی است. این مسئله باعث کاهش بیشتر زمان ایران برای دستیابی به اولین سلاح هسته‌ای می‌شود و همچین موجب بی‌اعتمادی نسبت به نیات ایران می‌شود. بخشی از این ذخایر به اهداف غنی شده، تبدیل شده و تحت تابش قرار گرفته است که بازگشت به برجام را پیچیده‌تر می‌کند. هیچ یک از این فعالیت‌ها توجیه غیرنظامی معتبری در ایران ندارند.
 در ادامه بیانیه سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان آمده است: پیشرفت‌های هسته‌ای ایران نه تنها خطرناک و غیرقانونی هستند، بلکه خطر از هم پاشیدن توافقی را دارند که ما با دقت آن را برای احیای برجام تنظیم کرده‌ایم. ادامه تحقیق و توسعه و استفاده گسترده از سانتریفیوژهای پیشرفته به طور دائمی توان غنی سازی ایران را بهبود می بخشد. ایران اکنون با بیش از 2000 سانتریفیوژ پیشرفته قدرتمند غنی‌سازی می‌کند که می‌توانند چندین برابر سریع‌تر از مدل مجاز در برجام غنی‌سازی کنند. هرچه ایران بیشتر به پیشرفت انباشت دانش با پیامدهای غیرقابل برگشت ادامه دهد، بازگشت به برجام دشوارتر می شود.

نماینده آمریکا در شورای حکام: ایران باید درخواست برای لغو تحریم های غیرمرتبط  کنار بگذارد
 نماینده آمریکا در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی طی بیانیه ای که سه شنبه شب قرائت کرد ایران باید از درخواست برای لغو تحریم های غیرمرتبط با توافق هسته ای دست بردارد.
تسنیم: نماینده آمریکا در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که کشورش به صورت یکجانبه از برجام خارج شده مدعی شد واشنگتن خواستار بازگشت به توافق است و این ایران است که باید تمایل خود را نشان دهد.
 نماینده آمریکا در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی طی بیانیه ای که سه شنبه شب قرائت کرد ایران باید از درخواست برای لغو تحریم های غیرمرتبط با توافق هسته ای دست بردارد.
وی مدعی شد ما خواستار بازگشت به توافق هسته ای هستیم اما ایران باید تمایل خود را نشان دهد.
نماینده آمریکا همچنین گفت ایران باید تمام اطلاعات ثبت شده در دوربین های مداربسته را در اختیار آژانس قرار دهد.

اتحادیه اروپا:  اقدامات خلاف برجام ایران  دربردارنده پیامد‌های برگشت‌ناپذیر اشاعه‌ای هستند
 نماینده اتحادیه اروپا در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در جلسه شورای حکام با موضوع «راستی‌آزمایی و نظارت بر ایران در پرتو قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد» مدعی شد که کشورهای اروپایی با جامعه بین‌المللی برای حفظ برجام همکاری می‌کنند.
نماینده اتحادیه اروپا در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در جلسه شورای حکام تصریح کرده است: عمیقاً نگران هستیم از تاریخ 23 فوریه 2021، در نتیجه تصمیم ایران برای توقف اجرای اقدامات شفافیت‌ساز پیش بینی‌شده در برجام، از جمله پروتکل الحاقی فعالیت‌های راستی‌آزمایی و نظارتی آژانس به شدت تحت تأثیر قرار گرفته است. آژانس از بخش مهمی از اطلاعات خود در مورد فعالیت‌های ایران در زمینه چرخه کامل سوخت هسته‌ای محروم شده است. تصمیم ایران، به شدت توانایی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را برای راستی‌آزمایی اینکه مواد و فعالیت‌های هسته‌ای در ایران صرفاً برای مصارف صلح‌آمیز هستند محدود کرده است.
در این بیانیه آمده است: «اتحادیه اروپا بر تعهد راسخ و حمایت مستمر خود از اجرای کامل و موثر برجام تاکید می‌کند و مصمم است به همکاری با جامعه بین المللی برای حفظ این توافقنامه، که حائز اهمیتی راهبری برای معماری جهانی نظام منع اشاعه هسته‌ای است، ادامه دهد. اتحادیه اروپا از همه کشورها می‌خواهد که از اجرای این توافقنامه منطبق با قطعنامه شماره 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد (2015) حمایت کنند.»
در ادامه این بیانیه آمده است: «اتحادیه اروپا از تلاش‌های دیپلماتیک فشرده در کمیسیون مشترک برجام و تماس‌های نماینده عالی اتحادیه اروپا به‌عنوان هماهنگ‌کننده برجام با همه شرکای مربوطه برای بازگشت ایالات متحده به برجام و ازسرگیری اجرای کامل همه تعهدات برجام توسط ایالات متحده و ایران حمایت می‌کند. اجرای کامل و راستی‌آزمایی شده تعهدات هسته‌ای ایران جامعه بین‌المللی را قادر خواهد نمود تضمین‌های لازم را دریافت کند.»
در بند دیگر این بیانیه تصریح شده است: «اتحادیه اروپا به مسائل مرتبط با خروج یکجانبه ایالات متحده از برجام و اعمال مجدد تحریم‌ها توسط این کشور اذعان دارد. در کنار اجرای کامل و راستی‌آزمایی‌شده تعهدات مرتبط هسته‌ای توسط ایران، لغو تحریم‌های مرتبط با برنامه هسته‌ای جزو اجزای ضروری توافق است. اتحادیه اروپا به طور کامل به تعهدات خود از جمله لغو تحریم‌ها بر اساس برجام پایبند بوده است.»
نماینده اتحادیه اروپا در بند دیگر این بیانیه، بدون در نظر گرفتن عدول آمریکا و کشورهای اروپایی از تعهداتشان در برجام از اقدامات جبرانی ایران ذیل این توافق ابراز نگرانی کرده است.
در این بند آمده است: «اتحادیه اروپا عمیقاً نگران است که ایران همزمان با مذاکراه برای بازگشت به اجرای کامل برجام مجموعه‌ای از اقدامات مغایر با برجام روی آورده است که دربردارنده پیامدهای شدید و در برخی موارد برگشت‌ناپذیر اشاعه‌ای هستند. این اقدامات که چنین بازگشتی را دشوار می‌کنند 
در ادامه بیانیه تصریح شده است: «ما نگرانی شدید خودمان را از اقدامات قابل توجه انجام‌شده روی فلز اورانیوم از جمله اورانیوم غنی‌شده تا سطح 20 درصد و دانش‌های بازگشت‌ناپذیر همراه آن را خاطرنشان می‌کند. بر همین اساس از ایران می‌خواهیم که کار دیگری در رابطه با تبدیل UF6 به UF4 برای تولید فلز اورانیوم آغاز نکند و کار تولید فلز اورانیوم را از سر نگیرد.»
اتحادیه اروپا در بند بعدی تصریح کرده است: «عمیقاً نگران هستیم از تاریخ 23 فوریه 2021، در نتیجه تصمیم ایران برای توقف اجرای اقدامات شفافیت‌ساز پیش بینی‌شده در برجام، از جمله پروتکل الحاقی فعالیت های راستی‌آزمایی و نظارتی آژانس به شدت تحت تأثیر قرار گرفته است. آژانس از بخش مهمی از اطلاعات خود در مورد فعالیت‌های ایران در زمینه چرخه کامل سوخت هسته‌ای محروم شده است. تصمیم ایران، به شدت توانایی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را برای راستی‌آزمایی اینکه مواد و فعالیت‌های هسته‌ای در ایران صرفاً برای مصارف صلح‌آمیز هستند محدود کرده است. ما از ایران می‌خواهیم تمام اقدامات شفافیت‌ساز را اجرا کند تا آژانس بتواند فعالیت‌های راستی‌آزمایی و نظارتی مرتبط با برجام را از سر بگیرد.»
در ادامه این بیانیه آمده است: «ما قویاً از ایران می‌خواهیم از انجام هر گونه اقدام تنش‌زای بیشتر خودداری کند، تمامی فعالیت‌های مغایر با برجام را به عقب برگرداند و بدون تأخیر بیشتر به اجرای کامل این توافق از جمله تمامی اقدامات شفافیت‌ساز برگردد. این مسئله، در کنار اجرای کامل CSA از جمله کد اصلاحی 3.1 برای کمک به ایجاد اعتماد بین‌المللی به ماهیت کاملا صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران ضروری است. همکاری کامل و به موقع با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی کاملاً حیاتی است.»
اتحادیه اروپا تأکید کرده است: «حفظ توانمندی فنی آژانس برای احیا و حفظ پیوستگی دانش این سازمان جهت انجام راستی‌آزمایی و نظارت بر تعهدات مرتبط هسته‌ای ایران در آینده ضروری است. ما به این برداشت آژانس توجه داریم که تمامی داده‌های نظارتی و پایشی ذخیره می‌شوند و قرار است در صورت بازگشت ایران به اجرای تعهدات هسته‌ایش ذیل برجام در دسترس آژانس قرار بگیرند. ما از ایران می‌خواهیم از اجرای کامل ساز و کارهای نظارتی مورد توافق با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اطمینان حاصل کند.»
اتحادیه اروپا در بند پایانی بیانیه از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تقدیر و تأکید کرده از فعالیت‌های نظارتی این نهاد بین‌المللی در ایران حمایت می‌کند.
تروئیکای اروپا علی‌رغم مخالفت‌های لفظی با خروج آمریکا از برجام به وعده‌های خود برای جبران آثار این خروج عمل نکردند. جمهوری اسلامی ایران در واکنش به بی‌عملی کشورهای اروپایی در 5 گام طبق مفاد برجام تعهدات خود ذیل برجام را کاهش داد.
دولت جو بایدن به شکست سیاست موسوم به «فشار حداکثری» که دولت پیشین آمریکا علیه ایران به کار گرفت اعتراف کرده اما از انجام اقدامات لازم برای بازگرداندن آمریکا از آن مسیر خودداری کرده است.

گروسی: درصورت کاهش همکاری ایران  با آژانس قطعا شرایط بدتر می شود
مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی عنوان کرد که هرگونه اقدام خشونت‌آمیز علیه تسیسات هسته‌ای در ایران را محکوم می‌کند.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز سه‌شنبه در کنفرانسی خبری گفت درصورتی که ایران همکاری خود با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را محدود کند، قطعا باعث "بدتر شدن" شرایط می‌شود.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز سه‌شنبه در کنفرانسی خبری گفت درصورتی که ایران همکاری خود با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را محدود کند، قطعا باعث "بدتر شدن" شرایط می‌شود.
وی همچنین در پاسخ به سوالی درباره حمله به تاسیسات هسته‌ای در ایران گفت: من به طور راسخ هرگونه اقدام خشونت‌آمیز در هرجا و توسط هرکسی را محکوم می‌کنم.

روسیه:با قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام همسو نخواهیم شد
روسیه از متحدین ایران مخالفت خود بااین قطعنامه را اعلام کرده است. میخائیل اولیانوف، نماینده دائم روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در وین در کانال تلگرامی خود اعلام کرد: «روسیه در صورت تصویب این قطعنامه در نشست جاری شورای حکام، با آن همسو نخواهد شد.» وی گفت: «پر واضح است که نیت شرکت‌کنندگان غربی در مذاکرات وین برای تصویب قطعنامه درباره ایران در نشست جاری شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بر برجام اثر نسبی معکوس دارد.» اولیانوف افزود: «روسیه در هیچ شرایطی خود را با چنین قطعنامه‌ای همسو نخواهد کرد.»
در همین حال، محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، وزیر امور خارجه قطر در گفتگو با بخش عربی تلویزیون الجزیره گفت که در حال مذاکره با ایران و آمریکا برای کمک به یافتن زمینه‌های مشترک و بازگشت به مذاکرات در وین است. وزیر امور خارجه قطر با رد گمانه‌زنی‌ها مبنی بر شکست مذاکرات گفت: «با آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا درباره مذاکرات هسته‌ای ایران و چشم‌انداز دستیابی به توافق صحبت کردم.