به گزارش قدس آنلاین، خبرگزاری فرانسه دیروز گزارش داد منابع دیپلماتیک گفتند ایالات متحده و ۳ کشور اروپایی طرف توافق هستهای ایران (انگلیس، فرانسه و آلمان) پیشنویس قطعنامهای را به آژانس بینالمللی انرژی اتمی تسلیم کردهاند که در آن تهران را به دلیل عدم همکاری با آژانس مورد انتقاد قرار دادهاند. یک دیپلمات اروپایی به خبرگزاری فرانسه گفت: «این قطعنامه که نخستین قطعنامه از ژوئن ۲۰۲۰ است، از ایران میخواهد با آژانس بینالمللی انرژی اتمی با تمرکز بر ردیابی اورانیوم غنیشده در ۳ سایت اعلامنشده در این کشور همکاری کند». طبق این گزارش، تاریخ رایگیری هنوز مشخص نیست اما به گفته یکی از دیپلماتها، باید روز پنجشنبه برگزار شود. همچنین در این راستا، «استفانی لیختناشتاین» خبرنگار اتریشی نشریه «فارین پالیسی» در توئیتی اعلام کرد مطلع شده قطعنامه ضد ایرانی ارائه شده از سوی آمریکا و ۳ کشور اروپایی عضو برجام به شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی چهارشنبه عصر یا صبح پنجشنبه به رای گذاشته خواهد شد. وی در ادامه نوشته لحن این پیشنویس ملایم است و در آن هیچ اشارهای به ارجاع این موضوع به شورای امنیت سازمان ملل نشده است. گفتنی است پیش از این خبرگزاری رویترز هفته گذشته در گزارشی اعلام کرد آمریکا و تروئیکای اروپا پیشنویس قطعنامهای را برای ارائه به نشست آتی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی تهیه کردهاند که از ایران درخواست میکند به سوالات پادمانی آژانس فورا پاسخ دهد. در پیشنویس این قطعنامه آمده است: شورای حکام از ایران میخواهد فوری برای اجرای تعهدات قانونیاش اقدام و بدون اتلاف وقت به پیشنهاد مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای همکاری بیشتر جهت شفافسازی و حلوفصل مسائل باقیمانده پادمانی عمل کند.
* پیام قطعنامه چیست؟
درباره تصمیم واشنگتن و شرکا برای اقدام علیه ایران در شورای حکام این نکته قابل ذکر است که در برهه فعلی که مذاکرات وین از اسفند سال گذشته به واسطه عدم اراده سیاسی دولت بایدن با وقفه مواجه شده و چشمانداز حصول توافق هر روز کمرنگتر از قبل میشود، آمریکا با استفاده از اهرم حقوقی آژانس قصد دارد این پیام را به تهران بفرستد که احتمال استفاده از این ظرفیت در صورت شکست گفتوگوها وجود دارد تا به این وسیله یک امتیاز بزرگ از ایران دشت کند و کشورمان از شروط خود برای احیای برجام دست بکشد، البته ایالات متحده میداند در حال حاضر توان ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت سازمان ملل را ندارد، چرا که رای روسیه و چین را با خود ندارد، چه اینکه مسکو و پکن بشدت از رویکرد اخیر دولت آمریکا در مذاکرات عصبانی هستند و به طور علنی با آن مخالفت کردهاند. همچنین از آنجا که هیچ گزینه و آلترناتیوی برای شکست احیای برجام متصور نیست، طرف غربی نمیتواند فاز تقابل با ایران را به سمت حداکثری شدن ببرد و به اصطلاح همه پلهای پشت سر را خراب کند، حتی همین قطعنامه ظاهرا ضعیف هم بدون تبعات نیست و ایران به وضوح هشدار داده عواقب قطعنامه علیه ایران در آژانس دامن بانیان آن را خواهد گرفت.
* مخالفت مجدد مسکو
«میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین، بار دیگر تاکید کرد مسکو هرگز با قطعنامه ضد ایرانی در نشست شورای حکام آژانس اتمی همراهی نمیکند. اولیانوف بامداد سهشنبه در توئیتر خود نوشت: «بیش از پیش مشخص است قصد شرکتکنندگان غربی در مذاکرات وین برای تصویب قطعنامهای علیه ایران در اجلاس فعلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، برای برجام بسیار مخرب است». وی با اشاره به تصمیم احتمالی انگلیس، فرانسه، آلمان و آمریکا برای صدور قطعنامهای علیه ایران در نشست شورای حکام تاکید کرد: «روسیه به هیچوجه خود را با چنین قطعنامهای همراه نخواهد کرد».
* قطعنامه صادر شود، در مذاکرات تجدیدنظر میکنیم
رئیس کمیسیون امنیتملی و سیاستخارجی مجلس شورای اسلامی درباره احتمال صدور قطعنامه علیه کشورمان در جلسه آینده شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: اینکه غربیها در مذاکرات نمیتوانند به نتایج مطلوب خودشان دست پیدا کنند و امتیازات بیشتر از جمهوری اسلامی بگیرند و آژانس و گزارش آن را به ابزاری برای فشار به جمهوری اسلامی تبدیل کردهاند، قطعا پاسخی قوی دریافت خواهند کرد. اگر قطعنامه صادر شود حتما در فرآیند مذاکرات برجامی با ۱+۴ تجدیدنظر خواهیم کرد. وحید جلالزاده در گفتوگو با تسنیم، با اشاره به سفر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به سرزمینهای اشغالی عنوان کرد: آژانس برای بار چندم اثبات کرد به جای اینکه سازمان فنی باشد، تبدیل به سازمانی سیاسی شده است. نماینده ارومیه در مجلس تصریح کرد: متاسفانه قبل از اینکه گزارش اصلی آژانس منتشر شود، آقای گروسی در پارلمان اروپا مواضع خودش علیه ایران را اعلام کرد، یعنی گزارش قبل از اینکه به صورت رسمی منتشر شود، در پارلمان اروپا از زبان آقای گروسی به اطلاع آنها رسانده شد و این موضوع نشان داد آنها به دنبال حقیقت نیستند. رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه تصویب قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها در مجلس، تکلیف دولتها برای مقابله با زیادهخواهیهای غربیها را روشن کرده است، اضافه کرد: انتظار امروز نمایندگان مجلس از دولت این است که قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها را اجرایی کند. نمایندگان در این قانون تمام تلاششان این بود به جاده یکطرفه بهرهبرداری از پروتکل الحاقی پایان دهند، لذا دولت را مکلف کردیم در یک بازه زمانی اگر تحریمها برداشته نشد، باید به اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی پایان داده شود.
جلالزاده تصریح کرد: گزارشات اخیر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی نشان میدهد رفتارهای مسالمتآمیز کشورمان با آژانس تاکنون نتیجه عکس داده است، لذا نمایندگان مجلس از دولت درخواست دارند پاسخ قاطعی به آژانس داده شود.
***
لاریجانی: مجلس تعلیق عضویت ایران در NPT را بررسی کند
محمدجواد لاریجانی گفت: مجلس در واکنش به اقدام سیاسی و غیرحرفهای مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، تعلیق عضویت ایران در NPT را بررسی کند. معاون اسبق وزارت امور خارجه و کارشناس ارشد مسائل بینالملل در گفتوگو با تسنیم، با اشاره به سفر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به سرزمینهای اشغالی و رایزنی با مقامات رژیم صهیونیستی درباره موضوع هستهای ایران خاطرنشان کرد: این اقدام گروسی بیش از حد غیرحرفهای و سیاسی است.
وی ادامه داد: آژانس بینالمللی انرژی اتمی طبق NPT موظف است برای کشورهایی مانند ایران که فناوری صلحآمیز هستهای را دنبال میکنند، هم در توسعه فنی و هم در مباحث مربوط به ایمنی کمک کند اما آقای گروسی با فراموشی تعهدات و وظایف آژانس، آن را ظاهراً به یک نهاد سیاسی در خدمت صهیونیستها تبدیل کرده است. لاریجانی درباره چگونگی واکنش متناسب ایران به اقدام غیرحرفهای گروسی تأکید کرد: معتقدم مجلس ایران دستکم ۲ کار را میتواند در برهه فعلی در دستور کار قرار دهد؛ نخست اینکه طرحی را تصویب کند که از وزارت خارجه بخواهد سفر گروسی به تهران را محدود کند، دوم اینکه در صورت ادامه روند فعلی آژانس، مجلس تعلیق عضویت ایران در NPT را مورد بررسی قرار دهد. کارشناس مسائل بینالملل تأکید کرد آژانس باید برای اقدامات غیرحرفهای و سیاسی خود پاسخ متناسبی از ناحیه ایران دریافت کند.
منبع: وطن امروز