به گزارش وبگاه وزارت امور خارجه آمریکا، ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه این کشور در یک نشست خبری در پاسخ به سوالی مبنی بر این که طبق اظهارات مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی که مدعی شده بود، ایران مقادیر قابل توجهی از اورانیوم غنیشده در اختیار دارد و ممکن است تنها چند هفته از داشتن مواد شکافتپذیر کافی برای تولید یک بمب اتمی فاصله داشته باشد، آیا این همان بازه زمانی مد نظر دولت بایدن برای خارج شدن از مذاکرات وین در صورت عدم تلاشی از سوی ایران برای احیای توافق هستهای است، گفت: ما اطلاعات مشترک زیادی با آژانس بینالمللی انرژی اتمی داریم. به آژانس اعتماد و اطمینان کامل داریم. ارزیابیای که امروز (روز دوشنبه) از مدیرکل شنیدید تا حد زیادی با ارزیابی ما تطابق دارد. واقعیت این است که وقتی برجام اجرایی میشد، وقتی به طور کامل اجرا میشد، زمان گریز[هستهای] حدود ۱۲ ماه بود. حدود یک سال بود. در طی دو سال اخیر، یا باید بگویم از مه ۲۰۱۸ که فکر میکنم سه-چهار سال است، این زمان گریز به طور چشمگیری کاهش یافته است. حالا دیگر ما حرف چند ماه را نمیزنیم، متاسفانه حرفمان چند هفته یا کمتر است.
پرایس افزود: بازه زمانی از سرگیری بالقوه پایبندی دوجانبه به برجام، مبتنی بر تقویم نیست. به هفته و ماه بستگی ندارد. این بازه مبتنی بر ارزیابیهایی است که مدام در حال پیشرویاند. این ارزیابیها بر اساس هر اطلاعات مرتبطی بهروز میشوند. تا زمانی هم که بازگشتی دوجانبه به پایبندی به برجام در بردارنده مزایایی در زمینه منع اشاعه تسلیحات اتمی باشد که وضع فعلی عاری از آن است، ما به دنبال بازگشتی دوجانبه به پایبندی به برجام خواهیم بود.
او با تکرار ادعاهای قبلی درباره زمان گریز در برنامه هستهای ایران، گفت: همان طور که گفتم، بازه زمانیای که در حال حاضر داریم، بسیار کوتاه است. چشمانداز بازگشتی دوجانبه به پایبندی، اگر بتوانیم در مذاکرات برای انجام دادن آن موفق شویم، هنوز میتواند منجر به طولانیتر کردن قابل توجه زمان گریز شود. این یک علامت سوال بزرگ است. باید ببینیم در زمانی که پیش رو داریم، به کجا میرسیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ به این که به نظر میرسد آمریکا تا زمانی منتظر میماند که ایران به کشوری در آستانه هستهای شدن تبدیل شود، بیان کرد: ما منتظر چیزی نیستیم. هر روز با متحدان و شرکایمان در این باره تعامل و همکاری داریم. تکرار میکنم تا زمانی که منافع ملی آمریکا ایجاب کند، به دنبال بازگشتی دوجانبه به پایبندی خواهیم بود، اما به هر طریق، همان طور که قبلا گفتهام، رئیس جمهور بایدن تعهد دارد. او نسبت به این که ایران هیچ گاه در جایگاه دستیابی به یک سلاح اتمی قرار نگیرد، تعهدی راسخ دارد.
311311