شناسهٔ خبر: 54400320 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: باشگاه خبرنگاران جوان | لینک خبر

در میز اقتصادی مطرح شد

شیوه جدید فروش نان سنتی برای جلوگیری از کم فروشی

مدیرکل نظارت بر کالا‌های اساسی وزارت جهاد کشاورزی گفت: فروش کیلویی به جای عددی، پیشنهادی برای مقابله با کم فروشی و بهبود کیفیت نان است.

صاحب‌خبر -

در میز اقتصاد امروز، آقایان محمدجواد مؤیدیان کارشناس اقتصادی، امرالهی مدیرکل بازرسی و نظارت بر کالا‌های اساسی وزارت جهاد کشاورزی و پابرجا رئیس اتحادیه نان سنگک استان تهران، به بررسی موضوع عرضه کیلویی نان سنتی پرداختند و به سوالات زیر پاسخ دادند.

طرح فروش کیلویی نان مفید است؟

آقای مؤیدیان کارشناس اقتصادی: استانداردسازی ارزش زنجیره گندم، آرد و نان از مدت‌ها قبل مطرح بوده و با طرح اصلاح یارانه نان، بیش از بیش اجرای آن ضروری است، به طور کلی زنجیره آرد و نان در کشور ما استاندارد نیست، چون بخشی برعهده وزارت جهاد کشاورزی، بخشی برعهده وزارت صمت و بخش دیگری هم بر عهده وزارت اقتصاد است.

قیمت نان از سوی سیاستگذار تعیین و ابلاغ می‌شود؛ در رابطه استانداردسازی قیمت، استاندارد وزن چانه را داریم که با انحرافاتی همراه شده، از جمله این که وزن چانه در استان‌ها و نان‌های مختلف، متفاوت است؛ بنابراین، استاندارد فعلی معیار درستی نیست و می‌تواند اختلافاتی ایجاد کند. این موضوع درست نیست و به همین علت، در بخش نان‌های سنتی انگیزه کم‌فروشی افزایش یافته است.

در اصلاح و بازتوزیع یارانه نان، شاهد بودیم که قیمت آرد صنف و صنعت آزاد شد و به هر کیلو ۱۲ هزار تومان رسید، اما این اتفاق برای نانوایی‌ها رخ نداد که احتمال نشت آرد نانوایی‌ها به سمت صنف و صنعت را بالا می‌برد و به صورت میدانی نیز شاهد هستیم که صفوف نانوایی‌ها طولانی‌تر شده است.

وزن چانه نان چگونه محاسبه می‌شود؟

آقای امرالهی مدیرکل نظارت بر کالا‌های اساسی وزارت جهاد کشاورزی: تخلفاتی از جمله آردفروشی در نانوایی‌هایی که آرد با یارانه نوع یک یا دو می‌گیرند رخ می‌دهد که آرد خود را به بخش صنف و صنعت می‌فروشند و زمانی که می‌خواهند خلأ و کمبود آرد خود را جبران کنند، کم فروشی انجام می‌دهند.

کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی
<div id="video-display-embed-code_16142698"><script type="text/JavaScript" src="https://www.yjc.news/fa/news/play/embed/8152549/16142698?width=400&height=300"></script></div>

۱۰۷ هزار و ۲۳۵ مورد بازرسی از نانوایی‌های سطح کشور صورت گرفته که عمده تخلفات محرز شده، مربوط به بحث کم‌فروشی و گرانفروشی بوده است. برای ۱۰ درصد این نانوایی‌ها یعنی حدود ۱۰ هزار و ۱۷۰ مورد که تخلفات حاد مثل آردفروشی و گرانفروشی متعدد داشتند و به سامانه ۱۲۴ گزارش شده بود، پرونده تشکیل دادیم و به سازمان تعزیرات حکومتی معرفی کردیم و به حوزه ارشادی بیشتر عقیده داریم.

وزن چانه نان در استان های مختلف کشور، متفاوت است؛ در شهر تهران وزن چانه نان سنگک با آرد یارانه ای نوع دو (نیمه یارانه ای) ۶۵۰ گرم، بربری با آرد نوع یک (یارانه ای) ۶۰۰ گرم، تافتون با آرد یارانه ای نوع یک ۲۵۰ گرم و نان لواش با آرد یارانه ای نوع یک نیز باید ۱۶۰ گرم باشد.

شیوه جدید فروش نان برای جلوگیری از کم فروشی
 
اجرای آزمایشی طرح فروش کیلویی نان، در ۲ شهر از استان‌های هرمزگان و چهارمحال و بختیاری آغاز شده و قرار است از کم‌فروشی و کوچک‌شدن نان جلوگیری کند. فروش کیلویی نان به جای فروش عددی، به عنوان پیشنهادی برای مقابله با کم فروشی و بهبود کیفیت نان چند باری در کشور مطرح شده است.
کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی
<div id="video-display-embed-code_16142713"><script type="text/JavaScript" src="https://www.yjc.news/fa/news/play/embed/8152549/16142713?width=400&height=300"></script></div>

مشکلات عرضه کیلویی نان برای نانوایان چیست؟

آقای پابرجا رییس اتحادیه نان سنگک تهران: فروش کیلویی نان راهکاری برای مقابله با تخلفات نانوایی‌ها پس از آزادسازی قیمت آرد است که با آن موافق هستیم. صنف نانوایان هنوز با نرخ اعلامی پارسال فعالیت می‌کند؛ در حالی که یک نانوایی اگر بخواهد نرخ و وزن قبلی را رعایت کند، به تعطیلی کشیده می‌شود.، زیرا دستمزد کارگر افزایش یافته است.

عرضه کیلویی نان ۵۰ یا ۶۰ سال پیش نیز انجام می‌شد و مردم استقبال می‌کردند و اکنون هم نیاز به یک ترازو و کارگر اضافی دارد که هزینه‌ها را بالا می‌برد؛ پس ابتدا باید نرخ جدید ما اعلام شود.

کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی
<div id="video-display-embed-code_16142748"><script type="text/JavaScript" src="https://www.yjc.news/fa/news/play/embed/8152549/16142748?width=400&height=300"></script></div>

آقای مؤیدیان کارشناس اقتصادی: در مورد بحث افزایش نیروی کار، نیازی به این کار نیست و همان فردی که نان را روی توری نانوایی می‌گذارد، آن را روی ترازو هم قرار خواهد داد که ترازو هم می‌تواند به کارتخوان متصل باشد و محاسبه کند که مشتری فقط کارت بکشد.

مشکل مهمتر از این، اجاره دادن مجوز نانوایی‌هاست که اگر هزینه‌ای هم به تولید نان در یک نانوایی اضافه شده، بیشتر به علت این اجاره‌هاست، نه هزینه‌های نیروی کار. اگر قیمت آرد نانوایی‌ها هم آزاد و مابه‌التفاوت آزاد و یارانه‌ای به نانوا پرداخت شود، عملا این مشکل هم رفع خواهد شد.

کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی
<div id="video-display-embed-code_16142747"><script type="text/JavaScript" src="https://www.yjc.news/fa/news/play/embed/8152549/16142747?width=400&height=300"></script></div>
باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

نظر شما