شناسهٔ خبر: 54310390 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایکنا | لینک خبر

در آیین رونمایی کتب تاریخ شفاهی جنگ عنوان شد

نبود فاصله طبقاتی از ویژگی‌های دوران دفاع مقدس است + صوت و فیلم

امیرعلی سهرابی در آیین رونمایی از 30 عنوان کتاب تاریخ شفاهی گفت: یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های دوران دفاع مقدس فاصله کم بین مسئولان و مردم و تشابه سبک زندگی و فقدان فاصله طبقاتی بود.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایکنا، آیین رونمایی از ۳۰ عنوان کتاب تاریخ شفاهی دفاع مقدس با حضور امیرعلی سهرابی؛ جانشین رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس، علی میرهاشمی، معاون پژوهشی بنیاد حفظ و نشر آثار و سردار غلامرضا علاماتی؛ رئیس سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس امروز هشتم خردادماه در سالن قصر شیرین باغ‌موزه دفاع مقدس برگزار شد.

در ابتدای جلسه سهرابی گفت: دفاع مقدس دورانی نورانی در تاریخ این سرزمین است که نمونه‌ مشابهی برای آن نمی‌توان یافت. در ایام دفاع مقدس مردم بدون هیچ چشمداشتی با تکیه به فرامین حضرت امام(ره) که برای همه مردم حکمی تغییرناپذیر بود در جبهه‌ها حاضر شدند. دوران دفاع مقدس ویژگی‌های خاص خود را داشت که یکی از مهم‌ترین آن فاصله کم بین مسئولان و مردم بود و در آن دوران بین مدیران و مردم به لحاظ سبک زندگی تفاوت آشکاری وجود نداشت.

وی ادامه داد: آمار می‌گوید سه میلیون رزمنده در جبهه‌های جنگ حاضر بودند اما چندین برابر این تعداد از جنگ حمایت می‌کردند. این اتفاق در پشت جبهه‌ها هم رخ داد، به‌نحوی‌که حتی زنان با کارهایی که انجام می‌دادند یاری‌رسان رزمندگان بودند. با این توضیح می‌توان ادعا کرد در هشت سال دفاع مقدس اکثر مردم درگیر جنگ بودند.

سهرابی تأکید کرد: حضور میلیونی مردم در هشت سال دفاع مقدس باید مکتوب شود و برای رسیدن به این خواسته هم بهترین راهکار مکتوب کردن خاطرات رزمندگان جنگ است. درباره دلیل این اتفاق باید بگویم اگر بتوانیم تاریخ دفاع مقدس را به‌خوبی روایت کنیم در حقیقت به جوانان خود غرور و عزت ملی داده‌ایم زیرا آنها خواهند دریافت چگونه می‌توان با تکیه بر نیروی ایمان در مقابل دشمن ایستادگی کرد.

دفاع مقدس، نورانی‌ترین دوران این سرزمین است

وی اضافه کرد: نسل امروز با وجود فرهنگ غربی به‌شدت در معرض خطر است بنابراین آشنا کردن نسل امروز با دفاع مقدس آنها را با داشته‌های خودشان آشنا کرده و به‌ نوعی موجب احیای غرور ملی می‌شود با این توضیح که باید شرایطی فراهم آوریم تا نویسندگان بتوانند در این زمینه کارهای لازم را انجام دهند.

کد
دانلود
<div id="video-display-embed-code_2504726"><script type="text/JavaScript" src="https://iqna.ir/fa/news/play/embed/4060506/2504726?width=400&height=300"></script></div>

جانشین رئیس بنیاد حفظ نشر و آثار دفاع مقدس با بیان اینکه کارهای انجام شده، کافی نبوده تأکید کرد: طی سال‌های گذشته مطمئناً خاطرات بسیاری از رزمندگان مکتوب شده است اما این کافی نیست و ما باید بتوانیم از نظرات همه رزمندگان برای مکتوب کردن کتب دفاع مقدس بهره بریم. توجه به خاطرات رزمندگان تنها نباید به کتاب خلاصه شود بلکه با ساخت فیلم‌های سینمایی که برگرفته از کتب تاریخی است می‌توان بیشتر مردم را با داشته‌های ملی آشنا کرد.

وی تأکید کرد: ما بهتر از دفاع مقدس برای حفظ و اعتلای غرور ملی نداریم، پس هر آنچه در توان داریم برای پاسداشت آن باید انجام دهیم.

دفاع مقدس، نورانی‌ترین دوران این سرزمین است

سردار غلامرضا علاماتی؛ رئیس سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس نیز در این جلسه تصریح کرد: کوچه‌پس‌کوچه این سرزمین مزین به نام شهدا است که با ایثارشان افتخاری بزرگ آفریدند. مقام معظم رهبری می‌فرمایند هر رزمنده یک صندوقچه است که باید آنها را باز کرد و خاطراتشان را مرور کرد این اتفاق ما را در فرهنگ خودمان غنی‌تر می‌کند.

وی تأکید کرد: در سال‌های گذشته حرکت خوبی برای مکتوب کردن خاطرات هشت سال دفاع مقدس انجام شده است. در سال ۱۴۰۰ نزدیک به ۱۲۰۴۱ ساعت مصاحبه انجام شده که حاصل آن ۱۹۷ عنوان کتاب شد. البته ۱۱۴ عنوان آماده چاپ و ۱۰۰ عنوان به مرحله چاپ رسیده است. درضمن در بنیاد حفظ و نشر آثار دفاع مقدس سالانه از ۱۰۰ کتاب رونمایی می‌شود. امیدوارم مکتوب کردن تاریخ شفاهی ادامه پیدا کند تا راوی خوبی برای تاریخ سرزمینمان باشیم.

<div id="video-display-embed-code_2504707"><script type="text/JavaScript" src="https://iqna.ir/fa/news/play/embed/4060506/2504707?width=400&height=300"></script></div>

علی میرهاشمی، معاون پژوهشی بنیاد حفظ آثار بیان کرد: تاریخ شفاهی حدود ۸ سال پیش در این مرکز آغاز به کار کرد. خوشبختانه نهالی که شکل گرفت امروز تبدیل به درخت تنومندی شده و توانسته جامعه را پوشش دهد.

دفاع مقدس، نورانی‌ترین دوران این سرزمین است

وی تأکید کرد: تمام کتاب‌هایی که امروز رونمایی می‌شوند آثار ارزشمندی هستند اما اگر می‌بینید برگزید‌‌گانی برای آنها انتخاب‌شده طبق رسمی است که رایج بوده و ما خواستیم به‌ نوعی تجلیل به عمل آوریم. برای داوری کارهای خود چند شاخص را مدنظر قرار دادیم. ابتدا ساختار و محتوا را مورد ارزیابی قرار دادیم. دوم اینکه کتاب‌ها باید واقعیت‌های جنگ را بیان می‌کردند، هرچند ممکن است بخشی از حقایق با اسناد رسمی همخوانی نداشته باشد. همچنین در کتاب‌هایی که مدنظر قرار داده‌ایم حتماً باید جزئی‌گویی مورد توجه باشد تا از کلی‌گویی پرهیز شود. بحث دستور زبان نیز در داوری‌ مدنظر قرار گرفت.

حجت‌الاسلام سعید فخرزاده، پژوهشگر تاریخ شفاهی نیز در این جلسه تأکید کرد: در حوزه تاریخ‌نگاری یکی از مسیرهای روایت، استفاده از شاهدان است. در طول هشت سال دفاع مقدس بخشی از مردم در جنگ شرکت داشتند، برای همین می‌توان آدم‌های بسیاری را یافت که روایت هر کدامشان می‌تواند الهام‌بخش یک کتاب باشد.

وی درباره فرهنگ‌سازی دفاع مقدس گفت: در کنار مکتوب کردن خاطرات شفاهی رزمندگان یک اتفاقی شکل می‌گیرد که اشاعه فرهنگ دفاع مقدس در جامعه اشاعه است. اگر نتوانیم تاریخ شفاهی را مکتوب کنیم با خطر‌هایی مواجه خواهیم شد. برای مثال گذر زمان باعث می‌شود تا خاطراتمان دستخوش تغییر شود یا اینکه یک اتفاق در جنگ تنها از یک زاویه مدنظر قرار گیرد همچنین ممکن است بعضی گرایش‌های سیاسی خاطرات جنگ را تحت تأثیر قرار دهد.

وی در انتهای سخنانش گفت: تاریخ شفاهی با مدارکی که پیش رو می‌آورد راستی‌آزمایی می‌کند این اتفاق برای سینمای دفاع مقدس الزامی است که باید به آن توجه جدی داشت.

در پایان جلسه پس از مراسم رونمایی از کتاب‌ها، برگزیدگان به شرح زیر اعلام شدند؛

رتبه اول؛ کتاب «چریک‌های داور» نوشته عباس داور

رتبه دوم؛ «هاتفان بی‌هیاهو» نوشته سید مهدی عاشوری

رتبه سوم؛ کتاب «هزار قلعه» نوشته مولا داد رشیدی

همچنین، دو کتاب «آن‌سوی خط» نوشته علی‌اصغر عزیزی و کتاب «ابوبصیر» نوشته خلیل ابوبصیر نیز شایسته تجلیل شناخته شدند.

انتهای پیام