به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا از الجزیره، حسین امیرعبداللهیان در اجلاس داووس سوئیس گفت: باید تلاش کنیم تا جنگ در اوکراین متوقف شود و معتقدیم مشکلات با گفتوگو حل میشود.
وی افزود: پیامهایی که از آمریکا دریافت میکنیم با آنچه از بیانیههای عمومی میشنویم، متفاوت است.
وزیر امور خارجه کشورمان در گفتوگو با فرید زکریا درباره بحران اوکراین گفت: حمله نظامی علیه اوکراین را بهشدت محکوم کردیم، حتی مقام معظم رهبری در عالیترین سطح به صراحت و علنی اعلام کردند مخالف جنگ هستیم. همانطور که جنگ را علیه اوکراین اقدام نادرست میدانیم، علیه افغانستان، عراق، یمن و فلسطین نیز اقدام نادرستی میدانیم.
امیرعبداللهیان عنوان کرد: درباره اوکراین واقعیتی وجود دارد و آن اینکه آمریکا و ناتو اقدامات تحریکآمیز در منطقه انجام دادند. مسبب این جنگ به اقدامات تحریکآمیزی برمیگردد که آمریکا و ناتو برای حضور خود و گسترش حضور نظامی و تحریک کرملین انجام دادند. آیا راهکار مقابله با این تحریک آمریکا و ناتو جنگ است؟ ما از گفتوگو و مذاکره سیاسی حمایت میکنیم. هفته پیش به سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه پیشنهاد کردم آمادهایم در ایران میزبان دو طرف باشیم و صحنههای این تراژدی انسانی قلب همه را به درد میآورد.
مخالف تجاوز نظامی هم در یمن و هم اوکراین هستیم
امیرعبداللهیان گفت: ما مبتنی بر رفتار مبتنی بر استاندارد دوگانه نداریم، اوکراین و یمن و هر جا جنگ و تجاوز نظامی صورت بگیرد مخالفیم و محکوم میکنیم. معتقدم همه باید تلاش کنیم جنگ هر چه زودتر در اوکراین خاتمه یابد و از مسیر گفتوگوی سیاسی مشکلات دو کشور که تاثیرات عمیقی بر کل جهان میگذارد، برطرف شود.
وی افزود: من هم مانند وزیر امور خارجه آمریکا و رابرت مالی در برابر پارلمان کشورم با فشارهای زیادی مواجهم. آنها طیف قوی در داخل دو کشور هستند که مخالف بازگشت به برجام هستند. پیامهایی از رابرت مالی و مقامهای آمریکا و بایدن دریافت میکنیم که قدری متفاوت از مواضع رسانهای آنهاست. برایم قابل درک است رابرت مالی در سنا و کنگره چگونه باید صحبت کند. پیامهایی را از طریق مورا و بورل و برخی وزیران امور خارجه در اروپا و منطقه میان ما و آمریکا تبادل میشود. از ابتدای دور جدید گفتوگوها ایران ابتکارات متعددی را روی میز گذاشته است و بهتازگی ابتکار جدیدی را روی میز گذاشتیم، ولی احساس میکنیم بایدن دچار بی تصمیمی شده است.
امیرعبداللهیان تصریح کرد: امیدوارم طرف آمریکایی واقعبینانه برخورد کند. باید در بازگشت همه طرفها به برجام از منافع اقتصادی توافق برخوردار شویم. باید عوامل فشار حداکثری دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا از میان برداشته شود. بایدن از ابتدای رقابتهای انتخاباتی به این موضوع اشاره کرد. نمیشود به برجام برگشت ولی ایران از منافع اقتصادی محروم و عوامل فشار حداکثری ترامپ باقی بماند. بایدن باید تصمیم بگیرد ما برای رسیدن به توافق خوب و پایدار متعهدیم.
منافع ملی آمریکا در گروگان صهیونیستهاست
وی افزود: برنامه هستهای ما صلحآمیز است. پنجره دیپلماسی را باز نگه داشتیم و امیدواریم در صورت نگاه واقعبینانه آمریکا به نقطه توافق برسیم. منافع ملی آمریکا توسط صهیونیستها به گروگان گرفته شده و ادله زیادی در این زمینه وجود دارد.
وزیر امور خارجه کشورمان گفت: چه چیزی اکنون باعث مکث در مذاکرات شده است؟ ما نسبت به تضمینهای اقتصادی هنوز به نقطه اطمینان از سوی آمریکا نرسیدیم. نسبت به اینکه آیا عامل فشارهای حداکثری ترامپ برداشته میشود هنوز در عمل رفتار متفاوت از ترامپ از سوی بایدن ندیدیم. نباید موضوعات را به یک موضوع تقلیل داد. موضوع FTO سطحی از مذاکرات ما با آمریکا بوده است. وقتی میگوییم بازگشت به برجام یعنی فعالیت اقتصادی و تجاری ایران در مسیر اقتصاد بینالملل و تجارت جهانی. متأسفانه موضوع FTO را اسرائیل بزرگنمایی کرد و این موضوع بهعنوان عامل اصلی مطرح میشود، ولی عامل اصلی نفع ایران و مردم ایران از مزایای کامل اقتصادی برجام است.
برای بازگشت روابط به حالت طبیعی بر مبنای رفتار آمریکا تصمیم میگیریم
رئیس دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره تحریم سپاه پاسداران انقلاب اسلامی عنوان کرد: از زمانی در نشست نیویورک بودم تا نشست امنیتی مونیخ و در مسیر گفتوگوهای غیر مستقیم و تبادل پیام بین علی باقری، مذاکرهکننده ارشد کشورمان و انریکه مورا بودم و تبادل پیام غیرمستقیم با رابرت مالی بارها با این درخواست آمریکا مواجهیم که گفتوگوی مستقیم کنیم ازجمله در مورد FTO انجام شود. ما دستاوردهای هستهای صلحآمیز بزرگی را داریم که بخشی از اینها را باید متوقف کنیم.
وی افزود: آمریکا درنهایت ما را تحریم، اموالمان را بلوکه کرد و از جیب خودش چیزی نمیخواهد بدهد، حق ما را که ستانده میخواهد در قالب برجام برگرداند و چیزی هزینه نمیخواهد بدهد. گفتیم اگر از گفتوگوی مستقیم حرف میزنید اول ثابت کنید تفاوت میان بایدن و ترامپ وجود دارد. همه عوامل فشار حداکثری ترامپ را میبینیم به دست بایدن تکرار میشود. ما میگوییم بایدن حسننیت داری ما آمادهایم، تضمین اقتصادی و برطرف کردن عوامل فشار حداکثری ترامپ، اگر اینها را حل کنی موضوعات اصلی است که باید بر آن تمرکز کنیم.
وی در پاسخ به سؤالی بیان کرد: سیاست خارجی ما اصول مشخصی دارد. آمریکاییها در بیش از ۴۰ سال گذشته شاخصهای زیادی از بیاعتمادی را به نمایش گذاشتند. آنقدر آمریکاییها در تحریم افراط کردهاند که گاهی اسم یک فرد سه بار در تحریم آمده، درحالیکه فرد ۱۰ سال پیش فوت کرده است و جنون در اعمال تحریم را شاهدیم. برای بازگشت روابط ایران و آمریکا به حالت طبیعی بر مبنای رفتار آمریکا تصمیم میگیریم. برای هر گفتوگویی باید حداقل اعتماد میان طرفین ایجاد شود.
به گزارش آنا، رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان گفت: ظرفیتهای جمهوری اسلامی ایران بهویژه در دوران پسا کووید میتواند مورد توجه جدی قرار گیرد. نشست سران اوپک گازی در دوحه برگزار و رئیسجمهور ما ابتکاری را مطرح کرد که از فرصت گاز برای ترمیم وضعیت اقتصاد جهانی به نحو مطلوب استفاده شود. برای این ابتکار در بین همه تولیدکنندگان، صادرکنندگان و مصرف کنندگان گاز برای احیای اقتصاد جهانی ایدههای بسیار مهمی را در آن جلسه مطرح کردیم. ایران باید در تجارت و اقتصاد به جایگاه طبیعی خودش برگردد. در آن جایگاه ما بهدنبال رقابت و جایگزینی دیگران نیستیم، ولی بهدنبال آن هستیم از این وضعیت برای بهبود وضعیت اقتصاد جهانی استفاده شود، هم در حوزه انرژی هم در حوزه ترانزیت.
عربستان نخستینبار رابطه دیپلماتیک با ایران را قطع کرد
وزیر امور خارجه کشورمان درباره روابط ایران و عربستان نیز گفت: چند روز پیش در امارات بودم که به رئیس جدید امارات گفتم خیلی چیزها میتواند تغییر کند، ولی جغرافیا و مشترکات کشورها نمیتواند تغییر کند. ایران و عربستان دو کشور مهم در منطقه و تأثیرگذار هستند. ما رابطه دیپلماتیک خود را حتی در اقدام متقابل با عربستان قطع نکردیم و این عربستان بود که در آغاز دوره پادشاهی سلمان بن عبدالعزیز به دلایل مختلف تصمیم احساسی گرفت و قطع رابطه دیپلماتیک با ایران اعلام کرد.
وی افزود: ما همیشه درها را باز گذاشتیم که هر زمان ریاض مایل بود روابط طبیعی خود را برگرداند از آن استفاده کند. در مذاکرات اخیر و دور جدید پیشرفتهای خوبی داشتیم و حتی توافق کردیم در آینده نزدیک در سطح مقامهایی از وزارت امور خارجه یا وزیران امور خارجه دیداری در کشور ثالث یا مکان مورد توافق داشته باشیم پیشرفتها کم است، ولی خوب بوده. اگر عربستان کند عمل نکند میتوانیم با سرعت وضعیت روابط در مسیر طبیعی خودش قرار بگیرد.
امیرعبداللهیان گفت: از بازگشت روابط به حالت طبیعی استقبال میکنیم و امیدواریم مشارکت همه کشورها به امنیت بیشتر منطقه و توسعه و ثبات هر چه بیشتر این منطقه ژئواستراتژیک و ژئواکونومیک کمک کند.
فرید زکریا از امیرعبداللهیان پرسید آیا میتوانید با عربستان درباره پایان جنگ در یمن توافق کنید؟ که وی پاسخ داد: درباره تحولات یمن همیشه طرف مثبت بودیم. همه طرفهای یمنی باید در آینده یمن نقش داشته باشند، نه یک گروه و جریان خاص. انصارالله و متحدان در یمن توانستند در مقابل جنگ بایستند و هم امنترین مناطق این مناطق است. شروع جنگ یمن را اشتباه خواندیم و معتقدیم آتشبس باید استمرار یابد و محاصره یمن پایان یافته و همه طرفهای یمنی دور یک میز بنشینند و درباره کشورشان تصمیم بگیرند. از استمرار آتشبس و پیشرفت در این زمینهها استقبال میکنیم.
وی درباره ادعای صهیونیستها در برنامه هستهای ایران نیز گفت: متأسفانه صهیونیستها در این موضوع دروغپردازی ها میکنند و این سناریوی نخ نما شده و تکراری است. ۲۰ سال پیش نخستوزیر وقت رژیم صهیونیستی ادعا کرد ایران در کمتر از یک سال به بمب اتمی دست مییابد ۲۰ سال گذشت و ما بارها گفتهایم در سیاست خارجی ما بمب اتم جای ندارد. بارها آژانس بازدید و اعلام کرد ایرانیها بهدنبال سلاح نیستند، ولی این رژیم حرف تکراری خود را تکرار میکند. ما در برجام به نقطهای رسیدیم که اگر طرف آمریکایی واقعبینانه تصمیم بگیرند، توافق در دسترس است و رژیم صهیونیستی نمیخواهد و چنین داستانسرایی ها میکند.
ایران در جنگ سوریه به این کشور کمک کرد
وزیر امور خارجه در پاسخ به سؤالی درباره سوریه به سفر بشار اسد، رئیسجمهور سوریه به تهران پرداخت و گفت: ما در جنگ تروریستی سوریه به سوریه و به مردم این کشور کمک کردیم و اجازه ندادیم تروریستها در آن سرزمین حاکم شوند. اگر داعش امروز در عراق و سوریه حاکم بود جهان شکل دیگری داشت.
وی افزود: درباره سوریه معتقدیم باید بر گفتوگوی سیاسی و راهحل سیاسی تمرکز کرد. امروز در ادلب تروریستها همه دپو شدند و متأسفانه حمایت آمریکا را دارند. بارها آمریکا از ابزارهای سازمان ملل استفاده میکرد که تروریستها آسیبی نبینند چون بخشی از راهبرد آمریکا در آن زمان بودند. کما اینکه امروز در افغانستان اطلاعات ما تأیید میکند استفاده ابزاری از تروریسم یکی از ابزارهایی است که دستگاههای امنیتی آمریکا دنبال میکنند. باید تکلیف تروریستها در سوریه مشخص شود و اشغال نظامی خارجی بخشهایی از سوریه متوقف شود، اما در مسیر تعامل و گفتوگو مردم سوریه نسبت به آینده خود تصمیم بگیرند. ضمن اینکه مخالف جنگ تروریستی در سوریه هستیم از این که با دور شدن مداخلات خارجی مردم سوریه نسبت به آینده خود تصمیم بگیرند. ما از تصمیم مردم سوریه همواره حمایت میکنیم.
انتهای پیام/۴۰۳۳/
نظر شما