سرویس جهان مشرق _ با رسیدن به انتهای ماه سوم نبرد میان روسیه و اوکراین، به نظر میرسد وضعیت در جبهه شرقی در حال تغییر به سود ارتش روسیه بوده و پیشروی نیروهای این کشور در اطراف شهرهای مهمی نظیر ایزیوم، لیمان و پوپاسنا میتواند در نهایت ورق را به سود این کشور برگرداند.
تحولات روز هشتاد و هشتم جنگ اوکراین:
به گزارش وبسایت تحولات جهان اسلام، پس از پیشروی ارتش روسیه و نیروهای لوهانسک (LPR) در محور شرقی ایزیوم، نیروهای ارتش اوکراین از منطقه مهم اسکیل عقب نشینی کردند. با این حساب مواضع روسها در ایزیوم تثبیت شد و اوکراینیها آخرین شانس خود برای بازپسگیری ایزیوم را از دست دادند.
در نهایت، هدف اصلی ارتش روسیه در این محور تصرف دو شهر اسلاویانسک و کراماتورسک است که در صورت دستیابی به این هدف، نبرد جبهه شرقی را می توان پایان یافته تلقی کرد.
آنچه که برای ارتش روسیه اهمیت دارد تثبیت پیروزی در جبهه شرقی مشابه با جنوب اوکراین است؛ تقریبا ۸۰ روز طول کشید تا ارتش روسیه با تصرف آخرین محل حضور قوای اوکراینی در بندر ماریوپل، یعنی کارخانه فولاد آزوفستال، به پیروزی نهایی در جبهه جنوبی اوکراین برسد؛ حالا بخش زیادی از قوای روسی از چالش درگیری سنگین شهری در ماریوپل رها شده و آماده اند تا یک بار دیگر شانس خود را در غرب رودخانه دنیپرو امتحان کرده و از محور شهر خرسون که هنوز تحت کنترل آنها قرار دارد به سمت میکولایف پیشروی کرده و ضمن تصرف این شهر (که یک بار در انجام آن ناکام ماندند) برای حمله نهایی به بندر اودسا در جنوب غرب اوکراین و قطع کامل دسترسی اوکراین به سواحل دریای سیاه آماده شوند.
طرح نهایی روسیه برای پایان جنگ چیست؟
اگرچه مشخصا با توجه به حجم بالای نیرو و تجهیزاتی که در ماه نخست جنگ در جبهه شمال کییف به کار گرفته شد، هدف اصلی کرملین تصرف پایتخت اوکراین و سرنگونی دولت زلنسکی بود، اما اکنون این هدف به طور کامل کنار گذاشته شده و طرح دیگری بر روی میز قرار گرفته است؛ اتصال زمینی خاک روسیه به منطقه جدایی طلب ترانس نیستریا در شرق مولداوی.
مردم و دولت محلی ترانس نیستریا همواره خواهان به رسمیت شناختن استقلال خود توسط مسکو بوده و حالا خواستار ادامه عملیات روسیه در جنوب اوکراین تا رسیدن به مرز با این منطقه هستند؛ هدفی بسیار بزرگ که البته دستیابی به آن برای ارتش روسیه دشوار خواهد بود اما همانگونه که در بالا ذکر شد، اگر ارتش روسیه موفق به پیروزی نهایی در جبهه شرقی همراه با تثبیت آن شود، با توجه به پایان نبرد در ماریوپل، با رها شدن قوای روسی از این دو جبهه، حجم نیروهای روسی در غرب رودخانه دنیپرو میتواند ۲ برابر شود و پیشروی به سمت میکولایف و در نهایت بندر اودسا را ممکن سازد.
تصرف بندر اودسا گام پایانی این طرح خواهد بود و پس از این شهر بعید است نیروی خاصی از ارتش اوکراین در مسیر اندک باقی مانده تا مرز با منطقه ترانس نیستریا وجود داشته باشد.
ادامه باج خواهی اردوغان از فنلاند و سوئد
در یک هفته اخیر مسئله درخواست عضویت سوئد و فنلاند در ناتو و مخالفت سرسختانه ترکیه با این موضوع بازتاب گسترده ای در رسانه های دنیا داشته است.
آنکارا که در سالهای گذشته بی مهری های گسترده ای از سوی امریکا و کشورهای عضو ناتو دیده است بدون دریافت امتیازات قابل توجه و جبران خسارات گذشته از جمله تحریم های گسترده نظامی علیه این کشور، حاضر به موافقت با پیوستن سوئد و فنلاند به ناتو نیست؛ طبق اساسنامه رسمی پیمان آتلانتیک شمالی، برای پیوستن عضو جدید به این سازمان رای مثبت تمامی اعضا لازم است.
روز گذشته مقامات کشورهای سوئد و فنلاند با "رجب طیب اردوغان" رئیس جمهور ترکیه پیرامون روابط دوجانبه و عضویت در ناتو گفتگو کردند. اردوغان در جریان گفتگو با "ماگدالنا اندرسون" نخست وزیر سوئد بر لزوم توقف حمایت سوئد از سازمان های تروریستی (پکک و یپد) و رفع تحریمها علیه صنایع دفاعی تاکید کرد و از آنها خواست تا در جهت رفع نگرانیهای ترکیه گامهای ملموسی بردارند. سائولی نینیسته، رئیسجمهور فنلاند نیز با انتشار طی پیامی در توییتر گفت که در تماس تلفنی با اردوغان بر پایبندی فنلاند بر تعهدات امنیتی در قبال ترکیه و ناتو تاکید کرده است.
عضویت فنلاند و سوئد در سازمان ناتو در حالی با مخالفت و باج خواهی ترکیه روبرو شده است که روسیه صادرات گاز و برق به فنلاند را متوقف کرده و سیاست خود در قبال آنها را به یک کشور غیردوست تغییر داده است.
نظر شما