شناسهٔ خبر: 54080344 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

رهبر اقلیت سنا: خواستار عضویت سریع فنلاند در ناتو هستیم

تهران – ایرنا – «میچ مک کانل» رهبر اقلیت سنای آمریکا به دنبال تلاش فنلاند و سوئد برای پیوستن به ناتو، در نشست خبری در هلسینکی اعلام کرد که آمریکا خواستار عضویت فنلاند در ناتو در سریع ترین زمان ممکن است.

صاحب‌خبر -

به گزارش روز دوشنبه ایرنا، نشست خبری مشترک دقایق پیش  میچ مک کانل با « سائولی نینیسته » (Sauli Niinistö ) رئیس جمهوری فنلاند در هلسینکی که بطور مستقیم از شبکه تلویزیونی سی ان ان پخش شد، مک کانل پیوستن و حضور ناتو را وزنه ای قوی برای ناتو توصیف کرد.

این سناتور ایالت کنتاکی دراین کنفرانس خبری مشترک در هلسینکی به خبرنگاران گفت: ما (آمریکا) خواهان عضویت فنلاند در ناتو در سریع ترین زمان ممکن هستیم.

مک کانل در پاسخ به این پرسش که دونالد ترامپ رئیس جمهوری پیشین آمریکا که خواهان خروج آمریکا از پیمان ناتو بود و آیا این موضوع مد نظر حزب جمهوریخواه است، آن را رد کرد و گفت: این نظر اکثریت جمهوریخواهان نیست، نه در سنا و نه در مجلس نمایندگان آمریکا.

شبکه خبری سی ان ان گزارش داد هئیتی از کنگره آمریکا به سرپرستی میچ مک کانل وارد  هلسینکی پایتخت فنلاند شده است.

درحالی هیئیتی از حزب جمهوریخواه به رهبری میچ مک کانل از هلسینکی و با رئیس جمهوری فنلاند دیدن می کند که این کشور به همراه سوئد و در پی تحولات در شرق اروپا با کانون بحران اوکراین؛ درخواست پیوستن به ناتو را دارند؛ دوکشوری که سال ها از پیوستن به این پیمان نظامی به دلایل تاریخی و ژئوپلتیک، پرهیز داشتند.

شبکه  خبری سی ان ان طی روزهای گذشته گزارش داده بود: بیشترین علتی که موجب شده است تا دو کشور فنلاند و سوئد تحت شرایطی کنونی خواستار پیوستن به ناتو شوند، ماده ۵ پیمان آتلانتیک شمالی است که به موجب آن حمله به یک عضو به منزل حمله به دیگر اعضا محسوب می شود و همه اعضای این ائتلاف موظف به دفاع از دیگر در شرایط نیاز هستند. ماده ۵ از زمان بوجود آمدن ناتو در سال ۱۹۴۹ میلادی سنگ بنای این پیمان بوده است.

انگلیس در صورت حمله به فنلاند و سوئد از این دو کشور حمایت نظامی خواهد کرد

درحالی هئیتی از کنگره آمریکا هم اکنون در فنلاند به سر می برد که پیشتر بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس نیز از سوئد وفنلاند دیدن و بیانیه امنیتی امضا کرده بود.

نخست وزیر انگلیس ۲۲ اردیبهشت ماه در پی امضای بیانیه امنیتی با فنلاند در جریان کنفرانس خبری در هلسینکی با «سائولی نینیسته»، رئیس جمهوری فنلاند، گفته بود:  حمله روسیه به اوکراین معادلات امنیتی را برهم زد؛همانطوری که قبلا با نخست وزیر سوئد هم صحبت شد، تجاوز نظامی روسیه به اوکراین معادلت امنیتی دراروپا را برهم زد، واقعیات ما را بازنویسی کرد و آینده ما را در اروپا تغییر داد.

جانسون افزود: ما شاهد پایان دوران جنگ سرد بودیم اما با حمله روسیه به اوکراین متاسفانه فصل جدیدی باز شد؛ ما در حمایت از سوئد و فنلاند ثابت قدم و صریح هستیم؛ اعلامیه امنیتی  که به امضا رسید،  خود واضح  است و آنچه می گوید این است که در صورت وقوع  فاجعه یا در صورت حمله به هر یک از ما، بله، ما به کمک یکدیگر خواهیم آمد، از جمله  کمک نظامی.

هشدار روسیه 

درحالی مقام بلند پایه از کنگره آمریکا در هلسنیکی به سر می برد و از عضویت فنلاند در ناتو و در شرایط بحرانی در شرق اروپا حمایت می کند که سوئد و فنلاند که تاکنون  و تا پیش از جنگ اوکراین تمایلی برای پیوستن به این پیمان نظامی را نداشتند، اکنون با تحولات اخیر سیاسی در این کشور و تلاش برای پیوستن به ناتو؛ موجبات تحریک مسکو را فراهم ساختند، امری که همواره از آن بیم ناک بودند؛ ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه ۲۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ در تماس تلفنی   این اقدام احتمالی فنلاند را اشتباهی ارزیابی کرده بود که بر روی روابط دو کشور تاثیر منفی خواهد گذاشت.

کاخ کرملین  در بیانیه‌ای تصریح کرد: پوتین در این گفت وگو تاکید کرد که پایان دادن به سیاست سنتی بی‌طرفی نظامی یک اشتباه است زیرا هیچ تهدیدی برای امنیت فنلاند وجود ندارد. 

حال باید دید التهاب در شرق اروپا با تحولات اخیر تا چه اندازه وخیم و بحرانی تر خواهد شد و دامنه آن با توجه به اعلام حمایت نظامی لندن از استکهلم و اسلو در قبال مسکو، تمام اروپا را فرا خواهد گرفت.

**۱۳۰۲**