به گزارش خبرنگار ایمنا، این روزها مصلی تهران میزبان یکی از بزرگترین رویدادهای فرهنگی ایران است. سی و سومین نمایشگاه بینالمللی کتاب در این مکان در حال برگزاری است و روزانه تعداد زیادی از شهروندان از غرفههای آن بازدید میکنند.
در نمایشگاه کتاب تهران، غرفههای مختلفی ایجاد شده و ناشران از سراسر کشور، کتابها و محصولات فرهنگی خود را عرضه کردهاند.
یکی از بخشهای سی و سومین نمایشگاه کتاب تهران، غرفه کودک و نوجوان است که در بخشی از صحن اصلی مصلی تهران ایجاد شده است.
غرفه ویژه کودکان در بخشی از صحن اصلی مصلی ایجاد شده است؛ از پلههای صحن که وارد شویم، نخستین انتشاراتی مطرح و بزرگی که به چشم میخورد «انتشارات سایهگستر» است؛ این انتشارات با عرضه انواع محصولات خود در نمایشگاه شرکت کرده و غرفه بزرگی را نیز به خود اختصاص داده است.
یکی دیگر از غرفههای بزرگ، «غرفه تجمیعی انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان» است. غرفه «انتشارات پیام شرق» هم به خوبی تزئین شده است و چشمنوازی میکند.
یکی از غرفهداران میگوید: «بعد از حدود دو سال از همهگیری کرونا فرصتی فراهم شده است تا در یک نمایشگاه بزرگ شرکت کنیم؛ امیدوارم مدارس و دانشگاهها اردوهای بازدید از نمایشگاه را برگزار کنند تا امکان فعالیت ناشران بیشتر و بهتر فراهم شود.»
غرفهدار دیگری میگوید: «شیوع کرونا فرصت خلاقیت و تولید محصولات متنوعتر را از ناشران حوزه کودک گرفت، اما امیدوارم حالا با واکسیناسیون سراسری و برگزاری رویدادهایی مثل این نمایشگاه، اوضاع بهتر شود که طبیعتاً در جذب مخاطب هم اثر زیادی دارد.»
نوعی تقلید و تکرار در محصولات حوزه کودک و نوجوان به چشم میخورد، اما برخی انتشاراتیها مانند «انتشارات هوپا» تلاش کردهاند رویکرد خلاقانهتری بهکار ببرند.
در مجموع به نظر میرسد سهم قابل توجهی از نمایشگاه سی و سوم به کودکان و نوجوانان اختصاص یافته است؛ اما فعالان حوزه نشر کودک و نوجوان هم باید تلاش کنند محصولاتی روزآمدتر و با هدفگذاری و برنامهریزی منسجمتر عرضه کنند، زیرا این گروه از فعالان بازار نشر، نقش زیادی در ترویج فرهنگ مطالعه در بین آیندهسازان ایران دارند.
دولت مصمم به حل مشکل تأمین کاغذ است
به گزارش خبرنگار ایمنا، علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت در حاشیه بازدید از سی و سومین نمایشگاه کتاب تهران در جمع خبرنگاران اظهار کرد: بعد از دو سال تعطیلی، امسال دوباره نمایشگاه به صورت حضوری برگزار و موجب شد تا اهالی قلم و کتاب و جامعه دانشگاهی دوباره با یکدیگر ملاقات کنند.
وی ادامه داد: در کنار این برگزاری حضوری نمایشگاه، تدبیر وزارت فرهنگ و ارشاد این بود که بخش مجازی نمایشگاه کتاب را نیز با هدف برقراری عدالت میان اقشار و ایجاد زمینه مناسب برای دسترسی آحاد مختلف مردم به کتاب، فعال شود.
سخنگوی دولت گفت: افراد در استانهای مختلف برای حضور و بازدید از نمایشگاه، باید هزینه زیادی را متقبل شود، اما با فعال نگه داشتن بخش مجازی نمایشگاه کتاب، در توزیع عادلانه تر و ایجاد زمینه مناسب دسترسی به کتاب کمک شد تا همه مردم بتوانند از این نمایشگاه بهرهبرداری کنند، به همین دلیل کمک یارانهای این دوره از نمایشگاه به بخش مجازی اختصاص داده شد.
بهادری جهرمی اضافه کرد: امید است تا برگزاری این گونه از نمایشگاهها به افزایش سرانه مطالعه کتاب در کشور کمک کند؛ دولت هم با حمایتهای مختلفی که از حوزه چاپ و نشر، ناشران و نویسندگان دارد کمک میکند تا بیشتر به سمت ترویج فرهنگ مطالعه حرکت کنیم.
وی گفت: در تمامی حوزههایی که ذکر شد حمایتهای گوناگونی صورت خواهد گرفت که یکی از آنها برگزاری نمایشگاه کتاب است، همچنین اختصاص یارانه خرید کتاب بخش دیگری از این حمایتها محسوب میشود.
سخنگوی دولت تصریح کرد: در این خصوص هفته گذشته جلسهای به ریاست معاون اول رئیس جمهور برای حل مشکل کاغذ برگزار شد، زیرا اکثر مصرف کاغذ در کشور وارداتی است و افزایش نرخ ارز و قیمتهای جهانی آن، تأثیر زیادی در حوزه چاپ و نشر کشور میگذارد.
بهادری جهرمی عنوان کرد: دولت در کنار حمایتی که در تخصیص ارز یارانهای به کاغذ کتاب و روزنامه دارد، مصمم است تا زمینه مناسب برای سرمایهگذاری در کارخانجات تولید کاغذ را فراهم کند که این موارد موجب کمک به حوزه چاپ و نشر میشود.
به گزارش ایمنا، سخنگوی دولت امروز _ بیست و چهارم اردیبهشت ۱۴۰۱ _ با حضور در سی و سومین نمایشگاه بین المللی کتاب از غرفههای مختلف بازدید به عمل آورد و با ناشران و مؤلفان به گفت و گو پرداخت.
جای خالی بخش اختصاصی استانها در نمایشگاه کتاب تهران
جابر اسدی، سخنگوی شورای هماهنگی شبکه روستاها و عشایر دوستدار کتاب کشور در گفتوگو با خبرنگار ایمنا مستقر در نمایشگاه کتاب تهران، اظهار کرد: جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب کشور در سال ۱۳۹۳ توسط دفتر مطالعات و برنامهریزی فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برنامهریزی و آغاز شد که همه ساله در آن، تعدادی روستا به عنوان «روستای دوستدار کتاب» کشور معرفی و برگزیده میشوند.
وی افزود: از آن زمان تاکنون از بین بیش از ۱۰ هزار روستای شرکت کننده، ۷۰ روستا که شرایط مورد نظر را داشته و مورد تأیید داوران قرار گرفتهاند، به عنوان روستای دوستدار کتاب کشور معرفی و برگزیده شدند. به گفته وی، این جشنواره هر ساله با استقبال زیاد و کیفیت بهتری نسبت به سال گذشته برگزار شده است و جوایز آن شامل تندیس، هدایای نقدی و بستههای فرهنگی نیز توسط معاون اول رئیس جمهور به برگزیدگان اهدا میشود.
سخنگوی شورای هماهنگی شبکه روستاها و عشایر دوستدار کتاب کشور ادامه داد: جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب به جز معرفی این روستاها، فعالیتهایی نیز در مناطق روستایی انجام داده است؛ به عنوان مثال در یکی از روستاهای الیگودرز استان لرستان به همت همین جشنواره و مشارکت خیران، یکی از بزرگترین کتابخانههای روستایی کشور احداث و راهاندازی شد.
اسدی اضافه کرد: مهمترین هدف این جشنواره شکل گرفتن توسعه متوازن کتاب و کتابخانه در سراسر کشور است، به نحوی که اگر به عنوان مثال اگر در تهران به ازای هر دو هزار نفر یک کتابخانه داریم، در مناطق روستایی و عشایری نیز حداقل به ازای هر ۱۰ هزار نفر، یک کتابخانه احداث شود.
وی تصریح کرد: این جشنواره تا حدودی در این زمینه موفق عمل کرده اما آنچه مطلوب جامعه است اتفاق نیفتاده و هنوز به نقطه ایدهآل نرسیدهایم که این موضوع نیازمند حمایت خیران، مسئولان و سازمانهای مردمنهاد است.
اسدی با اشاره به برپایی غرفه روستاها و عشایر دوستدار کتاب در نمایشگاه کتاب امسال، ادامه داد: روستای «فرسش» از توابع شهرستان الیگودرز در این نمایشگاه شرکت کرده است.
وی افزود: این روستا با حدود ۱۰ هزار جمعیت، تا کنون شخصیتهای برجستهای را به جامعه هنری کشور معرفی کرده است و در سیوسومین نمایشگاه کتاب تهران حتی تعدادی از اهالی این روستا که صاحب انتشارات هستند، غرفههای فروش محصولات خود را برپا کردهاند.
سخنگوی شورای هماهنگی شبکه روستاها و عشایر دوستدار کتاب کشور، با بیان اینکه غرفههای دوستدار کتاب تاکنون بازتاب خوبی داشتهاند، گفت: فراهم شدن این فرصت برای روستاها و عشایر برای قرار گرفتن در کنار پایتختنشینان و استفاده از تجربیات یکدیگر در نمایشگاه کتاب شایسته تقدیر است.
اسدی تصریح کرد: در این نمایشگاه اقدام ویژهای برای ایجاد پیوند بین اقوام انجام نشده است. اگرچه در بخش بینالملل نزدیک شدن ملل اتفاق میافتد اما در بین استانها چنین بخشی وجود ندارد که خلائی برای نمایشگاه است.
وی اظهار کرد: لازم است بخشی در قالب استانها در نمایشگاه کتاب تهران تعریف شود تا افراد در خصوص مسائل مختلف با یکدیگر تبادل نظر کنند.
نظر شما