به گزارش نما، یک روز مانده به زمان برگزاری انتخابات پارلمانی لبنان و در سایه تحریم این انتخابات توسط «سعد حریری» نخست وزیر پیشین این کشور و همچنین جریان المستقبل سوالاتی مطرح میشود مبنی بر اینکه آیا سناریو سال ۱۹۹۲ که مسیحیان انتخابات لبنان را تحریم کرده بودند این بار نیز تکرار میشود و آثار آن چیست؟
بعد از پایان جنگ در لبنان و تصویب معاهده طائف در سال ۱۹۹۰ مقامات جدید لبنان بعد از یک وقفه اجباری ۲۰ ساله خواستار برگزاری انتخابات پارلمانی شدند. به این ترتیب انتخابات پارلمانی در سال ۱۹۹۲ برگزار شد اما مسیحیان آن را تحریم کردند؛ زیرا معتقد بودند این انتخابات در شرایطی برگزار میشود که نمایندگان واقعی آنها را به حاشیه میبرد. در واقع در آن زمان مسیحیان توانستند در اکثر مناطق لبنان این تحریم انتخاباتی را اعمال کنند.
اما امروز به نظر میرسد که طرفداران جریان المستقبل در صدد تکرار تجربه تحریم انتخابات لبنان در سال ۱۹۹۲ هستند، با این تصور که این تحریم میتواند زندگی سیاسی سعد حریری را احیا کرده و مجدداً او را به عنوان یک رهبر سیاسی که هیچ جایگزینی در میان سنیها ندارد معرفی کند. اما در واقع تحریم همه جانبه انتخابات لبنان توسط سنیها در مرحله کنونی مانند تحریمی که در سال ۱۹۹۲ توسط مسیحیان رخ داد بنا به دلایلی ممکن نیست:
- با وجود این که سعد حریری اعلام کرده بود هیچ یک از نمایندگان جریان المستقبل به نام این جریان در انتخابات مشارکت نخواهند کرد اما بسیاری از رهبران جریان المستقبل و نمایندگان سابق آن برای مشارکت در انتخابات پارلمانی لبنان کاندید شدهاند، از جمله «فواد سنیوره» نخستوزیر اسبق لبنان که با حمایت عربستان سعودی کمپین بزرگی برای جلب آرای سنیها و همچنین تبلیغ علیه حزبالله به راه انداخته است.
با وجود اینکه نمایندگان مذکور به نام جریان المستقبل در انتخابات مشارکت نکردهاند اما اعتبار خود را از این جریان کسب میکنند. نیروهای وابسته به ائتلاف ۱۴ مارس نیز با دور زدن سعد حریری و به ویژه با کمپینی که حزب نیروهای لبنانی به ریاست «سمیر جعجع» به راه انداخته تحت حمایت سفارتخانههای آمریکا و عربستان در تلاش برای کسب حداکثر کرسیهای پارلمانی هستند.
- به دلیل حمایتهای آشکار مادی و سیاسی خارجی و برخی تحرکات دیپلماتیک بی سابقه در لبنان تکرار تجربه تحریم انتخابات این کشور مشابه سال ۱۹۹۲ دور از انتظار است. «ولید البخاری» سفیر عربستان که حدود یک ماه قبل به بیروت بازگشت به محض رسیدن به لبنان دوره افتاده و با بازدید از مناطق مختلف به ویژه مناطق سنی نشین این کشور از رهبران و سیاستمداران سنی میخواهد تا مردم را به مشارکت در انتخابات دعوت کنند. سفیر عربستان همچنین با پیشنهادات مالی و سیاسی از رای دهندگان میخواهد به لیستهای مورد حمایت عربستان به ویژه لیستهای وابسته به حزب نیروهای لبنانی و فواد سنیوره رای بدهند.
- پولهای مشکوکی که در جریان کمپینهای انتخاباتی در لبنان از خارج وارد شده در چارچوب تحریک مردم برای مشارکت در انتخابات است و بسیاری از طرفداران جریان المستقبل را تحت تاثیر قرار میدهد. آنگونه که منابع آگاه گزارش میدهند این پولها از عربستان و برخی کشورهای حوزه خلیج فارس وارد لبنان شده تا سنیهای لبنان را تحریک به حضور در پای صندوقها و رای دادن به حزب نیروهای لبنانی کند.
در شرایط فعلی که نقش جریان المستقبل و شخص سعد حریری در عرصه سیاسی لبنان به حاشیه رفته این جریان قصد دارد از همه ابزارها و امکانات موجود برای رسیدن به اهداف خود و بازگرداندن جایگاه سعد حریری استفاده کند. تحریم انتخابات پارلمانی لبنان توسط سعد حریری و جریان المستقبل نیز در همین چارچوب انجام میگیرد. اما واقعیت آن است که حتی اگر یک تحریم همه جانبه توسط سنیهای لبنان در انتخابات پارلمانی این کشور صورت بگیرد بازگشت مجدد ساعت حریری به معادلات سیاسی لبنان ممکن نیست، مگر اینکه عربستان سعودی این اجازه را به او بدهد.
تجربه تحریم انتخابات لبنان در سال ۱۹۹۲ توسط مسیحیان نشان میدهد که آنها نتوانستند به اهداف خود در این زمینه برسند و هیچکس به تحریم مسیحیان اهمیتی نداد بنابراین آنها بازگشتند و در سال ۱۹۹۶ در انتخابات مشارکت کردند.
اکنون علاوه بر توطئههایی که حزب نیروهای لبنانی به ریاست سمیر جعجع علیه سعد حریری در عربستان به راه انداخته، حریری به دلیل شکست تلاشهای خود در مقابله با حزب الله مجبور است بهای خشم سعودیها را بپردازد. واقعیت آن است که سعد حریری تلاش زیادی کرد تا با کمکهای بین المللی بر این خشم عربستان غلبه کند و اکنون نیز هراندازه که فشارهای او برای تحریم انتخابات پارلمانی لبنان بیشتر شود باز هم نمیتواند «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی را از تصمیم خود برای پایان دادن به زندگی سیاسی سعد حریری منصرف کند.
منبع: تسنیم
آیا سعد حریری در دقیقه ۹۰ به معادلات سیاسی لبنان برمیگردد؟
سعد حریری و حامیانش در فاصله بسیار كمی كه تا زمان برگزاری انتخابات پارلمانی لبنان باقی مانده همچنان تلاش میكنند تا جایگاه او را در عرصه سیاسی این كشور بازگردانند.
صاحبخبر -
∎