به گزارش گروه بینالملل ایسکانیوز، وزارت امور خارجه روسیه شب گذشته با انتشار بیانیهای اعلام کرد که این کشور مجبور خواهد شد تا در صورت پیوستن فنلاند به ناتو، اقدامات تلافی جویانه، چه از لحاظ ماهیت نظامی-فنی و چه از نظر سیاسی، انجام دهد تا از افزایش تهدیدات در حال ظهور علیه امنیت ملی خود جلوگیری کند.
بیشتر بخوانید
آخرین تحولات اوکراین| آمریکا اطلاعات مربوط به مقامات روسی را به کییف منتقل نخواهد کرد
این وزارتخانه تاکید کرد که پیوستن فنلاند به ناتو نقض تعهدات حقوقی بین المللی این کشور، و در وهله نخست، پیمان صلح پاریس در سال ۱۹۴۷ و توافقنامه دوجانبه بین روسیه و فنلاند در سال ۱۹۹۲ خواهد بود. وزارت امور خارجه روسیه یادآور شد که هدف پیمان آتلانتیک شمالی، ادامه گسترش به سمت مرزهای فدراسیون روسیه و سازماندهی جناح دیگری برای تهدید نظامی علیه مسکو است.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین، نیز روز گذشته در تفسیر تصمیم اخیر فنلاند، هشدار داد که گسترش ناتو امنیت جهان، به طور کلی و قاره اروپا به طور خاص را تهدید میکند.
دیمیتری پولیانسکی، معاون اول نماینده دائم روسیه در سازمان ملل نیز گفت که پیوستن سوئد و فنلاند به ناتو ضربهای به امنیت این کشور نخواهد زد. به گفته وی، روسیه آماده مقابله با تهدیدات از جانب ناتو است و اقدامات احتیاطی لازم را برای این منظور انجام داده است.
پکا خاویستو، وزیر امور خارجه فنلاند صبح امروز، جمعه اعلام کرد که کشورش قصد دارد در اواسط هفته آینده به طور رسمی برای عضویت در ناتو درخواست دهد. به گفته وی، اگر مجلس ملی فنلاند سند مربوطه را تصویب کند، این درخواست هفته آینده رسماً به بروکسل ارائه خواهد شد. انتظار میرود تصمیم رسمی فنلاند در تاریخ ۱۵ ماه مه (۲۵ اردیبهشت ماه) اتخاذ شود.
وزیر خارجه فنلاند یادآور شد که این کشور برای هر وضعیتی در مناطق مرزی خود با روسیه آماده است، البته مایل است آرامش حاضر در مرزهای دو کشور همچنان حفظ شود. وی روسیه را "همسایه مهمی" برای فنلاند نامید، ولی در عین حال یادآور شد که روابط بین دو کشور در بحبوحه تشدید اوضاع پیرامون اوکراین پیچیدهتر شده است.
جنیفر ساکی، سخنگوی کاخ سفید نیز شب گذشته اعلام کرد که واشنگتن آماده است از تصمیم سوئد و فنلاند برای پیوستن به پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) حمایت کند. به گفته وی، دولت ایالات متحده قصد دارد کمکهای لازم را به این دو کشور در تسریع روند الحاق ارائه کند.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به روز هفتاد و نه جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
***
«زلنسکی» آماده دیدار با «پوتین» است
سخنگوی رئیس جمهور ترکیه اعلام کرد که رئیس جمهور اوکراین از آمادگی خود برای دیدار با همتای روس با میانجیگری آنکارا خبر داده است. «ابراهیم کالین» سخنگوی رئیس جمهور ترکیه اعلام کرد که «ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین آماده دیدار با «ولادیمیر پوتین» همتای روس خود است.
کالین در این باره گفت: طی سفرمان به کییف، دیداری با زلنسکی داشتم. وی از ترکیه به خاطر نگرش سازنده و متعادل و حمایتی که از اوکراین میکند، تشکر و تاکید کرد که آنها به ترکیه اعتماد کامل دارند. علاوه بر این، زلنسکی تأیید کرد که آماده است با میانجیگری رئیس جمهور کشورمان با پوتین دیدار کند.
این در حالی است که «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین امروز اعلام کرد که مسکو امکان دیدار رؤسای جمهور روسیه و اوکراین را رد نمیکند، اما این مسئله نیازمند برخی اقدامات مقدماتی است.
وی در این باره گفت: در قبال این مسوله موضع به هیچ وجه تغییر نکرده است. شما موضع رئیس جمهور روسیه را به خوبی میشناسید. هیچکس امکان چنین جلسهای را رد نمیکند، اما باید برای آن آماده شد و آمادگی برای این جلسه میتواند و باید صرفاً در تدوین یک سند مناسب بیان شود که پس از آن باید در بالاترین سطح نهایی شود.
پسکوف همچنین اضافه کرد که کییف هنوز پاسخی نسبت به پیشنهادات ارائه شده توسط مسکو نداده است.
هشدار روسیه در خصوص عواقب تهدید کردن یک قدرت هستهای
دیمیتری پولیانسکی، معاون اول نماینده دائم فدراسیون روسیه در سازمان ملل صبح امروز، جمعه در مصاحبه با نشریه انگلیسی "UnHerd News" اعلام کرد، کشورهایی که یک قدرت هستهای را تهدید میکنند باید امکان پاسخگویی به این تهدید را نیز در نظر بگیرند. بدین ترتیب پولیانسکی در پاسخ به سئوالی درباره اینکه روسیه در چه شرایطی دست به حمله هستهای خواهد زد، توضیح داد.
این دیپلمات روس گفت: «من فکر میکنم، اگر شما با یک قدرت هستهای سر و کار دارید، اگر یک قدرت نظامی را تهدید میکنید، باید همه گزینهها و عواقب احتمالی این اقدام را نیز در نظر بگیرید.»
وی در عین حال تاکید کرد که یک فرد نظامی نیست و نمیتواند به طور کامل به این سئوال مطرح شده پاسخ دهد.
البته معاون نماینده دائم روسیه در سازمان ملل این واقعیت را مورد توجه قرار داد که از آنجایی که این کشور دارای تسلیحات هستهای است، استفاده از آنها "در صورت وجود تهدید جدی برای روسیه" امکان پذیر خواهد بود.
علاوه بر این، پولیانسکی در خصوص احتمال ورود فنلاند و سوئد به پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) نیز یادآور شد، پس از پیوستن این کشورها به ناتو و متعاقب آن استقرار نیروهای ناتو در خاک دو کشور، هر دو کشور ممکن است به اهداف بالقوه برای نیروهای مسلح روسیه تبدیل شوند. به گفته وی، روسیه آماده مقابله با تهدیدات از جانب ناتو است، مقامات این کشور اقدامات احتیاطی لازم را برای این امر انجام دادهاند.
شرط روسیه برای دستیابی به صلح در اوکراین/ مسکو تفاوت چندانی بین ناتو و اتحادیه اروپا نمیبیند
دیمیتری پولیانسکی، معاون اول نماینده دائم روسیه در سازمان ملل صبح امروز، جمعه در مصاحبه با نشریه انگلیسی "UnHerd News" تاکید کرد، بدون غیرنظامی کردن و نازیزدایی اوکراین، صلح در این کشور محقق نمیشود.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر فرصتی برای راه حل دیپلماتیک اوضاع اوکراین نمیبیند، یادآور شد که مواضع روسیه در خصوص الحاق اوکراین به اتحادیه اروپا تغییر کرده و اکنون مسکو با آن مخالف است. به گفته پولیانسکی، پیوستن اوکراین به اتحادیه اروپا نمیتواند به توافق صلح با کییف کمکی کند.
این دیپلمات یادآور شد که روسیه هر چه میگذرد، تفاوت کمتری بین اتحادیه اروپا و ناتو میبیند و هر دو سازمان مواضع خصمانهای علیه این کشور اتخاذ میکنند.
عرضه گاز به اروپا از طریق لهستان قطع شد
همچنین برخی خبرها حکایت از آن دارد که گازپروم، عرضه گاز به اروپا از طریق لهستان را قطع کرده است. شرکت گازپروم، غول گازی روسیه در بیانیهای از قطع عرضه گاز به اروپا از طریق خط لوله یامال که از خاک لهستان میگذرد و به آلمان متصل میشود، خبر داد.
تصمیم گازپروم برای توقف صادرات گاز از مسیر لهستان پس از اعلام تحریمهای روسیه علیه ۳۰ شرکت اروپایی، از جمله «ایروپول گاز» لهستان اعلام شده است. این شرکت مالک بخش لهستانی خط لوله یامال است.
خط لوله گاز فراملی یامال- اروپا از قلمرو چهار کشور روسیه، بلاروس، لهستان و آلمان عبور میکند و ظرفیت آن ۳۲.۹ میلیارد متر مکعب گاز در سال است. سرگئی کوپریانوف سخنگوی گازپروم اعلام کرد تحریمهای روسیه به معنی ممنوعیت استفاده از خط لوله شرکت ایروپول گاز برای انتقال گاز این کشور است.
این قطع گاز روسیه در همان روزی اتفاق میافتد که فنلاند اعلام کرد کشوری بیطرف برای درخواست عضویت در ناتو نخواهد بود. «سائولی نینیسته» رئیس جمهوری و «سانا مارین» نخست وزیر فنلاند در بیانیه ای اعلام کردند فنلاند باید برای پیوستن به این سازمان «بدون تاخیر» درخواست دهد. مقامهای این کشور اطمینان دادهاند که امیدوارند اقدامات مقتضی در این راستا در روزهای آینده «به سرعت» برداشته شوند.
گازپروم پیش از این تحویل گاز به لهستان و بلغارستان را به دلیل امتناع از پرداخت هزینه عرضه به روبل متوقف کرد. بر اساس بیانیه این شرکت، تا زمانی که صوفیه و ورشو شرایط جدید را رعایت نکنند، عرضه گاز از سر گرفته نخواهد شد. شرکت دولتی گاز اوکراین نیز در روزهای اخیر از تعلیق جریان انتقال بخشی از گاز صادراتی روسیه به اروپا خبر داد.
«سون استن» اقتصاددان ارشد اروپا در گلدمن ساکس پیشبینی میکند که «تحریم کامل» خطوط لوله گازی که از روسیه وارد خاک اروپا میشوند، افزایش تولید ناخالص داخلی منطقه یورو را تا ۲.۲ درصد در سال ۲۰۲۲ کاهش میدهد.
کشورهای اروپایی درحال مذاکره و تلاش برای قطع واردات انرژی از روسیه و تحریم کامل بخش انرژی این کشور هستند اما تحلیلگران، قطع کامل وابستگی قاره سبز به گاز کرملین را زمانبر اعلام کرده و احتمال داده اند حداقل تا سال ۲۰۲۴، این وابستگی ادامه داشته باشد.