نمایشگاه کتاب تهران، بزرگترین رویداد سالانه فرهنگی در کشور به شمار میرود؛ رویدادی که اگرچه میزبانی آن با تهران است، اما تأثیرات فرهنگی خود را تا دورترین و محرومترین مناطق کشور میرساند.
سال ۱۳۶۶، زمانی که هنوز جنگ تحمیلی در اوج خود بود و تهران از سوی هواپیماهای بعثی بمباران میشد، اولین نمایشگاه کتاب با استقبال خارقالعادهای برگزار شد. مردم فرهنگدوست از سراسر ایران خود را به نمایشگاه کتاب که آن زمان در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران برگزار میشد، رسانده بودند تا شاهد آخرین دستاوردهای فرهنگی در حوزه نشر باشند. اولین گام نمایشگاه کتاب تهران، آنقدر محکم بود که تا امروز هیچ رویداد فرهنگی نتوانسته جای این نمایشگاه بینالمللی را پر کند. اگرچه تغییرات اجتماعی و فناوری باعث شده است که کتاب در طول سال با بیمهریهای زیادی روبهرو شود، اما قشر کتابخوان هرساله چشم به راه اردیبهشتماه است تا به بهانه برگزاری نمایشگاه سلامی به کتاب آن «یار مهربان» داشته باشد.
درهای سی و سومین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از روز گذشته به روی علاقهمندان به کتاب باز شده است. اگرچه هنوز جانمایی برخی غرفهها تکمیل نشده، اما مردم آنقدر برای حضور در نمایشگاه مشتاق بودند که این ناهماهنگیهای اولیه به چشم نیاید. از دلایل استقبال از نمایشگاه کتاب امسال را میتوان به دوری دو ساله این رویداد بزرگ دانست که به دلیل شرایط کرونایی حاکم بر کشور و برای حفظ سلامت مردم، برگزاری نمایشگاه به تأخیر افتاده بود.
حمایت دولت از ناشران با وجود مشکلات ارزی
محمد مهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، در شبی که رئیسجمهور به دلیل مشغله کاری در افتتاحیه نمایشگاه کتاب غایب بود، از حمایت کامل دولت از کتاب و کتابخوانی گفت و تأکید کرد: «با وجود مشکلات موجود در تأمین ارز، در نظر داریم نیازهای ناشران را تأمین کنیم. همکاری بخشهای مختلف از جمله نظام بانکی جلب شده و امید میرود با برنامهریزیهای صورت گرفته به خودکفایی کامل در تولید کاغذ برسیم.»
اسماعیلی همچنین چتر حمایت دولت را بر سر صنف کتابفروشی گسترده دانست و گفت: «کتابفروشیها نماد فرهنگی هر شهر هستند. با سیاستهای منسجم اتخاذ شده، در نظر داریم تا پایان دولت مردمی، رشد کمی و کیفی کتابفروشیها را شاهد بوده و مطالبه رهبر معظم انقلاب در موضوع کتابخوانی را پاسخگو باشیم.»
وزیر ارشاد با اشاره به موفقیت برگزاری دو دوره نمایشگاه مجازی کتاب و فروش یک میلیون و ۳۵۰ هزار نسخه کتاب در نمایشگاه مجازی سال پیش، گفت: «امسال در کنار برگزاری حضوری، سامانه فروش مجازی نیز فعال شده و فرصت مطلوبی برای خرید کتاب برای شهرستانیها فراهم شده است.»
کتاب بدون تخفیف نخرید!
تمامی کتابهای حاضر در سیوسومین نمایشگاه کتاب تهران با تخفیف ۱۰ درصدی بهای کتاب عرضه میشوند. دانشجویان و طلاب برای خرید کتاب از بن ۳۵۰ هزار تومانی بهره خواهند برد. اساتید دانشگاه و حوزه نیز بن ۶۰۰ هزار تومانی میگیرند. مبلغ این بنها به صورت ۴۰ درصد کمک وزارت ارشاد و ۶۰ درصد پرداختی مخاطب است.
خریداران کتاب نیز مانند سابق از ارسال رایگان کتابها از سوی شرکت پست بهره خواهند برد.
میهمانهای خارجی با طعم جام جهانی
میزبان جام جهانی ۲۰۲۲ به عنوان مهمان ویژه نمایشگاه کتاب به تهران آمده است. غرفه کشور قطر در نمایشگاه کتاب تهران که دارای طراحی ویژهای برگرفته از معماری سنتی آن کشور است، با حضور وزیر فرهنگ قطر و هیئت همراهش افتتاح شد. علاوه بر میزبان جام جهانی، نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران شاهد حضور بیش از ۳۰ کشور خارجی است. در مجموع ۱۷۰ ناشر خارجی در نمایشگاه کتاب تهران حضور دارند. ایران از ۵۰ چهره فرهنگی خارجی نیز برای حضور در این نمایشگاه دعوت کرده است و تلاش شده پس از دو سال غیبت نمایشگاه کتاب، بازگشت خوبی برای آن تدارک دیده شود.
وعده وزیر ارشاد به خودکفایی کامل کاغذ در آغاز نمایشگاه کتاب
نمایشگاه کتاب تهران، بزرگترین رویداد سالانه فرهنگی در کشور به شمار میرود؛ رویدادی که اگرچه میزبانی آن با تهران است، اما تأثیرات فرهنگی خود را تا دورترین و محرومترین مناطق کشور میرساند.
صاحبخبر -
∎