بعد از اعلام قیمت جدید گندم به صنایع آردبر و حذف یارانه آرد بخش صنف و صنعت نگرانیهایی بابت افزایش چند برابری قیمت ماکارونی وکیک و کلوچه به وجود آمد. آرد بخش صنف و صنعت که تا یکی دو هفته گذشته با قیمت ۵۸۰۰ تومان به دست صنف و صنعت میرسید، امروز با حذف یارانه به کیلویی ۱۶هزار تومان رسیده است.
بررسی میدانی خبرنگار ایسنا نشان میدهد که پس از اعلام رسمی افزایش قیمت آرد صنف و صنعت ماکارونی که جای برنج را برای طبقات پایینتر جامعه پر کرده بود در بازار تبدیل به محصولی کمیاب و دستنیافتنی و همچنین گران شده است. در بازار مصلی هم خبری از فروش عمده ماکارونی نبوده و قفسههای مغازه انباشته از برنج و دیگر کالاها بود. از فروشندهها علت کمبود و گرانی ماکارونی را جویا میشویم. یکی از فروشندگان عنوان میکند: ماکارونی تمام کردهایم و معلوم نیست چه زمانی بار جدید در بازار تزریق شود.
پس از مراجعه به چند فروشگاه و جستجوی بینتیجه برای خرید ماکارونی وارد مغازهای میشویم که چندین بسته ماکارونی در قفسههایش دیده میشود؛ فروشنده میگوید: ماکارونی را به صورت عمده نمیفروشد و تنها به صورت بستهای و تکی آن را به فروش میرساند. وقتی دلیل این امر را جویا شدیم، بیان میکند: دیگر کسی در بازار ماکارونی را به صورت عمده به فروش نمیرساند، زیرا آرد گران شده است، حتی در فروشگاههای زنجیرهای نیز ماکارونی کمیاب است.
وی ادامه میدهد: ما نیز به صورت تکی و دانهای ماکارونی را میفروشیم. قیمت ماکارونی ۷۰۰ گرمی که تا دیروز ۷۵۰۰ تومان بود الان به قیمت ۱۴ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده است.
فروشنده دیگری که دل پردردی از وضعیت موجود در بازار دارد، عنوان میکند: کاسبی دیگر فایدهای ندارد و باید جمع کنیم. بستههای ماکارونی که در مغازه موجود است مربوط به خرید قبل است. متاسفانه قدرت خرید مردم کاهش پیدا کرده است و همین چند بسته روی دست ما باقی مانده است.
یکی از خرده فروشان در سطح شهر میگوید: ماکارونی با قیمت ۸۶۰۰ را گرانتر خریده و در حال حاضر ۱۱ هزار تومان میفروشم، من نیز این محصول را گرانتر تهیه کرده و مجبورم با قیمت بالاتر عرضه کنم.
در همین راستا محمد سپانلو، دبیر انجمن صنفی کارخانجات استانهای خراسان در خصوص افزایش قیمت گندم صنف و صنعت و اثرات آن بر قیمت آرد صنایع اظهار میکند: بر اساس تصمیمات اتخاذ شده توسط دولت قیمت گندم صنف و صنعت از کیلویی ۲۷۰۰ به ۱۲ هزار تومان افزایش پیدا کرده که با توجه به این افزایش قیمت و سایر پارامترها قیمت آرد نیز تعیین خواهد شد.
وی ادامه میدهد: مسلما افزایش قیمت گندم موجب افزایش قیمت آرد و پیامد آن افزایش نرخ محصولات نهایی مانند کیک، کلوچه، ماکارونی، انواع رشتهها و... است. باید توجه داشت این قیمتها با توجه به آنالیز محصولات تولیدی و تایید مراجع ذیصلاح دولتی تعیین خواهد شد.
دبیر انجمن صنفی کارخانجات آرد استانهای خراسان با اشاره به پارامترهای تعیینکننده قیمت آرد تصریح میکند: موارد مختلفی از جمله درجه استحصال آرد، قیمت سبوس، هزینه تولید، ضایعات مربوط به بوجاری گندم و... تعیینکننده قیمت آرد بوده که آنالیز پیشنهادی قیمت مذکور به کانون آرد ایران منعکس شده است.
سپانلو تصریح میکند: بر اساس آنالیز جدید میانگین قیمت متوسط انواع آرد حدود ۱۸ هزار و ۴۰۰ تومان برای هر کیلو بوده که سیر قانونی تعیین نرخ آرد از مراجع قانونی در حال انجام است. طی سال جاری علاوه بر افزایش نرخ گندم صنف و صنعت از ۲۷۰۰ تومان به ۱۲ هزار تومان افزایش ۵۷.۵ درصد هزینههای دستمزد، حمل و نقل، انرژی و... را نیز داشتهایم.
وی ادامه میدهد: تا قبل از افزایش قیمت گندم صنف و صنعت قیمت هر کیلو آرد تولیدی برای این بخش کیلویی ۵۸۰۰ تومان بود که با تصویب قیمت نرخ آن جدید به حدود ۱۸ هزار و ۴۰۰ تومان میرسد و به این ترتیب حدودا قیمت آرد صنعتی ۳.۵ برابر میشود. بر اساس خبرهای غیررسمی تنها به نان یارانه تعلق میگیرد و بر سایر صنایع آردی یارانهای تعلق نخواهد گرفت.
دبیر انجمن صنفی کارخانجات آرد استانهای خراسان بیان میکند: تفکر ما در بخش خصوصی برداشتن یارانه و آزادسازی صنعت است. تأکید ما بر این است که این کار خیلی زودتر باید انجام میشد. در حال حاضر سالانه حدود ۱۲ میلیون تن گندم در کشور مصرف میشود. هماکنون دولت گندم را با قیمت ۱۲ هزار تومان خریداری میکند و باید آن را با قیمت بسیار ناچیز ۶۵۰ و ۹۵۰ تومان به کارخانههای آرد بفروشد. این اختلاف قیمت چشمگیر ایجاد فساد، خروج آرد از چرخه تعریف شده و قاچاق آن را در پی دارد و در نتیجه نهتنها نان با کیفیت مورد نیاز مصرف کننده تامین نمیشود بلکه این موضوع باعث از بین رفتن منابع کشور نیز خواهد شد. از طرفی مشتری باید حق انتخاب داشته باشد ولی به دلیل اعمال دستوری قیمتها امکان تولید کالای کیفی و خوب از تولیدکننده گرفته شده است.
همچنین ناصر شعربافیان، مدیر نظارت جهادکشاورزی خراسان رضوی در گفتوگو با ایسنا در رابطه با وضعیت موجود ماکارونی در بازار اظهار میکند: علت کمیاب شدن ماکارونی در سطح بازار، این است که کارخانهها منتظر اعلام نرخ جدید تحویل آرد هستند. امیدواریم بعد از عید فطر قیمت نهایی تعیین و وضعیت قیمت ماکارونی مشخص شود.
وی تاکید کرد: مسلما ماکارونی که با قیمت قبل است باید با قیمت قبلی توزیع شود. اگر موردی از تخلف برای ما محرز شود یا مردم آن را گزارش کنند که ماکارونی در انبارها وجود داشته باشد، قابل پیگیری است. در حال حاضر بازرسیها در حال انجام است و مواردی را پیگیری کردیم.
به طور کلی عدم نظارت صحیح بر بازار عامل بسیاری از گرانیها و بی نظمیها در موضوع قیمت کالاها است و این موجب شده است خیلی از مواد غذایی پیش از ابلاغ قیمتهای جدید به استقبال گرانی بروند. اجرای دقیق نظارت موجب جلوگیری از سوء استفاده برخی و ایجاد التهاب در بازار خواهد شد.
انتهای پیام