شناسهٔ خبر: 53816885 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

همه‌چیز درباره رصد هلال ماه شوال ۱۴۴۳

یک پژوهشگر و مدرس نجوم با بیان اینکه هلال ماه امسال بحرانی است، گفت: شامگاه یکشنبه با هلال بحرانی ماه روبرو هستیم و احتمالاً رصد ماه با چشم غیرمسلح ممکن نیست.

صاحب‌خبر -

عمران مرادی در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: لحظه مقارنه ماه و خورشید به لحاظ ظاهری و از دید ما زمینیان گفته می‌شود. زمانی‌که خورشید در راستای ماه قرار می‌گیرد، به دلیل وجود نور خورشید ماه قابل رویت نیست و این لحظه مقارنه را لحظه تولد «ماه نو» می‌نامیم که در محاسبات نجومی ۵۸ دقیقه بامداد روز یکشنبه است و هرچه زمان می‌گذرد، فاصله ماه و خورشید افزایش یافته و رویت ماه بهتر می‌شود.

وی افزود: برای رویت بهتر ماه باید فاصله ماه و خورشید، بیش از هفت درجه باشد و ماه باید به اندازه کافی از خورشید فاصله بگیرد که نور خورشید مانع دیدن ماه نباشد. 

به گفته این مدرس و پژوهشگر نجوم، هلال اول هر ماه قمری در هنگام غروب قابل رصد است و برای دیدن هلال ماه شوال امسال غروب روز یکشنبه باید آماده باشیم. در این زمان ماه در آسمان حضور دارد، اما هنوز فاصله آن نسبت به خورشید به حدی نرسیده که پارامترهای رویت پذیری آن قوی شود. 

مرادی با بیان اینکه رویت هلال ماه‌های قمری با یکدیگر متفاوت است و ممکن است، گاهی شرایط رصد ساده و گاهی دشوار باشد، گفت: رصد هلال ماه بسته به فاکتورهای خاص به هلال رویت پذیر و بحرانی تقسیم می‌شود که در صورت نداشتن فاکتورهای مناسب شرایط رصد، امکان رویت دشوار است که در اصطلاح نجومی هلال آن ماه بحرانی در نظر گرفته می‌شود.

وی با بیان اینکه در رویت هلال یا اصطلاح فارسی آن هلال بینی، رویت هلال ماه‌های رمضان و شوال برای مسلمانان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، افزود: تلاش برای رویت هلال ماه را استهلال می نامند که دارای ارزش معنوی و مذهبی برای کشورهای اسلامی است، البته این رویداد ارزش علمی نیز دارد و کشورهای غیراسلامی نیز رویت هلال را در نظر می گیرند.

این پژوهشگر نجوم در خصوص مباحث نجومی و علمی رصد هلال ماه، توضیح داد: از نظر علمی ماه باید ویژگی‌هایی داشته باشد تا رویت‌پذیر شود. پارامترهایی برای رصد هلال اول ماه وجود دارد که نشان می‌دهد، رصد هلال ماه سخت است یا آسان. این آیتم‌ها در ماه‌های مختلف متفاوت است. اگر حداقل ارتفاع ماه از خورشید ۷ درجه و بالاتر باشد، ضخامت کمان ماه از ۱۵ ثانیه قوسی بیشتر باشد، مدت مکث ماه در آسمان طولانی (بیش از ۴۵ دقیقه) و فاصله ماه نسبت به خورشید زیاد باشد، امکان پذیری رویت هلال شرایط بهتری پیدا می‌کند.

شامگاه یکشنبه با هلال بحرانی ماه روبرو هستیم 

مرادی در خصوص وضعیت هلال ماه امسال در غروب روز یکشنبه، توضیح داد: در این زمان هنوز نور خورشید مزاحم رصد هلال ماه است، مدت مکث ماه در آسمان کمی بیشتر از نیم ساعت و ضخامت ماه کم است، درنتیجه فاکتورهای رویت‌پذیری کم هستند و به اصطلاح هلال ماه بحرانی است که با چشم غیرمسلح قابل رویت نیست.

وی افزود: بنابراین یکشنبه برای رصد ماه به ابزار رصدی قوی، افراد متخصص و هوای جوی مطلوب نیاز است، چراکه پارامترهای رصد و رویت‌پذیری هلال ضعیف است. اما اگر ماه رصد شود، در این صورت ماه رمضان ۲۹ روزه است و دوشنبه عید فطر اعلام خواهد شد. 

این پژوهشگر نجوم در پاسخ به اینکه اگر هلال ماه در شامگاه یکشنبه رصد نشود؟ گفت: اما امشب ماه رصد نشود، باید تا شامگاه دوشنبه صبر کنیم. در آن زمان بیش از ۴۲ ساعت از سن ماه گذشته و ارتفاع ماه در هنگام غروب خورشید مطلوب است، ضخامت ماه افزایش پیدا کرده و مدت مکث ماه در آسمان حدود ۹۸ دقیقه است که موجب می‌شود ماه بدون استفاده از ابزار رصدی قابل رویت باشد.

به گفته مرادی، به لحاظ فقهی برخی مراجع و از جمله مقام معظم رهبری قائل به این هستند که رویت ماه با ابزار رصدی قابل تایید است، بنابراین اگر روز یکشنبه با ابزار رصدی ماه دیده شود، عید فطر اعلام می‌شود، البته برخی فقها نیز معتقدند که ماه باید با چشم غیر مسلح دیده شود.

آیا می‌توان دو ماه رمضان ۲۹ روزه پشت سر هم داشت؟

وی در پاسخ به این پرسش که آیا می‌توان دو ماه رمضان ۲۹ روزه پشت سر هم داشت؟ توضیح داد؟ ماه دو حال حسابی و هلالی دارد. در حالت ماه حسابی مبنا محاسبات است و در این حالت نمی‌توان دو ماه رمضان ۲۹ روزه داشت، اما در ماه هلالی که مبنا رویت هلال است، می‌توان حداکثر تا سه ماه قمری ۲۹ روزه داشت.

انتهای پیام