به گزارش روز شنبه ایرنا از شبکه خبری «فرانس ۲۴»، راهبرد غرب مبنی بر فشار حداکثری بر روسیه در روزهای گذشته با اعلام تصمیم متحدان غربی اوکراین برای تقویت ارتش این کشور، وارد مرحله تازهای شد. این کشورها که تاکنون واکنش های خود را به اعمال تحریم های اقتصادی علیه مسکو و ارسال تسلیحات دفاعی برای کییف، محدود کرده بودند از ارسال هویتزر (از ادوات توپخانهای که برخی از ویژگیهای توپ جنگی و خمپاره انداز را دارد)، تانک، بالگرد و پهپاد به اوکراین خبر داده اند. در حالی که روسیه این دست اقدامات خصمانه را محکوم می کند و در مورد به راه افتادن «جنگ جهانی سوم» هشدار می دهد، آمریکا و اروپا اکنون قصد دارند دفاع اوکراین را در دراز مدت تقویت کنند.
جنگ اوکراین؛ نبردی طولانی
در حالی که آمریکا پیشتر از دو برنامه کمک نظامی به اوکراین به ارزش یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار خبر داده بود، «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا روز پنجشنبه تصویب بسته ۳۳ میلیارد دلاری کمک به کییف را از کنگره خواست. از این میزان، حدود بیست میلیارد دلار به کمک نظامی، سه میلیارد به کمک بشردوستانه و همچنین ۸ میلیارد به کمک اقتصادی به دولت اوکراین برای حفظ عملکرد موسسات و پرداخت حقوق کارکنان اختصاص خواهد یافت.
«سونیا دریدی» خبرنگار فرانس ۲۴ در واشنگتن در این باره گفت: به گفته دولت بایدن این کمک برای مقابله با روسیه در پنج ماه آینده ضروری است، زیرا واشنگتن معتقد است این جنگ ادامه خواهد یافت.
به گفته سرهنگ «دومینیک ترنکان» رئیس سابق ماموریت نظامی فرانسه در سازمان ملل، درخواست تازه بایدن مرحله خاصی در مناسبات آمریکا با اوکراین محسوب می شود. وی افزود: ما به وضوح می بینیم که رئیس جمهور آمریکا با بودجه هنگفت ۳۳ میلیارد دلاری و درخواست از کنگره، برای بلندمدت برنامه ریزی می کند. زیرا او دیگر نمی تواند روی بودجه استثنایی که قبلاً از آن بهره برده است، حساب کند. او اتحاد آمریکا پیرامون این موضوع را خواستار است که بسیار اهمیت دارد.
نوسازی و آموزش ارتش اوکراین
نیروهای روسیه پس از شکست در محاصره پایتخت اوکراین در ماه مارس (اسفند/فروردین)، اقدامات خود را بر مناطق روس زبان دونباس در شرق، متمرکز کردند. اما در هفتههای اخیر، مقامات نظامی روسیه عنوان کردند که این منطقه تنها یک مرحله در مسیر تسخیر گستردهتر جنوب اوکراین است. در برابر با این تهدید، غربی ها که تاکنون تمایلی به ارسال تسلیحات سنگین به اوکراین نداشته اند، تصمیم گرفته اند که دست به کار شوند.
در نشستی که در اواسط هفته گذشته با حضور ۴۰ کشور در پایگاه آمریکایی در رامشتاین در آلمان برگزار شد، هلند به ارسال چندین هویتزر زرهی به اوکراین متعهد شد که دولت آن را «سنگینترین توپخانه ارتش هلند» معرفی کرد. آلمان که تاکنون در زمینه ارسال سلاح پیش دستی نکرده بود، ارسال تانک پانتر «یوزپلنگ» از زرادخانه قدیمی خود را وعده داده و فرانسه نیز از تحویل توپهای سزار با برد ۴۰ کیلومتر خبر داده است.
«ینس استولتنبرگ» دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) روز پنجشنبه گفت: متحدان ناتو خود را برای حمایت از اوکراین در بلند مدت و نیز برای کمک به انتقال ارتش اوکراین از تجهیزات قدیمی دوران شوروی به تسلیحات و سیستمهای تسلیحاتی مدرنتر مطابق با استانداردهای ناتو که به آموزش بیشتر نیز نیاز دارد، آماده می کنند.
سرهنگ ترنکان با اشاره به اینکه ارتش اوکراین علاوه بر تجهیزات خود از سه نوع تسلیحات تکمیلی بهره می برد، عنوان کرد: ابتدا تسلیحاتی که ارتش روسیه رها کرده است، یعنی ۲۰۰ تا ۲۵۰ تانک. سپس تسلیحاتی که از دو هفته پیش توسط کشورهای اروپای شرقی که تسلیحاتی مشابه اوکراین دارند به این کشور ارسال شده است که به دلیل مشابهت با تسلیحات موجود به سرعت قابل استفاده است. در نهایت، تسلیحاتی که آمریکایی ها، فرانسوی ها، انگلیسی ها و غیره تاکنون تحویل داده اند که نیروهای اوکراینی این تجهیزات را نمی شناسند، بنابراین باید آموزش ببینند و این مساله زمان می برد.
کمک به کشور جنگزده یا مداخله در نبرد
فرانس ۲۴ در ادامه این گزارش می آورد: جای تعجب نیست که مسکو دریافت بدی از این همراهیهای نظامی دارد. در حالی که «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه از تهدید بروز «جنگ جهانی سوم» سخن میگوید، «ولادیمیر پوتین» به نوبه خود در مورد هرگونه مداخله خارجی در جنگ هشدار و وعده داده است که این اقدام «سریع و برق آسا» پاسخ داده شود.
«لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا چند روز پیش گفته بود «می خواهیم روسیه آنقدر که دیگر نتواند اقدام مشابه حمله به اوکراین را صورت دهد، تضعیف شود». بایدن در سخنرانی خود در کنگره با نرم کردن این موضع، تصریح کرد که بحث حمله به روسیه نیست بلکه کمک به اوکراین برای دفاع از خود مطرح است.
سرهنگ دومینیک ترنکان، اظهارات آستین را «به شدت خطرناک» خواند چرا که این اظهارات، تبلیغات روسیه را در مورد حمله به مسکو تغذیه خواهد کرد. وی عنوان کرد: ما باید این مساله را کنار بگذاریم و از جایگاه قانونی که در آن قرار داریم حمایت کنیم. این ماده ۵۱ منشور ملل متحد است: وقتی کشوری که مورد حمله قرار می گیرد، حق دارد از خود دفاع کند و ما حق داریم به آن کمک کنیم. ما باید خود را در این چارچوب قرار دهیم: دفاع از کشور مورد حمله قرار گرفته و نه شکست دادن کشور متجاوز.
به گزارش ایرنا، «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه روز ۲۱ فوریه/۲ اسفند ۱۴۰۰ با انتقاد از بیتوجهی غرب به نگرانیهای امنیتی مسکو، استقلال جمهوریهای خلق دونتسک و لوهانتسک را در منطقه دونباس به رسمیت شناخت.
وی سه روز پس از آن نیز در ۵ اسفند/۲۴ فوریه آغاز «عملیات نظامی ویژه» علیه اوکراین را اعلام کرد و روابط پرتنش مسکو- کییف به رویارویی نظامی تغییر وضعیت داد. درگیری ها در اوکراین همچنان ادامه دارد و به تازگی وارد سومین ماه خود شده است.
نظر شما