شناسهٔ خبر: 53612796 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: آنا | لینک خبر

عضو هیئت مدیره انجمن نانو فناوری در گفت‌وگوی مشروح با آنا:

لزوم تقویت علم ریاضیات در کشور/ ریاضیات هسته اصلی بسیاری از علوم امروزی است

علی ایرانمنش گفت: ریاضیات به عنوان یکی از رشته‌های علوم پایه نقش مهمی در توسعه علوم به‌ویژه علوم مهندسی و پزشکی و پیشبرد تمدن جامعه بشری ایفا می‌کند.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، فناوری‌های پیشرفته امروز مانند کامپیوتر، تلفن همراه و .... مدیون علم ریاضی هستند؛ علمی که امروزه صدها شاخه فرعی و اصلی دارد اما متاسفانه در ایران بودجه پژوهشی کمی به آن اختصاص پیدا می‌کند و اکنون پژوهشگران این حوزه با چالش‌ها و مشکلات زیادی مواجه‌اند.

علی ایرانمنش، استاد تمام رشته ریاضی و رئیس دانشکده علوم ریاضی دانشگاه تربیت مدرس و عضو هیئت مدیره انجمن نانو فناوری ایران در این خصوص به آنا می‌گوید: یکی از مهمترین توانایی دانش آموختگان ریاضی، قدرت تجزیه و تحلیل مسائل ریاضی است. خوشبختانه اکنون ایران از نظر علم ریاضی جایگاه بسیار خوبی در دنیا دارد. بالاترین رتبه ریاضی در دنیا گروه پنج است که تقریبا تمام کشورهای صنعتی جهان در این گروه قرار دارند. در آسیا تنها کشور چین جزو کشورهایی محسوب می‌شود که در این گروه قرار دارد. پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، ایران در رتبه گروه یک قرار داشت اما به مرور زمان توانست ارتقا پیدا کند به گونه‌ای که از سال 2017 میلادی توانست به گروه چهار جهانی صعود پیدا کند.

هرچند اکنون ایران در علم ریاضی از جایگاه خوبی در دنیا برخوردار است اما متاسفانه نهادهای تصمیم گیر برای کمک به انجمن ریاضی جهت پرداخت حق عضویتش در اتحادیه ریاضیدانان جهان همکاری و همراهی لازم را انجام نمی‌دهند. در حال حاضر برای عضویت در بسیاری از سازمان‌های بین المللی باید سالانه حق عضویتی پرداخته شود. با توجه به ارتقای گروهی که ما داریم باید سالانه 11 هزار یورو حق عضویت به این نهاد پرداخت کنیم. متاسفانه طی چهار سال اخیر نتوانسته‌ایم حق عضویت‌مان را پرداخت کنیم زیرا انجمن ریاضی ایران که نهادی وابسته به کشور است از منابع مالی خودش قدرت پرداخت این پول را ندارد.

طبق آیین‌نامه‌ای که وجود دارد اگر ایران نتواند تا پایان تیر ماه سال آینده کل میزان حق عضویت این اتحادیه را پرداخت کند از این سازمان اخراج خواهد شد. اخراج ایران به منزله هدر رفتن تمام زحمات ریاضیدانان کشور طی چهار دهه اخیر است. امیدواریم نهادهای تصمیم گیر ما را حمایت کنند تا ما بتوانیم این حق عضویت را پرداخت کنیم و در اتحادیه ریاضیدانان جهان ماندگار شویم و از اخراج کشور جمهوری اسلامی ایران از این اتحادیه معتبر بین المللی جلوگیری به عمل آید.

اکنون مکاتباتی با سازمان برنامه و بودجه، معاونت حقوقی ریاست جمهوری و همچنین وزارت علوم، تحقیقات و فناوری داشته‌ایم اما آنها به دلیل محدودیت‌هایی که داشته‌اند تا به امروز نتوانسته‌اند کمکی به ما کنند. البته طبق رایزنی‌هایی که ما با معاونت پژوهشی وزارت علوم داشتیم، قرار شد که این معاونت با توجه به میزان اعتباراتی که برای معاونت پژوهشی دیده شده است در حد توانش بخشی از این هزینه‌ها را پرداخت کند بنابراین پرداخت تمام این مبلغ از معضلاتی است که ما در آینده با آن مواجه‌ایم. نهاد مالی مانند سازمان برنامه و بودجه کشور باید برای این مساله ردیف بودجه‌ای ببیند و بودجه‌ای مصوب کند که ما بتوانیم در قالب آن در ردیف بودجه، حق عضویت سالانه مان را پرداخت کنیم.

موفقیت پروژه‌های کاربردی در گروی پژوهش‌های بنیادی است

ایرانمنش می‌گوید: اختصاص بودجه پژوهشی اندک به علم ریاضی، درد جهانی است که اکنون در بسیاری از کشورهای جهان رخ داده است. اکنون بسیاری از کشورهای جهان به این اندیشه رسیده‌اند که علم ریاضی پایه و اساس تمام علوم است و بدین منظور آنها درصدی بودجه که باید برای تولید ناخالص ملی به پژوهش‌های بنیادی اختصاص دهند، درصدی نیز به علم ریاضی اختصاص داده‌اند. اکنون سازمانی مانند ناسا که همه تصور می‌کنند سازمانی کاربردی است و فقط پروژه‌های کاربردی را مورد حمایت قرار می دهد، بودجه ای برای انجام پژوهش های بنیادی مخصوصا در حوزه ریاضی اختصاص داده است زیرا آنها دقیقا می‌دانند موفقیت‌های پروژه‌های کاربردی در گروی انجام پژوهش‌های بنیادی مانند علم ریاضی است.

همه می‌دانیم که تحقیقات در حوزه ریاضیات بر خلاف رشته‌های فنی و مهندسی زود بازده نیستند؛ رشته‌های فنی و مهندسی بلافاصله پس از اینکه پروژه‌ای برایشان تعریف می‌شود در زمان کوتاه به نتیجه می‌رسند اما در حوزه‌های علوم بنیادی از جمله ریاضی چنین چیزی امکان پذیر نیست از اینرو باید مسوولان تصمیم‌گیر این نکته مهم را نیز مد نظر بگیرند. مقام معظم رهبری همواره از حامیان معنوی ما در بحث رشته ریاضی هستند. ایشان بارها در سخنرانی‌هایشان اعلام کرده‌اند که باید علوم پایه مخصوصا ریاضی مورد حمایت قرار بگیرند بنابراین من از مسوولان اجرایی درخواست دارم در راستای تقویت ریاضیات کشور بر اساس رهنمودهای مقام معظم رهبری حمایت‌های واقعی و اجرایی از نهادهایی از جمله انجمن ریاضی ایران انجام دهند.

لزوم تقویت علم ریاضیات در کشور/ ریاضیات هسته اصلی بسیاری از علوم امروزی است

ریاضیات به توسعه علم و مهندسی و پزشکی کمک کرده است

رئیس دانشکده علوم ریاضی دانشگاه تربیت مدرس عنوان می‌کند: رئیس انجمن ریاضی امریکا اخیرا به مناسبت سال بین المللی علوم پایه که از ابتدای سال 2022( دی ماه 1400) آغاز شده است در پیغامی به انجمن‌های کل دنیا اعلام کرده که ریاضیات هسته اصلی بسیاری از علوم امروزی است در حالی که بسیاری از مردم ریاضیات را در درجه اول به عنوان ابزاری برای تحلیل داده‌ها، انجام پیش بینی می‌شناسند. در حقیقت ریاضیات به شیوه بنیادین عملا به توسعه علم مهندسی و پزشکی کمک کرده است. از نیوتن که از فواصل بی‌نهایت کوچک برای محاسبه حرکت استفاده می‌کرد تا کاربرد فراگیر نظریه اعداد در سامانه‌های رمزنگاری نظریه‌های ریاضی که منجر به پیدایش روش‌های بنیادین و جدیدی در مدل‌سازی و درک مسایل دنیای واقعی شده است، همگی اهمیت علم ریاضی را نشان می‌دهند بنابراین امیدواریم که سال بین المللی علوم پایه فرصتی برای برجسته کردن اهداف مرتبط با تقویت علوم بنیادی از جمله ریاضی باشد.

همچنین رئیس انجمن ریاضی کانادا نیز در پیغامی اشاره کرده است که متاسفانه امروزه جوانان کمتر اطلاعی نسبت به علم ریاضی دارند اما از اتفاق‌هایی که برای هنرپیشه ها و بازیگران سینما رخ می‌دهد، آگاهی زیادی دارند از اینرو ضرورت دارد فضای مجازی اهمیت علم ریاضی را تبیین کند اما متاسفانه این اتفاق نیفتاده و ما به سمت و سویی می‌رویم که در آینده عملا هیچ اطلاعاتی راجع به رشته‌های بنیادی نخواهیم داشت. ما صرفا به چیزهایی اهمیت خواهیم داد که شکلی هستند و برای زندگی بنیادی و اساسی مردم اثرگذار نیستند. در ایران نیز باید صد در صد از علم ریاضی حمایت شود. اگر از این علم حمایتی صورت نگیرد قطعا در آینده تاثیر آن در روند کارهای تحقیقاتی را مشاهده خواهیم کرد.

انتهای پیام/

نظر شما