شناسهٔ خبر: 53366697 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

چرا بایدن نمی تواند کنگره را برای حذف نام سپاه از لیست سیاه متقاعد کند؟

صاحب‌خبر -
چرا بایدن نمی تواند کنگره را برای حذف نام سپاه از لیست سیاه متقاعد کند؟

خبرگزاری آریا-وبگاه آمریکایی نزدیک به محافظه‌کاران در این کشور، از تلاش تقنینی قانونگذاران عضو این حزب در کنگره برای ممنوعیت اقدام احتمالی دولت جو بایدن جهت حذف سپاه پاسداران از فهرست ادعایی «تروریسم» خبر داد.
به گزارش خبرگزاری آریا،«واشنگتن فری بیکن» در گزارش روز دوشنبه خبر داد، به یک نسخه کپی از طرح پیشنهادی «برایان ماست» و اسکات پری» دو عضو جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان آمریکا دسترسی یافته است که موضوع آن ممنوع کردن تلاش احتمالی دولت بایدن برای برداشتن تحریم‌های مربوط به سپاه در راستای توافق جدید هسته‌ای با ایران است.
برایان ماست نماینده فلوریدا در مجلس نمایندگان آمریکا به همراه اسکات پری نماینده پنسیلوانیا در این مجلس، روز دوشنبه طرحی با عنوان «قانون جلوگیری از مماشات با تروریست ها توسط حامیان تروریسم» ارائه دادند. این طرح در صورت تبدیل شدن به قانون، کاخ سفید را از حذف سپاه از فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی بدون تایید کنگره منع می‌کند.
لازم به یادآوری است که دموکرات‌ها با چند کرسی بیشتر از جمهوری‌خواهان، اکثریت  مجلس نمایندگان را در اختیار دارند و در مجلس سنا هم به لطف حضور «کامالا هریس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا به عنوان رئیس مجلس سنا، ترکیب این مجلس 51 سناتور دموکرات در برابر 50 سناتور جمهوری‌خواه است.
برایان ماست عضو جمهوری‌خواه کنگره آمریکا در مصاحبه با وبگاه واشنگتن فری بیکن، به شدت به مواضع دولت دموکرات جو بایدن در قبال ایران و مذاکرات وین تاخته و اتهام‌زنی‌های بی اساس مقام‌های امریکایی و رژیم صهیونیستی علیه سپاه پاسداران را تکرار کرد.
این قانونگذار عضو کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا گفت: «رئیس‌جمهور بایدن نه تنها آشکارا قانون اساسی را که به آن سوگند یاد کرده دور می‌زند، بلکه آمریکایی‌ها را نیز در تلاش برای راضی کردن تروریست‌ها در معرض خطر قرار می‌دهد. از آنجایی که رئیس‌جمهور از انجام سوگند ریاست‌جمهوری خودداری می‌کند، ما این طرح را ارائه می‌کنیم تا او را از اتخاذ تصمیمات اجرایی در مورد امنیت ملی مانند حذف سازمان‌های تروریستی شناخته شده از فهرست، منع کنیم».
در طرح پیشنهادی او و اسکات پری آمده است که امکان برداشتن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست ادعایی تروریسم وجود ندارد مگر با تصویب آن در هر دو مجالس نمایندگان و سنای آمریکا.
این طرح پیشنهادی با حمایت «مری میلر» و «جف ون درو» دو قانونگذار دیگر جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان برای بررسی‌های بیشتر به کمیته روابط خارجی این مجلس ارائه شده است.
این طرح ضد ایرانی در شرایطی ارائه شده که طی هفته‌های اخیر اظهارنظرهای زیادی درباره وضعیت جاری در رابطه با مذاکرات وین با موضوع برجام مطرح شده است.
پیش از این و به دنبال انتشار اخبار تأییدنشده‌ای مبنی بر احتمال تصمیم آمریکا برای حذف کردن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست سازمان‌های تروریستی این کشور، «نفتالی بنت» نخست‌وزیر و «یائیر لاپید» وزیر خارجه رژیم صهیونیستی از دولت آمریکا خواستند که نام سپاه را از لیست سازمان‌های تروریستی خود حذف نکند.
آنها در بیانیه‌ای مشترک ادعا کردند: «سپاه پاسداران یک سازمان تروریستی است که هزاران نفر از جمله آمریکایی‌ها را به قتل رسانده است. برای ما سخت است باور کنیم که ایالات متحده تعریف خود را به عنوان یک سازمان تروریستی حذف کند»

آخرین مانع احیای برجام؛ حذف سپاه از لیست سیاه
در همین حال روزنامه وال‌استریت‌ژورنال گزارش داده است که اکنون، «آخرین مانع توافق هسته ای ایران، خروج سپاه پاسداران ایران از لیست FTO است».
لارنس نورمن خبرنگار وال‌استریت‌ژورنال گزارش داد: دیپلمات‌ها گفتند که تلاش برای احیای توافق هسته‌ای 2015 اکنون به حساس‌ترین موضوع از لحاظ سیاسی در مذاکرات بستگی دارد: حذف نام سپاه پاسداران ایران از فهرست [ادعایی] تروریسم آمریکا.
مقامات ارشد ایالات متحده می گویند که عدم دستیابی به سازش سریع با ایران در مورد این موضوع می تواند باعث شکست مذاکراتی شود که تقریباً در طول یک سال تقریباً همه اختلافات دیگر را حل کرده است.
به ادعای وال‌استریت‌ژورنال، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با بر عهده گرفتن مسئولیت حمله موشکی به یک مرکز متعلق به موساد که در نزدیکی کنسولگری جدید در حال احداث ایالات متحده بود، مذاکرات را پیچیده کرده است.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مدت‌هاست که به دلیل برنامه‌های موشکی بالستیک و موارد ادعایی نقض حقوق بشر با تحریم‌های آمریکا مواجه بوده و در سال 2017 در فهرست تحریم‌های ضدتروریسم قرار گرفته است. 
درج نام سپاه پاسداران در این فهرست بخشی از مجموعه اقدامات دولت ترامپ برای درج لیست افراد و نهادهای ایرانی تحت تحریم های تروریستی بود. این اولین بار بود که واشنگتن یک نهاد نظامی رسمی از یک کشور خارجی را به عنوان موجودیت تروریستی معرفی می کرد

 بایدن تحت فشار مخالفان برجام 
اختلاف بر سر نامگذاری تروریستی سپاه پاسداران در لحظه ای حساس در بحث درباره اقدامات واشنگتن و تهران برای پایبندی مجدد به برجام، رخ می‌دهد و نشان‌دهنده اختلاف جریان‌های متقاطع پیش روی تلاش های‌دولت بایدن برای احیای توافق است.
ایران از دولت بایدن خواسته است که تحریم‌هایی که مرتبط با [بهانه‌های ادعایی] تروریسم، حقوق بشر و سایر تحریم‌های غیرمرتبط با برنامه هسته‌ای‌اش هستند را لغو کند. متحدان آمریکا در منطقه که از قبل از توافقی که کار هسته‌ای ایران را برای همیشه محدود نمی‌کند نگران بودند، از این بیم دارند که اگر واشنگتن تحریم‌ها علیه سپاه پاسداران را لغو کند، [به ادعای آن‌ها] نیروهای متحد ایران مانند حزب‌الله لبنان و حوثی ها در یمن را جسور خواهد کرد.
نفتالی بنت، نخست وزیر رژیم اسرائیل روز یکشنبه ضمن تکرار لفاظی‌های خود علیه ایران ادعا کرد: «ما از قصد ایالات متحده برای تسلیم شدن مقابل تقاضای ایران و حذف سپاه از فهرست سازمان های تروریستی بسیار نگران هستیم». وی افزود که به نظر می‌رسد «واشنگتن "تقریبا به هر قیمتی" مایل به توافق با ایران است».

آمریکا آماده اتخاذ "تصمیمات سخت" برای احیای برجام است
در همین حال، یکی از مقامات وزارت خارجه آمریکا روز شنبه به تایمز اسرائیل گفت که ایالات متحده آماده است «تصمیمات سختی» بگیرد تا در بحبوحه فشار اسرائیل در مورد احتمال گزارش شده واشنگتن بتواند سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران (سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران) را از لیست سیاه تروریسم خارج کند. 
به نوشته تایمز اسرائیل، این اظهارات در بحبوحه نگرانی عمیق رهبران اسرائیل در مورد گزارش‌هایی مطرح می‌شود که واشنگتن می‌خواهد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را از فهرست گروه‌های تروریستی بر اساس توافق بالقوه حذف کند.
این مقام وزارت امور خارجه گفت: «ما در انظار عمومی مذاکره نمی‌کنیم و قرار نیست به ادعاهای خاصی در مورد اینکه چه تحریم‌هایی را به عنوان بخشی از بازگشت متقابل به اجرای کامل برجام، می‌خواهیم لغو کنیم پاسخ دهیم».
اما او گفت: «ما آماده ایم تصمیمات سختی برای بازگرداندن برنامه هسته ای ایران به محدودیت های برجام بگیریم

بزرگترین مانع بایدن برای حذف سپاه از فهرست تروریسم آمریکا
درخواست تهران برای حذف سپاه پاسداران به عنوان یک سازمان تروریستی خارجی و امتناع آمریکا از انجام آن، مذاکرات یکساله بر سر احیای توافق هسته ای ایران را بدون دستاورد جدیدی متوقف کرده و فضای کمی برای مصالحه وجود دارد.
 در شرایطی که مذاکرات احیای برجام به اذعان افراد آگاه به جریان مذاکرات تقریبا به نقطه پایانی رسیده، گفته می شود اختلاف بر سر حذف سپاه پاسداران از فهرست تروریسم ایالات متحده به مهمترین مانع بر سر راه به نتیجه رسیدن مذاکرات مبدل شده است. کارن دی یانگ، گزارشگر واشنگتن پست با انتشار یادداشتی با عنوان «مذاکرات هسته ای ایران بر سر موضوع تروریسم به بن بست رسیده است» به بررسی این مسئله پرداخته است.

 توافق اجتناب ناپذیر نیست
درخواست تهران برای حذف سپاه پاسداران به عنوان یک سازمان تروریستی خارجی و امتناع آمریکا از انجام آن، مذاکرات یکساله بر سر احیای توافق هسته ای ایران را بدون دستاورد جدیدی متوقف کرده و فضای کمی برای مصالحه وجود دارد.
از زمانی که مذاکرات در وین در ماه گذشته به تعویق افتاد، طرفهای اروپایی به شکل بی ثمری میان واشنگتن و تهران در رفت و آمد بوده اند. به گفته یک مقام آمریکایی «در این مرحله، هیچ پیشنهاد قابل قبولی برای طرفین ارائه نشده است». به گفته این مقام اینکه ایالات متحده تن به این تقاضا خواهد داد یا نه به رئیس جمهور بایدن بستگی دارد و »رئیس جمهور تصمیمی نگرفته و از نظر سیاسی، می دانیم که برداشتن این گام بسیار دشوار است». در حال حاضر، رابرت مالی، رئیس تیم مذاکره کننده ایالات متحده، طی یک نشست سیاست خارجی در هفته گذشته گفت، موفقیت »نزدیک و اجتناب ناپذیر نیست».
اما فراتر از این دو پایتخت، نگرانیها افزایش می یابد. «ما باید این مذاکره را به نتیجه برسانیم. خیلی چیزها در خطر است». انریکه مورا، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، هفته گذشته پیش از سفر به واشنگتن و تهران در اوایل این هفته در توییتر این ها را نوشت.

حذف انتشار بیانیه از روی میز
در حالی که تعداد انگشت شماری از موضوعات حل و فصل نشده باقی مانده، افراد آگاه به جریان مذاکرات می گویند اکنون اختلافات تقریباً به طور کامل حول موضوع سپاه پاسداران انقلاب اسلامی می چرخد. به گفته آنها تقاضای قبلی ایالات متحده در مورد انتشار بیانیه از سوی ایران مبنی بر انکار فعالیتهای منطقه ای در ازای حذف سپاه از فهرست مذکور، دیگر روی میز نیست.
برای دولت بایدن، بزرگترین مانع برای حذف سپاه از این لیست، واکنش احتمالی در کنگره است، جایی که این موضوع تنها مخالفت قابل توجه دو حزبی را با هرگونه توافق احیا شده با ایران افزایش داده است. مالی و برت مک گورک، هماهنگ‌کننده خاورمیانه در شورای امنیت ملی، در جلسات توجیهی و ملاقات‌هایی با قانون‌گذاران در هفته‌های اخیر، آنچه را که به عقیده آنها می‌تواند تأثیر ناچیز حذف از فهرست و همچنین خطر عدم انعقاد توافق باشد، تشریح کرده‌اند.

موضع سرسختانه متقابل
سپاه پاسداران و فرماندهانش تحت انبوهی از تحریم‌های وزارت خارجه و وزارت خزانه‌داری امریکا هستند که حتی در صورت خروج نهاد از لیست مذکور، همچنان پابرجا خواهند ماند. مالی در کنفرانس هفته گذشته در قطر گفت، صرف نظر از اینکه در مذاکرات چه اتفاقی می افتد، سپاه پاسداران «بر اساس قوانین ایالات متحده و سیاست های ما تحت تحریم باقی خواهد ماند و دیدگاه ما نسبت به آن تغییر نخواهد کرد».
کمال خرازی، وزیر امور خارجه سابق و مشاور فعلی رهبر ایران، طی سخنانی در همین نشست گفت که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی «قطعاً باید» از فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی خارج شود. حتی حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه که در مصاحبه تلویزیونی اخیر خود کمی انعطاف نشان داده بود، به سرعت عقب نشینی کرد و در پستی اینستاگرامی اعلام کرد که این موضوع یک «خط قرمز» برای ایران محسوب می شود.

پیامدهای فاجعه بار توقف توافق هسته ای
اما با انتشار اخباری مبنی بر اینکه بزرگترین موضوع باقیمانده روی میز، نامگذاری سپاه پاسداران به عنوان گروه تروریستی است، مخالفان این توافق، از جمله تقریباً همه جمهوری خواهان، متعهد شدند که تلاش های خود را برای توقف توافق دو برابر کنند و تعدادی از دموکرات ها نیز از این بابت ابراز نگرانی کرده اند.
ماه گذشته یک گروه دو حزبی متشکل از 21 عضو مجلس نمایندگان آمریکا نوشتند: «ما به شدت نگران گزارش‌هایی هستیم که حاکی از لغو احتمالی نامگذاری سپاه پاسداران در سازمان تروریستی خارجی است».
هرگونه اقدام دولت بایدن به واسطه انتشار گزارش‌های اطلاعاتی آمریکا که نشان می‌دهد ایران درصدد هدف قرار دادن مایک پمپئو و دیگر مقامات سابق آمریکایی که تهران آنها را مسئول حمله پهپادی در سال 2020 می‌داند که منجر به ترور سردار قاسم سلیمانی، فرمانده فقید نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شد، پیچیده‌تر می‌شود. اما برخی دیگر هشدار داده‌اند که رهبران ایران و ایالات متحده با میدان دادن به این موضوع آن را تبدیل به چیزی که ممکن است در نهایت هر چشم‌اندازی از توافق را از بین ببرد، «خود را به گوشه‌ی رینگ پرتاب کرده‌اند».
تریتا پارسی، کارشناس مسائل ایران و معاون اجرایی موسسه کوئینسی برایرحکمرانی مسئولانه، روز پنجشنبه نوشت: «شکست در احیای توافق هسته ای به احتمال زیاد به تشدید غیرقابل پیش بینی و غیرقابل کنترل درگیری ها شده، و تقریباً به طور قطع به افزایش سرسام آور قیمت نفت و گاز منجر خواهد شد.  هم برای ایران و هم برای آمریکا هزینه‌های سیاسی ناشی از حذف سپاه پاسداران انقلاب از فهرست یا عقب نشینی از این تقاضا، در مقایسه با تبعات ناشی از نابودی توافق، کمرنگ است.

نظر شما