بامداد پنجشنبه ۵ اسفند ۱۴۰۰، ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه پس از هفتهها گمانه زنی، بالاخره فرمان حمله نظامی همه جانبه به اوکراین را صادر کرد.
به گزارش «انتخاب»، روز گذشته اورزولا فن در لاین، رئیس کمیسیون اروپا اعلام کرد که اتحادیه اروپا آماده است تا برای تحقیق درباره کشتار غیرنظامیان در حومه کییف، گروههای حقیقتیاب به منطقه اعزام کند. رئیس جمهوری اوکراین پس از کشف گورهای جمعی روسیه را به ارتکاب نسلکشی در این کشور متهم کرد.
وزیر امور خارجه آلمان هم با بیان اینکه این کشور حمایت خود از اوکراین را تقویت خواهد کرد از اخراج ۴۰ دیپلمات روس خبر داد.
روسیه هم همچنان اتفاقات شهر بوچا را تکذیب می کند. این بار «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه با اشاره به تصاویر منتشرشده از شهر «بوچا» تأکید کرد که وقایع در بوچا در حقیقت یک «حمله ساختگی» بوده است.
این در حالی است که ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین در پاسخ مستقیم به این سوال که آیا اقدامات روسیه نسل کشی است، گفت: "در واقعیت این یک نسل کشی و حذف کل ملت و مردم است".
آخرین اخبار و تحولات مربوط به حمله روسیه به اوکراین را بخوانید.
سفیر چین در سازمان ملل اظهار داشت گزارشها و تصاویر غیرنظامیان کشته شده در شهر بوچا اوکراین "بسیار نگرانکننده" است.
ژانگ جون سفیر و نماینده دائم چین در سازمان ملل روز سه شنبه به وقت محلی در نشست شورای امنیت درباره وقایع شهر بوچای اوکراین افزود که باید شرایط بررسی شود و هرگونه اتهامی باید بر اساس واقعیات باشد.
سفیر چین موضع پکن را تکرار کرد و گفت که تحریم ها در حل بحران اوکراین موثر نیستند و در مقابل باعث گسترش عواقب اقتصادی به سایر کشورها می شوند.
وی همچنین از آمریکا، ناتو و اتحادیه اروپا خواست تا با روسیه وارد گفتگو شوند.
سازمان ملل اعلام کرد که در جریان حمله روسیه به اوکراین دستکم ۱۴۸۰ غیرنظامی جان باخته و ۴ میلیون و ۲۴۴ هزار و ۵۹۵ نفر به کشورهای همسایه پناه بردهاند.
به گزارش آناتولی، کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان امروز (سهشنبه) با انتشار بیانیهای اعلام کرد که از ۲۴ فوریه تا ۴ آوریل در جریان حمله روسیه به اوکراین دستکم ۱۴۸۰ غیرنظامی جان باخته و ۲ هزار و ۱۹۵ تن نیز مجروح شدهاند.
همچنین طی بازه زمانی مذکور٬ ۴ میلیون و ۲۴۴ هزار و ۵۹۵ تن به کشورهای همسایه از جمله لهستان پناه بردهاند.
براساس این بیانیه٬ ۲ میلیون و ۴۶۹ هزار و ۶۵۷ اوکراینی به لهستان، ۶۴۸ هزار و ۴۱۰ نفر به رومانی٬ ۳۹۶ هزار و ۴۴۸ نفر به مولداوی٬ ۳۹۴ هزار و ۷۲۸ تن به مجارستان و ۳۰۱ هزار و ۴۰۵ نفر نیز به اسلوواکی انتقال یافتهاند، همچنین از ۲۱ تا ۲۳ فوریه ۱۱۳ هزار نفر از مناطق دونتسک و لوهانسک به روسیه رفتهاند.
صدها نفر از پناهجویان اوکراینی پس از عبور به کشورهای همسایه؛ به سمت کشورهای اروپایی میروند. بنابراین شمار افرادی که وادار به ترک خانههای خود شدهاند، به همراه شهروندانی که به کشورهای همسایه پناه بردهاند، به ۱۰ میلیون نفر رسیده است.
یک روز پس از فرانسه و آلمان، امروز (سهشنبه) ایتالیا، دانمارک، سوئد و اسپانیا نیز دهها دیپلمات روس را از کشورهای خود اخراج کردند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، این رویه نشان دهنده افزایش تنشها در روابط با مسکو پس از کشف قتل عام منتسب به نیروهای روسی در نزدیکی کییف است.
وزیر امور خارجه ایتالیا روز سه شنبه در حاشیه کنفرانس امنیت مولداوی در برلین گفت: ایتالیا تصمیم به اخراج ۳۰ دیپلمات روس به دلایل امنیت ملی گرفته است.
لوئیجی دی مایو با بیان اینکه این اقدام با توافق دوجانبه با شرکای اروپایی و آتلانتیک ما انجام شد، اضافه کرد: این رویکرد به دلایل مرتبط با امنیت ملی و در شرایط بحرانی کنونی مرتبط با تجاوز غیرموجه فدراسیون روسیه به اوکراین ضرورت یافت.
به گفته آنالنا بائربوک، وزیر امور خارجه آلمان، این کشور نیز در همان روز اعلام کرد که تعداد زیادی از دیپلماتهای روس مستقر در برلین را در ارتباط با جنگ در اوکراین اخراج میکند.
بر اساس اطلاعات خبرگزاری فرانسه، تعداد دیپلماتهای اخراج شده از آلمان به ۴۰ نفر خواهد رسید.
وزیر امور خارجه آلمان اینگونه توجیه کرد که این کارمندان سفارت روسیه یک تهدید برای کسانی به شمار میروند که به دنبال محافظت از ما هستند.
بر اساس این گزارش، آلمان میزبان بیش از ۳۰۰ هزار پناهجوی اوکراینی است که از ۲۴ فوریه به دلیل جنگ در کشورشان، گریختهاند.
در مجموع حدود ۲۶۰ دیپلمات روس اخراج شدند
به گفته یک منبع نزدیک به وزارت امور خارجه فرانسه، این کشور دقایقی بعد از اخراج ۳۵ دیپلمات روس که فعالیت آنها مغایر با منافع اعلام شد، خبر داد و تصریح کرد که این اقدام بخشی از روند اروپایی است.
ژپه کوفود، وزیر امور خارجه دانمارک نیز صبح امروز اعلام کرد که این کشور تصمیم دارد ۱۵ دیپلمات روس را که فعالیت های جاسوسی در خاک دانمارک انجام می دادند اخراج کند.
سوئد همچنین در اواسط روز جاری اخراج سه دیپلمات روس را اعلام کرد و پس از آن اسپانیا تصمیم گرفت به سرعت حدود ۲۵ دیپلمات روس را که تهدیدی علیه منافع کشور بودند، اخراج کند.
در همین پیوند در تاریخ ۲۹ مارس، بلژیک اعلام کرد که طی ۱۵ روز ۲۱ نفر را که برای سفارت و کنسولگری روسیه کار میکردند، به دلیل ظن به دست داشتن در عملیات جاسوسی و نفوذ تهدید کننده امنیت ملی، اخراج کرد.
در همان روز، هلند نیز تصمیم گرفت ۱۷ نفر را که به عنوان دیپلمات در نمایندگیهای روسیه در هلند شناخته میشدند اما به طور مخفیانه به عنوان افسر اطلاعاتی فعال بودند، اخراج کند.
در ۲۳ مارس، لهستان نیز از طریق ماریوس کامینسکی، وزیر کشور خود، اخراج ۴۵ جاسوس روس که خود را به عنوان دیپلمات معرفی می کردند، اعلام کرد.
بر اساس آمار خبرگزاری فرانسه، در مجموع حدود ۲۶۰ دیپلمات روس از آغاز تهاجم روسیه به اوکراین، از کشورهای مختلف اتحادیه اروپا اخراج شدهاند.
تصاویر ماهوارهای که روز دوشنبه توسط شرکت آمریکایی Maxar Technologies منتشر شد، ادعاهای روسیه را مبنی بر اینکه اجساد کشف شده در شهر بوچا در واقع پس از تخلیه نیروهای روسیه به آنجا منتقل شدهاند و برای صحنه سازی در آنجا قرار داده شدهاند را رد میکند.
در تصاویر ضبط شده از سوی این شرکت که تاریخ آن به اواسط ماه مارس برمیگردد، میتوان همچنان اجساد چند غیرنظامی را دید که در خیابان های بوچا یا در پیاده روها افتادهاند.
این شرکت در بیانیهای اعلام کرد: «این تصاویر با وضوح بالا، ویدیوها و عکسهایی را که اخیرا در شبکههای اجتماعی منتشر شدند، تأیید میکند و نشان میدهد که اجساد برای چند هفته در خیابانهای بوچا رها شده بودند.»
ولودیمر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین روز سهشنبه در سخنرانی خود در شورای امنیت سازمان ملل متحد روسیه را به ارتکاب جنایت جنگی متهم کرد و درباره مشاهدات خود در بوچا سخن گفت.
او آنچه را که با چشمان خود در جریان سفر به بوچا دیده بود برای حاضران در این نشست توصیف کرد و با اشاره به آن دسته از نیروهای روسیه که به بوچا حمله کرده بودند گفت: «هیچ جنایتی نمانده که آنها در آنجا مرتکب نشده باشند.»
وی در ادامه گفت: «ارتش روسیه در جریان این حمله، هرکسی را که در ارتش خدمت میکرد، کشته است. آنها زنان را جلوی خانههایشان کشتهاند، آنها همه اعضای چند خانواده را از کودک گرفته تا بزرگسال کشتهاند و سعی کردهاند اجساد آنها را بسوزانند. به برخی در خیابان تیراندازی شده و به برخی نیز پس از شکنجه، از پشتسر شلیک شده است.»
او افزود که روسها در بوچا غیرنظامیان را فقط برای «لذت بردن» کشتهاند.
رئیس جمهوری اوکراین گفت: «آنها دست و پای قربانیانشان را بریدهاند، گلویشان را بریدهاند، به زنان مقابل چشم فرزندانشان تجاوز کردهاند و آنها را کشتهاند. زبان برخی از قربانیان از دهان بیرون کشیده شده است تنها به این دلیل که متجاوزان نتوانستند آنچه را که میخواستند از دهان قربانیانشان بشنوند.»
او گفت: «رفتار آنها هیچ تفاوتی با رفتار دیگر تروریستها نداشته است.»
ولودیمیر زلنسکی با رد ادعای روسها مبنی بر «ساختگی بودن» وقایع بوچا گفت: «ما شواهدی محکم در دست داریم و تصاویر ماهوارهای نیز وجود دارند که نشان میدهند در جریان حمله به بوچا چه اتفاقاتی روی داده است. ما میتوانیم در این باره تحقیقات کامل و شفافی انجام دهیم.»
زلنسکی خواستار محاکمه اعضای ارتش روسیه شد
رئیس جمهوری اوکراین در ادامه خواستار محاکمه اعضای ارتش روسیه به جرم «ارتکاب جنایات جنگی» و محاکمه همه کسانی شد که به آنها دستور حمله به اوکراین را دادهاند.
او خواستار آن شد که دادگاهی مانند دادگاه نورنبرگ پس از جنگ جهانی دوم تشکیل شود و در چهارچوب آن هر فرد روس که «دستورات جنایتکارانه» صادر کرده و هر فردی که با کشتن مردم اوکراین این دستورات را اجرا کرده، محاکمه شوند.
زلنسکی خواستار دریافت تضمینهای امنیتی برای اوکراین از سوی سازمان ملل شد
رئیس جمهوری اوکراین در ادامۀ سخنرانی خود در شورای امنیت سازمان ملل گفت: «امنیت کجاست که شورای امنیت سازمان ملل درصدد تضمین آن است و این شورا چه تضمینهایی برای برقراری صلح و امنیت میدهد؟»
او ضمن تاکید بر ضرورت دادن یک پاسخ محکم به روسیه گفت: «مایلم ماده ۱ از فصل ۱ منشور ملل متحد را یادآوری کنم که هدف این سازمان را شرح میدهد و بطور روشن میگوید که هدف از تشکیل این سازمان، حفظ صلح است. اکنون منشور ملل متحد به معنای واقعی کلمه نقض شده و این نقض از همان ماده ۱ نیز شروع شده است.»
او بار دیگر اقدامات روسیه در خاک اوکراین را مصداق «جنایات جنگی» خواند و خواستار انجام تحقیقات کامل و شفاف همچنین مجبور کردن روسیه به پاسخگویی شد.
رئیس جمهوری اوکراین گفت: «برای تحقق این کار حداکثر دسترسی برای روزنامه نگاران، حداکثر همکاری با نهادهای بینالمللی، همچنین مشارکت دادگاه کیفری بینالمللی لازم است تا روسیه بطور کامل در قبال اعمالش پاسخگو شود.... تا به این ترتیب یکبار برای همیشه، آنهایی که خود را ممتاز میدانند و معتقدند که میتوانند از هر چیزی فرار کنند مجازات شوند.»
او خطاب به حاضران در شورای امنیت سازمان ملل گفت: «بنابراین با مجازات بزرگترین جنایتکار جنگی، به سایر جنایتکاران جنگی بالقوه در جهان نشان دهید که چگونه مجازات خواهند شد.»
زلنسکی خطاب به شورای امنیت: یا «فورا» وارد عمل و یا «منحل» شو
آقای زلنسکی در ادامه این سخنرانی، تصاویری دلخراش از قربانیان حملات روسیه از جمله کودکان را منتشر کرد و سپس ماهیت این شورا را به چالش کشید و گفت که این شورا یا باید «فورا» وارد عمل شود و یا اینکه کاملا منحل گردد.
او با تشبیه اقدامات نیروهای روسیه در اوکراین با اقدامات تروریستهایی مانند گروه داعش، از اعضای شورای امنیت خواست تا روسیه را از این شورا اخراج کنند تا نتواند به کمک حق وتو مانع از اجرای تصمیماتی شود که در این شورا در موضوع حمله به اوکراین گرفته میشود.
زلنسکی خطاب به اعضای شورا گفت: «اگر هیچ گزینه جایگزین دیگری برای مهار روسیه وجود نداشته باشد، گزینه بعدی این است که این شورا را به طور کامل منحل کنید.»
دیپلمات ارشد روسیه در واکنش به برخی گزارش ها مبنی بر احتمال استفاده از تسلیحات هسته ای در اوکراین، این مساله را بطور قاطع رد کرد.
به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، دیمیتری پولیانسکی معاون سفیر روسیه در سازمان ملل در جلسه کمیسیون خلع سلاح گفت که بر خلاف گمانه زنی ها، استفاده روسیه از سلاح هسته ای فقط در واکنش به استفاده از سلاح هسته ای و دیگر سلاح های کشتار جمعی علیه مسکو و متحدانش است.
دیپلمات ارشد روس گفت: این معیارها به هیچ وجه نمی تواند برای سناریویی که در حال حاضر در اوکراین در حال رخ دادن است، اعمال شود. علاوه بر این، روسیه قاطعانه به این اصل پایبند است که هیچکس در جنگ هسته ای پیروز نیست و نباید چنین جنگی به راه بیفتد.
پولیانسکی در جلسه کمیسیون خلع سلاح سازمان ملل تاکید کرد که ادعاها در مورد احتمال استفاده روسیه از سلاح هسته ای در اوکراین هیچ مبنای منطقی ندارد.
رئیسجمهوری اوکراین با امضای حکمی رسما برای تشکیل هیاتی برای مذاکرات با روسیه درباره تدوین پیشنویس معاهدهای درخصوص تضمینهای امنیتی برای اوکراین اقدام کرد.
به گزارش خبرگزاری آناتولی، براساس بیانیه دفتر ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، این حکم برای تشکیل هیات اوکراین برای "مشارکت در مذاکرات با فدراسیون روسیه درخصوص تدارکات و تایید پیشنویس معاهدهای درباره تضمینهای امنیتی برای اوکراین" به امضا رسید.
دیوید آراخامیا، رهبر گروه پارلمانی حزب حاکم خدمتگزار مردم که همچنین رهبری مذاکرات صلح استانبول را در دست داشت، به عنوان رئیس این هیات انتخاب شد.
این هیات همچنین شامل دنیس مالیوسکا، وزیر دادگستری، میخایلو پودولیاک، مشاور دفتر ریاست جمهوری، اولکسی رزنیکوف، وزیر دفاع و میکولا توچیتسکی، معاون وزیر خارجه اوکراین و همچنین قانونگذارانی شامل آندری کوستین، دمیترو لوبینتس و رستم عمروف میشود.
همچنین الکساندر مالینوفسکی، یک وکیل بینالمللی و دیپلمات الکساندر چالی به عنوان کارشناسان این هیات منصوب شدند.
دبیرکل اتحادیه عرب تأکید کرد که بحران اوکراین پیامدهای منفی زیادی برای کشورهای عربی دارد.
به گزارش شبکه خبری روسیا الیوم، احمد ابوالغیط، دبیرکل اتحادیه عرب در کنفرانس مطبوعاتی با سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه گفت: بحران اوکراین پیامدهای منفی زیادی برای چند کشور عربی دارد. این کشورها گندم، ذرت و حبوبات را از روسیه وارد میکنند.
وی به تأثیر بحران اوکراین به دلیل افزایش قیمت سوخت و نفت بر تلاشها برای توسعه در کشورهای عربی اشاره و تأکید کرد: یک کشور عربی که طرحهای توسعه خود را روی قیمت مشخص نفت بین ۴۰ تا ۶۰ دلار بنا کرده بود برای یک لحظه غافلگیر شده که قیمت نفت به ۱۰۰ الی ۱۵۰ دلار رسیده است.
ابوالغیط به تأثیر افزایش قیمتها بر اجرای طرحهای اقتصادی این کشورها اشاره و تأکید کرد: قیمتها در جهان عربی افزایش یافته و بر رفاه شهروندان عربی تأثیر میگذارد و این مسئله به پیامدهای منفی منجر شده است.
وزیر امور خارجه روسیه تاکید کرد که کمپین آغاز شده علیه کشورش جهت خدشه دار کردن وجهه روسیه در بوچا مشابه کمپینهای "کلاه سفیدها" در سوریه است.
به گزارش آرتی، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در یک کنفرانس مطبوعاتی پس از نشست با هیات وزرای عربی گفت: ما در مورد وضعیت فعلی و تحولات سالهای اخیر برای تبدیل اوکراین به یک رژیم ضد روسیه بحث کردیم.
وی افزود: در این گفتگوها به "وضعیت خاورمیانه و شمال آفریقا نیز پرداخته شد و دیدگاه های ما در مورد پرونده فلسطین کاملاً یکسان بود."
لاوروف گفت که با اعضای هیات عربی در مورد پرونده های یمن، لیبی و سوریه و همچنین احتمال بازگشت دمشق به اتحادیه عرب به زودی گفتگو کرده است.
وی با اشاره به اظهارات غربیها درباره رخدادهای بوچا، گفت: کمپین آغاز شده علیه روسیه جهت خدشه دار کردن وجهه آن در بوچا مشابه کمپینهای "کلاه سفیدها" در سوریه است.
وزیر امور خارجه روسیه افزود: ما میدانیم که چه کسی به اوکراین توصیه میکند خشونت را در میدان جنگ گسترش و ادامه دهد و امیدواریم که هیئت اوکراینی در مذاکرات به منافع کشور و مردمش پایبند باشد نه منافع سایر کشورها.
رئیسجمهوری پیشین و معاون شورای امنیت روسیه گفت، مسکو به شکلی مناسب به اخراج دیپلماتهایش از شماری از کشورهای غربی پاسخ خواهد داد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، دیمیتری مدودف، رئیسجمهوری پیشین و معاون شورای امنیت روسیه در پیامی در تلگرامش گفت: همه پاسخ آن را میدانند؛ این برای روابط دوجانبه متقارن و مخرب خواهد بود.
مدودف افزود: آنها چه کسانی را مجازات میکنند؟ اول از همه خودشان را.
روز دوشنبه، فرانسه از اخراج ۳۵ دیپلمات روس بر سر اقدامات مسکو در اوکراین خبر داد و آلمان هم "شمار چشمگیری" از دیپلماتهای روسی را "نامطلوب" خواند.
این سیاستمدار ارشد روسیه همچنین گفت: اگر این روند ادامه یابد، همانطور که ۲۶ فوریه نوشته بودم، بستن درب سفارتخانههای غربی مناسب خواهد بود. برای همه ارزانتر تمام خواهد شد. و بعد در نهایت ما راهی برای نگاه کردن به یکدیگر جز از طریق دوربین نشانهروی تفنگ نخواهیم داشت.
وزارت امور خارجه و تجارت استرالیا اعلام کرد، کانبرا صادرات کالاهای لوکس به روسیه را به دلیل اوضاع در اوکراین ممنوع کرده است.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، وزارت امور خارجه و تجارت استرالیا همچنین اعلام کرد که این کالاهای لوکس شامل شراب، طلا، خودرو و جواهرات میشود.
این وزارتخانه همچنین اعلام کرد: دولت استرالیا تحریمهای بیشتری را علیه روسیه در واکنش به حمله این کشور به اوکراین اتخاذ میکند. استرالیا تامین، فروش یا انتقال کالاهای لوکس را به روسیه به صورت مستقیم یا غیر مستقیم منع میکند.
سامح شکری، وزیر امور خارجه مصر اعلام کرد که کشورهای عضو اتحادیه عرب آماده ایفای نقش میانجی در مذاکرات روسیه و اوکراین هستند.
وی در اظهاراتی پس از گفتگوی دوشنبه شب گروه تماس وزرای اتحادیه عرب با سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در مورد اوکراین، گفت: "هدف ما تسهیل مذاکرات مستقیم بین روسیه و اوکراین است. ما بار دیگر آمادگی خود را برای میانجیگری میان طرفین با هدف پیشبرد روند مذاکرات و پایان دادن به درگیری نظامی و آغاز مذاکرات را برای اعتماد سازی و دستیابی به راهکاری مسالمت آمیز که منجر به پایان این بحران شود اعلام کردیم. "
وزیر امور خارجه مصر عنوان داشت: ما از همه طرفهای درگیر خواستیم که درگیریها را متوقف کنند و از گزینه نظامی برای حل مسئله استفاده نکنند و خواستار حل و فصل دیپلماتیک و گفتگوی زودهنگام شدیم.
از سوی دیگر، اتحادیه عرب بر لزوم تضمین امنیت شهروندان عرب ساکن اوکراین تاکید کرد.
سفیر چین در سازمان ملل اظهار داشت گزارشها و تصاویر غیرنظامیان کشته شده در شهر بوچا اوکراین "بسیار نگرانکننده" است.
ژانگ جون سفیر و نماینده دائم چین در سازمان ملل روز سه شنبه به وقت محلی در نشست شورای امنیت درباره وقایع شهر بوچای اوکراین افزود که باید شرایط بررسی شود و هرگونه اتهامی باید بر اساس واقعیات باشد.
سفیر چین موضع پکن را تکرار کرد و گفت که تحریم ها در حل بحران اوکراین موثر نیستند و در مقابل باعث گسترش عواقب اقتصادی به سایر کشورها می شوند.
وی همچنین از آمریکا، ناتو و اتحادیه اروپا خواست تا با روسیه وارد گفتگو شوند.
سازمان ملل اعلام کرد که در جریان حمله روسیه به اوکراین دستکم ۱۴۸۰ غیرنظامی جان باخته و ۴ میلیون و ۲۴۴ هزار و ۵۹۵ نفر به کشورهای همسایه پناه بردهاند.
به گزارش آناتولی، کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان امروز (سهشنبه) با انتشار بیانیهای اعلام کرد که از ۲۴ فوریه تا ۴ آوریل در جریان حمله روسیه به اوکراین دستکم ۱۴۸۰ غیرنظامی جان باخته و ۲ هزار و ۱۹۵ تن نیز مجروح شدهاند.
همچنین طی بازه زمانی مذکور٬ ۴ میلیون و ۲۴۴ هزار و ۵۹۵ تن به کشورهای همسایه از جمله لهستان پناه بردهاند.
براساس این بیانیه٬ ۲ میلیون و ۴۶۹ هزار و ۶۵۷ اوکراینی به لهستان، ۶۴۸ هزار و ۴۱۰ نفر به رومانی٬ ۳۹۶ هزار و ۴۴۸ نفر به مولداوی٬ ۳۹۴ هزار و ۷۲۸ تن به مجارستان و ۳۰۱ هزار و ۴۰۵ نفر نیز به اسلوواکی انتقال یافتهاند، همچنین از ۲۱ تا ۲۳ فوریه ۱۱۳ هزار نفر از مناطق دونتسک و لوهانسک به روسیه رفتهاند.
صدها نفر از پناهجویان اوکراینی پس از عبور به کشورهای همسایه؛ به سمت کشورهای اروپایی میروند. بنابراین شمار افرادی که وادار به ترک خانههای خود شدهاند، به همراه شهروندانی که به کشورهای همسایه پناه بردهاند، به ۱۰ میلیون نفر رسیده است.
یک روز پس از فرانسه و آلمان، امروز (سهشنبه) ایتالیا، دانمارک، سوئد و اسپانیا نیز دهها دیپلمات روس را از کشورهای خود اخراج کردند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، این رویه نشان دهنده افزایش تنشها در روابط با مسکو پس از کشف قتل عام منتسب به نیروهای روسی در نزدیکی کییف است.
وزیر امور خارجه ایتالیا روز سه شنبه در حاشیه کنفرانس امنیت مولداوی در برلین گفت: ایتالیا تصمیم به اخراج ۳۰ دیپلمات روس به دلایل امنیت ملی گرفته است.
لوئیجی دی مایو با بیان اینکه این اقدام با توافق دوجانبه با شرکای اروپایی و آتلانتیک ما انجام شد، اضافه کرد: این رویکرد به دلایل مرتبط با امنیت ملی و در شرایط بحرانی کنونی مرتبط با تجاوز غیرموجه فدراسیون روسیه به اوکراین ضرورت یافت.
به گفته آنالنا بائربوک، وزیر امور خارجه آلمان، این کشور نیز در همان روز اعلام کرد که تعداد زیادی از دیپلماتهای روس مستقر در برلین را در ارتباط با جنگ در اوکراین اخراج میکند.
بر اساس اطلاعات خبرگزاری فرانسه، تعداد دیپلماتهای اخراج شده از آلمان به ۴۰ نفر خواهد رسید.
وزیر امور خارجه آلمان اینگونه توجیه کرد که این کارمندان سفارت روسیه یک تهدید برای کسانی به شمار میروند که به دنبال محافظت از ما هستند.
بر اساس این گزارش، آلمان میزبان بیش از ۳۰۰ هزار پناهجوی اوکراینی است که از ۲۴ فوریه به دلیل جنگ در کشورشان، گریختهاند.
در مجموع حدود ۲۶۰ دیپلمات روس اخراج شدند
به گفته یک منبع نزدیک به وزارت امور خارجه فرانسه، این کشور دقایقی بعد از اخراج ۳۵ دیپلمات روس که فعالیت آنها مغایر با منافع اعلام شد، خبر داد و تصریح کرد که این اقدام بخشی از روند اروپایی است.
ژپه کوفود، وزیر امور خارجه دانمارک نیز صبح امروز اعلام کرد که این کشور تصمیم دارد ۱۵ دیپلمات روس را که فعالیت های جاسوسی در خاک دانمارک انجام می دادند اخراج کند.
سوئد همچنین در اواسط روز جاری اخراج سه دیپلمات روس را اعلام کرد و پس از آن اسپانیا تصمیم گرفت به سرعت حدود ۲۵ دیپلمات روس را که تهدیدی علیه منافع کشور بودند، اخراج کند.
در همین پیوند در تاریخ ۲۹ مارس، بلژیک اعلام کرد که طی ۱۵ روز ۲۱ نفر را که برای سفارت و کنسولگری روسیه کار میکردند، به دلیل ظن به دست داشتن در عملیات جاسوسی و نفوذ تهدید کننده امنیت ملی، اخراج کرد.
در همان روز، هلند نیز تصمیم گرفت ۱۷ نفر را که به عنوان دیپلمات در نمایندگیهای روسیه در هلند شناخته میشدند اما به طور مخفیانه به عنوان افسر اطلاعاتی فعال بودند، اخراج کند.
در ۲۳ مارس، لهستان نیز از طریق ماریوس کامینسکی، وزیر کشور خود، اخراج ۴۵ جاسوس روس که خود را به عنوان دیپلمات معرفی می کردند، اعلام کرد.
بر اساس آمار خبرگزاری فرانسه، در مجموع حدود ۲۶۰ دیپلمات روس از آغاز تهاجم روسیه به اوکراین، از کشورهای مختلف اتحادیه اروپا اخراج شدهاند.
تصاویر ماهوارهای که روز دوشنبه توسط شرکت آمریکایی Maxar Technologies منتشر شد، ادعاهای روسیه را مبنی بر اینکه اجساد کشف شده در شهر بوچا در واقع پس از تخلیه نیروهای روسیه به آنجا منتقل شدهاند و برای صحنه سازی در آنجا قرار داده شدهاند را رد میکند.
در تصاویر ضبط شده از سوی این شرکت که تاریخ آن به اواسط ماه مارس برمیگردد، میتوان همچنان اجساد چند غیرنظامی را دید که در خیابان های بوچا یا در پیاده روها افتادهاند.
این شرکت در بیانیهای اعلام کرد: «این تصاویر با وضوح بالا، ویدیوها و عکسهایی را که اخیرا در شبکههای اجتماعی منتشر شدند، تأیید میکند و نشان میدهد که اجساد برای چند هفته در خیابانهای بوچا رها شده بودند.»
ولودیمر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین روز سهشنبه در سخنرانی خود در شورای امنیت سازمان ملل متحد روسیه را به ارتکاب جنایت جنگی متهم کرد و درباره مشاهدات خود در بوچا سخن گفت.
او آنچه را که با چشمان خود در جریان سفر به بوچا دیده بود برای حاضران در این نشست توصیف کرد و با اشاره به آن دسته از نیروهای روسیه که به بوچا حمله کرده بودند گفت: «هیچ جنایتی نمانده که آنها در آنجا مرتکب نشده باشند.»
وی در ادامه گفت: «ارتش روسیه در جریان این حمله، هرکسی را که در ارتش خدمت میکرد، کشته است. آنها زنان را جلوی خانههایشان کشتهاند، آنها همه اعضای چند خانواده را از کودک گرفته تا بزرگسال کشتهاند و سعی کردهاند اجساد آنها را بسوزانند. به برخی در خیابان تیراندازی شده و به برخی نیز پس از شکنجه، از پشتسر شلیک شده است.»
او افزود که روسها در بوچا غیرنظامیان را فقط برای «لذت بردن» کشتهاند.
رئیس جمهوری اوکراین گفت: «آنها دست و پای قربانیانشان را بریدهاند، گلویشان را بریدهاند، به زنان مقابل چشم فرزندانشان تجاوز کردهاند و آنها را کشتهاند. زبان برخی از قربانیان از دهان بیرون کشیده شده است تنها به این دلیل که متجاوزان نتوانستند آنچه را که میخواستند از دهان قربانیانشان بشنوند.»
او گفت: «رفتار آنها هیچ تفاوتی با رفتار دیگر تروریستها نداشته است.»
ولودیمیر زلنسکی با رد ادعای روسها مبنی بر «ساختگی بودن» وقایع بوچا گفت: «ما شواهدی محکم در دست داریم و تصاویر ماهوارهای نیز وجود دارند که نشان میدهند در جریان حمله به بوچا چه اتفاقاتی روی داده است. ما میتوانیم در این باره تحقیقات کامل و شفافی انجام دهیم.»
زلنسکی خواستار محاکمه اعضای ارتش روسیه شد
رئیس جمهوری اوکراین در ادامه خواستار محاکمه اعضای ارتش روسیه به جرم «ارتکاب جنایات جنگی» و محاکمه همه کسانی شد که به آنها دستور حمله به اوکراین را دادهاند.
او خواستار آن شد که دادگاهی مانند دادگاه نورنبرگ پس از جنگ جهانی دوم تشکیل شود و در چهارچوب آن هر فرد روس که «دستورات جنایتکارانه» صادر کرده و هر فردی که با کشتن مردم اوکراین این دستورات را اجرا کرده، محاکمه شوند.
زلنسکی خواستار دریافت تضمینهای امنیتی برای اوکراین از سوی سازمان ملل شد
رئیس جمهوری اوکراین در ادامۀ سخنرانی خود در شورای امنیت سازمان ملل گفت: «امنیت کجاست که شورای امنیت سازمان ملل درصدد تضمین آن است و این شورا چه تضمینهایی برای برقراری صلح و امنیت میدهد؟»
او ضمن تاکید بر ضرورت دادن یک پاسخ محکم به روسیه گفت: «مایلم ماده ۱ از فصل ۱ منشور ملل متحد را یادآوری کنم که هدف این سازمان را شرح میدهد و بطور روشن میگوید که هدف از تشکیل این سازمان، حفظ صلح است. اکنون منشور ملل متحد به معنای واقعی کلمه نقض شده و این نقض از همان ماده ۱ نیز شروع شده است.»
او بار دیگر اقدامات روسیه در خاک اوکراین را مصداق «جنایات جنگی» خواند و خواستار انجام تحقیقات کامل و شفاف همچنین مجبور کردن روسیه به پاسخگویی شد.
رئیس جمهوری اوکراین گفت: «برای تحقق این کار حداکثر دسترسی برای روزنامه نگاران، حداکثر همکاری با نهادهای بینالمللی، همچنین مشارکت دادگاه کیفری بینالمللی لازم است تا روسیه بطور کامل در قبال اعمالش پاسخگو شود.... تا به این ترتیب یکبار برای همیشه، آنهایی که خود را ممتاز میدانند و معتقدند که میتوانند از هر چیزی فرار کنند مجازات شوند.»
او خطاب به حاضران در شورای امنیت سازمان ملل گفت: «بنابراین با مجازات بزرگترین جنایتکار جنگی، به سایر جنایتکاران جنگی بالقوه در جهان نشان دهید که چگونه مجازات خواهند شد.»
زلنسکی خطاب به شورای امنیت: یا «فورا» وارد عمل و یا «منحل» شو
آقای زلنسکی در ادامه این سخنرانی، تصاویری دلخراش از قربانیان حملات روسیه از جمله کودکان را منتشر کرد و سپس ماهیت این شورا را به چالش کشید و گفت که این شورا یا باید «فورا» وارد عمل شود و یا اینکه کاملا منحل گردد.
او با تشبیه اقدامات نیروهای روسیه در اوکراین با اقدامات تروریستهایی مانند گروه داعش، از اعضای شورای امنیت خواست تا روسیه را از این شورا اخراج کنند تا نتواند به کمک حق وتو مانع از اجرای تصمیماتی شود که در این شورا در موضوع حمله به اوکراین گرفته میشود.
زلنسکی خطاب به اعضای شورا گفت: «اگر هیچ گزینه جایگزین دیگری برای مهار روسیه وجود نداشته باشد، گزینه بعدی این است که این شورا را به طور کامل منحل کنید.»
دیپلمات ارشد روسیه در واکنش به برخی گزارش ها مبنی بر احتمال استفاده از تسلیحات هسته ای در اوکراین، این مساله را بطور قاطع رد کرد.
به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، دیمیتری پولیانسکی معاون سفیر روسیه در سازمان ملل در جلسه کمیسیون خلع سلاح گفت که بر خلاف گمانه زنی ها، استفاده روسیه از سلاح هسته ای فقط در واکنش به استفاده از سلاح هسته ای و دیگر سلاح های کشتار جمعی علیه مسکو و متحدانش است.
دیپلمات ارشد روس گفت: این معیارها به هیچ وجه نمی تواند برای سناریویی که در حال حاضر در اوکراین در حال رخ دادن است، اعمال شود. علاوه بر این، روسیه قاطعانه به این اصل پایبند است که هیچکس در جنگ هسته ای پیروز نیست و نباید چنین جنگی به راه بیفتد.
پولیانسکی در جلسه کمیسیون خلع سلاح سازمان ملل تاکید کرد که ادعاها در مورد احتمال استفاده روسیه از سلاح هسته ای در اوکراین هیچ مبنای منطقی ندارد.
رئیسجمهوری اوکراین با امضای حکمی رسما برای تشکیل هیاتی برای مذاکرات با روسیه درباره تدوین پیشنویس معاهدهای درخصوص تضمینهای امنیتی برای اوکراین اقدام کرد.
به گزارش خبرگزاری آناتولی، براساس بیانیه دفتر ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، این حکم برای تشکیل هیات اوکراین برای "مشارکت در مذاکرات با فدراسیون روسیه درخصوص تدارکات و تایید پیشنویس معاهدهای درباره تضمینهای امنیتی برای اوکراین" به امضا رسید.
دیوید آراخامیا، رهبر گروه پارلمانی حزب حاکم خدمتگزار مردم که همچنین رهبری مذاکرات صلح استانبول را در دست داشت، به عنوان رئیس این هیات انتخاب شد.
این هیات همچنین شامل دنیس مالیوسکا، وزیر دادگستری، میخایلو پودولیاک، مشاور دفتر ریاست جمهوری، اولکسی رزنیکوف، وزیر دفاع و میکولا توچیتسکی، معاون وزیر خارجه اوکراین و همچنین قانونگذارانی شامل آندری کوستین، دمیترو لوبینتس و رستم عمروف میشود.
همچنین الکساندر مالینوفسکی، یک وکیل بینالمللی و دیپلمات الکساندر چالی به عنوان کارشناسان این هیات منصوب شدند.
دبیرکل اتحادیه عرب تأکید کرد که بحران اوکراین پیامدهای منفی زیادی برای کشورهای عربی دارد.
به گزارش شبکه خبری روسیا الیوم، احمد ابوالغیط، دبیرکل اتحادیه عرب در کنفرانس مطبوعاتی با سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه گفت: بحران اوکراین پیامدهای منفی زیادی برای چند کشور عربی دارد. این کشورها گندم، ذرت و حبوبات را از روسیه وارد میکنند.
وی به تأثیر بحران اوکراین به دلیل افزایش قیمت سوخت و نفت بر تلاشها برای توسعه در کشورهای عربی اشاره و تأکید کرد: یک کشور عربی که طرحهای توسعه خود را روی قیمت مشخص نفت بین ۴۰ تا ۶۰ دلار بنا کرده بود برای یک لحظه غافلگیر شده که قیمت نفت به ۱۰۰ الی ۱۵۰ دلار رسیده است.
ابوالغیط به تأثیر افزایش قیمتها بر اجرای طرحهای اقتصادی این کشورها اشاره و تأکید کرد: قیمتها در جهان عربی افزایش یافته و بر رفاه شهروندان عربی تأثیر میگذارد و این مسئله به پیامدهای منفی منجر شده است.
وزیر امور خارجه روسیه تاکید کرد که کمپین آغاز شده علیه کشورش جهت خدشه دار کردن وجهه روسیه در بوچا مشابه کمپینهای "کلاه سفیدها" در سوریه است.
به گزارش آرتی، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در یک کنفرانس مطبوعاتی پس از نشست با هیات وزرای عربی گفت: ما در مورد وضعیت فعلی و تحولات سالهای اخیر برای تبدیل اوکراین به یک رژیم ضد روسیه بحث کردیم.
وی افزود: در این گفتگوها به "وضعیت خاورمیانه و شمال آفریقا نیز پرداخته شد و دیدگاه های ما در مورد پرونده فلسطین کاملاً یکسان بود."
لاوروف گفت که با اعضای هیات عربی در مورد پرونده های یمن، لیبی و سوریه و همچنین احتمال بازگشت دمشق به اتحادیه عرب به زودی گفتگو کرده است.
وی با اشاره به اظهارات غربیها درباره رخدادهای بوچا، گفت: کمپین آغاز شده علیه روسیه جهت خدشه دار کردن وجهه آن در بوچا مشابه کمپینهای "کلاه سفیدها" در سوریه است.
وزیر امور خارجه روسیه افزود: ما میدانیم که چه کسی به اوکراین توصیه میکند خشونت را در میدان جنگ گسترش و ادامه دهد و امیدواریم که هیئت اوکراینی در مذاکرات به منافع کشور و مردمش پایبند باشد نه منافع سایر کشورها.
رئیسجمهوری پیشین و معاون شورای امنیت روسیه گفت، مسکو به شکلی مناسب به اخراج دیپلماتهایش از شماری از کشورهای غربی پاسخ خواهد داد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، دیمیتری مدودف، رئیسجمهوری پیشین و معاون شورای امنیت روسیه در پیامی در تلگرامش گفت: همه پاسخ آن را میدانند؛ این برای روابط دوجانبه متقارن و مخرب خواهد بود.
مدودف افزود: آنها چه کسانی را مجازات میکنند؟ اول از همه خودشان را.
روز دوشنبه، فرانسه از اخراج ۳۵ دیپلمات روس بر سر اقدامات مسکو در اوکراین خبر داد و آلمان هم "شمار چشمگیری" از دیپلماتهای روسی را "نامطلوب" خواند.
این سیاستمدار ارشد روسیه همچنین گفت: اگر این روند ادامه یابد، همانطور که ۲۶ فوریه نوشته بودم، بستن درب سفارتخانههای غربی مناسب خواهد بود. برای همه ارزانتر تمام خواهد شد. و بعد در نهایت ما راهی برای نگاه کردن به یکدیگر جز از طریق دوربین نشانهروی تفنگ نخواهیم داشت.
وزارت امور خارجه و تجارت استرالیا اعلام کرد، کانبرا صادرات کالاهای لوکس به روسیه را به دلیل اوضاع در اوکراین ممنوع کرده است.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، وزارت امور خارجه و تجارت استرالیا همچنین اعلام کرد که این کالاهای لوکس شامل شراب، طلا، خودرو و جواهرات میشود.
این وزارتخانه همچنین اعلام کرد: دولت استرالیا تحریمهای بیشتری را علیه روسیه در واکنش به حمله این کشور به اوکراین اتخاذ میکند. استرالیا تامین، فروش یا انتقال کالاهای لوکس را به روسیه به صورت مستقیم یا غیر مستقیم منع میکند.
سامح شکری، وزیر امور خارجه مصر اعلام کرد که کشورهای عضو اتحادیه عرب آماده ایفای نقش میانجی در مذاکرات روسیه و اوکراین هستند.
وی در اظهاراتی پس از گفتگوی دوشنبه شب گروه تماس وزرای اتحادیه عرب با سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در مورد اوکراین، گفت: "هدف ما تسهیل مذاکرات مستقیم بین روسیه و اوکراین است. ما بار دیگر آمادگی خود را برای میانجیگری میان طرفین با هدف پیشبرد روند مذاکرات و پایان دادن به درگیری نظامی و آغاز مذاکرات را برای اعتماد سازی و دستیابی به راهکاری مسالمت آمیز که منجر به پایان این بحران شود اعلام کردیم. "
وزیر امور خارجه مصر عنوان داشت: ما از همه طرفهای درگیر خواستیم که درگیریها را متوقف کنند و از گزینه نظامی برای حل مسئله استفاده نکنند و خواستار حل و فصل دیپلماتیک و گفتگوی زودهنگام شدیم.
از سوی دیگر، اتحادیه عرب بر لزوم تضمین امنیت شهروندان عرب ساکن اوکراین تاکید کرد.