عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران در جلسه غیرعلنی مجلس گفته بازرسیها از مراکز نظامی کشور «به صورت مدیریتشده» پذیرفته شده اما در مورد دسترسی به دانشمندان هستهای هنوز به شش قدرت جهانی پاسخی داده نشده است.
عباس عراقچی گفته است که تأسیسات اتمی ایران در نطنز، فردو و آب سنگین اراک همچنان به فعالیت خود ادامه میدهند.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران و اعضای تیم مذاکرهکننده هستهای که در هفتههای گذشته با حملات شدید محافظهکاران مواجه بودند، امروز یکشنبه سوم خرداد برای توضیح درباره مذاکرات هستهای به مجلس رفتهاند.
جواد کریمی قدوسی، نماینده مجلس ایران در مورد این جلسه به خبرگزاری فارس گفت: «در این جلسه عباس عراقچی در گزارش خود عنوان کرد بازرسی از مراکز نظامی در پروتکل الحاقی پذیرفته شده اما این بازرسی مدیریت شده است و مدیریت آن با جدیت انجام میشود.»
بهگفته معاون وزیر خارجه ایران، در یکی از جلسات مذاکرات هستهای، فهرست شماری از دانشمندان هستهای جمهوری اسلامی از سوی طرف مقابل به طرف ایرانی داده شده اما نمایندگان ایران پاسخی به آن ندادهاند.
قدرتهای جهانی از تهران خواستهاند تا با این دانشمندان مذاکره و مصاحبه داشته باشند.
آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی روز چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت / ۲۰ مه در مراسمی با حضور مسئولان نظامی ایران گفته بود: «همانگونه که قبلاً هم گفته شد، اجازه هیچگونه بازرسی از هیچیک از مراکز نظامی و همچنین گفتوگو با دانشمندان هستهای و سایر رشتههای حساس و اهانت به حریم آنها، داده نخواهد شد.»
مقامهای نظامی ایران نیز گفتهاند که پاسخ درخواست غربیها برای بازرسی از تأسیسات نظامی را با «سرب داغ» خواهند داد.
دولت آمریکا و یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی میگویند توافق هستهای میان ایران و گروه ۱+۵ امکان بازدید از تأسیسات نظامی ایران را برای بازرسان آژانس فراهم کرده است. آنها میگویند ایران در لوزان با اجرای پروتکل الحاقی موافقت کرده و این پروتکل امکان بازرسی تأسیسات مشکوک هستهای ایران را نسبت به گذشته بیشتر کرده است.
ماری هارف، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفته که کشورهای غربی و ایران موافقت کردهاند که به روندی برای بررسی ابعاد نظامی احتمالی برنامه هستهای ایران بپردازند و بخشی از این روند شامل دسترسی است و براساس پروتکل الحاقی که ایران گفته است آن را بهعنوان بخشی از توافق هستهای اجرا خواهد کرد، به آژانس بینالمللی انرژی هستهای دسترسی داده میشود.
عباس عراقچی همچنین گفته که تأسیسات اتمی ایران در نطنز، فردو و آب سنگین اراک همچنان به فعالیت خود ادامه میدهند.
کمالالدین پیرموذن، نماینده مجلس نیز خبر داده که ظریف و عراقچی در این نشست گفتهاند که «راکتور آب سنگین اراک ، رفع تحریمهای اقتصادی و مالی به طور همزمان، حفظ فردو با توجه به ارزش راهبردی و استراتژیک آن با حفظ ۱۴۴۴ سانتریفیوژ که صیانت از سایر تأسیسات هم خواهد بود از جمله تعهدات طرف مقابل به جمهوری اسلامی ایران است.»
محمدجواد ظریف نیز در نشست غیرعلنی مجلس گفته که تیم مذاکرهکننده، «خطوط قرمز نظام» را رعایت میکند.
او افزوده که تیم مذاکرهکننده برای دستیابی به توافق هستهای در چارچوب منافع ملی تلاش میکند اما اگر توافقی هم به دست نیاید «آسمان به زمین نمیآید.»
نشست غیرعلنی مجلس با محمدجواد ظریف و عباس عراقچی پس از دو ساعت به پایان رسید. خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا) گزارش داده که نخستین صحنهای که خبرنگاران در بدو ورود به سالن مجلس مشاهده کردند، «مشاجره تند و فریادهای مهدی کوچکزاده نماینده تهران بر سر وزیر امور خارجه» بود.
این خبرگزاری نوشته است کوچکزاده مقابل ظریف و روبهروی جایگاه سخنرانها ایستاده بود و فریاد میزد. محمدحسین قربانی نماینده آستانه نیز پیش از شدت گرفتن بیشتر درگیری لفظی، ظریف را که امروز چفیهای به گردن انداخته بود به بیرون از سالن مجلس هدایت کرد.
خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) نیز نوشته که در این درگیری لفظی حمید رسایی، نماینده مخالف مذاکرات هستهای نیز شرکت داشته است.
ایران و کشورهای گروه ۱+۵ شامل آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین به همراه آلمان بر پایه مهلت از پیش تعیین شده تا ۱۰ تیر ۱۳۹۴ فرصت دارند که به این توافق دست پیدا کنند.