![عهدشکنی سعودی ها در اجرای آتش بس دو ماهه در یمن/ احتمال تبعید منصورهادی به مصر](https://www.aryanews.com/Incsys/Photo.aspx?image=/Uploads/NewsPics/20220403134831558.jpg&width=300&height=225)
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری آریا به نقل از شبکه تلویزیونی المسیره، در حمله راکتی و توپخانهای ارتش عربستان سعودی به ناحیه مرزی شدا در استان صعده یمن که در ساعتهای گذشته انجام شده است، سه شهروند یمنی به شهادت رسیدند.
شبکه تلویزیونی المیادین نیز به نقل از یک منبع نظامی یمنی اعلام کرد، نیروهای ائتلاف متجاوز سعودی مواضع ارتش و کمیتههای مردمی یمن را در منطقه "الحماد" در مرز با نجران هدف حمله توپخانهای قرار دادند.
به گزارش المیادین، خبرگزاری سبأ به نقل از یک منبع نظامی در صنعا اعلام کرد، هواپیماهای جاسوسی ائتلاف متجاوز سعودی آتش بس سازمان ملل را نقض کردند.
هانس گروندبرگ فرستاده ویژه سازمان ملل در امور یمن روز شنبه از آغاز اجرای آتش بس دو ماهه در این کشور خبر داد.
«یحیی سریع» در واکنش به اعلام اجرای آتش بس در یمن از سوی نماینده ویژه سازمان ملل متحد گفت: با اجرایی شدن آتش بس بشردوستانه و نظامی، ما تعهد خود را به توقف همه جانبه عملیات نظامی تا زمانی که طرف مقابل به آن ادامه دهد، اعلام میکنیم.
در همین حال؛ به گزارش خبرگزاری رویترز؛ یک سخنگوی انصارالله یمن روز شنبه در پیامی در توئیتر از اعلام آتش بس دوماهه با میانجی گری سازمان ملل در این کشور استقبال کرد و نوشت: مادامی که طرف مقابل به آتش بس پایبند باشد، ما هم پایبند خواهیم ماند.
به نوشته پایگاه اینترنتی یونیوز، نیروهای مسلح یمن اعلام کردند: طبق توافق با هیئت ملی در مسقط، آتش بس انسانی و نظامی را اجرایی میکنیم و به توقف کامل عملیات نظامی تا زمانی که طرف دیگر پایبند بماند، پایبند هستیم.
شهادت و زخمیشدن 6 غیرنظامی بر اثر انفجار مین در الجوف
بر اثر انفجار مین به جا مانده از تجاوزات سعودی در منطقه الحزم استان الجوف، شش شهروند یمنی شهید و زخمی شدند.
یک منبع یمنی شهادت 3 شهروند و مجروح شدن 3 تن دیگر را در خودروی آنها در جاده بیابانی شرق منطقه الحزم بر اثر انفجار مین به جا مانده از متجاوزین سعودی را تایید کرد.
عضو تیم مذاکره کننده صنعاء: خواستار رفع کامل محاصره هستیم
یک عضو تیم مذاکره کننده دولت نجات ملی یمن گفت که آتشبس اعلام شده کمترین میزان خواستههای مردم یمن را نیز برآورده نکرده است.
«عبدالملک العجری» عضو هیأت مذاکره کننده دولت نجات ملی یمن، در سخنانی گفت که طرح آتشبس دو ماهه بسیاری از درخواستها و خواستههای اصلی مردم یمن را با خود به همراه ندارد.
به نوشته وبگاه الخبر الیمنی، العجری تأکید کرد که هدف دولت نحات ملی یمن، رفع کامل محاصره و توقف تمامی اقداماتی است که جان شهروندان یمنی را به خطر میاندازد.
او افزود: « ائتلاف بر محاصره و در تنگنا قرار دادن مردم یمن پس از حملات نظامی و سیاسی تمرکز دارد و به جنگ اقتصادی و گرسنه نگه داشتن مردم روی آورد و این آتشبس موجب کاهش سختیها و مشکلات مردممان میشود و مقدمهای برای رفع کامل محاصره و رسیدن به یک راهحل نهایی است.
حملات به عمق خاک سعودی عامل اعلام آتش بس یمن
محمد البخیتی گفت: عامل اصلی اعلام آتش بس یمن، حملات اخیر ما به عمق خاک سعودی است.
به گزارش شبکه تلویزیونی المیادین، محمد البخیتی عضو دفتر سیاسی جنبش انصار الله یمن در واکنش به اعلام آتش بس سازمان ملل در کشورش گفت: علت و عامل اصلی اعلام این آتش بس، حملات اخیر ما به عمق خاک سعودی است. این آتش بس فرصتی برای کشورهای ائتلاف متجاوز است تا در محاسبات خود برای دستیابی به صلح پایدار و فراگیر در یمن تجدید نظر کنند.
وی افزود: پس از حمله اخیر به عمق خاک سعودی و قبل از اعلام آتش بس، تماسهایی بین صنعا و ائتلاف سعودی از طریق سازمان ملل برقرار شد.
البخیتی تصریح کرد: ما نمیتوانیم بر روی عمل کشورهای متجاوز به وعده خود و پایبند بودن به آتش بس سرمایه گذاری کنیم، ولی آتش بس این بار با توجه حملات اخیر ما متفاوت به نظر میرسد.
احتمال تبعید منصورهادی به مصر
یکی از استادان یمنی که در دیوان لاهه مسئولیت دارد، با اشاره به تحولات سیاسی پیرامون یمن نوشت که عربستان سعودی به این نتیجه رسیده است که جنگ بیهوده یمن را باید متوقف کند و از شر دولت مستعفی منصور هادی نیز خلاص شود.
یکی از مسئولان بین المللی گفت که عربستان سعودی بعد از هفت سال جنگ علیه یمن به این نتیجه رسیده است که به این جنگ پایان داده و منصور هادی، رئیس جمهور فراری را نیز به مصر تبعید کند.
فاطمه احمد رضا، استادیار حقوق اجتماعی و رئیس شعبه حقوقی دادگاه جرایم سیاسی وابسته به دادگاه بین المللی دادگستری «لاهه» در مطلبی نوشت: «عربستان سعودی به این میاندیشد که متحدان خود در یمن را همانند گذشته ترک کند تا با سرنوشت خود مواجه شوند همانگونه که سورییها (عناصر مسلح و تکفیری) را پیشتر بعد از سالها کمک و حمایت ترک کرد و به جنگ در سوریه دامن زد و آنها در همه جای دنیا آواره شدند.»
این استاد دانشگاه به گفتوگوهای به اصطلاح یمنی- یمنی در شهر ریاض اشاره کرد و گفت: «هم اکنون نیز عربستان سعودی بعد از مشورتهای تبلیغاتی صوری و ساده که [انصارالله] حوثی در آن حاضر نبود و فقط برخی از فعالانی که نماینده احدی نیستند، در این مشورتها حضور داشتند، دولت قانونی یمن را به حال خود رها میکند.
«دولت قانونی» عنوانی است که ائتلاف سعودی و اماراتی از آن برای توجیه جنگ خود علیه یمن و انقلا مردم این کشور استفاده میکند؛ این دولت چند استان با اهمیت پایین و جمعیت کم در اختیار دارد و قبل از اینکه سال 2015 از صنعا فرار کند، استعفا داده بود.
استاد دانشگاه یمنی مذکور در ادامه یادداشت خود نوشت: «عربستان سعودی در فکر این است که به جنگ با حوثیها در یمن پایان دهد و همه نیروهای سعودی را از یمن به استثنای نیروهای دستگاه اطلاعاتی خارج کند و حملات هوایی خود را به صورت موقت متوقف کند و به محاصره یمن نیز پایان دهد و از سوی دیگری رئیس جمهور منصوری هادی و همه وزیران و نمایندگان و اعضای کابینه اش را به مصر یا کشور دیگری طرد کند که موشکهای حوثیها به آنجا نرسد.»
این نویسنده همچنین از عملکرد عربستان سعودی طی هفت سال جنگ علیه یمن انتقاد کرد و گفت که عربستان سعودی به فکر حمایت از دولت منصورهادی با حملات هوایی و تسلیحات منحصر به فرد آن هم در زیر میز یا از طریق کشور دیگری است.
فاطمه احمدرضا افزود: «عربستان سعودی به این درک رسیده است که حضورش در جنگ یمن بیهوده است؛ چرا که نه سربازان سعودی روی زمین میجنگند و این نیروهای یمنی است که در مرزهایش و در همه جبههها حضور دارند و میجنگند و دیگر اینکه تداوم حملات هوایی و محاصره یمن، فایده میدانی برای ریاض ندارد.»
او پیشبینی کرد که احتمال دارد همزمان با خروج عربستان سعودی از یمن، امارات پرونده جنگ این کشور را به دست بگیرد که در این صورت نیز این احتمال است که انصارالله در آینده، این کشور را هدف عملیات تلافیجویانه خود قرار دهد.
طی هفته اخیر دو مذاکرات حول محور یمن برگزار شد؛ یکی بین عربستان سعودی و دولت نجات ملی یمن (که انصارالله نیز جزئی از آن است) به میزبانی عمان که نتیجه آن توافق بر سر آتش بس انسانی دو ماهه با قابلیت تمدید بود. دومین مذاکرات نیز بین یمنیهای مورد حمایت سعودیها و اماراتیها در شهر ریاض بود که نحوه برگزاری آن نیز مورد انتقاد ناظران و حتی خود شرکتکنندگان شد و ریاض و ابوظبی تلاش کردند که دستاورد آتش بس دوماهه را به خروجی مذاکرات ریاض ربط بدهد.